Кандидат-кмет подкрепи варненци за референдум за Морската градина

Кандидатът на Реформатори и Патриоти Чавдар Трифонов иска по-голямо участие на гражданите в управлението на Варна
Спонсорирано съдържание | 5 окт 2015 14:05, Екип на Dnes.bg
Кандидат-кмет подкрепи варненци за референдум за Морската градина

„Първата ми работа като вляза в общината е да внеса в Общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина”. Това заяви  кандидатът за кмет на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани по време на дебата, излъчен тази сутрин по Българската национална телевизия.

Трифонов беше единственият кандидат-кмет, който категорично подкрепи гражданската инициатива: „Дори подписите да не са необходимите 30 000, а 15 000 – това са огромна част от моите съграждани”, обоснова изказването си кандидат-кметът.

Подписката, внесена преди две години в общината, продължава да бъде в съдебна фаза, като се оспорва достоверността на част от парафите. По закон, ако бъдат събрани половината от необходимите подписи, решението дали да се произведе референдум, трябва да се гласува от общинския съвет.

Въпросите, поставени за референдума, са дали паркът да стига до морето и да бъде ли  крайбрежната зона на Варна паркова.

Показателен за важността на проблема е фактът, че Варна присъства на картата на екологичните конфликти на света с два проблема – застрояването на Морската градина и замърсяването на морето с отпадни води.

В същото време последният кмет, управлявал града, отказа да подкрепи в началото годината искането на граждански организации референдумът да се проведе, заедно с местните избори тази есен.

Освен предвидената законова процедура, по-прекият начин за гражданско участие е дигитализацията на общината –  чрез провеждане на допитвания по електронен път. В т.нар. „умни” градове по света това е факт, заяви Чавдар Трифонов.

Той засегна и проблема, че Варна е единственият голям град у нас, в който все още няма общински омбудсман, който да посредничи при разрешаването на спорове между гражданите и властта.

Другият голям проблем за Варна, поставен като въпрос от гражданите по време на дебата, е замърсяването на въздуха в града. Морската столица е на едно от първите места в страната по прахово замърсяване.

Освен поддържането на зелените площи и мокрото почистване на улиците, за разрешаването на проблема пристанище „Варна – Изток” трябва максимално бързо да се премести, за да се изнесе трафика извън града, смята кандидатът на „Реформатори и Патриоти”.

„Най-фрапиращото в днешната дискусия беше отсъствието на бившия кмет Иван Портних, който за втори път не се появи на публичен дебат за приоритетите на Варна в национален ефир. „Заповядайте, г-н Протних, няма от какво да се притеснявате! Имайте смелостта да защитите това, което публикувате във Facebook!”, призова го Чавдар Трифонов.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации