Боса по асфалта... Луда ли си?

Какво ни трябва да се чувстваме комфортно в собствената ни столица
27 авг 2008 08:00,
131
Боса по асфалта... Луда ли си?
А, сега накъде? Снимка: Булфото

Боса по асфалта вървя си,
свиркам си и нищо не търся -
просто детски навик още в мен живее....

„Боса по асфалта“, Росица Кирилова


А, бе, ти сестро, може да си ходила боса по асфалта насред София едно време, ама сега...Сега и в комбинация между Дарт Вейдър, Спайдърмен и Черния (червения, кафявия и жълтия) рицар – пак рискуваш да станеш на компот дори на тротоара, а да не говорим ако се пуснеш с детския си навик по асфалта.

Преди дни четох дискусия в мрежата, как възмутени от задръстванията софиянци предлагат да се ходи пеша.

То е ясно, че с кола висиш 4587959 часа в задръстването, с колело рискуваш да те премажат 945098 МПС-та или да те оглозгат няколко глутници кучета, с ролери - същата работа.

Да ходиш пеша обаче си е голямо постижение. Направо си за цирка - да се промушваш между накацали върху тротоарите автомобили (то вярно като няма място, къде да накацат – връз водосточните тръби – не става).

Пък и като пресичаш, то си е Одисея и половина. На пешеходната пътека се състезават кой пръв да те премаже. Както казваха в Улицата - „да та хакна в калта, добре да се овъргаляш“.

Ма, то и пешеходците са едни, като претрепани мухи – къде, къде – та си пресичат кой където им падне, все едно са на полето. Ама да сте чули за глобен пешеходец? Няма. А през това време тези, принципните, пресичат като диверсанти на пешеходната.

Друг проблем. Прескочил колите, строителните отпадъци, боклука, разбитите плочки (ех, как обичам да ходя пеша по Шишман, скок на улицата, скок между количка, ех, че ходене) се сблъскваш с чудесния софийски въздух.

1 км ходене пеша в центъра и все едно си глътнал емисиите на Кремиковци и Соди Девня за половин петилетка. Честито, чичо, айде па са и бели дробове са ти притрябвали.

Защо е сложно? Нима София е по-голям град от Лондон, да речем? Или е беден град? Не мисля.

Но се питам кой ли има интерес, софиянци, които плащат данъци да пътуват всеки ден в задръствания, в амортизиран и нередовен градски транспорт, да се тъпчат в крайно неудобни и никак не безопасни маршрутки, да дишат мръсен въздух, да гледат мръсотия, да стъпват в мръсотия, да бъдат газени и да се "радват" на най-безумната инфраструктура в Европа?

Правилата се въвеждат много лесно. Добър ден, господине, вие пресякохте на неправилно място – глобата ви е 50 лева. Ама, аз...Няма, аз, ти, баба ти и шурея. Точка. Добър ден господин водач, тук имате ограничение 50, вие карате със 100. Глоба 300 лева...Ама, аз...Точка. Вие, г-н катаджия взехте подкуп от г-н водача? Уволнен сте и подведен под отговорност.

Добър ден, говори кметът, имаме 200 нови рейса, трамвая, тролея с климатик, най-накрая метро, центърът е затворен за коли, моля ползвайте редовния и комфортен градски транспорт...

Вие, гражданино хвърлихте боклук и плюете семки? 50 лева глоба. Вашето дете счупи клон, съжалявам, 100 лева глоба. Вие строите къща в планината Витоша? Подведен сте под отговорност, имотът се конфискува. А, зам.-кметът вие е помогнал за издаване на разрешително? Добър ден, зам.-кмете, и вие под отговорност...

Ето, така. И ще има пари за подземни паркинги (не, че сега няма) и ще се спазва най-елементарен ред. Защото всеки от нас има нужда от него и трябва да осъзнаем, че правилата трябва да се спазват.

И дано да не трябва да чакаме да се сменят няколко поколения, за да се случат тези неща.

А ти днес пресече ли правилно? Даде ли път на пешеходец? Спази ли ограничението? Ако сме направили поне едно нещо от тези три неща – браво на нас. Има надежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
ДГД преди 15 години
Дали аз, а селски ?:))))
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
засега ти го духаш
88
0
 
0
 
! Отговори
ДГД преди 15 години
87. - 12:28 - От: Анонименкакто кажеш Дунчо Гунчев Дунчев /ДГД/ от София========ДГД (Да Го Дух.аш) ;))
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
както кажеш Дунчо Гунчев Дунчев /ДГД/ от София
86
0
 
0
 
! Отговори
ДГД преди 15 години
Мерцедес, научи първо КИРИЛИЦАТА и правописа, тогава давай мнение!А оня другия селски брус - 10 стинки, да, както казах, ти НЕ можеш да даваш мнение за мен, и колкото и да се напъваш, най-много да се изпуснеш в селските си ***.Не знам защо, но селските ви мутри лъщят от 100 метра и се познавате отдалеч. Особено вие - наглите ***.Съжалявам за умните и възпитани момчета и момичета от провинцията, разберете, никой няма нищо против вас, ако се държите нормално.Проблема е в селските тарикати, като оня Аланколу и селските всезнайковци, като 10 стинки, а тези групи са големи, за съжаление.
85
0
 
0
 
! Отговори
Carcinogent преди 15 години
Kakto vinagi ima otkolnqvane ot temata. Probelmi ima,i tova e fakt, resheniq osven psuvane na selqnin i provans i golfadjiq, nqma. Ne stava duma za utopiq a za elementarni neshta ot edno suvremenno grajdansko obshtestvo. Horata trqbva da se delqt na spazvashti zakona i ne spazvashti. Ako v nai-chesto tezi vuv 2ta kategoriq sa taka narechenite provincialisti - sorry, no po tozi nachin ne pravite nishto da promenite veche sushtestvuvashtite predubejdeniq.A kolkoto do omrazata, tq ne e napulno bezprichinna. Kakto vsichkata kradliva pasmina *** i t.n, koqto se izsipa v EU sled nashiq priem tam, Bulgarin na nqkoi mesta e sinonim na ***. Za sujalenie loshite primeri vinagi se zapomnqt
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спас и Спиро баси и тъпите селски имена на софиянци
83
0
 
0
 
! Отговори
matey преди 15 години
СОФИЯНЕЦ НЕ Е МЕСТОЖИТЕЛСТВО - СОФИЯНЕЦ Е ДИАГНОЗА!
82
0
 
0
 
! Отговори
spas преди 15 години
цитирам един наистина потомствен софиянец, казами го преди 15 години - "софиянци отдавна за в чужбина - софия се напълни със селяни" - факт
81
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 15 години
От къде е тази омраза? Заради такива човек да го е срам да е от София. Липса на елементарно възпитание. Живеете в измислена реалност от преди 20 години, която не може да отрази днешната реалност!
80
0
 
0
 
! Отговори
sisibest преди 15 години
Виж. Аз съм от така наречената "провинция" и да ти кажа нито един от тези "признака" не важи за мен. Много се дразня, когато всички почнат глупавата тема, за това кой бил по и най! Ами всички сме едни да ти кажа. Всички сме БЪЛГАРИ и точка. Няма "провинция" и София... има България и българи. Писна ми хора (не казвам всички, но повечето чисти софиянци) от София да обясняват на другите им съграждани и, което е ще по-глупаво, на чужденци как те превъзхождат всички останали и , че хората, живеещи извън София са неуки, не знаят що е компютър и интернет. Не могат това, не знаят онова. Нямат образование... Ами като сте почнали направо им кажете, че и в пещери живеем и сме на път да открием огъня! Писна ми от пренебрежителния поглед на софийските граждани като им кажеш, че не си от София. Какво?? Да не съм прокажена? И аз съм човек като вас. Може би и по-добър и умен от половината. Мисля, че трябва да престанем с тези глупости и най-после да си кажем, че дума като "провинция" не трябва да се използва с нагласата, че се говори за нещо извънземно. Ние сме страшно малка държава, а се делим на кой - кой е... ами ей за това никога няма да се оправим. И ще продължим да си бъдем продажни и ще продължат да ни мачкат и разединяват и ще си загинем като нация, защото нали сме най! Айде от мен толкова, че се ядосвам от простотии!
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Умф, писна ми от сляпи идеалисти. Знам, че е хубаво и приятно да се разсееш за момент от реалността. Но, историята е показала че подобни случки могат да бъдат опасни. Разберете, на всеки трябва да бъде ясно "България никога няма да бъде нормална държава". Научете се да живеете с това, или просто напуснете.
78
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Hahaha, kolko lesno se manipulira naselenieto...Mainata mu na vsi4ko, ade.
77
0
 
0
 
! Отговори
alankolu преди 15 години
kakto kazva bate vi ico stoichkov KOGATO AZ KARAH MERCEDESI VIE KARAHTE KOLELETA
76
0
 
0
 
! Отговори
Грую преди 15 години
В Страсбург като купиха нови трамваи (за мноого милиони) с климатик, безшумни, с автоматични светофари - пак бунюли се возят вътре...и мирише.
75
0
 
0
 
! Отговори
alankolu преди 15 години
i ti ako ima6 golf az nqmam ne sum imal i nikoga nqma da imam prosto tazi kola ne me vpe4atlqva za razlika ot teb sum imal 2 koli do sega i sum si gi kupil sam a ne s parite na mama i tati kakto pravite 99% ot taka nare4enite stoli4ani
74
0
 
0
 
! Отговори
10 стинки преди 15 години
Аз ами, кой? Като не се усещаш сам, колко си далеч от наченки на мозъчна дейност. Ти си пример за излишество. А излишното е вредно. Ако щеш, не Софиянец, ами сърбин бъди, все си кух.
73
0
 
0
 
! Отговори
Селяните напълниха С преди 15 години
Истината е, че в София през последните години се изсипаха маса селяни, които също така масово пренесоха и селския си манталитет в София. Това да си хвърляш *** през прозореца, за да не отива зян - нали прасето и кокошките чакат отдолу, това да паркираш насред градинките - голяма работа - треволяк и т.н. При това много от тези наистина живеят по фургони и общежития и бачкат от светло до тъмно по строежите, вкл. събота и неделя, нямат никаква адресна регистрация в София, но искат София да е така устроена, че да поеме и тях - може би един милион "нелегални" жители на София.
72
0
 
0
 
! Отговори
alankolu преди 15 години
sme6nik prodai 30 kravi ti i ela si kupi v sofiq dva apartamenta TAPAKO TOZI TVOI KOMENTAR POKAZVA 4E SI UMEN KOLKO SPOMENATIT DOBI4ETA
71
0
 
0
 
! Отговори
До 65 преди 15 години
Абе сополкьо, ти ли ще ми даваш оценка бе?Ама стой си на село бе, никой не те иска тук, земи си и мнението си и си ходи..