Референдумът – за, против или по средата

Позициите на партии и комитети преди допитването
Обновена: 25 яну 2013 14:56 | 25 яну 2013 06:58, Веселина Йорданова
499
Референдумът – за, против или по средата
На 27 януари ще се гласува с бяла бюлетина. Снимка: архив, БулФото

Първият национален референдум в демократичната ни история наближава. В неделя ще отговаряме с да или не на въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Вече са ясни и основните позиции на политически партии и инициативни комитети. Въпреки колебанията и новите факти около проекта АЕЦ „Белене“, които вадеха политиците в последните дни, те защитават определена теза. Dnes.bg събра отговорите им и основните аргументи за тях.

Да... евтино, сигурно, екологично!

БСП е основен защитник на тезата, че трябва да се строи АЕЦ „Белене“. Червената партия събра необходимия брой валидни подписи, за да се проведе допитването и макар че въпросът претърпя редакция в парламента, под ядрена електроцентрала социалистите, и не само те, имат предвид проекта „Белене“.

Това е най-евтиният ядрен проект в света, моментната цена на „Белене“ е около 5.130 млрд. евро. Мнението на Европейската комисия, не на политически ентусиасти, е, че това е най-сигурният ядрен проект в Европейския съюз, каза депутатът и бивш енергиен министър Петър Димитров.

Той изтъкна, че проектът е изключително чист в екологичен план и е алтернатива на въглищните централи, бълващи огромни количества изгорели газове, за които вече ще плащаме. „По някои оценки към 2020 година сумата за това годишно ще бъде от порядъка на 600 млн. евро“, изтъкна той.

След изплащането на инвестицията дори моделът на HSBC показва, че „Белене“ ще работи на себестойност, съпоставима с тази на „Козлодуй“. Откъдето и да гледаме проекта, той буди чувство на достойнство и усещането за защитен национален и личен интерес от всеки българин, смята Петър Димитров.

Според Явор Куюмджиев, пълномощен представител на Инициативния комитет за развитие на ядрената енергетика и „АЕЦ „Белене“, основен аргумент „за“ е икономическата изгода от проекта. „Белене“ винаги се е развивал с проектно финансиране, несериозно е хора, на които никой не иска 22 милиарда, да обясняват, че нещо струва толкова, посочи той.

Куюмджиев изтъкна, че с проекта ще се съхрани последната високотехнолгична индустрия, останала в страната, а България е една от 30-те страни в света, на които е разрешено да използват ядрена енергетика за производство на електричество.

Ако нямаме АЕЦ „Белене“, българската икономика и българските граждани са обречени на по-високи цени на тока и потенциален внос на електричество, може дори да осъмнем в държава, в която ще има недостиг на електричество“, допълни той.

Партия „Атака“ също подкрепя АЕЦ „Белене“ и развитието на ядрената енергетика, макар да смята, че въпросът на допитването е бил изкривен от ГЕРБ. Три пъти да – да, да, да. Това е гаранция България да бъде високотехнологична държава и да е независима в енергийно отношение от други външни фактори, заяви лидерът на „Атака“  Волен Сидеров.

Ако не построим нова централа в близките години, то към 2018-2020 година България ще бъде принудена да купува ток от Турция и Румъния, където вече ще има готови ядрени централи. Така ставаме зависими от внос от Турция, това е нашият основен аргумент да имаме ядрена централа и то колкото се може по-бързо, заяви Сидеров.

Не... неразумно, неизгодно, неосъществимо!

Окончателната позиция на управляващата партия ГЕРБ е да се гласува с не на референдума. Целият процес се изроди само в допитване за АЕЦ „Белене“, каза депутатът Диан Червенкондев, председател на временната анкетна комисия за проверка на данните по проекта.

По думите му от заседанията на комисията e станало ясно, че той е изключително скъп и неизгоден за страната. Червенкондев изтъкна, че има голяма разлика в прогнозната цена на централата и на тока от нея, защото основни консултанти като HSBC дават стойност на проекта над 10-10.5 млрд. евро.

7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ би бил най-добрият вариант за развитие на ядрената енергетика у нас, защото по-голяма част от средствата за блока, който щеше да бъде първи в АЕЦ „Белене“, е вече заплатена. В „Козлодуй“ съществува инфраструктура, има квалифициран персонал, което е най-голмато предимство в една ядрена електроцентрала, изтъкна той.

По думите му, ако се построи „Белене“, това означава три пъти по-скъп ток за българските граждани.

Инициативният комитет, представляван от депутата от ДСБ Иван Иванов, заявява „не“ на  „голямата измама на българския преход АЕЦ „Белене“.

„Белене“ е икономически неизгоден, финансово необезпечен и екологично опасен проект. Реалната му цена е 21 милиарда лева, това са пари, които всички граждани ще трябва да плащат десетилетия напред, заяви Иванов.

Той посочи, че в последното десетилетие Брутният вътрешен продукт на страната нараства два пъти и половина, но консумацията на електроенергия у нас не се е променила.  В бъдеще се очаква тя да намалява заради въвеждане на енергоспестяващи технологии в транспорта, бита и икономиката. Според него инициаторите на референдума крият от българите, че централата ще бъде в опасен сеизмичен район в Беленския разлом, който е протежение на сеизмичната зона на Вранча.

Основен аргумент на инициативен комитет „Беля Не” да се гласува против строежа на АЕЦ „Белене” е, че в момента България използва 65% от електроенергията, която произвежда.

Токът, произвеждан от „Белене“, ще бъде три пъти по-скъп от този в „Козлодуй“ и всеки българин ще плаща кредитите в продължение на 107 години, изтъкват от комитета, представляван от Мария Капон.

Те посочват, че до момента нито един инвеститор не е проявил интерес към проекта, а той не може да се развива без такъв, защото стойността на строежа, според доклада на HSBC, е 22 милиарда евро.

Построим ли АЕЦ „Белене” напълно и завинаги подчиняваме енергетиката и икономиката на България на Русия, Предложеният от “Атомстройекспорт” реактор за АЕЦ „Белене” е технологично остарял модел от 1992 година. За пореден път някои политически кръгове се опитват да превърнат губещ икономически проект в успешна корупционна схема, която да води до обогатяване на определен олигархичен кръг, заяви Капон.

Партия „Зелените“ не желае развитието на ядрената енергетика в България, а на енергията от възобновяеми източници.  Според партията изкупната цена на енергията от АЕЦ „Козлодуй” в момента е ниска, защото цената на построяването й не е калкулирана като част от цената на електроенергията. В нея не влиза и сметката за съхраняването на ядрените отпадъци. В момента ние все още ги изнасяме в Русия, но ЕС ни задължи сами да поемем отговорност за тях, изтъкват „Зелените“.

Ядрената енергетика не отделя въглероден двуокис в атмосферата както ТЕЦ, но това не я прави зелена. Ядреното гориво, също както и петролът, е изчерпаем ресурс. Аварии от различна степен се случват непрекъснато, а малка и бедна България не може да си позволи да увеличи риска такава катастрофа да стане на нейна територия.

“Зелените“ посочват, че където има свободен пазар, цената на възобновяемите енергийни източници намалява значително. ВЕИ е отлична възможност за развитие на малкия и среден бизнес, докато при АЕЦ няма място за него.

Бойкот... фалшив, вреден, театър!

Официалната позиция на "Движение България на гражданите“ е за БойкоТ на референдума.

Така формулиран, въпросът не дава възможност на гражданите да отговорят, ако искат ядрена енергетика, но не искат „Белене“. Хората не могат да дадат информиран отговор, защото не се знае цената на проекта, кой е инвеститорът, има ли гаранции за екологичната сигурност,  колко ще струва токът, колко ще изплащат, посочи Меглена Кунева. 

Референдумът е доста фалшив, показа го и смяната на позицията на управляващата партия ГЕРБ, допълни тя. От „България на гражданите“ не смятат, че у нас изобщо се води смислен дебат за енергетиката с ясни параметри.

Според „Ред, законност, справедливост“ този референдум е вреден и обезсмисля хубавата идея за референдум на демокрацията.

С допитването се губят между 20-30 млн лева, които биха могли да отидат при българските майки, при пенсионерите или за решаване на проблема с младежката безработица. Референдумът по-скоро демотивира, отколкото да създава гражданска енергия за пряка демокрация, защото хората не се вълнуват в такава степен от въпроса, в каквато от други основополагащи въпроси, заяви лидерът на партията Яне Янев.

„Ред, законност, справедливост“ има категорична позиция, че не бива да се участва в референдума, защото той „обслужва интересите на БСП – партия със затихващи функции“.

Позицията на СДС е за „неучастие в този скъпоплатен политически театър“.

Наричам го театър, защото липсата на информация и това умишлено затъмнение изобщо около проекта „Белене“ не дава никаква възможност на българските граждани да вземем информирано решение дали да се изгражда или не, заяви лидерът на сините Емил Кабаиванов.

Тези, които ще гласуват против изграждането на централата, ще вдигнат процента на участвалите, така че отново въпросът да се върне в Народното събрание и да се завъртим в един омагьосан кръг.  Всичко това ще ни струва около 50 млн. лева, посочи Кабаиванов.

От СДС смятат, че референдум се предизвиква по въпроси, по които гражданите могат информирано да изразят своето отношение, и дават пример какво допитване трябва да се проведе у нас – по отношение на пълната забрана за тютюнопушене.

ДПС към момента няма обявена официална позиция във връзка с референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Какъв евтин ток.....вие добре ли сте?1.Строителство 20 млрд.2.Съхранение и преработка на топливото 50 млрд.3.Румъния и Франция вече готвят ликвидацията на Белене и ще настояват за пълно демонтиране 100 млрд.Данните ми са от абсолютно сигурен източникСАМО БЕЗПЛАТНИЯТ ВЯТЪР,НО ТРЯБВА ДА ЛИКВИДИРАМЕ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ!!!
364
2
 
3
 
! Отговори
Boyko преди 11 години
Протест Искаме международно разследване на цялото българско правителство
363
3
 
3
 
! Отговори
м преди 11 години
Аз съм ЗА. Искам работа за хората и евтин ток. Омръзна ми Бойковите глупости и небивалици. Той не ме е родил и гледал за да ми каже какво е правилно и какво не е . Искаме нова ядрена електроцентрала. Няма да плащаме по-високи сметки за да пълнем гърлата на политиците.
362
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 години
Много експерти по ядрени електроцентрали в България, много нещо! Почти 15% на глава от населението към 15:00 часа. По данни от ЦИК.
361
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярва ли все още някой, че нещо зависи от нас, обикновените и непосветени в истинските планове и кроежи българи?
360
1
 
1
 
! Отговори
гербер преди 11 години
за,ЗА
359
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих гласувала, само ако ме убедите, че вотът ще бъде честно преброен. Бих гласувала, само ако ме убедите, че ЕС няма да реши след няколко години, че и Белене им пречи, щото 4-те реактора на АЕЦ Козлодуй им пречеха. НЕ можете да отречете, че себестойността на ел.енергията от АЕЦ е най-ниската в сравнение с всички други енергоносители.Въпросът тук е кой ще краде после.Как се намериха пари за магистрали и 300 млн. евро за вноската на БГв Пакта за еврото, а за АЕЦ няма....
358
1
 
5
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ НА ТОЗИ КАСТРИРАН И НЕЗНАЧЕЩ НИЩО ЗА РЕШЕНИЕТО НА ОЛИГАРХИЯТА ВОТ !!! ТОВА ЩЕ ОЗНАЧАВА НЕ И ЗА ГЕРБ, И ЗА БСП, И ЗА *** ОТ ДПС И БЕЗНАКАЗАНИЯ ЛИНЧ НАД ОКТАЙ КОЙТО ВСИЧКИ ГЛЕДАХМЕ, НО ЗА ТЯХ ЗАКОН И ПРАВОСЪДИЕ НЯМА !!!
357
0
 
1
 
! Отговори
martva dusha преди 11 години
maikite vi da razplacha kradlivi varvari
356
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до Ангел 452А ти къде проверяваш? Капон ли ти се обажда?
355
0
 
1
 
! Отговори
УТРЕ преди 11 години
Утре ще има референдум.Подигравката с народа е ве4е факт.Той , народът , беден,лъган, некомпетентен,неинформиран , ловко еподведен да използва правото си да решава съдбините на децата си.Евала господа политици.
354
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не-е-е-е---! На БелеНЕ-е-е-е-е---!
353
2
 
3
 
! Отговори
алф от мелмак преди 11 години
Учудих се,че не видях ядрени специалисти да разесняват темата,а беше оставено на политиците да ни убеждават в техните мнения и страсти.Може би не съм гледала достатъчно ТВ но това ме учуди.На такива диспути според мен трябва да излиза научната общност и да си дава компетентно мнението.Не е нормално според мен такива важни решения да се взимат от баба Пена и дядо Йоцо.Точно за това е БАН да дава целесъобразни и разумни решения на правителството.
352
3
 
6
 
! Отговори
andre6ko преди 11 години
Никога НЕ трябва да забравяме, че след Чернобил другарят Тодор Живков забрани песента "Тих Бял Дунав" защото там се пее: "...и кога се там зададе Козлодуийски бряг - БУМ"... *** и несъстоятелен референдум, за да могат едни крадци да си оправдаят миналите и бъдещите комисионни.Много по-важни теми, а и належащи, биха били темите за промяна на Конституцията, за изцяло мажоритарен вот, за промени в съдебната система, както и за създаване на условия за насърчаване на бизнеса.Това с Белене е смешка, от която всички политици печелят, защото се изместват важните теми на деня.
351
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре да го набиеме на БСП като НЕ гласуваме !
350
6
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Утре ще гласувам ЗА БЕЛЕНЕ не защото съм привърженик на отровната ядрена енергия а защото невиждам другите евтини алтернативи за производство на ток.Против съм скъпата зелена енергия.НЕК плаща на фотоволтаиците по 78 ст. кв/ч което е направо ограбване на държавата.Когато АЕЦ-Козлодуй затвори тока ще гони левче кв/ч
349
6
 
4
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Всеки, който не гласува, оставя други да решават вместо него и се присъединява към стадото овце, готови да ги водят накъдето си поискат. Да гласуваме за бъдещето на България!
348
1
 
4
 
! Отговори
русофобия преди 11 години
За първи път в "демократична" България политиците благоволиха да попитат своя народ за неговото мнение.Не са призивите за бойкот.Всеки мислещ гражданин има свое мнение и негово задължение е да го демонстрира с глас си.Референдума е отговора ДА или НЕ ще предопределят енергийната политика на страната десетилетия напред.Погледнете децата и внуците се, те ще плащат нашите дългове, грешки, дано утре не направим поредната......
347
4
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ У ТОЯ СНЕГ. преди 11 години
.....КАК ,ПА НЕ БИХ ОТИШАЛ ДА ГЛАСУВАМ....ТА ДА НАПЪЛНИМ ГУШКАТА НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ОТ "партизано-20"....ха,ха,хааааааааааааа.....!ДА ГЛАСУВАТ ***....ГДЕТО ВСЕКИ ДЕН ИМ ВДИГАТ ТОКА , ЩОТО ........ОТ ХУЙОВДЕН---ТОКА ,ЩЯЛ ДА ПОЧНЕ ДА ПОЕВТИНЯВА..!!!!!.
346
4
 
1
 
! Отговори
Пук преди 11 години
Ще гласувам утре "ЗА" БЪЛГАРИЯ! Време е да излезем от пермаментната криза и референдума ни дава възможност да направим това! Гласувайте ако искате по-добър живот!