Агрион с над 10 000 справки за цената на земята само за два месеца

Най-честата практика, свързана с управлението на ниви, е отдаването им под аренда
Спонсорирано съдържание | Обновена: 24 юли 2015 10:57 | 24 юли 2015 10:35,
Агрион с над 10 000 справки за цената на земята само за два месеца

Най-честата практика, свързана с управлението на земеделската земя, е отдаването и под аренда. Голяма част от собствениците разчитат на роднини, примиряват се с всякакви условия или изобщо не знаят къде се намират нивите и дали се обработват. Това сочат данни на компанията за купуване и наемане на ниви „Агрион”.

За последните два месеца повече от 10 000 души провериха безплатно колко им струва земята и участваха в лятната томбола на компанията. На 20-ти юли бе изтеглен и големият победител, който получава  10 000 лв. Дружеството раздаде и още 50 награди по 500 лв.

Агрион с над 10 000 справки за цената на земята само за два месеца

„Хората имат нужда от информация какви са цените и колко могат да спечелят от земята си, защото този актив все още не се използва достатъчно ефективно”, коментираха експертите. 

Затова от „Агрион”  ще продължат да правят справка колко се печели от ниви напълно безплатно и след края на лятната томбола. 

„Наблюденията ни показват, че огромната част от земеделската земя в България е притежание на най-възрастните поколения като две трети от собствениците, например в София, са над 55-годишна възраст.  За съжаление това са и хората, които най-често изпитват финансови затруднения, но въпреки това предпочитат да задлъжняват вместо да използват земята си ефективно. Срещаме и много притеснения сред клиентите да не бъдат измамени”, разказаха от „Агрион”.

Агрион с над 10 000 справки за цената на земята само за два месеца

Освен това средната притежавана площ е около 20 дка. като по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена.

При всеки трети тя е частично или напълно раздробена на малки части. Освен това колкото по-малка е собствеността, толкова по-често тя е раздробена. Това затруднява извършването на модерно и високотехнологично земеделие.

От друга страна като правило, земята се намира на голямо разстояние от собственика – в половината от случаите  дори над 100 км. Това също е фактор хората да преотстъпват решението за управление на земята на роднини, които живеят по-близо до парцелите, коментираха от „Агрион”.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации