Окървавеното лице на правата на жените в Афганистан

Огромното предизвикателство - премахването на насилието над тях
10 яну 2012 15:10, Елка Василева
111
Окървавеното лице на правата на жените в Афганистан
Сахар Гюл. Снимка: Reuters

Макар и едва на 15 години, Сахар Гюл се превърна в нараненото и окървавено лице на правата на жените в Афганистан, пише Асошиейтед пред.

Непълнолетната младоженка почти напълно изгубила зрението си, а на мястото на ноктите й има черни рани - именно в това състояние тя била откарана в болница седем месеца след уредения й брак.

Според афганистански представители от североизточната провинция Баглан сватовете й шест месеца я държали в мазе, извадили й ноктите, измъчвали я с нагорещено желязо и й чупили пръстите - всичко това, за да я накарат да проституира. Полицията я освободила, след като чичо й сигнализирал властите.

Ужасяващите кадри, уловени от телевизионните камери миналата седмица, потресоха Афганистан и предизвикаха вълна от възмущение. Президентът Хамид Карзай създаде комисия, която да разследва случая, а здравният му министър посети Сахар Гюл в болницата. Полицията арестува сватовете й, които отрекоха да са я малтретирали. Беше издадена и заповед за арест на съпруга й, който служи в афганистанската армия.

Случаят хвърля светлина върху проблемите и бъдещето на положението на жените 10 години след падането на талибаните.

Премахването на насилието над жените е огромно предизвикателство в това патриархално общество, където традиционни практики са браковете между деца, даването на момичета в замяна на уреждане на дългове или за да се заплатят извършени от техни роднини престъпления, както и така наречените убийства за запазване на честта, при които момичета, за които се смята, че са опозорили семействата си, биват убивани от свои роднини.

Свободата на жените е едно от най-видимите и най-значими промени в Афганистан след водената от САЩ военна кампания през 2001 г., която свали от власт режима на талибаните. Освен с подкрепата си за лидерите на „Ал Кайда“ талибаните са може би най-известни с жестокото си отношение към жените, дължащо се на строгото тълкуване на ислямските закони.

В продължение на пет години режимът забраняваше на жените да работят и да ходят на училище или дори да напускат дома си, без да са придружавани от роднина мъж. Всички жени бяха принуждавани на обществени места да носят бурка, покриваща цялото им тяло, дори и лицето им. Нарушителките публично бяха пребивани с пръчки или екзекутирани. Затова освобождаването на жените от подобни драконовски закони придаде и морално изражение на войната в Афганистан.

Сега според активисти страната е станала по-добро място за жените, отколкото преди.

В парламента 27 процента от депутатите са жени, до голяма степен заради определената по конституция квота от 68 места в него. Повече от три милиона момичета ходят на училище, което се равнява на 40 процента от учениците в началните училища, сочат данните на образователното министерство.

Проведено миналата година проучване показа, че броят на починалите при раждане жени е спаднал с две трети от 2005 г. насам - до 500 на 100 000 раждания. Въпреки това страната запазва челното си място по този показател.

Има обаче и доказателства, че страданията на жените продължават. Според ООН повече от половината затворнички в Афганистан излежават присъди заради това, че са избягали от съпрузите си - обвинението често е формулирано като "намерение да извърши прелюбодеяние", въпреки че това не е престъпление според законодателството на страната.

А данните на Фонда за развитие на жените на ООН сочат, че половината от всички момичета са принуждавани да се омъжват, преди да са навършили 15 години, въпреки че допустимата от закона възраст за това е 16.

Организациите на жените притискат президента Хамид Карзай да направи повече, но голяма част от тях признават, че при толкова слаба централна власт истинската битка ще се води в отделни полицейски управления, съдебни зали и кабинети на прокурори. Не по-малко трудно ще е да бъдат убедени самите афганистанци да променят схващанията си.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
mariq преди 6 години
Tormoza i nasilieto nad jeni trqbva da se nakazva nai strogo. Jiveem v 21vek i nikade po sveta ne trqbva da se dopuska tova. DA JIVEE EMANCIPACIQTA
95
0
 
0
 
! Отговори
по голям реалист преди 8 години
До реалистка Хей, непрокопсаничке, не ти ли е ясно, че жените сте втора ръка и освен да раждате за нищо друго не ставате и то които могат да раждат. Кой според теб проклетнице ще може да избие мъжете? Вие жените ли? По скоро ние мъжете ще ви избием. Жените добре ги трепят ислямистите, браво. На такива като теб така им се пада. Да се поочисти света от феминистки, че се осмърдя на женско, а останалите да не смеят да гъкнат. Ще им дадем един феминизъм, че няма да могат да го носят. *** женска!
94
0
 
0
 
! Отговори
До NNN преди 11 години
NNEZNAM KOI SI KAKAVSI PO NARODNOS NO IZKAM DA TI KAJA SAMO EDNO.BADI TAKAV KAKAVTO SI I IZKRENNO SE NADYAVAM DA PRODALJI6 TAKA SAS TOVA TVOE MISLENE,OT VSI4KI RELIGII IMA I I*I KOITO VSA6TNOST SA 4ELI KORANA,BIBLIYATA,NO NESA RAZBRALI SADARJANIETO.TE SA HORA GRE6NICI KATO VSEKI 4OVEK,NO SA SE SAMOOBSEBILI,V TEHNIYA SVYAT SA6TESTVUVAT SAMO TE A OSTANALITE SA VE6T V OBKRAJENIETO,AZ SAM XRISTIYANNKA,NO MOGA DA KAJA KORANA,BIBLIYATA SA SVE6TENNITE KNIGI NA BOG,A NESA ZA DA KORITE DRUGIYA
93
0
 
1
 
! Отговори
balgarka преди 11 години
za6to vseki e tragnal da pi6e koran,religia,musulmani,ta te sa hora kato nas.sas sobstveno mislene,i ne korana gi kara da maltretirat jenite si a bolnite im mozaci.v korana nikade ne pi6e ybivai,izma4vai.kazano e ako ybie6 edin 4ovek dori bred bog si ybil vsi4ki,ako spasi6 edin rob spasyava6 vsi4ki.az sam balgarka hristiyanka,jivee6ta s musulmanin,4ela sam 4ast ot korana ot lubopitstvo,i badete sigorni sa6to kato bibliyata ni se nakazvat,krajbi,ybiistva,i tem podobni,badete hora a ne RACISTI
92
3
 
3
 
! Отговори
do realistka преди 12 години
Госпожа по полека с приказките.Май новината наистина те е наранила.Дишай спокойно, все пак и аз съм потресен и съм мъж.Ама не е това начина да изразяваш недоволството си.
91
3
 
6
 
! Отговори
реалистка преди 12 години
ей,непрокопсани уродчета,дето пишете тук против жените и се наричате "мъже",нали ако ни нямаше нас такива гадове като вас нямаше да има,и не е правилно да има еманципация,а изтребване на мъжете и много много да не се обаждат и да не знаят,с една дума само ние да сме на тази планета ,вие даже и за плюнка не ставате,*** такива,няма да пожелавам да се случи това на майка ви или сестра ви,защото акъла ви е малко и пак няма да разберете а и трябва на вас да се случи.
90
1
 
11
 
! Отговори
хм преди 12 години
аааааа приятелю, само мюсюлманин може да е толкова нагъл, че да бие жена насред улицата. не знам колко ви е прекрасен коранът, ама жените не могат нито да се защитят нито да се оплачат, това го видях в центъра на виена, че и тоя мухъл като ни видя как го гледаме, спря да я удря и само продължи да й крещи, а като отминахме жената пак започна да пищи - пак я биеше. ако посегнеш да удариш който и да е човек, поне ш се дръпне, а горката женица не смееше дори да мръдне, само пищеше.
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами прблема на вас мусулманите е,че сте изостанали с 537 години,е сега сте у времето на светата инквизиция,хората не са различни,те са едни и същи,ама вашата религия е назадничево копие на християнството,а ,че сте *** да го следвате си е ваш проблем
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спаси жена - убий камилар.
87
2
 
27
 
! Отговори
NNN преди 12 години
Нали и сам разбираш,че в този случай религията е само "опрадание" и"инструмент" за садистичните действия на някои ***. какво знае ти за исламя,че се правив на велик християнин нима само мюсюлманите имат жестоко отношение към жените,а християните не . Религията е една ,но хората са различни и я разбират по различен начин.но трябва да мислиш преди да драскаш.
86
4
 
20
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Една по-мощна бомба за тая *** там. Белким се поочисти малко света.
85
50
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NA JENATA MQSTOTO I E V KUHNQTA.ZASLUJALA SI GO E !
84
8
 
1
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Вижте си коментарите, г-н Анонимен, и тогава ще ви стане ясно що е то ПРОСТОТИЯТА :)
83
10
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
А Вие, г-н Анонимен, сте истинското лице на неосведомеността и глупавите изказвания. Честито :)
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mahnete ja ve4e taia snimka. da se prebivat kato iskat.
81
5
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
глупости, като като че ли другаде по света не се случват подобни неща..
80
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам за вас, но аз лично, четейки тази статия, от която ме побиват тръпки, се радвам, че живея в България, дори на фона на целия този цирк, който се разиграва в държавата ни
79
8
 
4
 
! Отговори
Рога и копита преди 12 години
Афганистанците да изтеглят от проф.Гугъл българския ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 102 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 22.12.2009 Г.), който да приложат наред с ислямските си закони и да си решат проблема в случая.У нас защо мъжете не бият жените? Първо - защото жените са послушни и второ - защото мъжете ги слушат! Има и трето - защото няма жена в България, която да изневерява на мъжа, тя само му слага рога!
78
1
 
9
 
! Отговори
reordead преди 12 години
абе каквото и да си говорим, и в западния свят черните и жените са получили право да гласуват едва миналия век. да не мислите, че в Европа няма подобни случаи - само си спомнете в Австрия и Блегия педофилите, или онзи дето беше затворил дъщеря си в мазето и имаше няколко деца от нея. Едва ли някой от нас познава ислямския свят в детайли, че да дава меродавни оценки, но е факт, че имат много проблеми...от наща гледна точка и че жените са в низвергнато положение:)
77
21
 
5
 
! Отговори
Феликс преди 12 години
На снимката не че са я били - просто така си изглежда обикновенна афганистанка - затова са длъжни да ходят с паранджите.