Бъдете за пример: Финансови уроци за деца в различна възраст

Спонсорирано съдържание | Обновена: 9 авг 2022 14:07 | 9 авг 2022 14:07, Александър Попов
Бъдете за пример: Финансови уроци за деца в различна възраст
Снимка: Pixabay/Olichel

Отглеждането на едно, две или повече деца в днешно време е особено скъпо.

Във време на висока инфлация, когато трябва да свием потреблението или да увеличим приходите на домакинството, е повече от важно да даваме добър пример на децата си.

Експерти по лични финанси казват, че първите уроци на децата за парите трябва да се дават от ранна възраст. Колкото по-рано, толкова по-добре.

И ако все пак искате да чуете конкретна възраст, то може би на 3-4 години ще са първите осъзнати уроци, които децата ще възприемат.

Екипът на Капман днес е подготвил за вас няколко урока за деца в различни възрасти.

За деца в детската градина

Първото нещо, което можем да направим, е да купим касичка на детето. Можете да ползвате и празен буркан. Пуснете заедно първите стотинки.

На следващия ден го направете отново, за да започнете да изграждане навик у детето. Поставете си заедно цел – за какво ще спестявате парите. Може би нова кола, мотор, кукла или пъзел. А защо не и колело, тротинетка или кола с дистанционно управление.

Освен със стотинките, може да ги запознаете и с левчетата. Обяснете им за какво служат и че представляват разплащателно средство. Изтеглете заедно пари от банкомат, на децата ще им е особено интересно.

Бъдете за пример

Родителите трябва да са за пример за децата си. Ако плащате в супермаркета с карта, след време детето ще започне да си играе с картата и да се опитва да прави същото.

Обяснете му, че всяка играчка струва пари и ако наистина я желае, ще трябва да вземе пари от касичката си.

7-12 години

Оставете детето да избира – ако иска да си купи колело, няма да може да си купи тротинетка. На възраст между 7 и 10 г. децата вече могат да преценят кое е по-важно за тях.

Давайте пари за свършена работа

На децата не трябва да се дават джобни даром. Те трябва да бъдат заработвани. По този начин още от малки те ще осъзнаят, че за труда им се плаща.

Направете си система и давайте дребни суми за изхвърляне на боклука, подреждане, почистване от прах и т.н.

Част от експертите по лични финанси са на мнение, че децата могат да си договарят увеличение. То обаче следва да е срещу определени дейности у дома – почистване, миене на чинии (ако не разполагате с миялна машина) и др.

Избягвайте импулсивните покупки

Харесах си нова рокля или пък дънки. Можете ли да ми ги купите? Познато ли ви е? Да, вие също трябва да избягвате подобни импулсивни покупки. Същото важи и за децата. Не забравяйте, че малките очички ви наблюдават.

Карти, заплати и спестявания

С по-големите деца можете да поговорите и за основни финансови понятия. Спестяванията вече не са само в касичката, а в банката. Тя пък може да издаде банкова карта, по чиято сметка се превежда заплатата, за която работим.

Ако искате да отидете и по-далеч, можете да обясните основните неща и за заемите – например, че с кредит е закупено жилището, колата или др.

След като детето вече може да чете, значи може да прегледате касовата бележка от супермаркета или сметката от ресторанта заедно.

Тийнейджъри

Те знаят доста неща за парите. Въпросът е кои точно. Защото не всичко, което гледат в Instagram, Tik Tok или YouTube, е реално и възможно.

Като например новите коли, яхтите, хвърлянето на пари в клиповете и т.н. Ето защо е важно да си поговорите по-подробно за кредитите, дебитните и кредитните карти, застраховките и дори да направите заедно семейния бюджет.

Ако плащате с кредитна карта, е добре да им обясните защо. В случай че плащате застраховката за колата или жилището – също.

Покажете им как да изкарат някой лев

По време на ваканцията или през уикендите може да им покажете как да изкарат някой лев. По този начин ще им помогнете в бъдеще да станат и предприемачи.

Идеите са толкова много – миене на коли, разхождане на кучета, помощ за баба и дядо на село и др.

Разкажете им как могат да увеличат спестяванията си

Възможностите тук са много – взаимни фондове, борсово търгувани фондове или директни покупки на акции.

Не е ли по-добре да притежават акции на дадена технологична компания вместо новия й смартфон? Вместо да браузват в социална мрежа, може би по-добра идея да си купят нейни книжа?

В случай че говорим за инвестиции, може би е по-добре да се обърнете към професионалистите от Капман.

За още финансови новини ни следвайте във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.


Още по темата: Капман
Още от