Охрана срещу курешките

Ястреб пази Уимбълдън от гълъбите, които пречеха на тенисистите
Обновена: 30 юни 2011 11:38 | 30 юни 2011 11:20,
15
Охрана срещу курешките
Работното място на ястреба Руфъс. Снимка: Reuters

Много бизнеси процъфтяват през двете седмици на Уимбълдън. Но много малко от служителите, ангажирани от All England Club през тези 14 дни в Южен Лондон, са склонни да работят за месо от умрели мишки или пъдпъдъци, пише BBC.

Докато всеки ден стотици хора се грижат за доброто състояние на световноизвестната тревна настилка, поглед към небето може да покаже и още един член на този екип, който хвърля всекидневни усилия за удобството на тенисисти и зрители.

Руфъс е американски ястреб, който има личен пропуск за достъп до съоръженията в Уимбълдън. Неговата работа е да „прочиства” Централния корт и околния район от гълъби, изкушени от големите количества изоставена храна по трибуните. А гълъбите могат да се превърнат в истинско бедствие за турнира.

Ястребът е служител на компанията Avian Control System, основана от Уейн Дейвис. 46-годишният предприемач има страст към птиците от ранното си детство в родния Корби, която от хоби превръща в бизнес.

Така вече 13 години фирмата му „пази” от гълъби летища, заводи, болници, училища и т.н. И от известно време насам All England Club в югозападната част на столицата.

Много дълго време цели ята от гълъби налитаха върху Централния корт на Уимбълдън, разсейвайки играчите, и то в решаващи моменти на решаващи битки. Освен това пускаха и неособено приятни изненади върху публиката.

А както всеки, който живее или посещава Лондон, знае, местните гълъби не се плашат лесно и не се впечатляват от размахващите ръце официални лица по кортовете. Техните отчаяни опити да прогонят птиците привличат вниманието на съпругата на Уейн.

„Дона гледаше турнира по телевизията и видя няколко мача, прекъсвани заради гълъби”, спомня си Дейвис и продължава: „И реши да се свърже с организаторите и да им предложи нашите услуги. Те се съгласиха да опитат”.

Така Уейн Дейвис получава покана за интервю от All England Club. И след него се сдобива с необичайната задача, която изпълнява вече няколко години.

Ловът с дресирани ястреби датира от векове и се оказва, че тази техника от Средновековието е далеч по-надеждна и ефективна от модерните варианти. Самата фигура на кръжащия ястреб провокира инстинктивен страх у гълъбите, прогонвайки ги надалеч.

Руфъс прави редовната си обиколка над Уимбълдън рано сутринта 3 пъти седмично по време на турнира. Тогава няма много хора, а и това е времето, в което няма мачове.

„Той не убива гълъби, но присъствието му е достатъчно, за да бягат от охранявания периметър”, разказва Уейн Дейвис.

„Това е един екологичен и ненатрапчив начин да пазим кортовете чисти”, отбелязва той. И допълва, че със своя „работник” посещават редовно комплекса през цялата година, за да „напомнят на гълъбите с кого си имат работа”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Аве, русенци!Как може да си кръстите центъра .. Л**ното??!?На няколко от вас съм го казвал, явно сте свикнали и не ви прави впечатление.. :(
12
4
 
1
 
! Отговори
огата преди 12 години
*** пазу *** да не я наебе ***
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да намерят един такъв ястреб и за центъра на Русе, че доколкото знам именно гълъбите са причината площадът да се нарича "***". :)
10
0
 
6
 
! Отговори
Бай Трендо преди 12 години
Поздравления за авторите на постове 1 и 3. Личи си, че сте мислещи хора и достойни граждани. Написаното е самата истина.
9
3
 
0
 
! Отговори
Връх преди 12 години
Да ми дадат два три на мен и ще си реша въпроса с менюто завинаги!
8
1
 
7
 
! Отговори
към 1 преди 12 години
Евала - много добре казано
7
3
 
6
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Нека да има гълъби, тенистите могат да се защитават при необходимост с ракетите.
6
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхотно! Благодаря за новината и браво на птичката.
5
0
 
58
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Тази техника със ловни птици се използва от векове - ястреби, соколи, та дори и орли могат да се дресират. Човек много отдавна е подчинил тези птици, и наистина по-ефикасен начин да се пази от гълъби няма.
4
4
 
48
 
! Отговори
разбира се преди 12 години
защото има кои да плаща за такава работа!! къде сме ние къде са те
3
10
 
74
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Единственото спасение е да се пуснат една тумба гладни *** по трибуните. Ако после намерите жив гълъб, връщаме ви парите с лихвите. Е ... може да липсва и някое и други портмоне, но няма пълно щастие.
2
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде ви е видеото?
1
1
 
203
 
! Отговори
ЦИГАНИН преди 12 години
АНГЛИЧАНИТЕ ПТИЦИТЕ НАУЧИХА ДА РАБОТЯТ , А НИЕ НАШИТЕ *** НЕ УСПЯХМЕ!!!!!