Науката, киното и маймуните

Колко истина има в новия филм от поредицата “Планетата на маймуните”?
13 юли 2014 12:40,
3
Науката, киното и маймуните
Снимка: Reuters

Франс де Ваал е един от водещите учени в света, що се отнася до познания за поведението на човекоподобните маймуни. Роденият в Холандия професор е със значителен принос за разбирането на приматите и общото им с хората.

Професорът не е особено впечатлен от начина, по който по принцип маймуните са представяни на големия екран. Ваал посочва пред БиБиСи: “Ако представят маймуните по уважителен начин, би било добро. Но обикновено те са като клоуни”.

По отношение на новия филм “Зората на планетата на маймуните” професорът е далеч по-доволен. “Маймуните са представени като същества доста по-близки до хората: ходят на два крака, говорят помежду си, плачат със сълзи. В реалния живот човекоподобните също плачат, но без сълзи както хората”, разказва Ваал.

И бърза да уточни, че в други аспекти филмът представя маймуните доста точно. Шимпанзетата са агресивни, особено при битката за територия – те дори водят войни, използват оръжия при необходимост.

Ваал дори цитира свой колега: “Ако дадеш пушка на шимпанзе, то ще я ползва”.

Боевете между враждуващи маймуни в лентата се доближава изключително много до боевете в реалността. Също така естествен е и поклонът на всички пред лидера на групата.

Във филма лидерът е шимпанзето Цезар. Той е в борба за надмощие с най-агресивния характер в лентата Коба – маймуна бонобо, известна още като малко шимпанзе. Според Ваал изборът на бонобо за представяне на агресивен вид не е особено удачен, тъй като в действителност тези са далеч по-мирни от шимпанзетата.

Експерти изтъкват и че орангутаните не се отличават с много по-развити умствени способности, както са представени във филмовата продукция. От друга страна обаче те са единаци и от тази им позиция може да се заключи, че наблюдават всички и всичко наоколо далеч по-внимателно, отколкото другите.

Актрисата Карин Коновал, която играе мъжки орангутан в предишни части от поредицата, споделя, че подготовката й за ролята е включвала прекарване на доста време с 5 орангутана в зоопарк в Сиатъл. Коновал е останала силно впечатлена от 40-годишния Туан, който рисувал. “Това не бяха просто цапаници, той наистина рисуваше”, спомня си актрисата.

Според професор Ваал продуцентите на бъдещите проекти от поредицата, трябва да включат повече женски и по-млади маймуни в главни роли, за да се внуши усещането за реална общност.

Ученият обаче е във възторг от визуалните ефекти и приветства използването им. Ваал е категорично против появата на истински маймуни в реклами, филми и телевизионни продукции. И постигнатите визуални резултати в “Зората на планетата на маймуните” са солидна основа за постигане на тази цел.

Де Ваал обаче счита, че редът, описан в лентата няма да бъде особено добра перспектива. “Шимпанзетата са много агресивни и не биха били пазители на мира както Цезар във филма. Но ако на върха на веригата са маймуните от вида бонобо, светът ще е като Уодсток”, шегува се професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
12
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Веднъж Бойко Борисов и Цветан Цветанов отишли на посещение в Конго. Преди да тръгнат обратно обаче разбрали, че им се готви атентат. Затова на самолета качили едно шимпанзе и един *** а те пътували с кораб. На летището в София ги чакали Цецка Цачева, Лиляна, Мирослав Найденов, Калинка и други. Слезли шимпанзето и ***, но никой не се сетил каква е работата, защото не ги били предупредили. По едно време Цецка се плеснала по главата, отишла при *** и казала- Аууу, г-н Борисов, какъв хубав тен сте хванал. Добре, че Цветан Цветанов е с Вас, иначе нямаше да Ви позная!
1
5
 
8
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
За продължението на филма да вземат в главните роли Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Цветанов може и без костюм да играе. :D