Палестинците се нуждаят от своя собствена държава

"FT": Израелската политика дискредитира и обезсилва Палестинската власт
Обновена: 21 юли 2014 12:25 | 18 юли 2014 23:00, Елка Василева
69
Палестинците се нуждаят от своя собствена държава
Снимка: Reuters

Трагичният сценарий общо взето е един и същ. Самоделни палестински ракети излитат от Газа, а израелски самонасочващи се ракети и артилерийски снаряди се сипят (върху Газа).

Израелското правителство се зарича да унищожи Хамас - ислямисткото правителство, което властва в многолюдната Газа. Хамас се тупа в гърдите и обещава да се бие до последен дъх. Стотици палестинци, главно цивилни, загиват, докато накрая международният отзвук наложи спиране на касапницата. Посредници успяват някак си да уговорят правила за съблюдаване на примирието и двете страни започват да пълнят арсеналите си за следващия рунд. Картината е обезсърчаваща, пише Financial times.

Реакцията на сегашния конфликт - трети за последните пет години, е доста приглушена. Жестоката гражданска война в Сирия, станала трамплин за светкавичната офанзива на джихадистите и довела до завладяване на големи части от Ирак, засенчва новия епизод на до болка познатата и изтощителна (както изглежда на мнозина) израелско-палестинска вражда. Това обаче е недалновидно отношение.

Сегашният конфликт тръгна от отвличането и убийството миналия месец на трима еврейски ученици от селище на окупирания от Израел Западен бряг и последвалото като отмъщение убийство на палестински тийнейджър. Израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага обвини Хамас за отвличането, макар че изглежда то да е било извършено от клана Кавасме в Хеброн, който и преди се е изявявал като саботьор на примирия.

Това, което те разрушиха в дадения конкретен случай, бе споразумението на единство между Хамас и Фатах - националистическия съперник на Хамас в Палестинската власт, която управлява Западния бряг. Споразумението между двете палестински организации даде на Нетаняху повод да прекъсне преговорите с американско посредничество за разрешаване на конфликта чрез създаване на две държави. Тези преговори бяха фактически в задънена улица, главно в резултат на безкомпромисната политика на неговата управляваща дясна коалиция, която ускори колонизирането на заселническите земи, върху които палестинците се надяват да изградят своята държава.

Въпреки това никоя страна не се стремеше към подновяване на враждебните действия. Хамас в частност е във фактическа изолация и не е в състояние да предложи нещо повече от отчаяние и разруха. Ислямисткото движение скъса с Иран, като отказа да подкрепи Башар Асад в сирийския конфликт, и загуби своя съюзник - "Мюсюлманските братя" - в съседен Египет след военния преврат на Абдел Фатах ас Сиси миналото лято.

Сиси, който сега е президент на Египет, смята Хамас - палестинския клон на "Мюсюлманските братя", за враг, който поощрява растящата джихадистка опасност на Синайския полуостров.

Това е една от причините, поради която Хамас отхвърли египетския план за прекратяване на огъня, който не предвижда отваряне от Кайро на КПП Рафа към Египет в южната част на Газа, още по-малко пък вдигане на израелската блокада на северната граница на Газа и на нейното морско пристанище.

Хамас продължи да обстрелва (Израел) във вторник, след като настъпи моментът, в който трябваше да влезе в сила предложеното от Египет прекратяване на огъня, с явното намерение да покаже на своите привърженици, че неговата инфраструктура си остава почти непокътната и че той може да разкъса блокадата. Но това е илюзия. Доста по-вероятно е Израел в негласен съюз с Египет да се опита да пречупи "Хамас" с цената на още много човешки животи.

Зад Хамас обаче прозира призракът на необуздания джихадизъм, който наблюдаваме в Сирия и Ирак и който вече е създал "предмостия" в палестинските бежански лагери из целия регион, включително и в Газа. В този конкретен конфликт международните фактори трябва да мобилизират страни като Турция и Катар, които имат влияние върху Хамас и могат да го убедят в пагубното безплодие на неговите ракетни набези. Това изисква най-вече да бъде ангажирано коалиционното правителство на Фатах и Хамас при условие, че то спре насилието и се включи в сериозни преговори. Това обаче е малко вероятно.

Израелската политика дискредитира и обезсилва Палестинската власт. Палестинските земи непрекъснато се свиват заради продължаващата окупация на Западния бряг и на арабски Източен Ерусалим. Но заедно с това Израел подкопава и собствената си репутация в света. Илюзия е да се мисли, че той може да остане оазис на мира и просперитета в регион, който гори, ако палестинците бъдат лишени от перспективата за своя собствена жизнеспособна държава.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименViarno e - palestincite ne sa arabi. Ariici sa, sushtite kato nas - ima rusi, sus svetli ochi, sus cherveni kosi dori i t.n. Dori mnogo ot tradiciite, nosiite, iastiata i dumite im sa kato nashite. Jiveli sa po tezi zemi mnogo predi evreite, bili sa pod tursko robstvo... Priemat isliama no vsichki musulmani viarvat che tehniat Bog e i nash,ili musulmanite ne otrichat hristianstvoto.Sred tiah ima mnogo religiozni i mnogo liberalni kakto e i pri hristianskite obshtestva.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne samo palestincite . i bednite izmacheni i neshtastni balgarski *** se nujdaait ot svoia darjava v darjava koiato shte raboti za tiah i shte gi izdarja dokato si piat rakiata i se razvajdat kato vashki
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕстествено че името палестина е поставено от римляните но не с цел да премахнат името Израел. Днес араби живеят в прекрасния ливан, араби живеят във великия Вавилон (днешен *** Ирак) Великите цивилизации са претопени от араби(хората които се раждат за да раждат и убиват, хората при които човек е само мъжкия пол)Кой е Яков Израел? Син на Ицхак, Кой е Ицхак? Брат на арабина Исмаил. Двамата братя от един баща Аврам(Ибрахим) и майките Агар и Сара. Израел не е измислен а братов
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕлиДа има значкние всичко което може да се отнесе до мен. Познавам евреите, не са лесни хора, алчни,нахални. При тях нарицанието нахален е вид комплимент. Не спират да искат, но като си помисля че един ден араби ше ми влезнат в двора косата ми настръхва. Храбите са нещо друго. Когато си с лице към него душата си дава за теб. Момента в който му обръщаш гръб ножа ти е забит.Голямата грешка на евреитеи е че се мислят за недосегаеми.Защитната система железен купол я измисли руски евреин
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Израeл скоро ще си платят за безчинствата, освен видимите за всички подкрепа от САЩ състояща се от военен арсенал за милиарди, САЩ покриват и огромен бюджетния дефицит без което Израел е обречена. Всичко хубаво но САЩ фалират и няма да могат да ги подържат вечно в следващите 10-15 години имат последен шанс Израел да оставят на Палестинците да си живеят мирно и да си имат собствена държава, после само господ ще ги пази. Само да вметна Израeл е изкуствено създадена държава на територията на Палестина през 1949 на религиозна основа в Израел не се признават човешките правата на хора с други етниче
39
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Не заставам на ничия страна, но според мен за всичко са виновни Америка и икономическите и интереси....Както и да е..Едно има значение - невинните жертви и от двете страни, а именно жените и децата. Мъжорлята ясно - вяра, тестостерон, игра на героизъм...Вижте това...Имали значение, от коя от двете страни са...
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯИзраел е държава в областа Ханан, от близо 4000 години, името палестина е наложено от Рим след 70г. от н.е. , с цел заличаване на името Израел, в палестина живеят араби, а не палестинци.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомням си войната "пустинна буря" когато Ирак нападна Кувейт, намесиха се американците а Садам хвърляше ракети в Саудитска арабия и ИзраелТогава бях в Израел. При сирена арабите от хеброн се качваха по покривите пляскаха с ръце и пееха" Ай Садам ай хабиби, будру,будру Тел-авиви" ( Садам скъпи удряй удряй Тел авив) докато един ден бомба на Садам падна при тяхОт тогава *** спряха да се качват по покривите и спряха да пеят.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се че им трябва държава Всички джихадисти се нуждаят от държави оръжие жени и пари. и не на последно място смърт на всички друговерци.Кажете ми, грамотни и интелигентни хора сте, имате ли ум в главите. Зад Хамас стои джихада-ислям.Турция, Ердуган- джихажа- ислям. Катар- джихада-ислям. Мистър Обама не искам да продължа. Каква тухла трябва да ни удари в главите за да се събудим
35
0
 
7
 
! Отговори
Мариела преди 9 години
До Я поразрови в нетаПърво *** лично до Витлеем и ги виж местните араби, тогава говори колко са арийци и колко не са. По мои лични наблюдения - бели са само смесените (майка рускиня, българка или друга бяла), а 100% арабите са си тъмни като ***.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държа да поясня, че като написах "арийци", въобще нямах намерение да прозвучи като фашистките арийци. Просто само обозначих расата на палестинците от конкретната снимка-същата като на българите. Без с това да имам намерение да слагам арабските палестинци или евреи или пък другите раси в някаква друга по-низша категория хора. Отбелязах и свастиката в нашето видео и фолклор, за да не се опита някой да ни метне, че ние имаме арабска кръв, защото е обратното- те имат арийска.
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът вижда, че палестинците отчаяно се опитват да защитят земите си и да оказват някаква съпротива срещу еврейския фашизъм, без особен резултат. Червивите с пари и оръжие евреи, които държат в ръцете си и терорист нъмбър уан САЩ, с една бомба убиват стотици беззащитни палестинци. Евреите сами си го търсят с отвратителната си фашистка надменна политика към палестинците- това е очевАдно.Да им признаят държавата, да не нахлуват когато им скимне, да сменят Натаняху- тогава да очакват мир.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност имат и българска кръв. Снимките казват всичко.Вижте българските носии от това видео, вижте и свастиката която нашите момчета танцьори правят:youtube/watch?v=kTijoWGsc2Yvbox7/play:38713668Вижте палестинските носии на тази снимка, почти същите като в нашето видео са:palestine-australia/content.php/category/id/23/title/tourismПо-ясна снимка изтеглете тукwikisend/download/602286/palestiniangirls.jpgДаже русички има сред тях.Арийци като нас.
31
4
 
13
 
! Отговори
Горна Малина преди 9 години
Палестинците се нуждаят от собственна държава.Никой не им пречеше да имат собственна държава.Можеха да имат държава успоредно с Израел още през 1949 година,но всички арабски държави категорично решиха че са против и зпочнаха войните срещу Израел.Заедно с арабите тогава се присъедини СССР и конфликта стана световен.От никаква и неизвестна група палестински араби изникна народ.Искат да ги признае цел свят,но те от своя страна не признават държава на името Израел.
30
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен Израел трябва да смачка Хамас веднъж за винаги.Ако не го направи сега,догодина отново ще завалят ракети срещу тях.Това са джихадисти,те нямат мозък в главите си,само промита пихтия.Живеем в нови времена,но такива хора не трябва да съществуват.
29
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поразровете се и почетете повечко- палетсинците са като наяите ***. Много искат, но не могат. имат автономия и е тотална ***. Ако не са израелците, живи умрели са там- потребяват ток, вода, инфраструктруа, направени от евреите без да ги плащат. Милиарди помощи се изливат там , но не отиват са раб. места и лекарства, аз аракети. защо? имат автономия, какъв им е проблемът да се развиват. просто не искат конфликта да спре- защото тогава спират и помощите от САЩ, ЕС и т.н.
28
9
 
19
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Значи когато хамас обстрелват Израел и избиват невинни хора- не фашизъм, но когато Израел отговори наогъня- става фашизъм? Ставате смешни. Израел е модерна държава и добре че са те да държат тази *** там под контрол, кой нормален защитава ислямски терористи?
27
5
 
18
 
! Отговори
do 36 преди 9 години
те са го приели, само *** не го приемат. отново ще го напиша- терористът не желае мир, той не вирее в мирна среда, защото населението ще се обърне срещу него. С парите, които им дава ЕС, САЩ те не подпомагат училища и болници, а купуват ракети. Защо военните цели на ХАмас са все в болници и учлища? Израел винаги се отбранява и това което се случва е отговор на ракетен обстрел от Палестинците и Ливан. Да напомня, че където са минали палестници- винаги става война, гражданск- Ливан и Йордани
26
5
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Ти говориш мъдро, ама по твоята логика ние трябва да избием турците, румънците, гърците и сърбите, защото са се настанили в изконно нашите земи. Евреите са една от ядрените сили на планетата. Милиш ли, че ако искаха да решат проблема един път завинаги нямаше да го решат? Те са виновни за тези постоянни войни. Трябва да приемат факта, че там живеят няколко милиона араби и че те са хора въпреки различията си. Нормално е всеки да иска да живее свободен.
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Tezi bratoubiici musilmanski bratia islamisti si biaha tam no biaha mnogo po-slabi. V tehnite semeistva se rajdat nad 10 deca. Amerika napravi darjavite im po slabi i dade vazmojnost na *** da se boriat za vlastta i da izbivat bratiata si po religia.ZAPOMNETE! Sashtoto shte stane i v Balgaria. Dnes se dava sili na *te zashtoto sa bedni, neshtastni i im se polaga da jiveiat kakto drugite hora koito uchat i rabotiat cial jivot.Az sam protiv Hamas, protiv islama