Ползването на депозити - инвестираме ли умно?

Спонсорирано съдържание | 16 окт 2017 08:30,
Ползването на депозити - инвестираме ли умно?

За първата половина на 2017 г. българите държат спестявания под формата на влогове за над 45,8 млрд. лева, сочат данните на БНБ. Цифрата си е внушителна, защото е равна на почти 50% от брутния вътрешен продукт на страната ни за 2016 г.

От където и да го погледнем, депозитите се оказват един от любимите видове инвестиции за българите. Ако питаме познати или далечни роднини, които имат възможността да спестяват, най-вероятно голяма част от тях сами ще си кажат, че имат някакъв депозит.

Какво прави депозитите така привлекателни? И всъщност толкова добра инвестиция ли са?

За да може всеки сам да си отговори на тези въпроси, важно е да се уточнят няколко неща. Какво са депозитите? Нещо доста просто - давате пари на една банка, която ги ползва така, както намери за добре и за това ви плаща под формата на лихва.

За да могат влоговете да се сравнят с останалите инвестиционни инструменти, трябва да можем да претеглим очакваната доходност от тях (лихвата, която банката ни плаща) и риска, който носят.

Може би основният аргумент в полза на депозитите е сравнително ниският риск, който идва от това, че те са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Но тук е важно да се знае, че ако сложим всичките си средства в една банка, автоматично ставаме зависими от това какво се случва с нея. Ако тя е в затруднения, то и нашите средства са застрашени. КТБ е един ярък и скорошен пример за това.

Друг плюс на влоговете е, че нито изискват да сме активни, нито пък да сме финансови експерти. Депозирането на пари е едно от най-лесните неща на света.

Какъв допълнителен доход можем да очакваме, ако вложим парите си в депозит?

Данните на БНБ сочат, че към края на юли 2017 г. средният лихвен процент по срочните депозити до 1 година е паднал с 63% до 0,21% при 0,57% за миналата година. А към момента на публикуването на тази статия максималната годишна доходност, която може да постигнете за срочен депозит в България е 0,82%, според информация от moitepari.bg.

Както се вижда, възвръщаемостта не е висока, а ако включим и инфлацията (общото увеличение на цените на стоки и услуги), то тя става изключително ниска. За последните 12 месеца данните на НСИ показват, че инфлацията е 1,3%. Ако този темп се запази и сложите парите си в най-доходоносния депозит в България, след 1 година те ще са загубили от покупателната си сила, въпреки получената лихва.

Има ли и друга добра алтернатива?

Капиталовите пазари са едни от алтернативните добри инвестиции. Те са една своеобразна платформа, която свързва инвеститори с различните видове бизнес. Ключовото тук е, че бизнесът има нужда от средства, за да разраства дейността си, а вие имате средства, които искате да увеличите (защо не и да умножите).

Ако инвестирате в бизнес, в който сте повярвали, всеки негов успех и всяко негово разрастване увеличава стойността на вашите инвестиции. Ако сте си купили акции, имате право и на периодично получаване на дивиденти - още една възможност за по-висока доходност.

Има я и другата страна, естествено - ако бизнесът, в който сте вложили средства, върви надолу, то инвестицията ви губи от стойността си.

Възможност за инвестиране на капиталовите пазари има и чрез т.нар. борсови индекси - те следят цената на определен сегмент от стоковата борса. Можем да разгледаме пример с американския Standard & Poor's 500 (S&P 500) - изкючително популярен индекс, който включва в себе си 500-те най-големи комапнии в САЩ и представлява около 80% от общата стойност на американските капиталови пазари.

Ако инвестирате в този индекс, то вие го правите, защото смятате, че икономиката на САЩ ще върви напред. Както почти всички други индекси, S&P 500 ви дава право на дивиденти - само трябва компания, включена в него да обяви плащане на дивиденти. Хубавото е, че ако една компания не се представя добре, няма защо да се притеснявате, тъй като индексът обхваща цели 500. Рискът ви намалява значително, а доходността изобщо не е лоша - за своите 60 години съществуване S&P 500 реализира около 10% средна годишна доходност.

Разбира се, капиталовите пазари могат да бъдат нестабилни. Те се влияят от различни фактори като икономическата обстановка, геополитиката и, най-вече, индивидуалното представяне на самите компании.

В долния пример може да видите едно сравнение на доходността на срочни депозити в България с три от най-популярните индекси, следящи движението на капиталовите пазари в САЩ и Германия (DAX).

Избрани са различни срокове, които демонстрират цикличността на капиталовите пазари, обхващайки и една от най-мощните рецесии в историята ни– световната финансова криза от 2008 г. Както ще видите, тя не попречи едни от най-стабилните индекси да отбележат сериозна доходност в последните 15 години.  

Период
Доходност на
срочен депозит
в България

Доходност на
S&P 500

Доходност на
Dow Jones 30
Доходност на
DAX
1 година  0,2% 17,4% 21% 20,8%
10 години 53,5% 147% 151,5% 95,2%
15 години 74,5% 222,7% 231,5% 259,9%

 
Един от начините да инвестирате в капиталовите пазари е чрез инвестиционна сметка DeltaSMART. Нова услуга от DeltaStock - водещ български инвестиционен посредник, лицензиран от Комисията по финансов надзор, с близо 20 години опит на пазара. Поради инвестиционния профил на сметката, тя няма никакви комисиони и такси за поддръжка.

Освен това всичко става онлайн, с един клик, в лесна за употреба платформа, достъпна на компютър, таблет или телефон. Можете да следите състоянието на сметката си и бързо да реагирате на фирмени новини, финансови отчети или правителствени изявления, които влияят върху цените.

DeltaSMART предлага на притежателите си голямо разнообразие от финансови инструменти, в това число акции на повече от 700 световни компании, 24 борсови индекса, 45 ETFs(5), злато и сребро.

Научете повече за DeltaSMART на уебсайта на компанията тук.

"Този текст не е инвестиционна консултация и има само информативен характер."


Още от

Спонсорирани публикации