Арестът на Строс-Кан – трус във Франция и в МВФ

Фондът остава без "тежка артилерия" на върха
Обновена: 16 май 2011 15:01 | 16 май 2011 15:00, Елка Василева
35
Арестът на Строс-Кан – трус във Франция и в МВФ
Доминик Строс-Кан. Снимка: Reuters

Всичко си бе на мястото, за да позволи на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан да обяви идния месец кандидатурата си за участие в предварителните избори на Френската социалистическа партия преди президентските избори догодина. Социологическите сондажи неотклонно сочеха, че той е най-популярният кандидат на социалистите и най-добре поставеният, за да победи президента Никола Саркози в балотаж.

Но арестът на Строс-Кан на 14 май в Ню Йорк по обвинения в сексуално посегателство изхвърли всички тези планове през прозореца и почти сигурно ще провали политическото му бъдеще, пише списание „Икономист“ под заглавие No he Kahn't (звучи като "No he can't" – Не, той не може, е непреводима игра на думи с презимето на шефа на МВФ, изписано на латиница – Strauss-Kahn и предизборния девиз на Барак Обама "Yes, we can" – Да, ние можем).

Строс-Кан бе арестуван в самолет на "Ер Франс" на международното летище "Джон Кенеди" минути преди излитането.

Нюйоркската полиция заяви, че той е обвинен в "престъпен сексуален акт, опит за изнасилване и задържане на човек против волята му, свързано със сексуално посегателство" срещу камериерка в хотел в Манхатън. Според сведенията от полицията Строс-Кан е напуснал панически хотелската си стая. Неговият адвокат Бенджамин Брафман заяви пред Ройтерс, че клиентът му няма да се признае за виновен.

Новината разтърси политическата класа в Париж. Лидерката на Социалистическата партия Мартин Обри я нарече гръм от ясно небе. Други я определиха като катаклизъм. Дори ако Строс-Кан бъде в крайна сметка оневинен, перспективата за съдебен процес и вглеждането под лупа в личния му живот ще направят практически невъзможно той да се върне във Франция, за да се бори на предварителни избори.

Още през 2008 г. той бе обект на вътрешно разследване във връзка с аферата му с негова подчинена. В крайна сметка фондът стигна до заключението, че Строс-Кан не е злоупотребил със служебното си положение, но уличеният прие становището му, че е направил "сериозна погрешна преценка".

Съпругата му Ан Сенклер – популярна френска телевизионна журналистка, застана зад него. Тогавашното решение на МВФ да го задържи вече изглежда колебливо и необмислено.

Още по темата

Дори преди последния шок ставаше ясно, че президентската кампания във Франция се очертава като мръсно упражнение по вулгарна политика. През последната седмица, несъмнено подкокоросвани от десницата, френските медии започнаха да преливат от съобщения за стила на живот на Строс-Кан, придружени от снимки на къщата му в Маракеш и скъпите му апартаменти в Париж.

Фотография как се качва в Порше, собственост на негов съветник, разпали във Франция яростни и мъчителни дебат дали е възможно да си ляв и същевременно богат.
Всичко това обаче бледнее пред новините за обвиненията срещу него в сексуална агресия. Французите са добре известни с равнодушието си към личния живот на техните политици и смятат извънбрачните връзки на политическите лидери за нещо обичайно.

Но сексуалното насилие е съвсем друга работа. Ако обвиненията се окажат верни, трагедията е, че във всички останали отношения Строс-Кан е силен и привлекателен кандидат, разполагащ с необходимия международен престиж и икономически авторитет, за да хвърли ръкавицата на Саркози през 2012 г.

Сега изглежда вероятно или Обри, или бившият лидер на партията Франсоа Оланд да си осигури номинацията на социалистите след гласуването на партийните поддръжници през есента. Без Строс-Кан социалистите няма да загубят шансовете да спечелят за първи път след 1988 г. президентските избори догодина, но надпреварата внезапно започна да изглежда много по-оспорвана.

Каквито и да са отраженията от скандала върху френската политика, арестът на Строс-Кан разтърси МВФ. Негов представител го окачестви като "бедствие". И въпреки че се очакваше сам да напусне поста след няколко месеца, Строс-Кан вероятно ще бъде принуден да си тръгне много по-рано, освен ако бъде оневинен в
най-скоро време.

Това оставя фонда без "тежка артилерия" на върха в разгара на най-важните преговори с европейските политици за дълговата криза на Гърция. Строс-Кан трябваше да се срещне в неделя с германския канцлер Ангела Меркел и да участва в понеделник в ключова среща на финансовите министри от Еврогрупата.

На тези срещи се очакваше шефът на фонда да даде да се разбере, че МВФ няма да се занимава повече с празни приказки и шикалкавене по отношение на кашата с гръцкия дълг. Европа трябва да даде на Гърция повече пари по най-бързия начин или ще се наложи гръцкият дълг да бъде преструктуриран.

Дори ако фондът изпрати друг емисар, позицията му в преговорите около дълговата криза ще олекне значително в отсъствието на водещ играч с тежест.

Ако Строс-Кан си отиде, поста му ще поеме първият заместник-изпълнителен директор Джон Липски. Но Липски не само не е от (досегашния) политически калибър на Строс-Кан, той самият е нещо като неудачник: само преди няколко дни, на 12 май, Липски обяви, че планира да напусне през август.

В кратко изявление на 15 май говорителката на МВФ отказа да коментира ареста на Строс-Кан, но подчерта, че "МВФ остава напълно функциониращ и оперативен". Това може би е вярно. Но на върха ще зейнат празнини.
 


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
И тука ли го обърнахте на конспирация бе Бай ***?На тоя не му е за първи път подобно нещо, вземете почетете малко, известен е французина в тоя жанр с опипването на млади каки. И преди са се опитвали да го съдят, ама понеже е било във Франция му се е разминало с извинение, обаче сега американците ще му го набият здраво. Това не е Италия или Франция....
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази година месец юли има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години и се нарича ''торбичките за пари''. По тази причина копирайте това съобщение, разпространете го и до 4 дни парите ще пристигнат при вас. Това е според философ...ията на ФЪН ШУЙ. Който го прочете и не го копира ще загуби пари... Нека си опитаме късмета
33
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Скоро ще стане ясно, че работата е скроена. Причини - много. Строс-Кан, въпреки че е директор на МВФ, го направляваше по европейски, и ръководен повече от европейски интереси. САЩ напоследък изпозлват всяка възможност за дестабилизация на останалите, защото това им е едиснтвеният начин да станат по-стабилни те. Отстраняването на Строс-Кан ще доведе до проблеми с Гърция и Португалия, което ще дестабилизира европейската валута. Така че - пълна презюмпция за невиност до доказване на обратното!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Последните новини носят тръпка от желание у Строс-Кан да си сложи край на живота. Това и да е така, и да не е, все ще повлечерак за същото желание у някои нашенци. Уви, се ла ви (демократик).
31
4
 
3
 
! Отговори
Й.Кондов преди 12 години
Не знам дали е виновен или не, но поне на снимките, които виждам прилича на голям злодей!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕ СИ Е ПОСТАНОВКА ,ПОСТАНОВКА СИ Е ,АМА НЕ ,ЧЕ ЧИФУТИНА СТРОСКАН Е БИЛ НЕУДОБЕН,НАПРОТИВ ТОЯ ГО ГОТВЯТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ФРАНЦИЯ И СЕГА МУ СЕ ИЗГРАЖДА ОРЕОЛ НА МЪЧЕНИК ,ЗАЩОТО НЕГОВИЯ СЪПЛЕМЕННИК САРКО СЕ ПРОВАЛИ ТОТАЛНО И В МОМЕНТА ДЪЩЕРЯТА НА ЛЬО ПЕН ИМА ГОЛЯМО ОБЩЕСТВЕНО ОДОБРЕНИЯ ,ТОВА МНОГО ПЛАШИ ЦИОНИСТИТЕ ,ЧЕ НАЦИОНАЛИСТ МОЖЕ ДА ОГЛАВИ ОСНОВНА ДЪРЖАВА КАКВАТО Е ФРАНЦИЯ ,,СКОРО ЩЕ СЕ ДОКАЖТ ,ЧЕ ДОМИНИКЧО Е (НЕВИНЕН) И ПЪТЯ МУ КЪМ ЕЛИСЕЙСКИЯ ДВОРЕЦ Е ОТКРИТ.
29
0
 
5
 
! Отговори
elica1204 преди 12 години
как за толкова кратко време - от излизането му от хотела, да качването му в самолета, въпросната камериерка от Гана М1.Се оплаква на полицията и са получени доказателства за обвинението,2.Полицаите разследват случая и го дават на прокурор,3.Прокурорът разглежда доказателствата и издава Заповед за арест...!!!ТЕЗИ ДА ГО РАЗПРАВЯТ НА РОДНИНИТЕ И В АФРИКА !!!ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ Е ПОСТАНОВКА НА СЛУЖБИТЕ НА САРКОЗИ, ЗАРАДИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ !!!
28
0
 
0
 
! Отговори
BIBI преди 12 години
KAKO STANKE STIGA S TIJA GLUPAVI NOMERA PA PROSTOLJUDIJETO OSE NE POCNALO DA JADE DOMATITE S KOLCITE(BIL LADEN OTIDE PRI RIBITE)TOJA IZNASILVAC "NAGAZIL AMERIKANSKITE INTERESI FBR SI ZNAE DOBRE RABOTATA CISTA NAMESTALKA PISNA MI DA CETA GLUPOSTITE AMERIKANSKI TE NAPRAVIXA ZIVOTA BEZMISLEN NA TAJA PLANETA
27
6
 
3
 
! Отговори
hihihihihi преди 12 години
Супер,един еврейски первер по малко.ФМИ е еврейска банка за унищожаване на бедните държави в полза на десетина с капици.Защо точно тоя еврейски первер е шеф а и заместника му е пак евреин!100 години затвор за перверите
26
0
 
6
 
! Отговори
bat Kosta преди 12 години
100% izmama. To tuk v shtatite niakoi samo da kaze neshto sreshtu teb i vednaga te arestuvat. Samo ne e iasno kyde im sa dokazatelstava na prokurorite. Iavno sa i vzeli otpechatyci ot cicite.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Облича се, взема си багажа, отива на рецепцията,плаща , излиза от хотела. Това е достатъчно време жертвата да вдигне целия хотел на крак, да вика, да извика управлението и охраната на хотела. Нищо такова не се е случило.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, тя не знаела,че има някой в стаята, влязла, а в този момент той излизал гол от банята.Трябва незабавно да я уволнят за непрофесионализъм: в хотел за 3 000 долара на вечер не знаела дали има някой в стаята!Той може просто да е излязъл гол - откъде да знае,че някоя *** е влязла . И в тоя момент тя решава,че той я изнасилва.Възможна версия.
23
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Слаба комбинация,слаба реализация,все нещо ще измислят,или пък ще докажат за да осъдят човека.мисля,че това е само повода,а след това ще се" докажат",съществените обвинения.Доста време е пречил и сега си сърба попарата,това виждам аз по погледа.Като не слуша,в кауша.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човекът е кандидат-президент. Богат, перфектно изглеждащ - за какво му е някаква камериерка. Освен ако е влязла рано сутринта,зокато е бил сънен и в леглото, та я е объркал с някого.
21
2
 
9
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 12 години
Какво се оказа, че чернилката дето се оплака, май лъже. По време на посоченото време за секс скандала, човекът си е обядвал с дъщеря си. Не е бягал стресира, а спокойно си е платил на рецепцията в хотела. Служители на хотела удостоверяват това. Сарко, Сарко, неможа ли да съчиниш нещо по-финно. Какво искаш от бившо френско ченге. Толкова може човека. Май чернилката ще обере пешкира. Да е и честито.
20
3
 
3
 
! Отговори
Мисли преди 12 години
Така е само, че династията Юан, е отново китайска династия, следиш ли ми мисълта. Китайците асимилират монголите. Те се стопяват в огромното китайско море. Както гърците унищожиха Рим и просъществуваха още 1100 години като господари на света, не и без наша помощ де! Та Китай още е еднонационална държава на хан - истинските китайци. Истината, е че Юан просто сменят династията, те не воюват с Китай,ако го схващаш. Това е гражданска война.
19
3
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Никой никога не е побеждавал Китай? Ти да си чувал за монголите на Чингис хан? Внукът му Кубилай е основоположник на династията Юан.
18
3
 
1
 
! Отговори
Страхотна Новина!!! преди 12 години
Страхотна Новина!!!
17
2
 
22
 
! Отговори
STAR преди 12 години
STROS-KAN MOJE I DA E JENKAR NO NE E GLUPAK. TOVA E CHISTA PROBA NOMER. IMA DOSTATACHNO PARI ZA DA IMA KOYATO SI JENA POISKA. PO SKORO MAI KAMARIERKATA GO E NAPADNALA I TOI SE E SETIL KAKVO MOJE DA OZNACHAVA TOVA , NE E NIKAK TRUDNO ZA CHOVEK S NEGOVIYAT KAPAZITET. MONIKA LUINSKI 2. MAI POCHTI NIKOI NE VYARVA NA TAZI ISTORIA NO TOI E SVARSHIL KATO POLITIK - TOVA E REZULTATAT / KOITO NYAKOI E ISKAL /
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КВО ДА ВИ КАЖА, ОСВЕН ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК НЕЩАТА ЗДРАВО ЩЕ СЕ ЗАПИЧАТ И Т.НАР. ФИНАНСОВА КРИЗА ЩЕ НИ СЕ СТРУВА ДЕТСКА ИГРА С ТОВА, КОЕТО НИ ОЧАКВА.ТОВА С КАН СИ Е АБСОЛЮТНА ИНСЦЕНИРОВКА С ЦЕЛ ЕЛИМИНАЦИЯ НА НЕСЪГЛАСНИТЕ С "НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД". ТОВА ТРЯБВА ДА Е УРОК ЗА НЕПОКОРНИТЕ И ИЗРАЗИЛИТЕ РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ОТ СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ.