Българи ли са ромите?

Огледалото на чуждите медии може и да отвори нашите очи
Обновена: 14 мар 2011 17:10 | 14 мар 2011 17:10,
523
Българи ли са ромите?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колкото повече новини за ромите идват от чужбина, толкова повече нарастват шансовете и българското общество да ги чуе по европейски начин, пише Дойче веле.

Последният случай дойде от френския град Бордо, където преди няколко дни са били осъдени петима български граждани. Източникът на новината е вестник „Зюд-Вест“, според който петимата са отрязали пилон на електропровод, като с това са извършили една от най-зрелищните кражби на метал в град Бордо.

Те били задържани на място от полицията и изправени веднага пред съда. Имали служебен адвокат, който пледирал, че неговите клиенти водят мизерен начин на живот и че това трябва да се зачете, за да им се наложи по-меко от затвора наказание. Вестникът нарича петимата по следния начин: „мъже с българско гражданство“.

Западното "малоумие"

В българския печат тази новина или не беше публикувана, или осъдените бяха преименувани на „българи“, а форумите се втурнаха да поясняват, че българите в никакъв случай не крадат, това се прави само от циганите. И че само западното малоумие може да припише на циганите българска принадлежност.

Преди тази новина имаше буквално десетки други, които бяха посрещнати по същия начин - в западния печат арестуваните бяха определяни с тяхното гражданство, а в българския печат гражданството някак си успяваше да прерасне в едно от двете възможни етнически определения и да раздразни публиката.

Междувременно основният въпрос все оставаше извън вниманието - коя държава, все пак, представлява българските граждани в чужбина? Включително и онези от тях, които по случайност са от някакъв произход, фашизоидно определен като иманентно порочен.

Вторият съществен въпрос пак остава извън вниманието - част от кое общество са българските роми? Кое общество те представляват вътре и извън страната?

Това са все въпроси, които традиционно се заместват с обидни определения или възклицания.

Обикновено се твърди, че циганите по природа са крадливи, мръсни и мързеливи полухора и че те самите не искат да се променят, нито пък да са част от това общество. Авторите на това масово твърдение обикновено не развиват мисълта си до естествения й край – вероятно от опасение, че краят на тази логика води само до мисълта за депортиране, ако не до мисълта за изтребление.

Какво друго може да се направи с нещо, описано по този начин: един милион рецидивисти, които нито искат, нито могат да бъдат нещо друго, освен рецидивисти и генетично предават това свое качество на следващото, вече тримилионно поколение?

Натрапеното огледало

Нито едно българско правителство не е поставяло на глас проблема с бедственото положение на ромите, а още по-малко е развивало политика в този смисъл. Тиражните медии също избягват темата, стига да не броим многобройните шоупрограми, където ромският диалект е изчерпателен извор на хумор.

Единственият шанс темата изобщо да възникне в публичното пространство, е тя да дойде отвън, като едно натрапено от здравия разум огледало.

Само така ще стане ясно, че огледалото не умее да прави разлика между Христо Стоичков и крадеца от Бордо - и двамата имат едно и също правителство, едни и същи медии и едно и също общество.

(DW)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
0
 
1
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
А еврейте българи ли са?
473
0
 
2
 
! Отговори
OPPPPPP IDVAMMMM преди 13 години
6 000 000 аборта за последните 50 г. у насПубликувана: Вторник, 5-ти Април 2011, автор(и): 24 часа онлайн; Спад в броя на извършените аборти у нас отчетоха от Българското дружество по акушерство и гинекология и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. На специална пресконференция днес бяха изнесени данни за броя на прекъснатите бременности в страната. През последните две години броят на абортите в България е 35 000 и 37 000, а в периода 2000-2001 г. те са били между 65 000 и 70 000. Въпреки това проблемът с абортите остава изключително сериозен.За последните пет десетилетия у нас са направени между 5 и 6 милиона аборта. Така България е загубила около 5-6 милиона деца. Проф. Стоимен Иванов, главен секретар на Българското дружество по акушерство и гинекология, определи тези цифри като холокост".Става въпрос за шест милиона убити български деца със съгласието на техните родители, чрез ръцете на лекари, положили Хипократовата клетва", коментира той.Демографската криза у нас отдавна е преминала към демографска катастрофа, заяви проф. Тодор Чернев, зам.-председател на Българското дружество по акушерство и гинекология.От двете организации отчетоха и категоричен спад в извършваните криминални аборти в страната, като изтъкнаха, че ширещите се в публичното пространство данни за 12 000 такива случаи, са нищо повече от медийни спекулации. Специалистите поясниха, че няма как да разполагат с конкретни данни заради естеството на проблема.От представените данни стана ясно, че много повече аборти се извършват сред млади, непълнолетни момичета, отколкото сред по-възрастни жени. Беше даден и пример с водеща болница в София, в която за изминалата година са извършени около 550 легални аборти, от които 335 на млади момичета.По време на пресконференцията специалистите се обявиха категорично за въвеждане на сексуално обучение в училищата. Бяха изнесени и данни, според които сексуалният живот на девойките у нас започва средно на около 16 години.Oт проучване, осъществено сред 3 000 ученика в 10 клас в елитните училища в България, става ясно, че 60% от тях се предпазват от нежелана бременност чрез презерватив, 23% не се предпазват по никакъв начин, а 12% - чрез прекъснат полов акт.
472
0
 
7
 
! Отговори
макаров преди 13 години
*** са си ***,като такива произходът им е от Индия и в никакъв случай не са българи ,а *** С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГО РАЗБЕРАТ ТЪПИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, и не съм задължен да ги храня с моите данъци и осигоровки-всеки да се труди и си носи раницата и отговорноста.На тези които искат държавата да ги оземли но едва ли ще пипнат мотиката.Тиквата ни съветва да садим картофи нека предложи това на тях.*** като цяло са генетично обременени напаст за цивилизацията.
471
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Италия *** нямат паспорти и не се допускат да гласуват!Защо демократична Европа не говори за това,а все защитават наште крадливи *** дето ни излагат по целия свят.*** не са българи,те не са и хора-това са ***.Наскоро една *** си изостави детето на улицата-на 4 години.Дори и животните не изоставят децата си
470
0
 
6
 
! Отговори
d777 преди 13 години
*** са били най-ниската каста в индийското "общество.Логично решават да се избавят от нерадостната си съдба и плъзват по целия свят,като достигат дори Западна Европа...Междувременно, естествено населват и източните части на континента.Немските журналисти обаче, отбягват темата, че през средновековието, по време на лова на вещици са били избити и повечето местни ***? Западната пропаганда е голямо нещо... така приятно те омайва и накрая се чудиш... "ромите" ли са българи или българите са са "роми".
469
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Всички роми - НА КОСМИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ - към планетата Сатурн!!!
468
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а *** ли са ромите?
467
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
какви названия има във Франция по въпроса:Французи от Магреба, френски роми или пътуващи хора...така че ромите не са българи а са български роми! Друг е въпроса че няма правителство през последните 66год., което да има национална стратегия за интегрирането им! Образованието е безплатно! Защо да им се строят безплатно жилища! Нека да се включат в обществено полезен труд! да им се дадът земи за обработка и това да се обвърже с помощи!сами да си строят жилищата на общински терени но при строг план
466
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога ще имаме правителство което да ги накара да спазват законите !
465
1
 
8
 
! Отговори
жоро преди 13 години
Искам да съм ЦИТАНИН да не плащам нищо а само да вземам помощи !Нашите родители са работили цял живот за да си купят ДОМНа тях трябва някои да им построй
464
0
 
11
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
Алооо,редакцията!Дания,Швеция,Италия и Франция ни показаха не на думи,а с действия какво е "европейско"поведение,когато някоя етническа група незачита обществения ред и собствеността на данъкоплатците.С какво им е тежко положението?Тези на които им бутнаха катуна преди 2-3 години до Сим.лифт се оказаха с двуетажни къщи в Берковица.На пазара една *** булка струва около 30хил.лв.Я им сметнете разходите за алкохол и аудиовидео техника.И малцинството свестните *** се делят от тях.
463
0
 
5
 
! Отговори
жоро преди 13 години
ГЕРБ гласуваха повече задължения за българите!По високи осигуровки за трайно безработните без право на обезщетениеТова не се отнася за *** които нищо не плащат а вземат социални
462
0
 
8
 
! Отговори
жоро преди 13 години
В КРИЗА СМЕГЕРБ гласуваха закони в които се вземат мерки срещу некоректни платци на задължения !Ако етнически българин не си плаща задълженияглоба и ако не я плати принудително събиране чрез отнемане на имуществоНито едно от приетите не се отнася за ЦИГАНИТЕДа си етнически БЪЛГАРИН е тежко не да си циганинЦиганите не плащат нищо и никои не ги търси да си платятЗатова са и многото прехвърлени фирми с задължения на циганиЕдин безработен българин получава няколко месеца обезщетение
461
0
 
10
 
! Отговори
бай мангал преди 13 години
*** си е *** не може да стане българин колкото и да живее в България
460
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не
459
0
 
10
 
! Отговори
Симо преди 13 години
Граждани са на България, но не са българи. Те са ***.
458
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 13 години
Romite sa evrei.
457
5
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
ami sas sigyrnost sa balgari shtom imat balgarsko grajdanst0 ,ate kak se samoopredeliat e dryg vapros .no balgari li sa balgarite .....
456
2
 
15
 
! Отговори
Tutankamon преди 13 години
Ти считай как всеки нормален човечец, който е додрапал до Франция, работи и дори като чистач/ка/ ще живее супер по-добре и цивилизовано от в БГ, а те разбира се са успяли и там всичко да омаскарят - откраднали стълб на електропровод, разбираш ли! Моля автора да каже с какво още да им помогнем, размножили са се до 3 милиона на гърба на работещите български граждани, до 7 милиона ли да ги добутаме, до колко, до кога!?
455
1
 
16
 
! Отговори
киров преди 13 години
Незнам и немога да разбера каква е целта на тази статия но както и да е винаги ще има такива анонимни провокатори.Ако някой се опитва да побратими българи и роми мисля е поел грешен курс. Спрете да манипулирате обществото с тази дискриминация прекалено е до кога тази сляпа толерантност към хора които не искат да се интегрират и да живеят на гърба на цялата държава където и да са те отказват спазването на всякакви общо приети норми. Така искат не познават тревогите на обикновенния гражданин .