Венецуела след Чавес – влакова катастрофа на забавен каданс

Всичко е тъжно отражение на мечтата, която Чавес обещаваше
Обновена: 6 мар 2014 09:15 | 6 мар 2014 09:15, Красимир Ангелов
100
Венецуела след Чавес – влакова катастрофа на забавен каданс
Снимка: Reuters

Уго Чавес почина точно преди година и сега Венецуела си пати от неговото лошо наследство. Въпреки че страната се намира върху най-големите петролни резерви в света, икономиката й е като влакова катастрофа на забавен каданс, пише в свой анализ "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че инфлацията в латинската страна достига годишно 56 процента и се наблюдава хроничен недостиг на основни стоки. Освен това Венецуела е политически разпокъсана, както се видя в кървавите протести от последните три седмици.

Още по темата
Ако не бяха събитията в Украйна, хаосът във Венецуела щеше да е на първите страници на вестниците. Сега обаче има риск той да остане незабелязан, което може да се окаже потенциално опасно недоглеждане, твърди "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че има много прилики между Украйна и Венецуела. Николас Мадуро, приемникът на починалия на 5 март 2013 година Уго Чавес, се оказа лишен от чар почти колкото Виктор Янукович, който също бе демократично избран, но после оглави правителство, което накърни демократичните права.

Смяната на режима в Украйна допринесе за по-големите очаквания на венецуелските протестиращи. Това, което започна като откъслечни студентски протести, получи тласък, когато към тях се присъедини опозицията. Жестокостта на венецуелската национална гвардия, в комбинация с насилието на проправителствените милиции, патрулиращи на мотори, влоши допълнително нещата. Най-малко 17 са загиналите до момента.

Разликите между Украйна и Венецуела обаче са по-големи. Докато Янукович бе корумпиран политик, който се разколеба и избяга, чавизмът управлява Венецуела от 14 години, се посочва в анализът.

През годините на своето управление Уго Чавес установи контрол върху най-важните институции в страната - от армията до съдилищата, пресата и националната нефтена компания. Чавизмът си спечели верни последователи сред бедните, повечето от които смятат, че живеят по-добре, отколкото при предишни правителства - поне до този момент.

С изключение на критики от страна на Съединените щати, Венецуела не понесе същото порицание както Украйна. Някои страни от региона не пожелаха да упрекват страна, която отговаря агресивно на критики; други се страхуват да не загубят значителни търговски интереси; а останалите се почувстваха обвързани от незаслужено чувство на солидарност.

Всъщност най-острото латиноамериканско порицание се изрази в безполезни призиви за мир. Необходимо е те да бъдат по-твърди, особено в момент, когато проблемите на Венецуела изглежда, че се влошават. Макар че правителството вероятно няма да падне, страната, която Чавес завеща, е в институционен безпорядък, твърди "Файненшъл таймс".

Според изданието петролната продукция продължава да върви надолу, а последната реформа на системата за обмен на валута не помогна особено за справяне с дисбаланса в плащанията. Немощта на всички политически партии, отново заслуга на Чавес, може да бъде видяна във вътрешнопартийните боричкания и политическата парализа на управляващата социалистическа партия.

Насилието и престъпността също нараснаха - резултат от години лошо управление - Венецуела е
трета в света по брой на убийствата. Всичко това възпрепятства постигането на значителни социални придобивки.

Със сигурност опозицията трябва да следва процедурите, предписани от конституцията, а не само да хвърля камъни. А правителството трябва да се вслуша в основателните притеснения на критиците, а не само в средите, в които доминира. В противен случай ситуацията във Венецуела ще върви само от зле към по-зле.

Всичко е тъжно отражение на мечтата, който Чавес някога обещаваше да постигне. С характерна щедрост, макар и подплатена с пари от петрола на Венецуела, той искаше да изгради бляскава цитадела на хълма, където да има справедливост за всеки. От тогава имаше социално подобрение, но малко справедливост и още по-малко блясък. Венецуела държеше вместо това да стане malandro (гангстерска) - държава, на която се възхищават единствено други сходни държави.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
уф, баси номерата на постове, имах предвид до 94 до венецуелския фен от 93.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имах предвид 94 до 92 долу.
87
3
 
3
 
! Отговори
92 do 92 преди 10 години
Не е точно така - защото използваш курс като този на долара по соца у нас - има го, ама не можеш да си купиш по него. Да даваш за пример Венецуела в каквото и да е, е малоумно. Петрол може и да изнасят,но има КУПОНИ ЗА БЕНЗИН в страната. Износа обслужва една малка група приближени на бащицата. Предпочитам да живея в нормална,демократична,правова държава, в която имам свободата да се развивам и да изкарвам доходите си свободно, а не да съм крепостен на феодала и да ми дава подаяния.
86
5
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 10 години
Препоръчвам ти да четеш различна информация от политкоректната по БТВ-то и Нова и производните им електронни медии. Венецуела е 5-тата в света износителка на петрол, там е разковничето! С тези пари 13 години Чавес финансира образование, здравеопазване, жилищно строителство, борба с бедността. За справка през 1998 БВП на Венецуела е 91 милиарда долара сега е 328 милиарда долара.Бедността спада за този период от 49,4% до 27,8%.Нормални са такива статии, с тях ни облъчват 25 години-резултатите ясни
85
6
 
6
 
! Отговори
до 84 преди 10 години
Ти *** ли си бе, какво бил направил Чавес за Венецуела??? ТАМ НЯМА ДАЖЕ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ В МАГАЗИНА, елементарна тоалетна хартия няма!!! Бензин няма, а страната е една от най-богатите на нефт - и това е просто следствие, зашото ги няма чуждите капитали итехнологии да развиват индустрията. Като спреш поддръжката и кранчето пресъхва за 2-3 години, не повече. Това се вижда с просто око, там е някакъв уродлив строй, а ти *** се превъзнасяш, въобще баси хората има!
84
5
 
5
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Ами във Венецуела са изпълнили плана сидеров последните 10 години и това е резултата - четвъртата по залежи на нефт страна в света е на купони за бензин; храни и стоки по магазините няма, хиперинфлация до небето, инвестиции нула, развитието е напълно спряло. Малоумщините водят до това - вижте само този план сидеров е едно към едно с малоумщините във Венецуела. Но матрЯла и от този пример няма да разбере. Тъжно, но факт.
83
4
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 10 години
До Румбо--74 ;Китай не е вече комунистически. Той е Фашистка държава--ЕДНОПАРТЙНА СИСТЕМА с ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ
82
3
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 10 години
До Анонимен--80 ; По добър пример от Чили няма. Дясната диктатура остаи Чили с цветуща икономика. Погледнете лявата диктатура Куба ,Венецуела и соц--ЛАГЕРА
81
4
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 10 години
До до 73 --81; Жертвите на комунизма са над 150 милиона.
80
3
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 10 години
До Демократизатор--69 ;Куба беше оставена за нагледен пример ; Как се живее при комунизъм.
79
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чавизма е поредното уродливо дете на комунизма!
78
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, мой! По големи глупости не бях чел, и на това му викате анализ? Дори в доклади на Световната банка си проличава какви чудеса направи Чавес във Венцеуела, която 90-те години беше с 50% бедност!Направи нещо много просто - взе природните богатсва от западните колониалисти! Той беше истински социалист!
77
7
 
13
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
А сега "Файненшъл таймс" да направи точка по точка, същия анализ но за САЩ !
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИНТЕРЕСНО ГЛОБАЛНАТА ОЛИГАРХИЯ, докъде би стигнала, в заграбването на парите на бедните и средната класа? И пред какво би се спряла? Набълбукали са се едни платени ***, които наричат всеки нормален човек комунист, абе какво направихте в Швеция бе олигархи? Защо посегнахте на двама премиери на тая европейска социална държава? И те ли са комунисти, или просто искате да печелите от човешката мизерия на човечеството. Головодници, всички платини олигархични *** са СЕБЕМРАЗЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
75
6
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 10 години
Лъжеш!!!!!!!!!!!!По убийства на първо място са САЩ, НА ВТОРО рУСИЯ НА ТРЕТО вЕЛОКОБРИТАНИЯ
74
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропагандата на партийните секретари на "демокрацията". Впросчета, изобличаващи пропагандата?1. В усаджийска Колумбия по-добре ли живеят?2. Знаете ли къде заплатите са по-високи - у нас или във пропаднала Венесуела?3. Кой финансира протестите там? А тук?4. Коя поред е тая прогноза за крах на Венесуела откакто е дошъл на власт Чавес? А откакто почина Чавес?5. Откъде хамериканците знаят стремленията на всички народи да се отърват от властите, които са засегнали техните мегакорпорации???:-
73
11
 
7
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Венецуела да благодари на блаженопочившия си президент че беше такъв невиждан ***!Благодарение на него от страната се изнесоха предприемачите които осигуряваха производството на редица промишлени стоки. Също благодарение на него към загиваща Куба вероятно все още тече река от практически безплатен петрол.Покойният Чавес може и да е бил много харизматичен лидер но натворените от него в икономически план дебилизми не може да ги постигне никаква конспирация :)
72
7
 
15
 
! Отговори
Тачо преди 10 години
"Изданието посочва, че има много прилики между Украйна и Венецуела." А пък да не говорим за прилики между Венецуела и Чили. Има такъв ви: Защо в САЩ не стават държавни преврати? - Защото там няма американски посолства...
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румбо, истината е в предумишлената геополитика, водена от световните играчи. Китай е технологичната лаборатория на САЩ, затова не ги закачат. Венесуела и втория по големина притежател на петролни залежи - апетитна е. Ние пък, им бъркаме с поведението на неподчинение и затова се стремят да ни унищожат.
70
30
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шо стана ве другари, прости? :) Нали Венецуела беше рая...а? Къде сте мамини сладки? :))))Соц. *** Венесуела се разбунтува.