Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата

Литър А95 е на смешната цена от 1 щатски цент
Обновена: 2 окт 2012 07:03 | 2 окт 2012 07:00,
187
Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата
Снимка: Reuters

Във Венецуела няма значение дали колата ти изразходва 6 или 30 литра на 100 км, защото държавата харчи милиарди долари за субсидиране на бензина и никъде другаде по света горивото не е толкова евтино, колкото в тази латиноамериканска страна. Шофьор на мотоциклет-такси, който може да кара по 10 часа на ден в хаотичния трафик на Каракас - град с 6-милионно население - отначало не разбира въпроса колко струва да налее около 10 литра бензин в резервоара, пише в материал ДПА.

Накрая бръква в джобовете на панталона си и се усмихва, показвайки малка монета. Тя е 1 боливар - 23 щатски цента според официалния обменен курс. Но повечето хора обменят парите си на черния пазар, където техните боливари струват по-малко. Така литър бензин А95 е на смешната цена от 1 щатски цент. Никъде другаде по света той не е толкова евтин.

Нищо чудно, че в богатите квартали на Каракас, като скъпия район Алтамира, на бензиностанциите на държавния петролен гигант "Петролеос де Венесуела" спират предимно големи джипове и луксозни коли с по 4-литрови двигатели. Там ги няма едро изписаните цени на горивата, както е другаде по света. "Бензинът е на смешна цена", казва Енрике - шофьор на такси, който кара сравнително малък Форд Фюжън с 3-литров двигател с 6 цилиндъра.

В по-бедни райони като Барио Петаре по улиците се движат като таксита 20 и 30-годишни шевролети и тойоти Лендкрузър на същите години. Разходът на гориво на автомобилите няма никакво значение за живота във Венецуела. Водата например е много по-скъпа от бензина.

В магазините литър вода върви по 8 боливара (1,86 долара по официалния обменен курс). За толкова можеш да напълниш с гориво 80-литров резервоар, който можеш да заредиш три пъти за цената на пакет цигари (30 боливара или 6,98 долара).

Лявото популистко правителство на венецуелския президент Уго Чавес не иска да прави никакви експерименти с цените на бензина; евтиното гориво трябва да е от полза за народа. Но то излиза скъпо, защото 90 процента от реалната цена на бензина се покрива от субсидии. Потребителят плаща само незначителна част от реалната му стойност.

Само "Петролео де Венесуела" харчи за тази цел по около 1,5 милиарда долара годишно, сочат официалните данни. А общата сума на субсидиите според различни оценки е значително по-голяма - най-малко 7 млрд. долара годишно.

Венецуела е една от най-големите производителки на суров петрол и е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Според венецуелските власти тя разполага с около 300 млрд. барела нефт - най-големите запаси в света. Парадоксално, но Венецуела налага да внася бензин, защото рафинериите й нямат капацитет да задоволят търсенето на вътрешния пазар. Положението стана още по-тежко заради експлозията и последвалия пожар преди няколко седмици в най-голямата венецуелска рафинерия Амуай, когато загинаха над 40 души.

Макар повечето хора да разбират ефекта от субсидиите, почти никой не смее да се замисли какви са истинските пазарни цени на бензина. И Чавес, и съперникът му Енрике Каприлес - кандидат на обединената опозиция, са наясно с проблема в навечерието на президентските избори на 7 октомври. Двамата, подобно на всички други, помнят 1989 г., когато опитът цената на бензина да приближи реалната, предизвика съпроводени с насилие размирици, при които бяха убити стотици хора.

Идеята тогава бе бензинът да поскъпне със 100 процента, а общественият транспорт - с 30 процента. Венецуелското правителство постоянно призовава хората да пестят бензин, за да може то да пести от субсидии. В граничните щати с ограничен успех се използват чипове, които регулират потреблението на гориво и възпрепятстват контрабандата - особено към Колумбия, където цената на бензина е многократно по-висока от тази във Венецуела.

Но докато продължават да текат милиардите от износа на петрол и цената на суровия петрол се държи над 100 долара за барел, никой във Венецуела не се замисля сериозно да пести.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: ценабензинВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Мъдростта" и глупостта на едно общество си вървят ръка за ръка.
52
1
 
18
 
! Отговори
? преди 11 години
имат ресурси използват ги какъв е проблема? или и те трябва да са като останалия свят техните ресурси да се управляват от американците за да има демокрация...
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 53. Не "гринго" от *** Колумбийски университет, направо ме скъсаха да уча, и много пари ми взеха, ама има за какво. А, ако те интересува ще питам дали има такъв аграрен във Венесуела и може да ти помогна да се запишеш. На моя издръжка ще бъдеш, и ще те оженя тука, ще направим добри пари, "гринго". Ти иронично пишеш ама не знаеш, че по-добре на село цар, от колкото пъдар в града. Мисля че е българска. Обиколих гринго света и видях как при костюмарите има напрежение и завист от това че
50
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сметката е много проста, не говорете глупостите, които еврейските мазници са ви набивали в главите, че чак са ги промили. Държавата нищо не субсидира, просто печалбата от петрола, който продават се връща в полза на хората, какъвто би бил смисъла на това да имаш природни богатства, а не отива в сметките на мазни частници, както е тук. Има държавна компания, каквото печели се връща в държавата като блага - евтин безнин. Ние като имаме злато какво стана? 5% за нас 95 за мазниците, прекрасно а?
49
1
 
2
 
! Отговори
61, преди 11 години
ами пише го така защото Венецуелата му е обикновен офис в България
48
2
 
6
 
! Отговори
до онзи от венецуела преди 11 години
Как мислиш,след всичко това,дали ти завиждам?:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
47
3
 
10
 
! Отговори
до онзи от венецуела преди 11 години
Пич,много си зле и много си комплексиран,личи ти от всички глупости,които ръсиш тук :)))И понеже там е голям рай,ти седиш пред компа и драскаш глупости в някакъв *** български сайт?Ама наистина ти повярвах,че си живееш райски и че си "биг бос".И си много "интелигентен" щом "върха на сладоледа" за теб е да караш "големи коли" и да "експлоатираш" хора:)Горе долу си като *** тук,които се хвалят с дебели златни ланци и един харем жени(те и *** са хубави като венецуелките) :)
46
2
 
9
 
! Отговори
Фандъкова преди 11 години
Ще трябва да вдигна сметките за вода. Сега прекалено евтино ви излиза. Виждате ли как го правят по света.
45
1
 
17
 
! Отговори
NOV преди 11 години
освен това си имат и Чавес. Явно всички земни блага са събрали.
44
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 11 години
Проста бакалска сметка:Ако цената на литър А95 в момента е 1 цент и според статията в страната 90% от цената се субсидира от държавата то реално излиза, че себестойността на 1 литър е 10 цента...Няма комунизъм, няма демокрация...има разходи за добив на нещо, което е дадено от Земята..
43
5
 
8
 
! Отговори
8 преди 11 години
Ще дойде и тяхната пролет
42
4
 
7
 
! Отговори
всичко си има край преди 11 години
*** разсипници
41
8
 
28
 
! Отговори
от Венесуела преди 11 години
Ела, само веднъж тук и съм сигурен, че няма да тръгнеш, нали обикаляш света. *** има като навсякъде, (даже ние българите ни мислят за такива по света) но тук са научени да работят за твоето благосъстояние. Освен приятно мулати има и бели, който управляват парите на Уго, те са образовании знаещи.А, колкото до Уго, той натрива носовете политически на капитализма, иначе не се меси. Впрегнал е целия народ да бачка и иска да стане втори Китай, има много пари за инвистиции и ги използва разумно.
40
2
 
18
 
! Отговори
? преди 11 години
до 54както е тръгнало ние след 4,5 години ще сме масово на колелета :D сега разбирате ли каква е болката на американците защо този петрол се подарява след като може те да печелят от него...
39
2
 
10
 
! Отговори
II преди 11 години
Още 20-30 години и ще ги питам с какво ще ги карат тия 5000 кубика - с вода може би ?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам:НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА,ПОДБОР НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ,100 % ЗАЕТОСТ,ВЪН ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ЛИХВАРСКИ,ТАРИКАТ-ХИПЕР-МЕГА-ТЪРГОВСКИ,ЗЕМЕДЕЛСКИ И ЖИВОТНОВЪДНИ СПЕКУЛАНТИ и т.н.Освен това да осъзнаем,че сме нация и имаме национални ценности,различни от олигархичните стремежи към глобална икономика и политика.Нека ЕВРЕОПЕЙСКИТЕ ОЛИГАРСИ да превземат Марс и Луната...И без това за нас няма да има място на техния кораб.По-добре тук,на Земята,но достоен живот.
37
16
 
9
 
! Отговори
от Венесуела преди 11 години
До 35, ти си имигрант и работиш, а аз давам парите, разликата е голяма. Ако щеш и цял свят да си обиколил, явно не си в час. Пари се правят където няма данъци, а има високи печалби. Магистратурата ми е толкова скъпа, колкото ще изкараш за цялото си обикаляне. Платил съм я сам, не съм взел от никой, или откраднал. Просто спечелих с това което знам и научил. Бях на правилното място в правилното време. Ти се гърчи при аборигените. Там е много социална, почти като GB, и си на високи социални.
36
0
 
5
 
! Отговори
46, преди 11 години
така е ама как да го обясниш на българина дето гледа все в чуждия двор.Чуждата кокошка - ***.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
техен си е петрола, да си го ползват до изчерпване на количествата. тяхно право е. като им свърши, ще си купуват по 2 евра литъра. иначе евтин е, ама коли много нови нямат. само богатите и революционерите.
34
16
 
6
 
! Отговори
алилиии преди 11 години
значи ние с нашите цени плащаме вензина на *** чавес.