Раздвижване на пазара за земя заради търговете на Агрион

Очакват се промени в стопанисването на парцелите в различните землища в страната
Спонсорирано съдържание | 25 апр 2016 13:13, Екип на Dnes.bg
Раздвижване на пазара за земя заради търговете на Агрион
Снимка: Агрион

Нови фермери и по-малки арендатори се очаква да влязат в различни землища, сочат данни на компанията за управление на земя Агрион дни преди последния срок за подаване на документи в търговете й за земя. Тази година дружеството стана първото от крупните собственици, което предприе новия модел на договаряне. Вместо еднолично да диктува условията с арендаторите, даде възможност пазарът сам да определи рентните нива.

"Смятаме, че пазарът е най-точният и справедлив оценител и затова решихме да отдадем земята именно чрез търгове. Това е нова и уникална възможност в нашия сектор и за всички, които активно се занимават със земеделие, искат да разширят капацитета на стопанствата си или да влязат в нови землища. Резултатите досега показват засилено търсене към добра земя на наистина добра цена, което доказва потенциала и желанието за развитие на сектор земеделие", коментираха от мениджмънта на Агрион.

Експертите отчетоха интерес към парцелите както от фермери, които имат сериозни намерения за увеличаване или по-ефективното окрупняване на имотите си, така и от нови играчи на пазара. Запитвания има и от по-дребни земеделци, което е добър сигнал за общото развитие на отрасъла. За всеки от парцелите в Агрион търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане. „Арендаторите могат да са спокойни, че ще обработват земята, която са наели и ще разчитат на нашите експертни съвети и след края на търга”, посочиха от Агрион.

Традиционно голям остава интересът към арендуване на земя в Североизточния район. Потенциал за развитие обаче експертите отчитат и за Югозападния район, сочат още данните им. Повече информация за провежданите търгове може да бъде получена във всички офиси на фирмата в цялата страна. Компанията дава възможност и отдава дългосрочно наемане на парцели земеделска земя с договори за аренда за 5 стопански години.

През 2014 г. Агрион откри официално верига от офиси като към момента включва 25 търговски точки. През 2015 г. 98 % от земята, която управлява дружеството, е отдадена под аренда и се стопанисва. Освен с търговски сделки, свързани с управлението на поземлени активи, дружеството започна да кредитира агробизнеса. Вече предлага инвестиционни кредити, финансиране за оборотни разходи и лизинг на земя по специална улеснена процедура.


Още по темата: Агрион
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации