Huawei FreeBuds 4 – крачка напред в персонализирането на безжичните слушалки

Възможността за адаптиране към уникалната форма на ухото е основно предимство на новото хардуерно решение на компанията
Спонсорирано съдържание | Обновена: 15 сеп 2021 17:09 | 15 сеп 2021 13:18,

Снимка: Huawei

Световният пазар на безжични слушалки се очаква да достигне 45,7 млрд. долара до 2026 г. по данни на ReportLinker, така че не е никаква изненада, че големите технологични играчи имат особен апетит към този сегмент. Ето защо почти всяка голяма премиера на някой от гигантите включва задължителна част за показване на новите слушалки.

Малко по-рано тази година Huawei ни изненада с новия си модел FreeBuds 4, който, както предполага и името му, е следващо поколение след FreeBuds 3. Компанията продължава серията си т.нар. open-fit слушалки, които нямат нужда от специалните гумени накрайници (in-ear), за да паснат в ухото. За да си гарантира, че дизайнът е подходящ за всички, Huawei е използвала над 10 хил. 3D модела на човешкото ухо в симулационна платформа. И все пак при режим на активно шумопотискане (до 25 децибела при този модел) усещането е по-различно от това при in-ear слушалките, при които изолацията на външните шумове е с една идея по-добра. Предимството тук обаче е постоянно изравненото налягане.

Що се отнася до дизайна, FreeBuds 4 са с продълговат корпус и традиционната овална част, която се поставя в ухото. След продължителни тестове развойният екип на Huawei е постигнал дизайн, който е едновременно красив и  удобен при бягане и скачане, така че потребителят да не се притеснява, че слушалките му могат да паднат, когато е активен.  
Друга добра новина както за бегачите, така и за останалите потребители, е, че размерът и масата на слушалките са намалени. Всяка от тях тежи едва 4,1 грама. Кръглият им кейс е 38 грама и е 6,3% по-малък и с 20,8% по-лек от своя предшественик. Слушалките се предлагат в два цвята – керамично бяло и сребристо.

Калъфчето дава възможност за зареждане на слушалките, а батерията му е 410 mAh, като то самото се зарежда за час. Компанията твърди, че с включено активно шумопотискане слушалките издържат до 2 часа и половина, а без то да е включено – до 4 часа. При тест те издържаха съответно 2 часа и 3 часа и 40 минути. Ако слушалките се зареждат допълнително в кейса, животът на батерията може да достигне 14 и 22 часа, твърди Huawei.

Но, разбира се, най-важният въпрос тук е колко добър е звукът, който предлагат FreeBuds 4. Компанията определено се е справила добре със задачата да подобри басите с до 50% спрямо FreeBuds 3, което е наистина осезаемо. Що се отнася до чистотата на звука, слушалките поддържат звук с висока резолюция (High Resolution), така че могат да се харесат и на по-претенциозните потребители.

След като по-ранните поколения безжични слушалки на повечето компании имаха откровени проблеми с изолирането на шума от вятъра, се вижда, че Huawei е работила доста в тази посока. Това се усеща особено ясно при бягане.

Освен това компанията се похвали, че това са първите open-fit слушалки в индустрията, които предлагат технологията Adaptive Ear Matching. Нейната основна задача е, когато пуснете шумопотискането чрез продължително докосване на едната слушалка, устройството автоматично даустановява кава точно е формата на ушния канал и при какви условия се носят слушалките. По този начин се опитва да предложи най-подходящото шумопотискане за конкретния потребител.

Слушалките могат да се управляват чрез прости жестове, с които се свиква изключително бързо. Включително имат сензор, който разпознава, кога някоя от слушалките е свалена от ухото, така че звукът да бъде спрян и подновен автоматично с връщането ѝ на място.

FreeBuds 4 работят с обновеното приложение AI Life на Huawei, от което съвсем интуитивно въпросните жестове за управление могат да бъдат променяни според предпочитанията на потребителя. От него има достъп и до актуализациите на софтуера на слушалките, както и до опции за активното шумопотискане.

Едно от най-големите удобства, които FreeBuds 4 предлагат, е възможността да се свързват с две устройства едновременно, като реагират със спиране на музиката при обаждане например. През приложението също така може да се прехвърля и звукът между свързаните устройства.

Ако записвате звук с FreeBuds 4, имате две опции за използване на режими. Единият от тях (Surroundings Mode) улавя околните звуци, а вторият (Voices Mode) е по-подходящ за случаите, в които е необходимо да бъдат блокирани околните шумове, защото улавя и усъвършенства специфичните честоти на гласа.

FreeBuds 4 биха паснали както при работа, когато е необходимо да се провеждат разговори, така и в моментите на забавление – за слушане на музика и спорт например. Huawei категорично се е погрижила да предложи по-добър звук и шумопотискане, за да отговори на изискванията на всички. Възможността за персонализиране чрез адаптиране към уникалната форма на ухото е основното предимство тук.
 


Още по темата: HuaweiFreeBuds 4
Още от

Спонсорирани публикации