Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?

Все повече се засилват спекулациите за британско оттегляне
Обновена: 7 окт 2012 09:17 | 6 окт 2012 18:18,
172
Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?
Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Снимка: архив, Reuters

Откакто в края на юни премиерът Дейвид Камерън заговори за вероятен референдум за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, съмненията за оставането на Великобритания в съюза се засилват прогресивно.

Анализите в тази посока варират между двете крайности. За някои експерти за доброто на ЕС е Островът да остане част от Обединена Европа. За други напускането е неизбежно, а за трети – позитивно развитие.

В последното издание на германското списание за международни отношения „Internationale Politik” например пише, че по-близката интеграция, необходима за изход от кризата в Еврозоната, може да принуди Великобритания да напусне ЕС.

Според автора на материала германските политици и медии са разединени по въпроса колко важно е всъщност британското членство. Канцлерът Ангела Меркел е изправена пред сериозна дилема – да се бори за оставането на Лондон или да се съсредоточи върху разрешаването на кризата, където британското правителство не е особено отзивчиво (от големите сили само Великобритания не подкрепи новия бюджетен пакт на ЕС).

В „Internationale Politik” обаче отчитат, че британска абдикация би била фатална за бъдещето на блока и Меркел просто е принудена да прави сериозни отстъпки, но да избегне подобно развитие.

Същото мнение споделят от ежедневника „Die Welt”, където отчитат, че е в интерес на Германия да задържи Великобритания в Евросъюза на всяка цена. Особено що се отнася до търговските взаимоотношения и отбраната. „Защитата на ЕС без Великобритания би била като нож без острие”, констатират от „Die Welt”.

„Sueddeutsche Zeitung” обаче са малко по-хладни към „хладния” Лондон. Според вестника отцепване на Великобритания би било катастрофа за съюза, но Европа имала далеч по-големи проблеми за решаване от настроенията отвъд Ламанша.

Във Франция пък са убедени, че дните на Великобритания като част от ЕС са преброени. „Liberation” убеждава, че изходът е неизбежен. От изданието се аргументират със засилващата се криза в еврозоната и опасенията на Лондон, че паундът също ще бъде повлечен.

Според вестника референдум за членството на Великобритания е неизбежен, още повече, че лидерите на новата управляваща генерация консерватори са „фанатични еврофоби”.

За французите непрестанните откази за сътрудничество по въпроса за овладяване на икономическите затруднения от страна на Даунинг Стрийт говорят красноречиво, че на Острова не искат да са част от Обединена Европа.

Всъщност не са малко и тези, за които британско напускане може да е само от полза за Европейския съюз. Критиците на Лондон считат, че даването на заден ход от Обединеното кралство по отношение на евроинтеграцията е основната причина за липсата на напредък в процеса на федерализиране на съюза.

Чуват се мнения, че късането на връзката Лондон-Брюксел е необходимото зло по пътя „към институционално и концептуално функционираща Европа”. Нагласата е ясна – щом не искате да сте с нас, Европа не се нуждае от вас.

Както пише седмичникът „Die Zeit”: „Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Ако позицията ще е на този, който постоянно казва „не”, Лондон ще се окаже излишен в този съюз”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Панчо преди 11 години
Вървете заглава в Българя много зле , но винаги човек с акъл ще се оправи нестава цял ден да лежиш и да пардиш и да викаш много сме зле незнам си какво незнам си защо . Ако се направим организациа свалим правителството , и се не влияел толко от мафията може да се възродиме и да успем в живота.И европа да казва Германия Франция България а не да ни отфаргат само ако нещо за лошо ни споменават.
131
3
 
2
 
! Отговори
АНТИ ЕС преди 11 години
ТАМАН ПО-МАЛКО ***,ИНТРИГАНТИ,ГАДИНИ,РЕНЕГАТИ,..................... И КВОТО ОЩЕ СЕ СЕТИТЕ ОЩЕ НАЙ-ГАДНО И ДОЛНО ПО-МАЛКО ЩЕ ИМА В ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ !!!ТА ТОВА СА НАЙ ГАДНИТЕ ГАДНЯРИ В ЕВРАПА,НО С НАЙ ВИСОКО МНЕНИЕ - НЕИЗВЕСТНО НА КАКВО ОТГОРЕ ?!?!?!
130
3
 
7
 
! Отговори
да се махат преди 11 години
Да напускат и без това нямат никаква икономика чисти изпосница са да изчезват не ни трябват
129
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво ги защитавате тия скапани англичани какво толкова добре сте видели от тия пумияри те винаги са били с османската империя даже и сега ни *** тия вижте като сври английски съдия как ни ***
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Балкански дървари абе американо г*золижец бегй да учиш мандрин за да има кво да лижеш
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то ЕС по принцип е във вреда за всички, та дано един по един всички избягат Спряха ни централитеУнищожиха ни селско стопанство, дребен и среден бизнес, за да се даде път на монополите им- пък защо имало безработица?Затънаха държавите и хората в дългове към банките имДържат народите на ясла - колкото ви дадем с толкова ще каратеСлед време ще учат децата за новата утопия "ЕС", подобна на комунизма и също толкова печално завършила, отново създадена от евреи
126
1
 
3
 
! Отговори
азаз преди 11 години
Невиждам защо Европа има нужда от ИндиПакиАнглия
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ю.К. ще направи най-добре, ако излезе от ЕС. И без това се е превърнала във Вликоислямия. Миналата година през лятото на спирките пред лондонски квартали е имало залепени листовки" От тук нататък действат законите на шериата".Има си и ислямски съдилища, които действат и независимо, че техните решения трябва да се одобрят от британски съд, все пак съществуват в британската правна система. Освен това англичани, които не са от от отвъдморските територии на Ю.К. в Лондон и в Ю.К. вече не останаха.
124
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее ънглийската крълица
123
3
 
4
 
! Отговори
до фанатика 153 преди 11 години
Ха, кокошка! Нажари френските *** с коприва и ги унизи в Компиенската гора, после натика англииските новобранци в Ламанша, та ги направи смешни, да грабват дъски и салове и да доплуват живи до британския бряг. Абе Ефрейтора бе джентълмен, та не лумна Острова и Манхатън с ядреното оръжие от Пенемюнде. Немците са хора с морал!
122
1
 
11
 
! Отговори
с. Г. Дъбник преди 11 години
Какви 5 години, я виж колко ингелези си купиха къщи в България и запокитиха "прелестния Остров". И врякят като пеликани: "ВОНДЕРФУУЛ НЕЙЧЪР, БЮТИФЪЛ ПИЙПЪЛ". Щом тукашния *** им е бютифъл, представям си африканските печки в Лондон, Манчестър и Бирмингам...
121
15
 
5
 
! Отговори
Балкански дървари преди 11 години
На тия дървени глави тука с ум колкото кокошката Хитлер трябва да се напомни, че Англия и USA са велики и още дълго ще е така, пускайте си чалгата и shut up...
120
1
 
25
 
! Отговори
българин преди 11 години
Какви британци,на Острова вече няма бели хора! Още като слезеш от самолета и вони на африкански катерици...
119
5
 
15
 
! Отговори
хан Тервел преди 11 години
Тия Корнуолски апаши да вървят на майната си! Хитлер трябваше да ги натика в Океана, да ги избие до крак и там да беше направил резерват за калайджии. Не, че сега Германия няма да им спука *** икономически... Само след 5 години ще се юрне всичката *** от Острова да бяга от глад и наводнения, защото Ледниците се топят много бързо, а и Гълфстрийм измени профила си! България да се държи с Германия докрай! Този път ще смачкаме Анакондата!
118
4
 
21
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Явно,британците не са се отърсили още от имперския синдром,искат да е само по тяхната!Всичко им е на терсене - в Европа се шофира вдясно,те са вляво,мерките на континента едни, техните други, и т.н.Да не говорим пък, че преименуват даже чужди марки коли-Опел е Воксхол,Мерцедес е Даймлер, и прочие глупости!И винаги заемат позиция ведно с криминалните си отрочета от САЩ,често пъти в разрез политиката на ЕС. Така че, като толкова искат, да се махат, няма да заревем за тях,добро не сме видели!
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da se mahat , Evropa 6te e Evropa i bez ostrovnata darjava velikobritaniq.
116
10
 
12
 
! Отговори
До 135 преди 11 години
Ами то и в България не може да видиш вече бял човек !
115
5
 
21
 
! Отговори
дядо гошо преди 11 години
Ако Англия се откаже от ЕС ще повлече и други страни защото никой не е доволен от управляващите комисари с по 30 хиледи евро заплата. Съветват другите да свиват коланите в ъв време на криза а те разхищават...
114
4
 
5
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до 135Толкова си бил във Великобритания, има и друго обяснение, отседнал си в някое лондонско гето, има няколко такива. Отиди наистина до Лондон и после коментирай, не ползвай само "строго секретно" за "инфо".
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До обективен tuk si mnogo prav koi ne znae istoriata na uk ni6to ne znae,Anglia si e Anglia ty zatova se darpa,za6toto pari4nata edenica si struva,az misly,4e 6te se ottegli dostoino i s 4est ty ne iska po nishi da se barkat v kuhnyta im