"Вила Ямбол" донесе най-много медали за България на Decanter

Винарната спечели седем отличия, сред които златен за Kabile Сира Резерва
Спонсорирано съдържание | 9 юни 2023 08:00, Александър Попов
"Вила Ямбол" донесе най-много медали за България на Decanter

Нов исторически успех постигна българското винарство по време на 20-то издание на Международния винен конкурс Decanter. На него родните производители спечелиха 64 отличия като за първи път – 5 златни. Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ спечели рекордните седем медала – най-много от България. Със злато бяха отличени Kabile Сира Резерва 2016, две вина от сорта Рубин – на Katarzyna и на Villa Yustina Розе. Високото отличие заслужиха и Gorun Winery Каберне Фран 2020, както и Ppetroff Каберне Совиньон и Мерло 2021. Винарната от Ямбол добави и сребърно отличие за Kabile Сира 2018 и пет бронзови: за Kabile Розе 2022, Kabile Шардоне и Совиньон блан 2022, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2019 и Vineyards Selection Трояново Совиньон блан и Шардоне 2022.

Серията Kabile е кръстена на едноименния античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от днешната „Вила Ямбол“. Вдъхновение за екипа са именно традициите на региона във винопроизводството, които според исторически справки датират още от времето на траките. Затова и на етикета на бутилките Kabile е поставена богинята Кибела, смятана за покровителка на природните сили. Легендата разказва, че именно в тракийския Кабиле са изработени печати с нейния лик, с които са отбелязвали делвите с най-висококачествено вино от региона.

„Tова наистина е голямо признание за работата на технолозите и качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на много добра цена, отговарят на най-високите стандарти. За нас е чест, че българските вина достойно защитават своето място сред най-добрите в света“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.  Новината за големия брой отличия от Decanter идва само седмица след като виното на „Вила Ямбол” Vineyards Selection Тенево стана най-високооцененото червено вино от всички изпратени проби на друг международен конкурс - Mondial de Bruxelles.

В тазгодишното издание на Decanter бяха изпратени рекордните 18250 проби от 57 държави. Те са оценени от 236 винени експерти в три-степеннен процес на дегустация, сред които 53 Master of Wine и 16 Master Sommeliers от 30 държави.


Спонсорирани публикации