За тухлите и хората

Валя и Петър предприеха стъпката, която е мечта на много семейства
Спонсорирано съдържание | 31 юли 2015 09:05, Екип на Dnes.bg
За тухлите и хората
Семейството на Валя и Петър

Семейство Петрови са от онези хора, които активно са взели живота си в свои ръце. В разгара на 30-те си години, той собственик на семейна фирма, а тя – служител на средно ниво в международна компания. Осъзнали нуждата децата им да растат в по-спокойна среда, да им създадат домашния уют на еднофамилната къща, както и самите те да са отговорни към устойчивото развитие на природата, Валя и Петър предприемат стъпката, която е мечта на много семейства, подобно на тяхното – строителството на нов дом.

Това е решение, което не се взема за ден или два, обяснява Петър. Започнахме да коментираме темата, преди няколко години, когато се роди първото дете, но тогава все още не бяхме узрели. Живеехме в добър апартамент в Лозенец, но усетихме, че имаме нужда от ново жилище малко настрани от шумотевицата на града и малко по-голямо от това, което имахме. Много от приятелите ни подкрепиха идеята и се включиха активно в нейното обсъждане и реализиране.

За нас беше важно да можем да изградим дом, в който да остареем, което в нашите представи означава – да е изграден с естествени, но и съвременни материали, споделя Валя. Макар че жените не сме технически подготвени, няма да скрия, че аз бях двигателят, който дърпаше семейството в тази посока и направи първата крачка. Най-странното е, че когато със съпруга ми обсъждахме изграждането на къщата, последното, за което мислехме бяха тухлите. Просто и двамата ги приемахме за даденост, споделя Валя.

Представите им обаче за керамичните продукти се оказват различни от това, с което се сблъскват в последствие. С напредването на процеса на проектиране на мечтания дом и двамата осъзнават значимостта на избора на правилното средство, с което да се гради.

Грубият строеж, както е един от най-важните моменти в строителството, така е и най-подценяваният. Подборът на правилната тухла се оказа изключително важен. Случайно попаднах на реклама на широкоформатните тухли "Поротерм", по-късно в един от складовете видях самите тухли и бях изненадана първоначално от размера им, разказва Валя. Със съпруга ми направихме обстойно проучване, за да може да преценим дали те са правилното решение за строителството на съвременен еднофамилен дом. В крайна сметка се спират на строителната система "Поротерм" на австрийската фирма Винербергер- www.wienerberger.bg

Изборът на широкоформатна тухла ни спести изключително много време при реализацията на проекта. Изграждането на външните стени, стана чувствително по-бързо отколкото предполагах, споделя Петър. От финансова гледна точка спечелихме от това, че тухлите, които избрахме – Porotherm 38 N+F Hi, позволяваха да се изграждат стените без необходимост от допълнителна топлоизолация. Способността им да "дишат", като поемат излишната влага от въздуха и обратно, т.е. действат като естествен регулатор на въздуха в дома особено ни впечатли. Няма да скрия, че в последствие установихме, че и поради тяхната дебелина и звукоизолацията беше добра.

Това, което мога да споделя от личен опит, обяснява Петър, е че, ако тръгвате да строите нова къща, е важно да обърнете внимание на тухлите. Важно е те да са част от цялостна система. Така ще си спестите доста неудобства, и ще съкратите чувствително времето за изграждане. Още по време на строежа установихме, че зидането върви бързо и разходите за тухли представляват една много малка част от общите разходи за строеж. След това пък ниските сметки за отопление и охлаждане бяха неочаквано ниски.


Още от
Спонсорирано съдържание