Кето брашно - идеалната алтернатива на универсалното брашно при кетогенен режим на хранене

Спонсорирано съдържание | 21 апр 2021 17:12, Красимир Ангелов
Кето брашно - идеалната алтернатива на универсалното брашно при кетогенен режим на хранене

Ако сте на кетогенен режим на хранене сигурни сме, че едно от големите предизвикателства, пред които се изправяте, е как да устоите на всички солени и сладки изделия, които са толкова вкусни, но и толкова големи въглехидратни бомби.

Защото всички знаем, че основната съставка, която се съдържа в сладкишите и хляба е универсалното пшенично брашно, което има твърде много въглехидрати, които бързо се метаболизират от организма и се превръщат в глюкоза. А въглехидратите са естествен враг на всяка кетогенна диета.

Всъщност, не е нужно да се лишавате от любимите си сладкиши, тестени закуски или от хляба. Това, от което трябва да направите, за да останете в кетогенен режим и едновременно с това да можете да си хапвате от време на време по нещо сладичко или хляб е да замените универсалното брашно с кето брашно.
 
Кето брашна, алтернативни заместители на класическото, пшенично брашно

Бадемово

Това брашно е един от най-универсалните заместители на класическото брашно. То е безглутеново и е с много ниско въглехидратно съдържание (в ¼ чаша се съдържат едва 2 нетни грама въглехидрати). Приготвя се от бланширани, обелени и след това смлени бадеми и придава на печивата леко сладникав аромат и влажна структура, което го прави изключително подходящо за бисквити, сладкиши, хляб, кори за баница и други.

 Съвети за готвене с брашно от бадеми:

●     Не заменяйте в рецептите 1:1 класическо с бадемово брашно.

●     Тъй като бадемите са с високо съдържание на мазнини,  използвайте по-малко масло при приготвяне на печивата.

●     За да получите по-богата и гладка текстура при печене на хляб или сладкиши, добавете едно допълнително яйце към рецептата.

●     Използвайте набухватели

●     Оставяйте печивата да се охладят напълно, преди да ги разрежете и консумирате.

Кокосово брашно

Леко и изключително фино с едва долавящ се кокосов аромат и с нисък гликемичен индекс (в ¼ чаша се съдържат 18 грама въглехидрати), кокосовото брашно се приготвя от супер фино смляно и изсушено кокосово месо. Чудесно е за печива с нисковъглехидратно съдържание, а тъй като е с богато на фибри е много полезно за хора, които имат проблеми с храносмилането. Също така е богато на протеини и мазнини, което го прави и много засищащо. Точно като бадемовото, и кокосовото кето брашно е универсално и е подходящо за приготвяне както на сладки, така и на солени кето рецепти.

Съвети за готвене с кокосово брашно:

●     Ако следвате традиционни рецепти, заменяйте 1 чаша универсално брашно с ⅓ чаша кокосово.

●     Ако комбинирате бадемово и кокосово брашно в рецептата, най-доброто съотношение е 3:1 (бадемово: кокосово).

●     Използвайте шест яйца и една чаша течност към всяка една чаша кокосово кето брашно.

Брашно от ленено семе

Лененото семе е много хранително и е страхотен източник на витамин В1, мед, ALA и лигнани. Плюс това съдържа много фибри и е ниско въглехидратно съдържание (в две супени лъжици кето ленено брашно има само 1 грам въглехидрати). Това брашно се приготвя от смлени много фино ленени семена, а поради леко земния си вкус е идеално за приготвяне на бисквити, вафли, кексчета и други сладкиши. Обикновено брашното от ленено семе не се използва като основно, а се комбинира с други видове кето брашна. Както семената от чия, и лененото брашно често се употребява като заместител на яйцата във веганските рецепти.

Psyllium Husk

Брашното от Psyllium или както са по-популярно “хуск фибри” е медицински препарат за пречистване на дебелото черво, но в кухнята се използва като естествен сгъстител, който помага на продуктите да се свържат заедно. Поради тази причина кето брашното от Psyllium е една от най-важните съставки при приготвянето на хляб, сладкиши и пайове с намалено съдържание на въглехидрати. Всъщност, това е единствената съставка, която прави нисковъглехидратния хляб неразличим от обикновени пшеничен хляб.


Спонсорирани публикации