Легенди, плачещи за комунизъм

Здравко от "Ритон" подпали войната на поколенията
Обновена: 10 окт 2013 09:33 | 9 окт 2013 12:18, Александър Попов
52
Легенди, плачещи за комунизъм
Ти мене уважаваш ли ме? Снимка: Булфото

Трябва да се признае на Иван и Андрей, че с шоуто "Музикална академия" успяха да предизвикат една полемика, която тлее от години, но никога не се разгаря. Сблъсъкът на поколенията на музикалната сцена.

Противопоставянето го има навсякъде по света, през годините героите са различни, методите им да са на върха също са други. Но в крайна сметка всичко зависи от публиката. Ако песни и поведение на даден певец останат във времето - превръща се приживе в легенда.

У нас е по-различно, винаги сме били почитатели на крайностите. Един певец може да бъде качен на пиедестал за дни и също толкова бързо да бъде свален. След като преминахме към т.нар. демокрация голяма част от естрадните певци не успяха да се климатизират към новите условия. "Музикална дирекция" я нямаше зад гърба им, нямаше ги и привилегиите с ангажименти за цяла година напред. Приключиха и благинки като заплатите към най-различни ансамбли, "Кремиковци" трябваше да мисли за оцеляването си, а не как да спонсорира плочи от сорта на "Кремиковски искри".

Колкото и побългарен, започна да действа пазарният принцип.

Досега не се е стигало до критични сблъсъци заради попфолка. Всички припознаха изпълнителите и продуцентите от този жанр като общ враг по една-единствена причина - изкарват много пари. Нека не се заблуждаваме, атаките не бяха и не са заради просташки текстове или оскъдното облекло на певиците - всичко опира до финикийските знаци. Ако бяха толкова морални всички културтрегери, нали се сещате какво трябваше да изживеят актуалните в момента изпълнители от хип-хопа? Защото дали в песните ще пееш за пачки по стотачки, за белия мерцедес и мутрите или за козчета, откровени псувни и директни сексуални покани е еднакво морално.

През последните месеци чалгата е завряна в ъгъла, поне медийно. Защото все още верните й почитатели са в пъти повече от тези на останалите. Попмузиката е във възход, разпределят се нови територии, а "врагът" е притиснат. Младите са нахакани и се борят за своето място както намерят за добре, но естрадните "динозаври" също не се дават.

И "Музикална академия" се превърна в капката, която развълнува музикалното море. Вместо да се сблъскат самите изпълнители, войната започна от журито. Здравко, подкрепян активно от Георги Христов, изплакаха голямата си мъка. Не се чувстват признати. Странно, защото това са изпълнители, които пълнят зали. Защо е тогава тази ярост? Жертвата на терзанията им бе Рут Колева, но тя няма нищо общо, просто е пред очите им. Представителката на младото поколение, която не е израснала с плочите на Балкантон и има наглостта да харесва чужди звезди.

Младото поколение има възможността да слуша всякаква музика с един клик. Независимо дали ще е Рей Чарлз или Майли Сайръс. И явно трагедията на старото поколение, с малки изключения, е именно в този избор. По тяхно време избор нямаше. По метода на характерното българско разделение музикалните почитатели харесваха Лили Иванова, Паша Христова или Йорданка Христова, ФСБ или Щурците, Тангра или Диана Експрес и т.н.

Който и да е отишъл на един концерт на Васил Найденов, сам може да направи извода, че младото поколение има още много хляб да изяде, докато стигне неговото ниво. Лили Иванова и на преклонна възраст е по-продуктивна от половината попгилдия, взета заедно. Всенародно уважение има и към Йорданка Христова, а Емил Димитров е легенда. Общото между тях е, че те не са просили уважение, не са го искали насила, а са го постигнали с талант през годините.

В тази група със сигурност е и Георги Христов, но е странно от пиедестала на неговите възможности и постижения и той да се оплаква от липса на внимание и уважение. С участието си в "Музикална академия" той излезе от тази полунелегалност, в която съзнателно стоеше. И предизвикваше огромен интерес към всеки свой концерт и нова песен. Сега той е пред очите на милиони и атаките срещу българската публика са смешни. Вероятно воден от чисто приятелски чувства, през последните седмици той се опита да създаде ореол на някаква легенда на Петя Буюклиева. Тя може да има страхотен глас, но през всичките тези години не е успяла да убеди хората, че заслужава да бъде в А група. Колко хора извън роднинския и приятелския кръг може да изброи три хита на Петя? 90% ще отговорят "Жена на всички времена" и дотук. С една песен легенда не се става, ако ще гласът да покрива и осем октави.

Най-голямата излагация обаче е за Здравко, макар неговите думи да сме ги чували и от други изпълнители от неговото поколение. Този плач и чувство на недооцененост, придружен с махленски нападки кой колко души е събрал на концерт, издават комплекс и носталгия към онези отминали времена. Когато определени изпълнители бяха богопомазани да бъдат звезди и имаха достъп не само до всички кътчета у нас, но и на големи пазари като руския. И вместо да бъде доволен, че заедно с Катя имат зад гърба си една добра кариера, те нападат активната музикална публика днес, че не ги уважава. С крясъци и призиви няма да стане, припомни ви го в студиото точно навреме и Ива Екимова - "Уважение се печели, не се проси". В случая с песни, работа, концерти. Другото е комунизъм...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GLYPACITE-AZ LUJA TEBE-TE JIVEQT V MINALOTO, YMNITE-TE LUJAT NAS-TE JIVEQT S BUDESHTETO, MUDRITE-DRYGITE LUJAT VAS-TE JIVEQT S NASTOQSHTETO.TOVAE.KOLKOTO I DA VI SE IZKA TOVAE.IGRAI MORALNO I JIVEI IDIALNO.EDIN KOKUL GO DURPAT MNOGO KYCHETA.NA KOGO PO NAPRED.
45
2
 
1
 
! Отговори
Давид на 11г преди 9 години
такива деца ни трябват!!!https://youtube/watch?v=6SuKZeO7Fvg
44
2
 
0
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До УваКакво означава думата "плурализъм"? НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ ДУМИ БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ ЗНАЧЕНИЕТО ИМ!
43
0
 
14
 
! Отговори
неизвестен преди 10 години
ХУБАВАТА ПЕСЕН ЖИВЕЕ С ГОДИНИ. АКО БЪЛГАРИЯ ИМА С КАКВО ДА СЕ СЛАВИ ЕДНО Е МЕЛОДИЧНАТА И СЪДЪРЖАТЕЛНА ПЕСЕН. ЗА НЕЯ НЯМА КОМУНИЗЪМ ИЛИ ДЕМОКРАЦИЯ. А ТВОРЦИТЕ НА ТАЗИ ПЕСЕН СА ЗЛАТНАТА ОГЪРЛИЦА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ . НЕКА БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН ДА ЗАЕМЕ СВОЕТО ПЪРВО МЕСТО В МУЗИКАЛНАТА ПРОГРАМА НА РАДИОТО , ТЕЛЕВИЗИЯТА И КОНЦЕРТИТЕ...
42
5
 
12
 
! Отговори
Батман преди 10 години
Не плачат те за комунизъм, а за младост! Всяко мнение което чета е продиктувано от възрастта на писача - по-младите се смеят на силиконовия Ритон, по-старите жалеят за естрадата и смятат, че "днес никой нищо не прави". Ами да така е, като остарееш и не си активен ти остава само утехата, че "едно време не беше така". Смешно, но в Египет са открили надпис от преди няколко хилядолетия, в който се разказвало за ***, разгулно и необразовано ново поколение... :)
41
3
 
11
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
През далечната 1975г. Лили Иванова имаше турне в Мексико.След като се върна имаше какви ли не награди.Считам, че от онова поколение на 70,80 и 90-те години се крепи и българската естрада и поп музика.Какво ново имаме след 90-те год.Една Сашка Васева,Ирина Флорин или Пепа Секса.Ако Англия има Адел ,то никой не прави асоциации с Елтън Джон или Том Джоунс.Кой е по-по -най в Англия ще ви кажат когато си платят данъците. Така,че по-добре ще е да си плащат данъците в България публично нашите *.
40
6
 
17
 
! Отговори
Lo_Ridah преди 10 години
До Аз искам песните отМдааа друго си е бруталната световна известност на богдана карадочева и васил найденов. В ония години просто е нямало друго. Все едно сега да забранят всяква друга музика и да има само пайнер. Да не дава Господ. Но ситуацията ще е същата.Ако бяха толкова добри, интересни, актуални и забавни, сега по дискотеките и барчетата щяха да ги пускат. Ама не ги пускат.AC/DC да не би да са първа младост ? Ама ако иде човек на бар има голям шанс да ги чуе. Васко найденов - слабо.
39
2
 
36
 
! Отговори
Нина преди 10 години
до 2000Харесването не е показател на качество. Вкусът трябва да се възпитава, а не да се налагат долнопробни ***, не знаещи, що е нота, като популярни певици. Популярни сред кого? Сред младежи, които им играе хормона и които не са сформирани достатъчно за да разбират, що е истинска музика. Точно това правят днешните медии - толерират пълно отсъствие на вкус, хармония и красота, прикривайки се зад думички "свобода" и "демокрация". Свободата не е слободия, и в изкуството също.
38
5
 
23
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Не знам за какви величия се говори като това са хора, които една песен не са си написали сами. Затова естрадните певци и чалгаджиите са еднакви, защото музиката им никога не е била плод на нещо искренно, на вдъхновение, а е халтура направена за хонорарче. Единствените от времето на соца, които имат право да се наричат музиканти са тези, които си пишеха песните сами, а това бяха само рок музикантите. Истинските наследници на естрадните "величия" са чалгаджиите - и те правят всичко само за пари.
37
6
 
15
 
! Отговори
lainomet преди 10 години
Плачели за комунизма ? За тояга плачат ама нейсе
36
7
 
36
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Що за идиотия "...останалото е комунизъм"? Я да ви питам не беше ли направена най-добратабългарска естрада през онези "мрачни" години? Е, нямаше чалга, нямаше "..дънките ще ти цепна.." и "Танцувай, Саманта". Гледаш шоуто на двамата вездесъщи опосуми и бях дълбоко възмутен от онзи Шрек, не му помня името. То бива наглост, бива простотия, но един музикант да се държи като хамалин, да плаши с плесници! С тениска на свинеподобното си туловище, на която пише ASSKICKER!Да го кикнеш по тлъстия дирник!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо се занимавате с ***, тоя това искал, ония онова, а на мен ми е през кара.
34
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно съгласна с написаното и още повече че текстовете на т.н. "чалга" отдавна не са просташки в големия си процент а и "певачките" са харесвани не само у нас ФАКТ,колкото гледания има една и според мен между другото гласово нефелна певачка като Андреа толкова нямат всички накуп от другите жанрове и то за последните 10години,ако не вярвате проверете има достатъчно видеоклипове ,така че това си е просто типичното българско злобеене и завист,АМА НИЩО ПОВЕЧЕ!А ЧАЛГА ОЗНАЧАВА ОСМАНСКА МУЗИКА.
33
1
 
3
 
! Отговори
бели нощи преди 10 години
До vlady. Тия, което си изброил, български ли са?
32
4
 
12
 
! Отговори
diavolcheto преди 10 години
Може създателите на Музикална академия да са имали добри намерения, но някои неща не са доогледани и съобразени. В момента, лично за мен, се получава следното: на сцената е смях ( разбира се, с малки изключения ), журито е под всякаква критика, но без Фънки ( браво, човече ! ). Зад сцената е по-зле и от *** катун. На мнение съм, че няколко души заслужават внимание: и като изпълнители, и като поведение извън сцената. Любимка ми е Поли Генова. От т.н. стара гвардия не харесвам никого. Паднаха ми в очите с много неща.
31
3
 
16
 
! Отговори
Ува преди 10 години
Я,колко много "активни борци срущу комунизма"!Къде бяхте тогава бе,"Херои"?Демокрацията е именно плурализъм на мнения.Защо тогава ревнахте срещу Тях!?Явно и вие сте псевдодемократи-нищо повече!
30
1
 
28
 
! Отговори
диана преди 10 години
Спомням си как по БНТ в късен репортаж от последния Златен Орфей дадоха подпийналия Здравко от Ритон да фъфли и говори щуротии. Това е по повод нападките за пиенето на младата поп генерация. Непрекъсната конфронтация колко могат едните, колко не могат другите. Безсмислено е, защото за всеки има публика. Дори за Петя, въпреки изкуствената визия и неуравновесено поведение. Младите има още какво да учат, но от старата генерация някои изпълнители могат и да не викат толкова като пеят.Чуваме ги!
29
5
 
23
 
! Отговори
2000 преди 10 години
Нагли до безобразие. Аз разбирам от музика, аз казвам кое е хубаво и кое не. Ми то ти хубаво да казваш, ама никого не можеш да вържеш да ти слуша песньовките. Затова ще ревете, че не ви пускали и мине се не мине ще възкресявате гениалната идея да има квоти за българска и чужда музика. Ако ви беше толкова хубава музиката, нямаше да се борите за квоти, хората щяха да ви искат. На ви! Това заслужавате, плесенясали разбирачи!
28
2
 
23
 
! Отговори
BRENDO преди 10 години
Най-любимото ми е Георги Христов да го сравняват с Джордж Майкъл и да ми обясняват как се пее песен на Майкъл Джексън!!!Евала,големи сте!!!
27
8
 
42
 
! Отговори
Valeri Kostadinov преди 10 години
Гледах порнографията снощи и разбрах че този Здравко си е един *** комплексиран *** с мания за величие, жалка и смешна картинка, много ниско паднаха "Големите професионалисти" беше ненужно, показаха се като дребнави душици, голяма низост, сами са си виновни, срам за тях, срамота.