Гротеската като национална психоанализа

Как паметникът на Съветската армия стана карикатура на съвременна България
Обновена: 18 юни 2011 23:00 | 18 юни 2011 17:38,
1727

Снимка: Авторът

 

След месеци спорове какво да се прави с паметника на Съветската армия в центъра на София, проблемът беше решен за няколко минути, с помощта на няколко спрея и страхотно въображение.

Като млада майка прекарвах по цели дни в градинката до паметника, но никога не съм  виждала толкова хора около него. Дори и аз се вдигнах в 10 часа в събота сутринта, само за да видя на живо творбата на неизвестните художници, превърнали войниците с автоматите в герои от комикси. Група тийнейджъри се забавляваха да си правят снимки с фигурите на Супермен, Зеления Гоблин, Капитан Америка и останалите супергерои, а един от тях възкликна: „Ако не бяха го нарисували, никога нямаше да го видя тоя паметник”.

Непознат човек ме помоли да го снимам, докато позираше без грам свян в акробатични пози, прегърнал Супермен. Телевизионни екипи отснемаха грижливо шарената фигурална композиция, разработвайки всеки детайл. Всички, точно като нас, бяха дошли специално, за да видят новия облик на паметника.

И всички, познати и непонати, се усмихваха един на друг и с неподправен възторг коментираха: „Браво, евала на пичовете!“. Говорихме си, че вероятно идеята е мислена дълго време, създадена е стройна организация, за да може работата да бъде свършена бързо и незабелязано.

Реакцията на властите е очаквана – полицията търси неизвестните вандали. Реакцията на обществото обаче, е точно обратната – тези момчета и момичета заслужават похвала, не наказание. От място, което провокираше омраза и разделение, превърнаха паметника на Съветската армия в повод за усмивка.

Всяка държава сама решава как да приеме историята си и как да се отнася към нейните паметници. В Будапеща, например, всички паметници от времето на социализма са грижливо запазени. Почистени, оградени и поддържани. Въпреки че унгарците имат сериозни основания отдавна да са минали с багерите през тях, не са го направили.

У нас обаче паметниците се рушат, крадат, драскат, боядисват. Не само тези от времето на комунизма. Вандалите не подбират, а за крадците е важен само металът, ако ще и да е само в буквите на името.

Не знам какво е искал да каже творецът, но ще ви кажа как се почувствах аз пред паметника. Преобразяването на намръщен войник с автомат в Дядо Коледа е единствената оценка на историята, възможна в абсурдната българска реалност.

Българското общество от години отказва да даде категорична оценка на новата и най-новата си история и предпочита да се овъртолва във витиевати фрази и аморфна емоционалност. Затова преходът към демокрация, който трябваше да продължи няколко години, се очертава безкраен. Защото не знаем нито откъде тръгваме, нито къде искаме да стигнем. Политиците ни се държат като клоуни, избирателите гласуват за супергерои, ценностната система на децата ни се гради от Макдоналд`с.

В тази ситуация самоиронията е единственото възможно отношение. И това ни беше показано красноречиво от хората със спрейовете. Аз не открих в нарисуваните фигури подигравка с червената армия, нито с американската масова култура, а жестока ирония към всички нас и нашия страх да признаем и да приемем истината за миналото и настоящето си. Видях истинския образ на обществото ни, точно толкова гротескно и противоречиво, колкото не ни се иска да признаем.

Ако Столична община иска да направи нещо смислено с паметника, да го остави така. И даже да покани неизвестните художници да довършат и останалите части от паметника, с трайни материали, за сметка на общината. А полицията да сложи папката с делото в кашоните със случаите, приключени поради липса на доказателства.

А ако все пак тези хора бъдат задържани, им дължим един хубав, съвсем реален офлайн протест. И може да не ни бива в рисуването колкото тях, но пък има достатъчно паметници за упражнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1727
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
BULGARIN преди 12 години
do 6666 zna4i otnosno tezi mom4eta po na 18-20 da tajna istoria. no kogato ima komonimaz niama me4ti samo tova 6teti kaja. te sa niamali izbor prosto sa bili zastaviani da xodiat.a otnosno za pametnika ami pisnami ve4e po4ti mec. 6te stane i o6te za nego dav4ite ta drugi po vajni ne6ta niamali stiga ve4e de !!!!! BULGATIA e po vajna ot kolkoto niakakav si pametni nee li taka.
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1535 комента,за некъф си паметник!!! Вие наред ли сте,бе...и к`во толкова?Я си глейте живота,това е само паметник...
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като Русия изквича като заклано прасе, че това било посегателство, родните *** веднага почистиха паметника. Аз лично нямам нужда от по-голямо доказателство, че България и до ден днешен се управлява от комунисти.
4
 
20
 
! Отговори
6666 преди 12 години
Наистина паметник на духовното падение на един народ!Та само помислете си за тези момчета .които са участвали в тази война , те са били деца на по 18- 20 години също като някои, които драскат по сайтовете ! И тях майка ги е раждала имали са мечти като нас ,но милиони не са се завърнали. Апи поставете се на тяхно място само за миг - да знаеш че може и да не оживееш от ада на войната!Простотиятя нr е безкрайна! Поклон пред тях!
2
 
7
 
! Отговори
Деси преди 12 години
Все се чудя къде е паметника в чест на премълчаното избухване на чернобил и изкарването на българите на манифестация, на която ги валя радиационен дъжд. Всъщност сетих се - Онкологията е този паметник и всеки ден му се кланят хиляди хора. Не виждам защо са недоволни "освободителите" при такова внимание и почит към делата им....Те преобразиха толкова бъгари като мумии, а се косят за един паметник.
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1525Ей, уи! Спри да се дърпаш. Мозък няма да пусне!
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е ужасно! Напълно съм съгласна с мнението изразено в статията. Историята е на всички, изкуството е за тези, които го разбират, а паметника не е собственост на някоя си чужда държава с претенции. Поздравления на художниците! Те заслужават паметник!
10
 
6
 
! Отговори
The Dark Side преди 12 години
Това се превръща в паметник на духовното падение на една нация!!!
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Арестуваха Елена Джелебова - художничката, която пребоядиса Паметника на съветската армия.
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според мен е провокация, твърде проамериканско изглежда, даже и знамето е оцветено съответно
5
 
9
 
! Отговори
гочев преди 12 години
Съжалявам, ама сега видях, "направиха нещо красиво от нещо старо и противоречиво"... и се замислих... А бе, хора, само на мен ли ми се струва кич това?!
3
 
11
 
! Отговори
гочев преди 12 години
Мисля, че книги не се горят (независимо от книгите), история не се променя, (независимо от историята) и ... разбира се, паметници не се рисуват. В края на краищата, те не са ли скулптура? А тя, доколкото знам, не се оцветява (да, има изключения, ама си помислете все пак чии са...). Страх ме хваща, като си помисля, че някой ще направи паметника на Левски в Карлово "бял и червен" или нещо суперменско, защото "той си е бил Супермен човека"... Или ще оцвети храма в Шипка .. в крак с времето...
4
 
0
 
! Отговори
ZA6TO GO MAHNAHTE ?! преди 12 години
Za6to go iztriha yova prdava po savremenen vid na pametnika xD ^_^
23
 
6
 
! Отговори
ДЕЕ Е БЪЛГАРИЯ? преди 12 години
ТИЯ МЪРЛЬОВЦИ ДЕТО ПОРУГАХА ПАМЕТНИКА ЗАСЛУЖАВАТ ПО 100 ТОЯГИ НА ГОЛО! ЩО СЕ КРИЯТ НАЛИ СА СУПЕР ГЕРОИТЕ НА ДЕНЯ!?!?!???НЕКА СЕ ПОКАЖАТ-*** МРЪСНИ!
5
 
2
 
! Отговори
ДОБРЕ , НИКИ 1523... преди 12 години
...СЪГЛАСИХ СЕ!!!!УМРЕМ ЗА ИЗКУСТВОТО...!!!!!
9
 
11
 
! Отговори
nikola преди 12 години
Хора, тук говорим за модерно изкуство, не за това имало ли е/нямало ли е комунистически терор или пък запада или Русия или каквато и да е друга политика. Направиха нещо красиво от нещо старо и противоречиво. BBC ги кръстиха българския Банкси, а ако не знаете кой е Банкси, не мисля, че сте квалифицирани да говорите по темата, сори.
6
 
5
 
! Отговори
НЯМА ГРЕШКА!!!! преди 12 години
ДИРЕКТИВИТЕ НА БКП/БСП, ВИНАГИ СА СЕ ВЗИМАЛИ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА МАФИЯТА , ТАЙНО/ПРЕЗ НОЩА/!ЗА"ДВОРЦОВИЯ ПРЕВРАТ"----ЧЛЕНСКАТА МАСА НА БКП , НИКОГА НЕ Е ЗНАЕЛА...!ЗА ПАЛЕЖА НА "ПАРТИЙНИЯ ДОМ ", ОЩЕ НЕ Е ЯСНО ...КОЙ И ЗАЩО ГО НАПРАВИ...???!"ЛИБЕРАЛНИТЕ ПРОСТОТИЙ"......СА ПАТЕНТ...НА "КИРЕ-ЛИБЕРАЛО"--ОТ ПЕРНИК---САМИЯ ТИ ,.... НЕ ЗНАЕШ КАК ДА ФОРМУЛИРАШ ТАЯ "ВЕЛИКА ГЛУПОСТ"....!ХОРАТА МУ ВИКАТ-----"ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКИ ***"...ДАЖЕ ГО НАРИСУВАХА...!
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей така възмутително са изглеждали и революциите в очите на властимащите.Включително и болшевиките през 1917г.Време е да изживеете своята революция другарки и другари.Само че този път от еб...ната страна.
2
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
1518,- *** в архива и ще видиш с очите си как са утвърждавани "присъдите"...
4
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
1517,Правиш само две грешки...1. Комунистите направиха преврата на 10.11.1989 година...2. комунистите сами си запалиха партийния дом...3. Комунистите и днес управляват с политика на ХИПЕРЛИБЕРАЛИЗЪМ..., но си твърде ограничен, за да разбереш тези процеси...