Защо един филм предизвика толкова гняв?

Опит за обяснение на една на пръв поглед необяснима реакция
17 сеп 2012 07:00,
220
Защо един филм предизвика толкова гняв?
Разрушеното американско консулство в Бенгази. Снимка: Reuters

Преди повече от 3 години американският президент Барак Обама заяви в реч в университета в Кайро, че между Съединените щати и мюсюлманите по света има огромно напрежение. Тази реч, озаглавена „Ново начало“, имаше основната цел да свали, нека кажем облекчи, озлобеността, насадена при управлението на Буш. 
 
Сега кървави антиамерикански протести (на религиозна основа) белязаха изминалата седмица в Близкия изток и други населени предимно с мюсюлмани региони. И Обама сигурно се пита: „Какво се обърка?“. 
 
Според BBC еднозначно обяснение няма.

Някои търсят отговора в настъпилите промени в политическото статукво в aрабския свят. „Пролетта“ превърна Египет в най-населената арабска демокрация, а Либия – най-голямата по територия. 
 
Революциите обаче върнаха влиянието на радикалните ислямистки движения в тези страни и определено отслабиха правораздавателните системи. В тази обстановка изглежда логично масовите протести да се организират далеч по-лесно. И същевременно да бъдет екплоатирани от екстремистите. Потушаването им пък става доста по-трудно. 
 
Но това не може да обясни защо най-тежко в последните дни беше положението в Судан и други места (като Катар), където антиамериканските настроения не са така ярко изразени. 
 
Може да се каже също, че подобни демонстрации с изблици на насилие са се случвали и преди Арабската пролет, по време на диктаторските режими на Мубарак, Кадафи и т.н. Най-пресният пример е от 2006-та година, когато Близкият изток „избухна“ след публикуването на карикатури на пророка Мохамед в датски вестник. 
 
Не е лишена от смисъл и друга позиция – че озлоблението към Съединените щати нараства прогресивно в последната година и филмът „Невинността на мюсюлманите“ (обрисуващ Мохамед като измамник и човек, подстрекаващ към сексуално малтретиране на деца) е просто чаканият катализатор на тази омраза. 
 
Според изследване от юни тази година само 15% от жителите на мюсюлманските страни имат положително мнение за САЩ. Преди 3 години този процент е над 25. 
 
Проучванията посочват и отдавна ясните причини за мюсюлманския гняв – политиката на Вашингтон по отношение на израело-палестинския конфликт, водените войни в Афганистан и Ирак, както и американската подкрепа за приятелски настроени диктатори в мюсюлманския регион.
 
Иронията е в това, че докато немалко западни съюзници крикитуват Обама, че наивно е подкрепил арабската революция, повечето араби гледат на действията на Белия дом като на прекалено закъснели и недостатъчни. В Тунис едва 1/3 от хората вярват, че американската позиция е имала положителен ефект върху бунта срещу режима. 
 
Но и не трябва да се пропуска, че омразата към САЩ и религиозният екстремизъм са две различни неща. 
 
84% от египтяните искат смъртно наказание за всеки, който се отрече от мюсюлманската религия. В същото време обаче младата генерация, която на практика е основната движеща сила, свалила Мубарак от власт, не е чак толкова близо до религията. За младите определяща по-скоро е политиката, а не вярата.

В тази връзка скорошни проучвания рисуват и друга картина – в Египет 35% искат запазване на близките отношения със Съединените щати и дори тяхното засилване, в Тунис 60 на сто от хората харесват американските идеи за демокрацията.
 
Изследване на Галъп изкарва мнението на 54% от либийците, които одобряват лидерската позиция на Вашингтон в световната политика. В Либия дори имаше демонстрации в подкрепа на Съединените щати и срещу атаката срещу американското консулство в Бенгази.
 
Ако погледнем по-мащабно, групите, които нападаха западни посолства в мюсюлманския свят през последните дни, са изключително малобройни в сравнение с тълпите, помели авторитарните режими. 
 
В крайна сметка антиамериканските настроения трудно могат да сa достатъчно обяснение на случилото се и изблиците на насилие. Доста от протестите щяха да преминат далеч по-спокойно, ако местни политици и религиозни водачи не ги експлоатираха за лични цели. 
 
По отношение на смъртоносното покушение срещу американския посланик в Либия, от BBC са категорични, че става въпрос за отдавна планирана, коордирана атака на „Ал Кайда“. 
 
Терористите просто са се възползвали от обстоятелствата. Но да се говори за израз на мнението на либийската общественост е също толкова логично, колкото да се счита, че масовият убиец Андерш Брейвик е изразил мнението на цяла Норвегия, убедени са от британската обществена медия. 
 
Основният проблем пред управляващите в Съединените щати е, че подобни провокативни филми и други прояви на свободата на словото не могат да бъдат избегнати. И подобни прояви на насилие ще са отново налице. 
 
Колкото и усилия да полага американската дипломация, трудно можем да си представим, че културните и религиозни различия могат да бъдат изгладени до степен, в която мюсюлманите биха приели спокойно представяне на техния пророк в негативна светлина. 
 
Конкретен пример е позицията на Обама по израело-палестинския конфликт, където подкрепата му за палестинците срещу израелското заселване на Западния бряг не му спечели кой знае колко поддръжници в Близкия изток.
 
В Египет, който продължава да е силно зависим финансово от Съединените щати, президентът Мохамед Мурси не бързаше да заклейми настоящите кървави протести. И Обама призна: „Не считаме Египет за враг, но не смятам, че можем да ги считаме за съюзник“.
 
И така спирането на омразата към САЩ в този ключов геополитически регион отново изглежда толкова невъзможно, колкото и при управлението на Буш. Оттеглянето от активната дипломация в Близкия изток и превръщането на посолствата в солидно укрепени крепости става все по-искана алтернатива от множество американци. В навечерието на президентски избори...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
4
 
! Отговори
Neanonimen преди 11 години
Анонимните номера под мене продължават все така безуспешно да бистрят близкоизточната политика. Абе, вие международна преса не четете ли бе! Създателят на филма е египетски копт и се казва Накула Басела Накула. По отношение на християнството-вече тонове мастило се изписа от мастити изследователи за това, че Исус е евреин и че христянството се заражда като сектантско учение в рамките на юдаизма. Аман от brain-washed почитатели на световните конспирации!
183
0
 
1
 
! Отговори
Neanonimen преди 11 години
До Баш Българин."Не може да победен народ..."Може, може-е-е-е, и още как може!
182
0
 
6
 
! Отговори
dali преди 11 години
dvete svetovni voyni v koito sa zaginali milioni nevinni hora vklucitelno jeni i desa ne sa pocnati ot musulmanite ,ne ot musulmani sa proizvedeni orijiyata za masovo porazyavane ,yadrenoto orijie it.n.istinskite musulmani nyamat vreme za adski,dyavolski proizvodstva a sa izklucitelno zaeti s 5 kraten namaz i abdest(izmivane) 5 piti na den predi molitva v imeto na Velikiya sizdatel ALLAH!!!
181
2
 
9
 
! Отговори
do istinata преди 11 години
Това, което казваш не е вярно. Тези земи не са еврейски а палестински. И след като ги е страх, защо правят такива провокации. И защо им е нужно да противопоставят християни с мюсюлмани.Хитрата сврака с двата крака накрая ще си намери майстора. А САЩ вече поизоставиха своя до скорошен съюзник. Положението на Израел става все по-сложно. За това имат нужда от такива бомбастични ислямски изяви. За да се опитат да привлекат международна подкрепа.
180
4
 
5
 
! Отговори
Naso преди 11 години
Za6toto trebva da ima 3ti krastonosen poxod i tozi pat bez gre6ki.
179
9
 
22
 
! Отговори
до дилетант преди 11 години
Дилетант ли си, моше ли си. Факт е, че филма е насочено спонсориран и произведен от евреи. Какво има да говорим повече. Факт е, че Израел иска да нападне Иран. Факт е, че САЩ не желае. А Израел се опитва да ги принуди.И не си вкарват Израел и САЩ никакъв автогол, защото замисълът бе да се противопоставят християни с мюсюлмани почти мина.Със същата цел евреите взривиха в Бургас своите си граждани.В главата ти е пълна каша. Или се опитваш да ни заблудиш целенасочено
178
3
 
12
 
! Отговори
Истина преди 11 години
Тук доста хора не могат да осмислят ставащото. Първо, не са наясно изобщо с историята на религиите, както и идейния им замисъл. Второ, непрекъснато са бърка религия с политически интереси. Евреите ги е страх и искат защита, която получават от САЩ. Дефакто това си е тяхната земя, от друга страна се използва като повод един примитивен филм, за да се провокират крайните групировки в исляма и да се настроят християни и мюсюлмани. Балансьорът в Египет в Б. Изток,кой има полза от разделението на стран
177
4
 
8
 
! Отговори
дилетант преди 11 години
с няколко думи - война на религиозна основа не е на дневен ред. ходът на израелците и САЩ ,беше стария ход - тероризъм , оръжия за мас.поразяване , демокр.промени! тарикатите от ал кайда и Иран ги поставиха в шах с тоя филм и последвалата реакция на целия мюс. свят! затова е тъпо да се говори ,че евреи и американци сами са си вкарали автогол с филма , при положени че конфликтът с Иран почти се беше случил.
176
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
разликите в трите религии-християнство,ислям и юдаизъм са изключително незначителни от ИДЕЙНА гледна точка и трите имат един първичен източник-Старият завет,разликите са продиктувани от ПОЛИТИЧЕСКА гледна точка,сиреч се въвеждат изкуствени правила как едните да се различават от другите,например: камбаната на църквата е заместена с вой от джамия,просто за да се отличава една от другата религия или рисуването на БОжества (икони),което е абсолютно нетипично за монотеистични религии.
175
4
 
5
 
! Отговори
do 195 преди 11 години
Разбра ли сега защо Иран се опитват да развият АЕЦ. Защото не искат след 20г да ти ядат к..ра. А очевидно някой много държи те да правят точно това.
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 192Тората е основата на монотеизма. Проповедите на Христос и на Мохамед са само нейни тълкования. А Талмуда е нескопосан опит на псевдоучени християни да обяснят религията. Впрочем, ако я прочетеш внимателно и можеш да вникнеш ще видиш че и в нея има нещо смислено но трябва да си доста критичен и внимателен
173
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
арабите имат нефт за още 20 години след това ще ми ядат к---
172
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не винаги диктатурата се заменя от демокрация. Най-често светската диктатура за съжаление се заменя от религиозна такава. Примери: Пуританите в средновековна Европа, Ислямистите сега, комунистите в СССР и т.н.т.Много пъти възстанията започват в името на демокрацията но завършват с по-жесток терор, както е станало в Римската Империя. Само 50 години след идването на християните на власт започва тъмното средновековие и в Рим не остават повече от 50 грамотни
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А 185, евреина. Защо пак лъжеш, Юда.Талмуда няма общо с християнството. Но виж евреите се опитаха да деформират и фалшифицират християнството, за да създадат религията на роба. А талмуда трябваше да е религията на господарите.И така, кротко и мазно, както ни демонстрира евреина, трябваше да станат господарите. Но светът нещо не искаше.
170
2
 
24
 
! Отговори
Макабео Карату преди 11 години
Съвременен Египет е страна, пълна с мързеливци, лъжци и перверзници. Ако не са им пирамидите да печелят от тях, те ще пукнат от глад и мързел. Каквото и да се прави там, те си остават по прости и от балканците !
169
1
 
19
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Едно е да провокираш,агитираш или каквото и да е по мирен начин,друго е да рушиш и УБИВАШ....това ме кара да мисля тези вторите за ДИВАЦИ....
168
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето този филм е типичния пример за бизнеса на евреите от деситилетия. Спретват провокация, после тихо се изнасят и от страни. Насъскват християни срещу мюсюлмани.За това в света тази тема е така болна. Може да видите през годините, как тази манипулация се е усъвършенствала и какви гигантски размери има. Благодарение на медиите, които са с еврейски капитали.Важно е, защото се опитват и у нас в момента се опитват да направят същото.Така че мюсюлмани, евреите ви наредиха, оправяйте се с тях.
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност евреите или юдеите са една голяма секта, основана на талмуда.Като цяло са зомбита. Ако някой групи започват да се отцепват, веднага се организира холокост.
166
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това беше провокация на евреите. Те спонсорираха този филм, те го създадоха. Целта беше да се настроят християни срещу мюсюлмани. И то в по-голям мащаб.Не забелязахте ли, как се дръпнаха веднага.Вижте, че информацията за евреите се покрива целенасочено от медиите. Акцентира се само на ислямските прояви.Важна е ПРИЧИНАТА. КОй направи това и защо го направи. И защо точно сега.Е тва е важното и новото. Как евреите манипулират хората.А хард изпълненията на исляма не са нови.
165
1
 
3
 
! Отговори
До 185 от 183 преди 11 години
Християнството изобщо не секта на юдаизма, а това че между трите монотеистични религии има много общо да така е! Особено между юдаизма и мюсюлманството, които са доста по езически в основата си и етнически определини от християнството. Не му е тук мястото, за да ти давам примери за единство и разлики, но аз се занимавам и тези въпроси от години, така че ги знам доста по-добре от теб нещата, бъди сигурен в това. Бог да те благослови!