Бог е любов, но служителите му го "цензурират"

Църквата говори властно, когато иска имоти, пари, власт
Обновена: 29 ное 2010 07:10 | 26 ное 2010 16:40,
306
Бог е любов, но служителите му го "цензурират"
Снимка: Булфото

Не смятам за редно да се правят лични съобщения в публичен текст, но този път има специална причина да кажа, че пиша от позицията на вярваща, православна християнка, приета с кръщение в лоното на Православната църква.

Вярвам, че Бог е всемилостив, но не и служителите му, макар в Библията и поученията на апостолите да има достатъчно текстове, възпиращи ги от поругаването на вярата. Какво освен поругание на вярата е да прогониш дете инвалид от Божия дом, защото, според епископ Теодосий, инвалидите са „грешници” и прокълнати”, които нямат място в храма.

В Библията е казано: На владиците дваж по-голям грехът, защото те знаят. Знаят, че Иисус Христос е приемал със състрадание и е помагал на грешници, болни и обзети от зли бесове. Знаят, че в правилата на Светите Апостоли пише: Клирик, който се присмива на куц, глух, сляп или на сакат в краката, да се отлъчи. Също така и мирянин.

Какво друго освен поругание на вярата е твърдението на митрополит Николай, че Бог е наказал 15 души с удавяне и чрез тях – българския народ, защото в София едни други хора слушали и гледали „грешницата” Мадона. Какво освен поругание на вярата е един Божи служител (каквито твърдят, че са) да не намери една дума за съчувствие и утешение, да не намери малко милост към близките им. Явно те не са „заслужили” никаква благост и скръбта им е нищожна пред гнева на владиката.

Да питам тогава: Къде бяхте, когато се удавиха децата в Лим? Кого утешихте, намерихте ли родителите, за да им помогнете да преживеят? Кой от вас, Божите служители, се появи публично, за да каже на сащисания българин, че може да потърси и намери упование във вярата, във взаимопомощта?

Още по темата
7 яну 2010 14:13
153

Къде бяхте, Божи служители, когато един пиян англичанин насред София уби детето на психолога Христо Монов, същия, който живя месеци в Свищов, за да помогне на оживелите деца и почернените родители да оцелеят?

Къде сте, когато деца умират от свръхдози по улиците, когато жени ослепяват от побоите на съпрузите си, къде сте, когато хората живеят тежко, не намират работа, не могат да хранят семействата си, не могат да се справят сами с грижите и трудностите си?

През 90-те, когато в България масово разцъфтяваха така наречените нетрадиционни църкви, попитах защо Православната църква стои безучастна и ми беше отговорено: "Не ние трябва да излезем извън храма(тоест сред хората), а миряните трябва да дойдат в храма, за да чуят нашите поучения".

И пак тогава, в Жан-Виденовата зима, моя приятелка атеистка не можа да плати на свещеника да опее майка й, отказал й въпреки нейното обещание да му се разплати по-късно. Сега тази жена е вярваща християнка, но в една от евангелистките църкви. И никога и никой няма да може да я убеди, че Православната църква представлява Божията воля.

Слава Богу, има и други хора в расо – отец Николай, който въпреки, а не благодарение на Синода години наред служеше в Централния затвор, без да се гнуси от хората там, а там наистина са грешниците, поне от човешка гледна точка. Той беше приютил в църквата „Свети Димитър” бивш затворник, когото издържаше от своята свещеническа заплата. Той създаде неделно училище за деца и техните родители в една от стаичките при църквата и не търсеше държавна субсидия.

Има го и отец Иван, който, слава Богу, не се „гнуси” от всякакви „грешници” и всеки ден храни, облича, приютява и помага за оцеляването на всеки потърсил приют при него.

Сигурна съм, че има много такива Божи души, и трябва да сме благодарни, че ги има. Но ако епископ Теодосий получи, макар и символично, но порицание от светската власт, какво мисли Светият синод? Така както нямаше позиция и порицание за жестокостта на владиката Николай, така ще замълчи и сега.

За съжаление нашата църква говори силно и властно, когато настоява за имоти, пари и власт, когато иска да бъде узаконена от държавата като единствената, представляваща вярващите, когато забранява филми, когато анатемосва Хари Потър и Мадона.

Затова българите не пожелаха точно тази църква да учи децата им на Божието слово, а не защото са масово грешници и неверници. Защото с интуицията, която им е дал точно Създателят, и дори да не четат сутрин, обед и вечер Библията, отделят зърното от плявата и не искат да допуснат до децата си хора, които ще ги научат, че Бог е зъл и отмъстителен тиранин, който ще ги накаже свирепо и жестоко, за нещо, което дори не са сторили.

Затова с гняв казвам – или се променете, докажете ни, че има основание да ви наричаме „отче”,така както се обръщаме към Бога в молитвите си, или си идете, ние имаме нужда от вяра, но не и от такива посредници.

А и Господ писмено ни е казал, че можем да се обръщаме към него, където и да сме, по всяко време и с всяка своя грешка или грях. Апостол Павел също може да ви подскаже идеи:

"И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
4
 
! Отговори
genadi преди 13 години
ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ (1564-1642) астроном, математик и изобретател, основател на експерименталната физика ♦♦♦ 1♦ Главната цел на Библията е преклонението пред Бога и спасението на душите.И Библията, и природата са сътворени от Бога; Библията е вдъхновена и продиктувана от Светия Дух, а природата е всъщност най-покорната изпълнителка на Божиите Заповеди. Чрез природните творения Бог разкрива Себе Си по също толкова възхитителен начин, колкото и чрез свещените слова на Библията. (GALILEO GALILEI, The Galileo Affair, Berkeley, University of California Press, 1989, 93).
224
2
 
5
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Нима е случайно това, че очите на всички живи същества са прозрачни в своята сърцевина, че всъщност те са единствените прозрачни телесни органи, че са обвити с твърда прозрачна обвивка, че са изпълнени с прозрачна течност, че имат по една кристаловидна леща и една зеница пред нея? И всички тези части на окото са толкова изящно сътворени, че нито един майстор не може да ги направи по-съвършени. Нима сляпата случайност е знаела за съществуването на светлината и на законите за пречупване на светлинните лъчи? Нима сляпата случайност е тази, която е сътворила по най-прецизния начин очите на всички живи същества, за да могат те да използват светлината? Тези и други подобни размишления винаги ще подтикват човечеството да вярва, че има едно Всемогъщо Същество, което е сътворило всички неща, което господства над всичко и към което трябва да изпитваме страхопочитание. Ето защо ние трябва да признаем съществуването на един Бог безкраен, вечен, всеприсъстващ, всезнаещ, всесилен, Творец на всички неща, най-мъдър, най-справедлив, най-благ и най-свят. Ние трябва да Го обичаме, да се страхуваме от Него, да Го почитаме, да Му се доверяваме, да отправяме към Него молитвите си и благодарността си, да Го възхваляваме, да се прекланяме пред Неговото име, да се подчиняваме на Неговите заповеди. (НЮТОН, цитиран в Memoirs of the Life, Writings, and Discoveries of Sir Isaac Newton by Sir David Brewster, Edinburgh, Thomas Constable and Co., 1855, Vol. II, 347-348).
223
2
 
3
 
! Отговори
genadi преди 13 години
3♦ Бог е сътворил този свят и по един невидим начин властва над всичко. Бог изисква от нас да Го обичаме и да се покланяме само на Него и на никой друг. Бог ни е заповядал да почитаме нашите родители и предци, да обичаме нашите ближни както себе си, да бъдем умерени, справедливи и добри, да бъдем милостиви дори и към дивите зверове. И чрез същата сила, чрез която Той е дал живот на всички живи същества, Той ще възкреси всички мъртви, както възкреси нашия Спасител Иисус Христос, Който се възнесе на Небето, за да получи Своето Царство и да подготви място за нас. Иисус Христос е по величие най-близо до Бога и трябва да бъде обожаван от нас като Агнец Божи. Христос ни изпрати Светия Дух, за да ни утешава тук на земята. Христос накрая ще се върне, за да властва над нас и за да съди всички мъртви. Тогава Той ще предаде Своето Царство на Бог-Отец и ще отнесе спасените на мястото, което е приготвил за тях, а осъдените ще отпрати другаде, за да си получат заслуженото. (НЮТОН, цитиран в Memoirs of the Life, Writings, and Discoveries of Sir Isaac Newton by Sir David Brewster, Edinburgh, Thomas Constable and Co., 1855, Vol. II, 354).Reply
222
2
 
4
 
! Отговори
genadi преди 13 години
ИСАК НЮТОН (1642-1727) основател на класическата физика и откривател на диференциалното и интегралното смятане Според Енциклопедия Британика (1997) Сър Исак Нютон е кулминационната фигура в Научната революция на 17-ти век. Нютон има основополагащ принос в теоретичната физика, математиката, оптиката и астрономията; той открива и формулира универсалния закон за гравитацията. Всепризнат е за най-великия учен на всички времена.♦♦♦ 1♦ В края на своя фундаментален научен труд Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (London, 1687) Нютон пише: Тази изключително красива система, включваща Слънцето, планетите и кометите, би могла да възникне единствено в резултат на замисъла и решението на едно Разумно и Всемогъщо Същество. Това Същество властва над всички неща не като една душа, въплътена в света, а като Господ над всичко; и тъкмо поради Своята власт, Той изисква да бъде наричан Господ Бог. (NEWTON 1687). 2♦ Наблюдавайки Божиите творения, ние разбираме, че истинският Бог е едно интелигентно и всемогъщо Същество, и че Той притежава всички съвършенства и абсолютната власт. Бог е вечен и безкраен, всесилен и всезнаещ, т.е. Неговото съществуване трае от вечността до вечността, Неговата личност се простира от безкрайността до безкрайността. Той властва над всички неща и знае всичко, което се е случило или е възможно да се случи. (NEWTON 1687, Principia Mathematica).
221
2
 
4
 
! Отговори
genadi преди 13 години
НЕВИЛ МОТ, Нобелов лауреат за физика Английският физик Сър Невил Мот (1905-1996) получава Нобеловата награда за 1977 за своите фундаментални теоретични изследвания на електронния строеж на магнитни и неподредени системи. Мот е професор по теоретична физика в университетите в Бристол и Кембридж. ♦♦♦ 1♦ Аз вярвам в Бога, Който отговаря на молитвите ни, на Когото можем да се доверим и без Когото животът на тази земя би бил лишен от всякакъв смисъл (като една история, разказана от ***). Аз вярвам, че Бог ни се е открил по много начини и чрез много хора, и че за нас тук на Запад най-ясното Божествено откровение е дошло чрез Иисус и чрез онези, които са Го последвали. Аз вярвам, че ние трябва да се прекланяме пред Бога заедно с нашите ближни и че тук в нашата любима Англия ние можем да правим това най-добре в Англиканската църква. (МОТ, цитиран в Nevill Mott: Reminiscences and Appreciations, E.A. Davis editor, London, Taylor & Francis Ltd, 1998, 329). 2♦ Бог може да ни говори и да ни показва как трябва да живеем. Ние можем и трябва да питаме Бога по кой път да вървим, какво сме длъжни да правим, как трябва да се държим. (МОТ, цитиран в Margenau and Varghese, 1997, 66-68; виж също Templeton 1994).
220
2
 
3
 
! Отговори
genadi преди 13 години
УИЛЯМ ФИЛИПС, Нобелов лауреат за физика Американският физик Уилям Д. Филипс (род. 1948) печели Нобеловата награда за 1997 за своя принос към развитието на методите за изстудяване и улавяне на атоми с помощта на лазери. Той е носител на наградата за лазерни науки Артър Шолоу за 1998 година. Филипс е професор по физика в университета в Мериленд и директор на физическата лаборатория в Националния институт за стандарти и технологии (NIST). Понастоящем Уилям Филипс живее със семейството си в Мериленд. Аз съм твърдо убеден, че Бог е личност и това е фундаментът на моята вяра. За мен е напълно естествено да бъда обикновен учен и обикновен християнин. Това е също толкова естествено и за много други учени, които познавам като личности с дълбоки религиозни убеждения. (ФИЛИПС, цитиран в Witham 2001 и Christie 2002). Религията ни учи как да се отнасяме един с друг, а науката ни показва как Бог е конструирал Вселената. (PHILLIPS 1999).
219
2
 
4
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Книгата на атеиста Емил Лудвиг, описваща живота на Иисус, е оценена от Айнщайн като повърхностна и неправдоподобна. В едно интервю за американското списание The Saturday Evening Post (26 октомври 1929) Айнщайн изразява своето отношение към Иисус Христос: - До каква степен сте повлиян от Християнството? - Като дете аз изучавах Библията и Талмуда. Аз съм евреин, но съм очарован от лъчезарната личност на Иисус от Назарет. - Чели ли сте книгата на Емил Лудвиг за Иисус? - Книгата на Емил Лудвиг е повърхностна. Иисус е твърде колосален в сравнение с писанията на разни празнодумци, колкото и хитри да са те. Никой не може да унищожи Християнството с остроумни фрази. - Вие смятате ли, че Иисус е историческа личност? - Безспорно! Невъзможно е човек да чете Евангелията, без да почувства реалното присъствие на Иисус. Неговата личност пулсира във всяка дума. Не е възможно един мит да бъде изпълнен с толкова живот. (АЙНЩАЙН, цитиран в Viereck 1929).
218
4
 
6
 
! Отговори
Атеист преди 13 години
Коментара на авторката не е за религията като такава, а за самозабравилите се представители на църквата. Всяка религия трябва да проявява доброта и състрадание. Много хубав текст, искрен, браво!!!
217
9
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 13 години
Библията не е словото на Бог.Ако проследиш историята на корекциите и и различните издания.Политическата обстановка в, които са правени и от кой са правени, се разкрива ясната картинка на доста нечистоплътна практика.Ако някой може да ми обясни въз основа на какво най-новото издание да се приема за единствено вярно а всички останали не, моля да го сподели. От всичко нагоре като исторически текст е с доста ниско качество. Личи си мазане и преписване от мазане, бъркат се посоките имената и тн.
216
0
 
3
 
! Отговори
Viktor преди 13 години
но ни обича:)
215
10
 
7
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Що се отнася до Исус, който внася малко свеж въздух в мрачната ви религия, много му "благодаря", че ни дари с концепцията за вечни мъки в ада, само защото сме научени да мислим скептично и имаме различно мнение. Много мило от негова страна.
214
8
 
8
 
! Отговори
Томов преди 13 години
До бг, аз лично съм я чел. Ако това е божието слово, как така бог ме съветва как да си бия роба, да пребивам с камъни човек, работещ в събота, да убивам с камъни детето си, защото е непослушно. Това ли ти е истината? Не благодаря, това е книга писана в бронзовата епоха от племе диваци. Аз живея в 21 век и съм доста по-морален от вашия варварски бог.
213
8
 
11
 
! Отговори
баница с тиква преди 13 години
Няма по-голямо зло от религията на този свят! Единствено войни, глад, мизерия, конфликти и омраза е донесла на човечеството!
212
7
 
5
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Пак ти казвам, чел съм я, от *** до ***, и все пак не смятам, че е нещо особено.И точно според библейската дефиниция, никът ми означава просто човек, който не е християнин.
211
3
 
1
 
! Отговори
бг преди 13 години
Жалко е за теб,че мислиш така!Явно не си чел Библията-Прочети я,но не както дявола чете евангелието!Очевидно си гневен и потиснат човек иначе не си обяснявам коментарите на човек с такъв ник.Жалко е,но всеки отговаря за себе си
210
10
 
4
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Толкин може да е бил вярващ, но поне не е смятал, че книгата му описва реални събития. За твоята библия важи същото - стари приказки и притчи, с изкуствено насадена важност. Всяка връзка с действителни лица и събития е плод на чиста случайност.Чел съм я проклетата книга. И не намерих отговори, а само недомислици. Как ще обясниш това?
209
3
 
1
 
! Отговори
бг преди 13 години
Какво мерси? Не знаеш ли,че авторът на"Властелинът на Пръстените" -Толкин е вярващ човек.Даже се споменава и в произведението за Бог.Мисля,че всеки човек особено с претенции за интелигентност и образованост трябва да прочете Библията.На всеки ще е от полза и ще намерите отговор на въпросите си.Дори само информативно и от любопитство е добре да се прочете.
208
1
 
2
 
! Отговори
nyakoi преди 13 години
Много съжалявам за страданията, през които сте минали и минавате и сега...Аз скоро погребах баща си, който не успя да се пенсионира даже... Наистина отиват много пари.Но гробищата и погребалните услуги не ги е измислил Бог. А относно защо Господ наказва добрите хора - това са неща далеч отвъд нашето съзнание, или просто се опитайте да приемете, че всеки си има съдба.Или както каза чичо ми : както и да живееш, си имаш драсната черта, достигнеш ли я - нищо няма значение - време е ...
207
9
 
6
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Не, мерси, предпочитам "Властелинът на Пръстените".
206
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
извинявам се за" изядените" букви.клавиатурата е кофти