Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата

Литър А95 е на смешната цена от 1 щатски цент
Обновена: 2 окт 2012 07:03 | 2 окт 2012 07:00,
187
Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата
Снимка: Reuters

Във Венецуела няма значение дали колата ти изразходва 6 или 30 литра на 100 км, защото държавата харчи милиарди долари за субсидиране на бензина и никъде другаде по света горивото не е толкова евтино, колкото в тази латиноамериканска страна. Шофьор на мотоциклет-такси, който може да кара по 10 часа на ден в хаотичния трафик на Каракас - град с 6-милионно население - отначало не разбира въпроса колко струва да налее около 10 литра бензин в резервоара, пише в материал ДПА.

Накрая бръква в джобовете на панталона си и се усмихва, показвайки малка монета. Тя е 1 боливар - 23 щатски цента според официалния обменен курс. Но повечето хора обменят парите си на черния пазар, където техните боливари струват по-малко. Така литър бензин А95 е на смешната цена от 1 щатски цент. Никъде другаде по света той не е толкова евтин.

Нищо чудно, че в богатите квартали на Каракас, като скъпия район Алтамира, на бензиностанциите на държавния петролен гигант "Петролеос де Венесуела" спират предимно големи джипове и луксозни коли с по 4-литрови двигатели. Там ги няма едро изписаните цени на горивата, както е другаде по света. "Бензинът е на смешна цена", казва Енрике - шофьор на такси, който кара сравнително малък Форд Фюжън с 3-литров двигател с 6 цилиндъра.

В по-бедни райони като Барио Петаре по улиците се движат като таксита 20 и 30-годишни шевролети и тойоти Лендкрузър на същите години. Разходът на гориво на автомобилите няма никакво значение за живота във Венецуела. Водата например е много по-скъпа от бензина.

В магазините литър вода върви по 8 боливара (1,86 долара по официалния обменен курс). За толкова можеш да напълниш с гориво 80-литров резервоар, който можеш да заредиш три пъти за цената на пакет цигари (30 боливара или 6,98 долара).

Лявото популистко правителство на венецуелския президент Уго Чавес не иска да прави никакви експерименти с цените на бензина; евтиното гориво трябва да е от полза за народа. Но то излиза скъпо, защото 90 процента от реалната цена на бензина се покрива от субсидии. Потребителят плаща само незначителна част от реалната му стойност.

Само "Петролео де Венесуела" харчи за тази цел по около 1,5 милиарда долара годишно, сочат официалните данни. А общата сума на субсидиите според различни оценки е значително по-голяма - най-малко 7 млрд. долара годишно.

Венецуела е една от най-големите производителки на суров петрол и е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Според венецуелските власти тя разполага с около 300 млрд. барела нефт - най-големите запаси в света. Парадоксално, но Венецуела налага да внася бензин, защото рафинериите й нямат капацитет да задоволят търсенето на вътрешния пазар. Положението стана още по-тежко заради експлозията и последвалия пожар преди няколко седмици в най-голямата венецуелска рафинерия Амуай, когато загинаха над 40 души.

Макар повечето хора да разбират ефекта от субсидиите, почти никой не смее да се замисли какви са истинските пазарни цени на бензина. И Чавес, и съперникът му Енрике Каприлес - кандидат на обединената опозиция, са наясно с проблема в навечерието на президентските избори на 7 октомври. Двамата, подобно на всички други, помнят 1989 г., когато опитът цената на бензина да приближи реалната, предизвика съпроводени с насилие размирици, при които бяха убити стотици хора.

Идеята тогава бе бензинът да поскъпне със 100 процента, а общественият транспорт - с 30 процента. Венецуелското правителство постоянно призовава хората да пестят бензин, за да може то да пести от субсидии. В граничните щати с ограничен успех се използват чипове, които регулират потреблението на гориво и възпрепятстват контрабандата - особено към Колумбия, където цената на бензина е многократно по-висока от тази във Венецуела.

Но докато продължават да текат милиардите от износа на петрол и цената на суровия петрол се държи над 100 долара за барел, никой във Венецуела не се замисля сериозно да пести.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: ценабензинВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
3
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
.... само да не забравиш да си сложиш плюсче а на мен минусче. Ще се почустваш по добре. Даже и аз ще си сложа минусче на себе си че да ти олекне
92
4
 
3
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
"Двамата кацаме на произволно от теб летище по света. До 24 часа, се срещаме пак и показваме кой какво е направил. Става ли? На този урок в университета получих (наше 4)"Не ставаш пич щот от Венецуела трябва ти виза, на мен не. Аз фащам от Сидни и те чакам в Нова Зеландия. ОК? За мен няма визи. И в USA не ми трябва виза щото всичкото Ози е без виза ;-)На кое си получил 4 в университета? Да минаваш контрабандно граници ли? С фалшив паспорт или шоф.книжка? Ха ти си каналджия даваш парите, верно
91
0
 
4
 
! Отговори
Dr. Zoidberg преди 11 години
I am dr. Zoidberg. Woop-woop-woop-woop-woop...!
90
0
 
8
 
! Отговори
от В до 103 преди 11 години
Е, жалко, такива като теб тук със свещ да ги търсиш. Много ги мори топлото и стават като арабите, гърците нямат хъс. Хубавото тук че още няма наплив от балкански субекти, и не са отворени. Имаше единични случай на крадци на карти, ама тука не си поплюват. Пипнаха ги на мига. Че и присъдите са големи. Има много възможности за бизнес. Страната е като BG през 80 г. и хората са весели и добронамерени, постояно са във фиести. Няма го намръщеното и лошо отношение, и зависта. Сега всичко се строй на
89
0
 
3
 
! Отговори
109, преди 11 години
умря *** дето те хвалеше и сега ти започна сам.
88
3
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
май нищо не е разбрала комплексираната ти душа. Не е важно дали са 100-200к или 500. Важното е по какъв начин си стигнал и си изкарал. Даже споменах че въобщ не са кой знае какво защото има много българи над 300-500к по света но явно комплексаря като теб чете само цифрите а не смисъла.Някой зимат по толкова и с крадене на коли. Там е разликата. В БГ мутрите що не си подадът носа навън? Щот няма да са нищо повече от ***. Да зимат повече от мен ако щътОбаче Света казва кой е *** и кой не
87
8
 
11
 
! Отговори
Филипов преди 11 години
И в СССР бензинът беше на смешни цени пък ето до къде я докараха:)))
86
2
 
8
 
! Отговори
8 преди 11 години
Винаги е хубаво там където не си.Като гледам светът се е юрнал да емигрира в Венецуела
85
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90% се субсидират от държавата- така пише! Ако 1 цент са 10 % то 90 % са съответно 9 цента. Така излиза ,че реалната цена на 1 литър бензин е 10 щатски цента. Това са цените, братя....... Не тия на Лукойл !
84
0
 
3
 
! Отговори
от В до 92 преди 11 години
Нямам такива артикули, но ако искам мога да си купя, просто не съм пожелал. А колкото дали съм уважаван мога да се хвана на бас с теб. Двамата кацаме на произволно от теб летище по света. До 24 часа, се срещаме пак и показваме кой какво е направил. Става ли? На този урок в университета получих (наше 4).
83
6
 
31
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
Ауу, колко лош е диктаторът Чавес!На тея сигурно и здравеопазването им е безплатно! УЖАС!Трябва да се демократизират!!!
82
4
 
4
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
Тръгнал съм по друг път, Ако исках да ставам фараон щях да си седя в БГ и нямаше да се захващам да уча въобще.А пари за билет имам но обикновено ходя из 80-те райски острова на Оз и други екзотични места.По света има много българи които са се издигнали и зимат 100-200к че и много повече просто защото така е нормално в капиталистическите страни-викат му развитие.Всичко друго е да спечелиш от лотариятаЯвно в комуноидна Венецуела има други варянти за развитие добре за теб "давай им парите" брав
81
4
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Ех как завиждам на венецуелците че се откъснаха от кърлежа сащ !Ето на това се вика лидер патриот да ти оправлва държавата ,прекрасен човек е Чавес да е виж и здрав!Ахам дъртия *** чичо Сам да се докопа до венецуелския нефт и Чавес го прасна през мръсните крадливи ръчички със старчески петна по тях!
80
1
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 11 години
Не пич не за първи път, между 100-200к на запад се взимат от малко над средната класа.Не е нищо особено.И не живея в панелка(не,че важно това тук).Успеха ти или неуспеха ти са ми през к...! Но просто си личи че си комплексарче, ако ще и на луната да идеш. Но ти си го знеш де :)
79
7
 
10
 
! Отговори
Жужубан преди 11 години
Ааааа аз не искам да става така в БГ !!!!! Даже трябва още да вдигнат цените.... София се напълни със *** дето пъплят навсякъде с колите си, та и по-евтина синя зона искат......Аааа ходете си на село като сте свикнали да ходите навсякъде с колите и да спирате на площада пред кметството за без пари !!!!
78
0
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
97, Ти лекЪр ли си :) Кажи си "чесно" :)
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другите ме оцениха и тази оценка ми даде възможност да ме изтреля на върха на финансовата пирамида. Аз прекосих Щатите от изток на запад за два месеца, посетих 40 града, и спах в най хубавите места по пътя. Видях какви безхаберни *** са. Аз съм от малкото хора който могат да се върнат където са били. Признавам в Австралия съм бил само веднъж, и съжалявам че не останах по-дълго време, иначе ми хареса. А, колкото да това че си от унивепситет, не вярвам. Начина на говорене е друг там.
76
7
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
Пич за първи път ли виждаш хора който са успели по света и зимат мин. 100-200к?Мислиш че който е израстнал повече от теб е заради здравословен проблем и му трябва доктор?Наистина ли всички които са успяли трябва да отидем на лекър защото тебе те стяга панелката? Ама чесно ли?Винаги ли виждаш причината за успеха на другите като вина че те имат нужда от лекър а ти си си по добре от всякога?често ли поставяш диагнози без въобще някой да ти е направи нещо?Май си типичен Балканикус Имбециликус
75
1
 
4
 
! Отговори
от В до 89 2 преди 11 години
Личи си че си по-отворен. Ако искаш ела да направим с теб заедно една пирамида, такава от 90г. в BG. Тука са доверчиви и захлюпени, не че няма отворковци, ама като нас българите и балканците няма. Ела, пусни е-мейл, да ти пиша и билет ще ти пратя, и на мой разноски ще бъдеш, няма да ти се връща в Австралия. Най- много да се върнеш и ти сам да направиш пирамида, че и там са захлюпени, ама бензина е по-скъп.
74
0
 
9
 
! Отговори
Пържена цаца преди 11 години
Ха наздраве на чашка топъл евтин бензин