Крайнодясната партия с чернокожи и арабски поддръжници

Френският Национален фронт набира неочакван електорат
Обновена: 17 май 2014 21:47 | 17 май 2014 21:44,
94
Крайнодясната партия с чернокожи и арабски поддръжници
Лидерът на „Национален фронт“ Марин льо Пен

В последно време на митингите във Франция на ксенофобския „Национален фронт“ могат да бъдат забелязани все повече тъмнокожи лица. Тяхното присъствие на фона на скандирания като „Това е нашата родина!“ изглежда леко озадачаващо, пише БиБиСи. Защо тези хора подкрепят крайнодясна, антиимиграционна политическа група като „Национален фронт“?

За тях това е най-нормалното нещо. „Можеш да се родиш французин или да си французин по душа“, казва мъж, който участва в шествие на партията заедно с жена си от Тайван и малката им дъщеричка.

„Защитата на националната идентичност няма нищо общо с расата“, твърди чернокож поддръжник на движението.

През 70-те и началото на 80-те години нещата в партията съвсем не стоят по този начин. „Национален фронт“ е заклеймена като фашистко движение, а основателят й Жан-Мари льо Пен не спира с антисемитските изяви.

Постепенно обаче партията се стреми да заглуши ксенофобския си имидж и да се превърне в общопопулярна. И с основна заслуга за тази трансформация е дъщерята на Жан-Мари льо Пен и негов наследник начело на движението Марин.

Нейната риторика продължава да е крайна по отношение на имиграцията, но посоката вече са отворените европейски граници. Нейното послание е, че румънци и поляци разрушават френската трудова система, изградена от френски граждани от всички раси.

Жан-Филип Вирапин, роден на о-в Мартиника и работещ в Париж, споделя, че Фронтът го привлича с политиката на „защита на скромните, забравени хора“.

22-годишният етнически сириец Ели Шабот пък казва: “Хората с чуждестранен произход страдат от всичко, посочено от Марин льо Пен – несигурност, масова миграция и бедност“. Шабот дори счита, че в мултиетническото предградие, в което живее, за „Национален фронт“ ще гласуват повече имигранти, отколкото бели.

Твърдата позиция срещу престъпността е привличаща сила сред хората на средна възраст във Франция. Мохамед Аяд-Зедан е жител на един от градовете, в които „Национален фронт“ постигна победа на провелите се наскоро местни избори.

Той твърди, че не се интересува особено много от позицията на партията по отношение на имигрантите, но подкрепя новия кмет в стремежа да подсили редиците на местната полиция. „Престъпността тук расте непрекъснато и беше време да се вземат мерки“, обяснява Мохамед.

Според блогъра Октав Нитковски, който е автор на книга за развитието на „Национален фронт“, нарастването на популярността на движението сред малцинствата е част от добре планирана стратегия.

В миналото, отбелязва той, крайнодесните отричаха всички извън групата на белите французи-християни. Сега партията атакува само на едно място – радикалния ислям.

„“Национален фронт“ вече защитава правата на евреите, жените, хомосексуалистите и други групи като ги описва като жертви на мюсюлманите-фундаменталисти“, посочва Нитковски.

Новото лице на „Национален фронт“ обаче буди и доста съмнения. Мнозина са на мнение, че промяната е само фасада и е с единствената цел печелене на повече изборни гласове. Обвинение, което от партията отричат категорично.

„Национален фронт“ никога няма да бъде мултиетническо движение. Никога няма да бъде като френския национален отбор по футбол, заключва БиБиСи.

Но партията търси пътя към установяване като водеща сила сред работническата класа. И затова може да се очаква, че по митингите й ще има все повече „небели“ лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС e tumora v bulgarskata politika.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eto oste nesto:Марин Льо Пен: приятелството с Русия поддържа мира
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До муспиСКБ е българска!
51
5
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Защо такава врява за френската националистическа партия, а на българската АТАКА не се обръща внимание след като е единствената българска в България?! Единствена и по състав - в другите няма ни един българин, и по политическа платформа - Сидеров говори точно това което си мечтае всеки българин.
50
1
 
2
 
! Отговори
kings преди 9 години
До ЦиникаВсичките описани от теб неща, включително цивилизационните процеси, са продукт на човечеството да оцелява по-добре. За какво да разчиташ на ловът и събирането, след като новооткритата полза от земеделие и уседнал начин на живот ти дава по-големи ползи. Това, че сме развили разум по никакъв начин не противоречи на това, че всички се водим от човешките инстинкти, напротив-допълва го. Не знам защо реши да преобърнеш цялата наука със свободни съчинения.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и в нашето мюсюлманско ДПС има българи за цвят, алиби за пред "хората".
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста пари наля другарят *** там...за да разбие Евросъюза...Ще има,ще има резултати няма начин.Въпросът е после,като свършат петрорублите кво правим?
47
2
 
5
 
! Отговори
TERMINATOR преди 9 години
V 21 VEK 4OVEK MOZE SAVSEM DASE OBARKA : NIAMA DA SE O4YDA AKO YTRE NIAKOI ROM DA SE OBIAVI ZA NACIONALIS I DA ISKA DA FLEZE REDICITE NA ATAKA !
46
3
 
8
 
! Отговори
саки преди 9 години
Никоя партия или чернокож ген не може да се пребори с румънския и българския вирус циганоид. Борбата им е обречена ....цивилизацията е обречена.
45
1
 
4
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Не е трудно да се разбере, че цялостната посока на човешко развитие е маркирана от един фундаментален белег - еманципацията от природното, освобождавеното на човека от естествената среда, а оттук и от всички фундаменти на природното в самия човек (инстинктите). Цялата човешка култура е подчинена на тази яростна битка с инстинктите.
44
1
 
3
 
! Отговори
Циника преди 9 години
до 45, племе, семейство, държава - това са етапи в културната еволюция на човека, съвпадащи със съответното технологично равнище на човешкия свят.Ако тяхното създаване е породено от причината, която ти си предложил - нуждата от оцеляване, то тогава тяхното съществуване не е нищо друго освен проекция на личен егоизъм, който трябва да се удовлетвори чрез някаква общност.Но това не обяснява защо му е било на човек да създава други общности, след като и първичното стадо му е вършило работа.
43
1
 
8
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Дори примерът,който си дал -създаването на поколение говори против тезата ти.В животинския свят отношенията родители-деца приключват в момента,в който потомството е способно да се грижи само за себе си.В човешкия свят отношенията между родител-дете остават за цял живот,ерго има нещо много повече от просто оцеляване.В животинския свят създаването на потомство се изчерпва с необходимостта да оцелее вида, а в човешкия тази необходимост е само първичната причина.
42
1
 
3
 
! Отговори
Циника преди 9 години
до 45, ако животът на човек беше просто реализация на инстинкт за оцеляване, то тогава човекът щеше да си бъде още в пещерите.В пещерите човек си е оцелявал и се е възпроизвеждал.Ей ги на, маймуните-орангутани,шимпанзета,макаци:всичките си живеят десетки хиляди години и си оцеляват,оцеляват.Няма как да обясниш съграждането на цивилизацията с просто следване на инстинкти-рисунките в пещерите,излизането от тях и построяването на домове,писмеността,музиката....
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 73 6 ++++++ за коментара!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 111Добре де,явно "черните" както ги наричаш смекчено презрително, не искат и не искат да повярват в медийната пропаганда колко добре се живее и ще се живее в БРИКС и не напъват да емигрират натам...?Явно "черните" не са чак толкова "примитивни" , как мислиш? :)
39
5
 
9
 
! Отговори
111 преди 9 години
Много просто. Черните са примитивни животни, които имат усет накъде клонят нещата. И понеже Националният фронт засилва влиянието си, те се чудят как да останат в мечтания западен рай и да не бъдат изгонени. Затова използват смекчаването на тона в партията, за да изтъкнат своите заслуги в бъдеще и да бъдат оставени във Франция.
38
2
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
и пак "ястреб" ХА ХА ХА ХА ***
37
8
 
13
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
И цветнокожите и мюсюлманите държат на традиционните морални ценности(семейство, брак, родина), а не на неолибералните изцепки на самозабравилите се третополови същества от другите партии. Нищо чудно, че събират все повече поддръжници.
36
4
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Това, че на митингите на крайно десните националисти ходят чернокожи означава само едно - народът в съвременния свят се е побъркал тотално ! В главата на хората е пълна каша. Ценностната им система е подменена. Те не знаят какво правят и не осъзнават накъде ги тикат ...
35
3
 
20
 
! Отговори
Т.Т. преди 9 години
Че то в Европа болшинството "европейци" са *** и араби......още повече във Франция.Нищо учудващо няма в това--това е следствие на колониялната политика на "великите" сили.А Европа,тепърва ще плаща "кървав" данък за високомерието си.Добрата стара Европа,е прекалено остаряла,за да може да направи нещо за себе си.Старческото мислене и манталитет граничат с животински инстинкт и извратено самочувствие.....