Теглим заем в крайна нужда, но пък лихвите падат

Българинът е предпазлив към кредитите и спестовен – чак "спъва" икономиката
Обновена: 24 яну 2014 14:03 | 24 яну 2014 07:08, Веселина Йорданова
49
Теглим заем в крайна нужда, но пък лихвите падат
Снимка: Dnes.bg

Бягаме от нови заеми като дявол от тамян или сме много предпазливи, когато все пак вземаме кредит. Това безспорно е един от уроците на кризата, която засегна България, Европа и света, но и все по-видима тенденция у нас. През ноември 2013 година изследване на БАН показа, че над 58% от българите при никакви условия не биха взели кредит.

Януари традиционно е най-слабият месец в кредитирането. „Хората са приключили един период, в който харчовете са доста високи - коледните и новогодишните празници, и ново задлъжняване не е на дневен ред“, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания КредитЦентър и управител на creditpiont.bg

Сега от ипотечни заеми се интересуват основно тези, които в края на миналата година са започнали търсенето на жилище, но не са приключили с процеса по закупуването му.

„Фирмите и физическите лица, с които контактуваме, са взели решения да ограничат до минимум новите заеми. Целта им е да погасят действащите и да прибягват до заем само в крайна нужда“, казва и Костадин Джигов, създател на първата борса за дългове cesia.bg и управител на СИС Контрол. По думите му всеки се опитва да намери така наречените „вътрешни резерви“ и да избегне новия дълг.

Вече сме далеч и от тегленето на кредит за почивка и екскурзии, което беше „модерно“ преди кризата. Хитовите ранни записвания за море се правят със собствени средства, обяснява Тошев. По думите му сега българите са по-внимателни и смятат, че не е много разумно да вземеш кредит, който ще връщаш две-три години, а ще похарчиш за седмица. Малка част от потребителите си разрешават да резервират морския отдих отсега с кредитна карта, като се стараят да покрият вноските в следващите два-три месеца.

Наблюденията на КредитЦентър сочат, че през изминалата 2013 година основно са се търсели кредити около 30 000 евро. Средният размер на кредита в края на годината е бил 33 000 евро. Очакванията са той да не се промени съществено и през 2014 година. Тошев обясни, че до голяма степен средният размер на ипотечния заем се определя от цените на жилищата, които „почти замръзнаха“. Типът жилище също има значение. Засега приоритетно остава търсенето на двустайни апартаменти в големите градове и на тристайни в по-малките областни градове, които най-често се кредитират със суми между 25 000-35 000 евро.

Изгодно ли е да вземем нов кредит, за да погасим стар?

Според Костадин Джигов за това е необходим анализ. По-ниската лихва по нов кредит не означава, че кредитополучателят ще има финансова изгода от операцията. Трябва да се вземат под внимание няколко фактора, като разходи по отпускане на нов кредит, променя ли се срокът за издължаване на заема, каква е конкретната цел на кредитополучателя.

Има значение дали целта е по-малка месечна финансова тежест или дългосрочно намаляване на общия размер на върнатата сума. Затова, ако се затруднявате при вземането на такова решение, препоръката на специалиста е да се обърнете към финансов консултант.

Тихомир Тошев изтъкна, че правилното решение зависи от много неща – кога е взет старият кредит, в каква валута е теглен, за какъв срок и прочие. Факт е, че както има кредити с по-високи лихви от новоотпуснати, така има и изтеглени кредити, които са взети при по-добри условия от текущите за нови клиенти.

По думите му всеки кредит трябва да се наблюдава, особено ако е ипотечен – за голяма сума и дълъг период. Когато разликата вече става значителна – повече от 2-2.5 процентни пункта, е добре да се направи предоговаряне или рефинансиране на кредита, препоръчва Тошев.

Таксите по кредита – необходимо зло?

Такси по кредитите има от началото на пазара на ипотечно кредитиране в България. Клиентите ги плащат, защото офертите на финансовите институции са такива. В голяма степен те отговарят на таксите, които налагат и другите банки в ЕС и не само, посочи Тихомир Тошев.

Той очаква положително развитие конкретно за таксата за предсрочно погасяване, след гласуваната евродиректива, която дава определени рамки с цел сумата да не бъде пречка потребителите да рефинансират задълженията си.

По думите му, ако таксите намалеят, това би стимулирало част от потребителите да помислят за теглене на кредит, защото има такива, които гледат заема като цялостна картина, а не само лихвата по него.

Дали таксите на банките за отпускането, управлението и закриването на кредита са адекватни? Трудно е да се прецени, отговаря Костадин Джигов. Той напомни, че всички такси са упоменати в тарифите на банките, друг е въпросът, че съгласно общите условия те могат да въвеждат или променят такси през времето на действие на договора за кредит. „Проблемът е, че когато се взема заем, много често кредитополучателите не отдават такава важност на тези такси и са концентрирани само в получаването на парите“,  изтъкна Джигов.

Затова не пренебрегвайте съвета да четете – и дребните, и едрите букви, и въобще всичко. Колкото сте по-информирани, толкова шансът за неприятни изненади намалява.

Не мога да плащам вноските, ами сега?

Безспорно е тревожно, когато се стигне до невъзможност взетият кредит да бъде обслужван. Наблюденията на Костадин Джигов са, че т.нар. „лоши кредити“ увеличават обема си с по-малко темпо.

„Преструктуриранията, които предлагат банките, не се различават съществено от първоначалните условия по обслужване на кредита. Лично аз съм виждал преструктуриран кредит със значително увеличена годишна лихва. Това по същество не е никакво облекчение за клиента. Общо банките ви предлагат да намалят размера на вноските по кредита за определен период 6 или 9 месеца, но след изтичане на този период обслужването на кредита се утежнява спрямо първоначалните условия на отпускане. Затова не трябва да се приема всяко преструктуриране“, съветва той.

По думите му всеки случай е индивидуален и е добре да се потърси мнение на финансов експерт, който не е свързан с банката.

По-ниски лихви, по-ниски лихви… дано!

В последните 3-3.5 години лихвите вървят бавно надолу след пика им през 2009 година, когато бяха достигнали 10%. Лихвите по ипотечните кредити в момента се движат между 6-7% и са най-ниските изобщо от съществуването на пазара в България, казва Тихомир Тошев.

Според него по темата има повече политическо говорене, отколкото да се предлага нещо, което реално би работело на пазара.

„Очакваме през тази година да видим още малко намаление на лихвите, но то няма да е голямо - в рамките на 0.25-0.75 процентни пункта за различните кредитни продукти, но все пак посоката ще бъде надолу“, прогнозира той.

Какво все пак могат да направят политиците движението на лихвите в тази посока да продължи? Да създадат по-сигурна среда, икономиката да работи, безработицата да е ниска, изброява Тошев. Той очаква през 2014 година все пак да има ръст в кредитирането във всичките му сегменти - потребителско, ипотечно, фирмено.

Това обаче не означава, че ще бъдем по-малко предпазливи, защото вече е ясно - заемът освен ползи, може да носи и вреди, когато не е добре пресметнат и преценен. Предпазливостта обаче, по думите му, може само да бъде от полза за пазара и за неговата стабилност.

Обратната страна на медала - докъде може да стигне българинът в спестовността си?

Единият вид спестовност през последните години е свързан с това, че хората са несигурни за доходите си и се стараят да имат малък резерв да покрият събития като уволнение, намаляване или забавяне на заплата, болест и други.

За целта се отлагат покупки или ремонти, които в добри години щяха да се състоят, обяснява Костадин Джигов.

Вторият вид спестовност е тази на хората с високи доходи, които до преди кризата влагаха средства в рискови фондове, ценни книжа, спекулативни сделки с недвижими имоти, търговски операции и други. Сега рискът от такъв вид операции е много висок и те предпочетоха да депозират свободните си средства в банките, допълни той.

Общият ефект е свиване в потреблението на дребно и в сектора на услугите. „Банките имат скъпа ликвидност, която трябва да обслужват. Затова това положение не е изгодно за никого в момента“, категоричен е Джигов.

Според него лихвите по депозитите трябва да покриват разходите по съхранение на средствата и нищо повече, а който се стреми към по-висока доходност, да я търси извън депозитите.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
LOAN PLANNERS преди 8 месеца
Били ли сте отказали кредит от вашата банка или финансова фирма? Търсите надеждни възможности за финансиране? Планирате ли да отворите мечтания бизнес, но все още нямате капитал? Търсите дом, но не знаете как да получите необходимите пари? Това най-накрая е уникална възможност за вас да получавате плащания лесно и безпроблемно, тъй като гарантирано ще се възползвате от нашите надеждни финансови услуги с много ниски годишни лихвени проценти от само 2% за една година до 25 години период на погасяв
156
0
 
0
 
! Отговори
Mrs mary johnson преди 1 година
Здравейте, това е Lucky benson LOAN COMPANY. В тази компания даваме заеми доживотна възможност. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Днес ви казваме да спрете и да не търсите повече, тъй като сме тук, за да превърнем всичките ви финансови проблеми в нещо от миналото. Ние отпускаме пари на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лош кредит или се нуждаят от пари за плащане на сметки, за
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОЕТО СВИДЕТЕЛСТВО ЗА КАК ПОЛУЧИХ ЗАЕМ ЗА КУПУВАНЕ НА КЪЩА ОТ ИСТИНСКА И ИСТИНСКА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ, НАРЕЧЕНА SKY EXPERIENCE КРЕДИТНА ФИРМА, ДНЕС СЪМ МНОГО ЩАСТЛИВ И БОГ ДА БЛАГОСЛОВИНЕБЕСНО ИЗЖИВЯВАНЕКазвам се Мария, аз съм от Франция, търсих истинска кредитна компания през последните 3 месеца, за да си купя къща, всичко, което получих, бяха куп измами, които ме накараха да им се доверя и в края на деня те взех парите си, без да дам нищо в замяна, цялата ми надежда беше загубена, бях обърк
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОЕТО СВИДЕТЕЛСТВО ЗА КАК ПОЛУЧИХ ЗАЕМ ЗА КУПУВАНЕ НА КЪЩА ОТ ИСТИНСКА И ИСТИНСКА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ, НАРЕЧЕНА SKY EXPERIENCE КРЕДИТНА ФИРМА, ДНЕС СЪМ МНОГО ЩАСТЛИВ И БОГ ДА БЛАГОСЛОВИНЕБЕСНО ИЗЖИВЯВАНЕКазвам се Мария, аз съм от Франция, търсих истинска кредитна компания през последните 3 месеца, за да си купя къща, всичко, което получих, бяха куп измами, които ме накараха да им се доверя и в края на деня те взех парите си, без да дам нищо в замяна, цялата ми надежда беше загубена, бях обърк
153
0
 
0
 
! Отговори
Martin L Bonny преди 1 година
Спешен заем.Вземете своя бърз достъпен заем, за да стабилизирате финансовите си ограничения и да подобрите бизнес статуса си, за да постигнете стабилно безкрайно щастие и радост, които животът може да ви предложи.Ние одобряваме бързи средства за физически и юридически лица с 2% лихва, приемат се и кандидати за лоши кредити. Нашите услуги са много надеждни и издръжливи. Свържете се с нас днес за вашия заем в края на годината чрез(mlbloanfirm***gmail) Вашият успех е наш приоритет.Бързи контакти по-долу!!!С Най-Добри Пожелания!!!Viber: +2348078301295Whatsapp: +2348078301295
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нуждаете се от дългосрочни или краткосрочни заеми при сравнително ниска лихва? Предлагаме финансови заеми на физически лица и фирми. Предлага се сега: Лични заеми, бизнес заеми. Това е възможност за тези, които желаят да кандидатстват за заем и да изкарат гратисен период от шест месеца, преди да започнат месечното плащане.WhatsApp : +918147819880 За да се свържете с нас по имейл: classicglobalfinancelimited***gmail.Надяваме се, че не се колебайте да се свържете с нас за всички ваши запитвания
151
0
 
0
 
! Отговори
Mrs mary johnson преди 1 година
Здравейте, това е КОМПАНИЯ ЗА КОМПАНИЯТА НА ЛЪКЛЮКАТА БЕНЗОН. В тази компания даваме заеми доживотна възможност. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Днес ние казваме спрете и не търсете повече, тъй като сме тук, за да превърнем всички ваши финансови проблеми в нещо от миналото. Даваме пари на заем на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна история или се нуждаят от пари
150
0
 
0
 
! Отговори
KIM преди 2 години
Здравейте всички, бих искал да кажа голямо благодаря на Wang Lee, койтоми даде заем за лечението на болното ми дете. Толкова се радвам да се запозная с Wang Lee, свържете се с него по имейл, ако имате нужда от спешен заем за бизнес или личен заем, (wangleetitleloanservice355***gmail)
149
0
 
0
 
! Отговори
BINANCE ANGEL преди 2 години
Препоръчвам проверен и доверен търговец за тези, които искат да печелят допълнителни пари седмично, тази нова година, в Crypto, с инвестиция от $200 на BITCOIN можете да спечелите $2500 на стойност биткойн в портфейла си След 24 часаТегленията се обработват в срок100% истински и законенМожете също да инвестирате с вашите TBC и ETHЗа да настроите инвестиционен контакт наЛинк към Telegram; https://***/Williamslogan102Whatsapp ;+351920285542Имейл за връзка: williamslogan.436***gmail
148
0
 
0
 
! Отговори
mr scott преди 2 години
Кандидатствайте за заем на ACCESS FINANCE (accessloanfirm2030***gmail) с лихва от 3%.Имате ли нужда от спешен заем, за да посрещнете финансовите си нужди? Предлагаме заеми от 2 000 до 50 000 000,00 евро, ние сме надеждни, ефективни, бързи и динамични, без проверки на кредитоспособността и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми през периода на прехвърляне. Ние предлагаме широка гама от лични, бизнес, жилищни и консолидационни заеми, които са адаптивни към вашите променящи се нужди и обстоятелства с 3% лихвен процент.УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧВАТ:* Лични заеми* Бизнес заеми*Ре
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, това е КОМПАНИЯ ЗА КОМПАНИЯ LUCKY benson. В тази компания даваме заеми доживотна възможност. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Днес казваме спрете и не търсете повече, тъй като сме тук, за да превърнем всички ваши финансови проблеми в нещо от миналото. Даваме пари на заем на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна история или се нуждаят от пари за плащане н
146
0
 
0
 
! Отговори
Specta Global Loan преди 2 години
SPECTRA GLOBAL LOAN INC.Дадохме над 60 милиарда долара бизнес заеми на повече от 90 000 собственици на бизнес като вас.Ние използваме собствена технология за поемане на риск, за да ви предоставим подходящ бизнес заем, който да ви помогне да развиете бизнеса си. Нашите услуги са бързи и надеждни, кредитите се одобряват в рамките на 24 и 42 часа от успешното кандидатстване. Проблеми с неплатени сметки и не знаете по кой път да отидете или къде да отидете?Какво ще кажете за намиране на реномир
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, това е КОМПАНИЯ ЗА КОМПАНИЯ LUCKY benson. В тази компания даваме заеми доживотна възможност. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си, или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Били ли сте отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Днес казваме спрете и не търсете повече, тъй като сме тук, за да превърнем всички ваши финансови проблеми в нещо от миналото. Даваме пари на заем на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна история или се нуждаят от пари за плащане н
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, ако имате нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, бизнес, заем за закупуване на къща или кола, не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, както обезпечени, така и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: sunshinefinancialgroupinc(at)gmail
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ЛЕГИТЕН КРЕДИТ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ТАКСИ 2% . Ние сме регистрирани частни кредитори, ние сме 100% законни и честни, даваме заеми при много нисък лихвен процент от 2% без банков превод, такси за регистрация или документация за повече информация или заявка Свържете се с нас днес чрез имейл { suntrustfinancialhome***gmail } Или ни пишете чрез WhatsApp номер +1 (929) 245‑6161 НАЛИЧНИТЕ УСЛУГИ НА ЗАЕМ ВКЛЮЧАТ: *Търговски заеми. *Лични заеми. *Бизнес заеми. * Инвестиционни
142
0
 
0
 
! Отговори
LANLAZAR MARCUS преди 2 години
Здравейте,Имате ли нужда от спешен заем, за да решите финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми от 2 000,00 до 100 000 000,00, ние сме надеждни, мощни, бързи и динамични, без проверка на кредита и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми през периода на този трансфер.Ние също така издадохме заем във всяка валута с 3% лихвени проценти за всички заеми .... Ако се интересувате, свържете се с нас чрез имейл адреса на компанията(Номер на Whatsapp:+7967460347)Този имейл: Моля, свърже
141
0
 
0
 
! Отговори
Biljana Trivunovic преди 2 години
Толкова съм щастлив да споделя това в интернет, за да го видят всички, защото ще бъда много по-щастлив, ако другите не попаднат в ръцете на измамни заемодатели. Казвам се БИЛЯНА ТРИВУНОВИЧ и съм от Загреб, Хърватия.Искам да използвам тази възможност, за да информирам всички за заемната компания, от която взех назаем сумата от 80 000 евро и беше толкова бързо и лесно.Когато пандемията започна, имах много трудности с бизнеса си и се грижех за децата си, тъй като съпругът ми е мъртъв, затова реши
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дошли в NORTION КРЕДИТ ЗА КРЕДИТ, Nortion Loan Consultant е тук, за да се увери, че получавате най-добрия заем за вашия бизнес или плащате сметки. Просто отговорете на няколко прости въпроса и се запознайте с условията. Свържете се с тях сега за заем в размер на 2,5% от всички заеми, това е лесно, бързо и обезпечено.Информация за контактИмейл: nortionloanconsultant***gmailТелефонен номер: +1 409 210 4274WhatsApp: +1 409 210 4274 (САМО ТЕКСТ)Facebook: Nortion заемIInstagram: Кон
139
0
 
0
 
! Отговори
MARY MASON преди 3 години
Sky Wealth заем Фирма, ние даваме заеми при лихва 0f 3%.Добър ден сър / май.Ние сме частна компания и предлагаме заеми с ниски лихвени проценти при определяне на размера на заема е между 100 милиона провизии за заем от 1000 евро за заем за развитие на бизнеса: ръб / конкурентоспособност за разширяване на бизнеса.(Номер на WhatsApp: +79652625435)Ние предлагаме разнообразни заеми* Лични заеми (обезпечени и необезпечени)* Бизнес заеми (обезпечени и необезпечени)* Консолидационен заемБ
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Предлагаме заем от 3% лихва за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, имаме доверие, надеждни, ефективни, бързи и динамични и си сътрудничим. отпускаме дългосрочен заем за максимум 2 до 50 години.Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да изплатите дълга си, да създадете бизнес или по друга причина? Ако е така, моля свържете се с нас за заем.Тази оферта е за сериозни хора.Ако се интересувате, моля свържете се с нас чрез: Имейл: fredmorefinance***gmailWhatsApp: +919654763221Ние сме