Млякото – ценна храна за млади и стари

То е първостепенен източник на лесноусвоим калций
Спонсорирано съдържание | 30 ное 2015 09:58,
6
Млякото – ценна храна за млади и стари

Всеки, който разбира от пропаганда и "черен пиар", бързо установява, че в популярните и дори специализираните вестници и списания се води системна подривна кампания, целяща силно ограничаване на производството на мляко и развитието на млечното животновъдство в България и други страни в Източна Европа.

Не се спестяват дори пълни измислици, представящи този използван от хиляди години продукт за причинител на десетки заболявания, кое от кое по-страшни.

Истината е, че млякото е ценна храна за млади и стари. То е първостепенен източник на лесноусвоим калций, изключително важен за  нормалното развитие на здрави зъби и кости при  деца, подрастващи и възрастни, много необходим за профилактика на остоепорозата.

Редовната употреба на мляко и млечни продукти осигурява на човешкия организъм редица важни животински протеини с добре балансиран аминокиселинен състав.

Чрез него се внасят витамини А, D и някои от В-групата. Едновременният прием на изброените  хранителни съставки допринася за укрепване на защитните сили на организма и предпазва от неблагоприятни фактори на околната среда. Съдържащите се в млякото фосфорни съединения и особено калцият имат важна роля в обмяната на веществата.

Млякото e напълно подходяща храна за всички възрасти - за подрастващи, за пораснали и за хора в напреднала възраст. Неговият химичен състав е оптимално балансиран към нуждите на организма от хранителни вещества, усвоява се лесно, има много висока биологична, физиологична и диетологична стойност. Има широко приложение като профилактично средство при работещи във вредни условия, включително йонизиращо лъчение и радиоактивност.

Една от най-важните предпоставки за запазване полезните качества на прясното мляко е неговото правилно съхранение. Опаковката на млякото трябва да гарантира запазване на продукта от вредното влияние на факторите на външната среда: слънчева светлина, кислород и микроорганизми, които са причина за влошаване на безопасността (развалянето му) и хранителните му качества.

Картонената кутия предпазва млякото от контакт със светлината и кислорода - два фактора, които допринасят за витаминната дегенерация. Витамин B2 в млякото, изложен на светлина в продължение на 12 часа, се разгражда до 35%.


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Sissy преди 8 години
Не бях чела по-глупава пропаганда в защита на млякото! Странно защо в статията не се изтъква, че то е един от най-големите алергени за човешкия организъм и ние не сме създадени да консумираме мляко на друг животински вид! Повече от 50% от човешката полулация не могат да разграждат лактоза и са алергични към казеина- млечния протеин. То е храна, която причинява бъзпаления в организма, да не говорим пък за това колко антибиотици и хормони са напомпани в горките крави, за да прозвеждат повече мляко
3
1
 
3
 
! Отговори
ъът преди 8 години
"А бе кое животно боза след отбиването му от майката. Камо ли да пие мляко на друг вид."ти котка да пие мляко не си ли виждал?????
2
4
 
3
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Да кажем, до към 18 годишна възраст е полезно, но след това - не.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе кое животно боза след отбиването му от майката. Камо ли да пие мляко на друг вид.

Спонсорирани публикации