Калфин се оплете на въпрос чий е Крим

Спонсорирано съдържание | 19 окт 2016 12:23, Екип на Dnes.bg
Калфин се оплете на въпрос чий е Крим

Кандидатът за президент на Първанов се оплете на въпроса Крим от коя държава е, който му бе зададен от кандидата за президент Трайчо Трайков по време на дебат в Нова телевизия. Според Ивайло Калфин „де юре Крим е от Украйна и е един от много замразени конфликти в света, в който държавата, която е имала суверенитет върху нея, не го упражнява“.

По думите на Калфин това е в реда на нещата, доколкото Абхазия, Южна Осетия, и отделянето на Косово е в реда на нещата. В отговор на казаното от Калфин Трайчо Трайков заяви, че не е редно да се намесва Косово, тъй като не е присъединено към никоя държава и не е провинция на никого, и очевидно Русия черпи опит от своя приятел Турция по отношение на Северен Кипър.

„Когато една държава в договор е гарант за териториалната цялост на свой съсед или друга държава, този договор трябва да се спазва, и когато Русия го нарушава, това не е наред“, заяви Трайчо Трайков в отговор на въпрос на Калфин дали ако Косово и Крим са независими държави, това е правно издържано.

Външнополитическите приоритети на държавния глава, според Трайков трябва да бъдат насочени към това ресурсите на нашите съюзници и приятели да отиват в защитаването на нашите интереси.

„Да си българофил не означава да си русофил, както твърди г-н Калфин. България не е между Русия, Европа и Турция или между Русия и Турция. България е Европа и е въпрос на компетентност и на професионализъм от страна на държавниците, които представляват България да отстояват по този начин националните ни интереси“, категоричен бе Трайчо Трайков.

Според него страната ни не трябва да става поле на геополитически битки на съседни империи, както и не бива да правим проекти, които са доказано икономически неизгодни за нас, подобно на проектите, подписани от партийния началник на г-н Калфин в пиано барове, подчерта още кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

По отношение на ролята на България в регионалната политика на Балканите Трайков каза, че тя е от изключително значение особено за Македония, където „за съжаление колегите на г-н Първанов от Държавна сигурност сътвориха такива безобразия и нанесоха щети на българските национални интереси и българския народ.“ „България трябва да направи така, че в Македония да има пробългарски настроен политически елит. Очевидно шпионите ни са се провалили, комунистите са провалили това“, каза още Трайков.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации