Премина ли през настройките за поверителност на твоя смарт телевизор?

Ето защо трябва да го направиш
Препоръчан материал | 27 фев 2020 10:49, Александър Попов
Премина ли през настройките за поверителност на твоя смарт телевизор?
Снимка: Pixabay
В свят на постоянно свързани към интернет устройства, които лесно могат да бъдат използвани от хакери за недоброжелателни цели, все по-често чуваме за смарфони и компютри, които са се превърнали в средства за шпионаж. От съвсем скоро още едно масово употребявано устройство, беше добавено към списъка с възможните мишени: смарт телевизори.
 
Когато стане дума за смарт телевизори, всичко изглежда чудесно: може да се правят много неща с него – от изпращане на имейли до търсене в Google или обичайното разглеждане в социалните мрежи. Повечето модерни смарт телевизори поддържат и някои популярни услуги като Netflix или Amazon Pro Video.
 
Няма никакво съмнение, че смарт телевизорът е нещо, което всички бихме искали да имаме в домовете си, но бихте ли допуснали непознати да имат достъп до личния ви живот? Например, миналата година имаше съмнения, че Samsung Smart TV е подслушвал дори и най-личните разговори на американски граждани, a единственото предупреждение, че го прави, представлявал един ред в текста на политиката за поверителност.
 
Така че въпросът „Колко знае телевизорът за теб?” изглежда доста актуален. Проучванията показват, че всички смарт телевизори могат да събират и да споделят не малки количества лични данни като например: кои сериали или телевизионни предавания следиш. Освен това, някои от тях са силно уязвими на целенасочени хакерски атаки.
 
Какво трябва да направиш, за да защитиш данните си?
 
Ако искаш да запазиш личните си данни, можеш да спреш следенето, което смарт телевизорът извършва. Ще трябва обаче да разгледаш настройките за конфиденциалност. Някои телевизори по подразбиране имат поставени отметки, които им позволяват събирането на данни и всичко, което трябва да направите е просто да ги премахнете. При други, фабричните настройки за конфиденциалност не позволяват това, но е възможно по време на ползването на телевизора, да си разрешил достъп до данните, за да позволиш на телевизора да прави препоръки на базата на личните ти предпочитания.
 
Асоциацията за технологии и интернет (АрТІ) препоръчва да провериш внимателно всички настройки, касаещи споделянето на данни. Това е валидно за всички услуги и приложения, които използваш на компютъра, таблета, мобилния телефон или телевизора, включително и настройките на Facebook, Twitter, Instagram, Google+ и други подобни, тъй като тях също можеш да използваш през смарт телевизора си.
 
АрТІ препоръчва още и внимателен подбор на приложенията и сайтовете, които използваме и на които се доверяваме. Винаги чети внимателно текста, с който приложенията искат да получат достъп до устройството, когато ги инсталираш (локация, микрофон, камера, снимки, телефонен указател). Помнете, че ако дадена услуга е безплатна, то много вероятно нейният бизнес модел се базира именно на продажбата на лични данни.
 
Все пак, можеш да използваш инструменти (като например браузър), които уважават личния ти живот, както на компютъра, така и на смарт телевизора ти. Има серия от упътвания и видеоклипове за апликации, предназначени за защита на личния живот в онлайн пространството, с които можеш да се запознаеш. Бъди търпелив и пробвай различни приложения от този вид, докато откриеш най-подходящите за теб.
 
В заключение, много е важно да отделиш малко внимание на настройките за поверителност. Това може да ти спести много ядове в бъдеще. А никой не би искал да има такива, докато гледа интересен филм или следи мач на любимия си футболен отбор.

 

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации