Ако не спре задкулисието, ще дойде диктатор

Защо пък след 123 години жена да не е начело на БСП, пита социологът Юрий Асланов
Обновена: 22 юли 2014 08:04 | 21 юли 2014 21:00, Камелия Цветанова
124
Ако не спре задкулисието, ще дойде диктатор
Снимка: БТА, архив

Премиерът Пламен Орешарски трябва да си подаде оставката, за да свърши тази агония, но истинският проблем е в липсата на доверие в политици и институции, защото това пак ще доведе до дестабилизация и след предсрочните избори на 5 октомври, смята социологът Юрий Асланов.

Още по темата
  „Не знам каква е ситуацията в парламента, няма го, но ако съм на мястото на Орешарски, още сега бих си подал оставката, не разбирам какво чака, тази агония няма защо да продължава, това е безсмислено, а дали ще се случи - не знам, както казваше един бивш премиер: „Не съм гадач“, коментира Асланов пред Dnes. bg.

Според него може би жестът, който трябва да направи премиерът, е да подаде оставка, за да има време парламентът да свърши някои неотложни неща, като актуализацията на бюджета на НЗОК например. 

От ГЕРБ вече многократно заявиха, че ще осигурят кворум само ако има внесена оставка на правителството.

Въпреки критиките Асланов е убеден, че наследството, което оставя кабинетът „Орешарски“ на служебния кабинет, не е лошо.

„По начало драмата е преувеличена. Това правителство свърши и някои доста добри неща, отложи във времето други и заради това не успяха да се стартират, но наследството не е лошо и всякакви спекулации в тази посока е неразумно да се правят“, коментира социологът.

Асланов отказа да направи прогноза за разпределението на политическите сили в следващия парламент, но предупреди, че въпросът е в това, че ситуацията е доста нестабилна и е възможно и след 5 октомври, когато е вотът, да не се стабилизира.

„Дестабилизацията идва от това, че се натрупа голяма дистанция, формира се пропаст между елит и общество и в момента е трудно да се постигне общо национално съгласие за изход от кризата, защото разправиите продължават да текат от политическите групи, партиите и институциите, които не се ползват с доверие“, заяви той.

Според него много политици имат грешна представа какво е национално съгласие.

„Даже чух тези дни и Бойко Борисов да говори за правителство на националното спасение, но и той си го представя как ще си говорят двамата със Станишев, хората това няма да го приемат, посочи Асланов.

Той смята, че проблемът е много тежък, защото цари общо недоверие и каквото и да дойде по линия на институции и на партии, се отхвърля априори.

„Така че каквито и сценарии да дойдат след 5 октомври, каквото и правителство да дойде, пак ще изскочат веднага нови протести и нова дестабилизация и политиците, ако имат отговорност към ситуацията, трябва да подходят по
съвършено друг начин“, заяви социологът.

Според него, ако се иска излизане от ситуацията, е нужно да се договорят параметрите.

„Ако под смяна на системата не се разбира да се отреже задкулисието с нож, да се намали корупцията, държавата да защитава интересите на малкия човек, нищо няма да стане, влизаме в един период на продължителна дестабилизация и накрая ще дойде някой откровен диктатор популист и ще стане по-лошо“, убеден е той.

Асланов настоя, че в лидерите на партиите има широко недоверие, защото обществото смята, че те „играят за малцинството, а не за хората“, и това е проблемът, който е най-видим от съпротивата срещу ръководството на БСП.

„Това, че ръководството на БСП е болно от същата болест, както целият ни елит, и е далеч от обществото, е факт“, заключи Асланов.

Той призна, че се надява да има промяна в БСП и като член на партията ще гласува за този кандидат за лидер, за когото повярва, че има воля да върне политическата сила в руслото на диалога, на идеите, на колективния метод.

Асланов отказа да коментира слуховете, че Драгомир Стойнев ще наследи Сергей Станишев, защото е бил лично посочен от него, или пък, че председателят на Народното събрание Михаил Миков ще оглави левицата.

„Защо пък жена да не е начело на БСП, 123 години това не се е случвало, но защо не“, риторично попита той, след като за поста се появиха две кандидатури на социалистки - на Мая Манолова и Корнелия Нинова.

В криза като че ли жените действат по-рационално, в трудни ситуации май се справят по-­ добре, смята Асланов и похвали Нинова и Манолова, че имат „доста и мъжки качества, могат да се бият, не че са побойнички, но са бойци“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: БСПизбориАсланов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
5
 
! Отговори
Симон преди 9 години
мНОГО СЕ РАДВАМ АВЕР,ЧЕ ИМАШ ТАКОВА ВИЖДАНЕ. а РАДОСТТА МИ ЩЕ Е НЕИМОВЕРНА АКО ИЗБЕРАТ КОКОШКАТА МАЯ М. НА ТОЗИ ПОСТ. тОВА ЩЕ Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ. 100 ГОДИНИ СТИГАТ. БАКТЪН,ВЪЗГЕЧ,АМАН.
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами той диктатура беше на влст 3,5 години.Не го ли усетихте?
74
3
 
11
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
В тази социалистическа партия няма нищо социално!Тя се ръководи от принципите на най-вълчият капитализъм, както в Русия.Чудя се, как все още се намират хора /изключвам тези, които се облагодетелстват от тази престъпна система/ да се лъгат и да гласуват за БСП.НО, лудите и простите в БГ никога няма да свършат.
73
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ ЗАГУБИ ВЛАСТТА ВЕДНАГА КАТО ЗАКРИ ДАЛАВЕРАТА "БЕЛЕНЕ" !ОРЕШАРСКИ - ВЕДНАГА СЛЕД ЗАКРИВАНЕТО НА ЮП !НО ГОСПОД ВИЖДА , СЕГА И НА *** МУ ДОЙДЕ РЕДА СЛЕД ЗЛОПОЛУЧНИЯТ САМОЛЕТ !
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 106Мухо ли, Бойко ли, но ако наистина имаше КОЙ да направи една хубава диктатура, друга песен щяхте да ми пеете сега ! Нямаше "Петна" и " Шамари" да го плюят под път и зад път, нямаше Костинбродската руспия, да плещи врели-некипели, Мамин Дебелан да се прави на Великия Гетсби, и нямаше Волго Петкин да препредава радио 'Москва" по БНР!
71
4
 
20
 
! Отговори
NIE преди 9 години
ТОВА, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДИКТАТОР НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ СТАНЕ ПО-ЛОШО. НАПРОТИВ, ВРЕМЕ Е.
70
3
 
11
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ТОЧНО ТОВА ИСКАХА ДА МИСЛЯТ И ГОВОРЯТ ..ТЪПИТЕ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ НА ГЛУПАЦИТЕ ОТ БСП И ДПС- ЧЕ ВСИЧКО ВИ Е НАРЕД,РАДВАЙТЕ СЕ ,НИЕ СМЕ НОМЕР ЕДНО -,,НА ДАЛАВЕРИТЕ''
69
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То диктатор Мухобойко вече беше на власт, "анализаторите" пак тичат след новината.
68
8
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Борисов е много удобен за някои олигарси-***,нищо не разбира и е лесно манипулируем.Похвали го малко,кажи му колко е велик и той е готов на всичко,затова правят всичко възможно да го върнат на власт.Така беше преди и така ще бъде ако дойде на власт.Цялото му перчене е като на едно петле,само кукурига и респектира кокошките в кокошарника.
67
13
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Орешарски свърши много добра работа-подреди финансите на държавата,които бяха оставени от Герб в безобразно състояние.Но той не го парадира това защото е професионалист а не *** като Борисов.Просто добре си свърши работата ,но дано следващите съумеят и са достатъчно добри да продължат в тази посока.А това кой колко крадял -докажи,аз мисля че Борисов повече крадеше от Орешарски,иначе всичко друго е бълвоч за наивници.
66
14
 
16
 
! Отговори
политолог преди 9 години
И какво като Орешарски ще подаде оставка. Той вече си свърши работата , всички около него станаха мултимилионери , а Държавата има вече близо 10 милиарда дълг. Това управление на БСП-ДПС-Атака ще се изучава в учебниците по история като феномен. Как само за една година може да фалираш цяла Държава.
65
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пеевски и доган управляват България. Оправия няма защото и съд и прокуратура са под шапката на сараите.
64
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам кандидатурите на бсп за каква промяна можем да говорим. Бсп си е семеен бизнес. Корнелия, мая или стоилов, то да си остане станишев ако е някой от тях. Единствено кадиев бих подкрепил защото се опълчи срещу фамилията до като предните бяха с нея.
63
11
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Най -хубавото което свърши Е , че се разбра каква е социалната политика на БСП - а ТЯ Е -ДА ОГРАБИ народа да го вкара в невъзможнос да проспврира и ОТКРАДНАТ като на световно ПРИЧКИТЕ ОР БАНКИТЕ ,ДА ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА и КАЖАТ -ХА СЕГА БОЙКО ДА ДОЙДЕ И ДА ВИ ОПРАВИ, а те да се изнесът като ,,ни лук ял ни мирисал'', НО НЕ СЕ ЗБЪДНА МЕЧТАТАИМ ..А СЕГА,,,,БОЙКО ИДВА НА ВЛАСТ ,,ТРПЕРЕТЕ ГАДОВЕ'',всичко ще ви преватизира
62
3
 
20
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Управлението на цялата държава, Народно събрание, президентство, правителство, МВР, съд, прокуратура , администрация... Всичкотова е ЗАРАЗЕНО, КАТО ЕДИН ГЪБАРНИК,ЗАРАЗЕН ЛИ Е, ОПРАВЯНЕ НЯМА, ТРЯБВА ДА СМЕНИШ ВСИЧКО ВЪТРЕ!!!На България и трябва един сърцат човек, като Пиночет, и всичката тази *** да бъде премахната.Раковите метастази не се лекуват с аспирин, а с нож.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дИмокрация,Вервайте ми..
60
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте чрез коя фирма, Моника си получи пая от "ХОХЕГЕР" и не се притеснявайте повече !
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте ролятя на Цацаров във сделките на Гергов, за Панаира и за бившия хотел "Ленинград" и си трайте !
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бучнете една безопасна игла в в оня с тениската с Левски, и вижте какво остана от КТБ!
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извадете тирбушона от зад...ка на "закуех се " и вижте какво притежава в енергетиката !