Русия се чувства излъгана от Запада – защо?

Австрийски политолог: Това обаче не оправдава подхода на Русия в Крим
Обновена: 25 мар 2014 12:10 | 24 мар 2014 22:35, Елка Василева
183
Русия се чувства излъгана от Запада – защо?
Сергей Лавров и Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

През последните 20 години Москва направи няколко опита за сближаване със Запада, но те се провалиха. Сегашният агресивен подход към Крим показва, че Русия се чувства измамена от Запада, твърди политологът Герхард Мангот.

"През последните двайсет години от страна на Русия бяха предприети поне два опита за установяване на ново партньорство със Запада и най-вече със Съединените щати. Първият опит бе непосредствено след разпада на Съветския съюз, когато Москва по време на президента Борис Елцин бе обхваната от един вид романтичен атлантизъм. А втората фаза бе в началните години от управлението на Владимир Путин между 2000 г. и 2004 г. И двата опита обаче се провалиха, тъй като Западът не беше напълно готов да впише Русия в новия световен ред", казва австрийският политолог Герхард Мангот.

С какво Западът раздразни Русия

Експертът отбелязва, че отчуждаването е свързано и с още няколко факта. "Въпреки съпротивата на Москва Съединените щати започнаха интервенцията в Ирак. Освен това Вашингтон установи близки отношения с правителствата в Грузия и Украйна, дошли на власт след осъществените в тези държави революции. САЩ се опитаха да разположат трайно свои военни бази в Централна Азия, а и оказаха съдействие на бившите съветски републики при износа на енергия - за да се сложи край на монопола на Русия", посочва Мангот и допълва, че всичко това е разгневило Русия.

"Опитите за сближаване са факт, но те пропадат - включително заради погрешни решения като разширяването на НАТО към някои страни от Източна Европа. Именно това обяснява радикалната антиамериканска и много агресивна позиция на Русия днес", казва експертът за Източна Европа.

"Това обаче в никакъв случай не оправдава подхода на Русия в Крим, който е и си остава нарушение на международното право. Обяснението обаче ни помага да разберем защо Русия се чувства излъгана и принудена да прибегне към радикални средства, за да гарантира сферата си на влияние", допълва политологът.

Според него, ако става дума конкретно за предприетите от Путин опити за сближаване със Запада, на първо място трябва да се посочи оказаната през 2001 г. голяма помощ на Съединените щати при интервенцията в Афганистан. "Путин допусна и установяването на американски военни бази на територията на Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, а и предостави на американците информация от тайните служби. Освен това бе затворена една разузнавателна централа в Куба, както и една база на военноморските сили във Виетнам. Това бяха сигнали от страна на Путин, свидетелстващи за готовността за тясно сътрудничество със Запада", изтъква Герхард Мангот.

Сътрудничество все пак е имало

Мангот допълва, че освен предложения за сътрудничество в сферата на политиката такива е имало и в сферата на икономиката. "До установяването на по-тесни търговски контакти със САЩ така и не се стигна, но пък сътрудничеството в тази сфера с Европейския съюз е факт", казва Мангот. Той посочва, че що се отнася до политическите контакти, добър пример за това е съвместната работа около иранската ядрена програма. Мангот припомня също така, че Русия се включи и в шестстранните преговори по ядрената програма на Северна Корея. "Тоест области, в които е търсено и политическо сътрудничество, все пак съществуват", изтъква политологът.

В интервюто си за Дойче Веле той изрично подчертава, че решението за отправяне на предложение към Украйна и Грузия за сближаване с НАТО със сигурност не е било правилно. "Нарастващата интервенция в руската вътрешна политика се възприема в самата Русия изключително негативно. Някои решения на Запада, базирани на схващането, че Русия е залязваща сила, определено раздразниха Москва", констатира Герхард Мангот.

Той смята, че руснаците са се почувствали измамени от Запада и това тяхно усещане непременно трябва да бъде взето предвид при формулирането на бъдещата политика на Запада спрямо Русия.

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: САЩРусияЗападкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименкак крим ще е изконна руска земя!!! До втората световна война е бил населен от украинци и татари а след това Сталин разгоннва населението и заселва руснаци .
126
0
 
3
 
! Отговори
Сабурай преди 10 години
До майорскити кажи защо от 25 години ни изнудват с глупавия газ, независимо кое правителство управлява и все да плащаме надписани сметки да им храним олигарсите, понеже нямаме наши потомци на дс за хранене
125
1
 
5
 
! Отговори
майорски преди 10 години
Ами защото си беше излъгана.Не може 20 годин и да се надсмиваш директно и индиректно на Една страна...не може да лицемернициш 20 години.. ..не може 20 години да не уважаваш международното право и да си разиграваш "коня".....че сега и санкций ще налагаш.. и после да се чудиш ама що така стана бе...ама вие недейте така то така не може....
124
0
 
14
 
! Отговори
с одобрение преди 10 години
Най-сетне една разумна и балансирана статия по въпроса! Аадмирации за Дойче Веле и автора! Тъпите ни лаещи политици и журналисти могат само да вземат пример, не от кой да е, а от германци - нация, която има защо да е сърдита на руснаците, но въпреки сблъсъците между двете държави през годините, не ги заклеймява и сочи с пръст, както това правят нашите ***!
123
0
 
4
 
! Отговори
апач преди 10 години
Е е е е !!!! най после една статия която *** е преписала а не е писала тя самата.
122
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С какво Западът раздразни Русия глупаво лицемерен въпрос! По-точно С какво не раздразни. Западът не пое протегнатата за взаимодействие ръка на Русия, защото изплюскалият суровините си охолен Запад искаше НЕ РЪКАТА, а ТЯЛОТО на Русия. От там идва всичко и подготвената от Запада (далечния!) агресия от страна на Грузия, и европейското желание за изпепеляване на Русия от Украйна. А плямпането за агресия от Русия и за нарушение на международното право(на силните на деня!) е клевета от лицемерен политолог с немско име в западния злостен хор. Русия вече никога няма да изостави СВОИТЕ зем
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 128А тебе, кой те е учил да казваш и пишеш тЕя вместо тИя. Въреки че е по-културно и правилно да употребяваш тези вместо тЕя или тИя. Та, преди да се пишеш грамотен на чужд гръб, по-добре се погледни в огледалото заедно с правописа си. За правоговора ти не отваряме дума ясен е - "...тея, къде са ти дали" . Пернишки или врачански? Е може и по-близо.
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, злобни, невежи и корумпирани политици, журналисти, държавници, или елементарни богаташки памперси! Спрете внушенията за агресия, нахлуване, анексиране и други подобни преднамерено лъжливи и заблуждаващи характеристики за случилия се справедлив акт в КРИМ ИСКОННАТА РУСКА ЗЕМЯ!!!. То ще се случи и на много други места в света. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗАГРАБЕНИТЕ ЗЕМИ ДА СЕ ВЪРНАТ В РОДИНИТЕ СИ ИЛИ ДА ОТХВЪРЛЯТ ЧУЖДЕСТРАННАТА ОПЕКА, КОЯТО БЕЗЖАЛОСТНО ГИ ЕКСПЛОАТИРА, ЗАЩОТО СА ЧУЖДИ Пепеляшки!!!
119
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия се чувства излъгана от Запада защо?------------------Защото така наречения Запад е нагъл, арогантен носител на двойни стандарти, който непрекъснато и по всеки повод лъжат.
118
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западът е свикнал да диктува и да не се интересува от ничие чуждо мнение.През всичкото време на опитите за сближение от страна на Русия западът отговаряше с пренебрежение,,вие си стойте във вашият ъгъл"така беше в Косово,Авганистан,Ирак.Сега когато Русия показа,че трябва да се съобразяват с нея западът и особено американците писнаха,че им били нарушени интересите.Техните интереси а когато те нарушават чуждите това е тяхно право.Затова е такъв отговорът.
117
0
 
2
 
! Отговори
Много Анонимен преди 10 години
До 128 Анонименпреди 14 часа,а Вие много "Не/за/познат",само след "Хикс" и "Игрек" ли,знаете да го "слагате",не е късно и веднага да започнете отново обучението си и да научите,къде и кога се поставя и пише,а не слага,"Й"/И кратко/!
116
4
 
1
 
! Отговори
Анализирай това ! преди 10 години
На снимката тук виждам двама евреи, единият американски а другият - руски. Какво могат да делят тези двама *** ? Кой има интерес от кризата с Украйна ?
115
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До Анонимен"Русия е бензиностанция маскирана като държава".Казано точно,право в целта.Толкова за бълнуванията за нанотехнологии.Естествено че имат най-големия супер компютър , но само като размери и тегло.А измислицата ГЛОНАС е просто едно неработещо помпозно име
114
21
 
10
 
! Отговори
Емо преди 10 години
До Вижте сега !Много точно казано. *** на ***, в случаю рускетьорски е било винаги признак на ниска себеоценка и комплекс за малоценност. За тежкото положение, в което сме не ни е виновен Запада, а Русия никога няма да бъде искрен, пълноценен партньор и съюзник на България. За нашите проблеми сме си виновни ние, че не изтрепахме политиците и мутрите ое преди 20 години, а допуснахме 25 години да ни лъжат, че "кризата ще мине" и "скоро ще се оправим"
113
4
 
20
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 години
Ум царува и робува твърди че руснаците не преработват нищо а копаят и изнасят в суров вид. Затова написах "произвеждат пластмаси от нефт" и изредих останалото. Така че, няма какво да поучаваш преди да си прочел внимателно. Истината е точно обратната - те се стремят да изнасят суровините в максимално рафиниран и преработен вид. За разлика от други суровинни страни, с големи територии, които не се безпокоят много на тая тема, копаят сурова руда и я дават на китайците и японците да се оправят.
112
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До От ум царува ...Ами те пластмасите от нефт се получават.Отново ти и твоите руснаци сте 100 години след маймуните.Сега ли го разбрахте Хората го правят вече близо сто години.Давайте скоро ще откриете и топлата вода естествено "без аналог в мире"
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВисшистС този ник ми напомняш приказката че всички неграмотни обичят да се снимат с вестник в ръка.А като чета върховните глупости които си писал се убеждавам в това.Момче,я си паси овцете и не се бутай там където не ти е работа.Много си смешен
110
6
 
33
 
! Отговори
До От ум царува ... преди 10 години
Руснаците изнасят всичко в максимално преработен вид. Най-съвършенната технология за преработка на уран в гориво, произвеждат пластмаси от нефт, най-напредналите нанотехнологии в света, в металолеенето и металопреработването няма нещо което да не могат, едни от най-големите суперкомпютри, собствена сателитна система ГЛОНАС, извеждат спътниците на американците, самолетостроене, корабостроене.. Ежемесечно откриват нови заводи moderniz.ru/ Австралия и Канада (също големи суровинни д-ви) не са такa
109
13
 
60
 
! Отговори
ЛГТГПТЛ преди 10 години
С поведението си за Крим Западът падна низко долу, а Русия ми се издигна в моите очи.
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
za rysia za balgaria yra gospoda,ne se otnasia za fashagite kapitalisti .za tiah kyrshyma.