Да видим дали интелигентният човек има лидерски качества

БСП видя в Миков промяна и приемственост, смятат анализатори
Обновена: 28 юли 2014 22:14 | 28 юли 2014 20:22, Камелия Цветанова
72
Да видим дали интелигентният човек има лидерски качества
Михаил Миков след като ограви БСП. Снимка: БТА

БСП ще събере повече гласове на предстоящите парламентарни избори през октомври в сравнение с тези за евродепутати, смятат анализатори. Те обаче са разделени в мнението си дали това ще се дължи на избора на нов лидер на партията. 

В същото време са единни в позицията си, че Михаил Миков, който спечели симпатиите на повечето делегати на 48-ия конгрес и така оглави партията, носи усещане за обновяване и има шансове да преодолее пропастта между елит и симпатизанти.

Dnes.bg събра отзиви на социолози след конгреса на БСП.

„Михаил Миков беше един от най-вероятните кандидати, не беше толкова прогнозируемо всичко, имаше няколко алтернативи, но той беше една от най-вероятните. Познат е и не се асоциира с някакви екстремни поведения, той не е екстремен, а реален политик. Очевидно за голяма част от делегатите, които искат промяна и приемственост, за тях той е оптималното съчетание между тези две неща“, коментира социологът от „Галъп“ Живко Георгиев.

Според него има поне няколко важни промени, от които се нуждае левицата, и те трябва да са кауза на новия лидер.

Сред тях са преодоляване на разграничението между елита и симпатизантите на БСП, по-екипен тип работа във висшите органи на партията и усилия съзнателно да се скъса с онези реални или предполагаеми зависимости, които се приписваха на досегашното ръководство, смята Георгиев.

Според социолога от „Медиана“ Кольо Колев трудно е да каже отсега какво ще е бъдещето на БСП с новия лидер.

„Той е интелигентен човек, друг е въпросът дали може да вдигне партията, да я обедини, да я консолидира, да й вдъхне кураж“, коментира той.

В същото време Колев смята, че това, че за Миков няма подозрения за натиск и обвързаности, създава ново усещане за обновяване и за нови възможности.

„Предстои да видим дали интелигентният човек е и добър лидер и организатор, защото често пъти, особено в  българската действителност, интелигентността няма нищо общо с лидерските качества“, подчерта все пак той.

Димитър Ганев от „Галъп“ смята, че Миков изглежда като компромисна фигура за по-влиятелните групи в партията.

„Той е човек с опит, което е важно в настоящия момент. Добре познат е в партията. Този избор не е насочен навън за електорален възход, а навътре за единство и консолидация. Обединението на партията в краткосрочен план със сигурност е най-сериозното предизвикателство пред новия председател“, коментира той.

Ганев смята, че в последните месеци се появиха сериозни разломи в БСП, както между местните структури и ръководството, така и в отделни организации.

„В хода на лидерската кампания в партията се оформиха най-общо две концепции за развитието на партията, а именно "единство" или "промяна". Михаил Миков беше кандидатът, който недвусмислено олицетворяваше единството на партията, докато Драгомир Стойнев промяната.  Сега остава да видим дали Миков ще успее да го наложи и на практика“, посочи той.
 
Анализаторите обаче не са единни дали фактът, че БСП има нов лидер, ще подобри резултатите на партията на предстоящите избори.

„При всяко положение ще има по-различен резултат. БСП дори в периоди на най-тежки кризи след управлението на Жан Виденов, при появата на Бойко Борисов, не са взимали по-малко от 750 хиляди гласа на парламентарни избори, така че тези 450 хиляди гласа, които взеха на последните избори, не говорят за потенциала на партията“, мотивира се Колев.

Според Живко Георгиев предстоящият вот е тежък и е трудно отсега да се прогнозира какво ще се случи, но е склонен да смята, че с нов лидер БСП ще има по-добър резултат.

Димитър Ганев обаче е на различна позиция:

 „Не мисля, че изборният резултат на червените зависи толкова много от новия лидер. Оставащите два месеца до предсрочните парламентарни избори са твърде малко, за да може в БСП да се осъществи сериозна, истинска промяна, която да успее да привлече нови гласоподаватели, който и да беше избран в неделя за председател, това нямаше да се отрази на гласовете за партията“.

Въпреки това и той смята, че БСП ще има по-добър резултат, но това се дължи на факта, че на парламентарните избори ще има доста по-висока избирателна активност от европейските и съответно резултатът на БСП ще бъде също значително по-висок, най-вероятно между 600 и 700 хиляди гласа в подкрепа.

Отсъствието на представител на ДПС на конгреса не изненада анализаторите.

„Това е адекватно в рамките на сегашното състояние на отношенията между двете партии, но не означава непременно, че всички мостове за партньорство са изгорени. Ако имаше представител на ДПС в момента, това би подсилило анти- ДПС настроенията“, коментира Живко Георгиев.

Според Кольо Колев също няма нищо особено в това, след като назря напрежението между БСП и ДПС.

„В политиката, ако някой каже „никога“, той не е никакъв политик. Има разрив в отношенията, но това не означава, че не е възможно и за в бъдеще да се търси някаква форма на сътрудничеството и на взаимна игра“, посочи той. 

Димитър Ганев смята, че отношенията между БСП и ДПС са в най-ниската си точка от поне 10 години насам и сред червените вероятно броди усещането за някакво предателство на ДПС спрямо тях.

Той не изключва в следващите два месеца до изборите БСП да се разграничава от партньорството си с ДПС, както и да обещава, че няма да влиза в коалиция с движението след изборите, използвайки негативните настроенията в обществото и партията към ДПС за електорални и политически цели.

„Въпреки това БСП няма да затвори напълно вратата към ДПС. Партията на Местан в крайна сметка е единственият партньор на БСП засега, а столетницата отдавна няма достатъчна сила да управлява сама“, обобщи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
България е страната на отличниците. Как може да не е интелигентен? В БГ сите сме общокултурни. То затова сме открили компутеро, чушкопека и лютеницата.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважаеми пишещи боколюбци, В сравнение с Вожда ви и обкръжението Му Миков е на светлинни години и като образованост и като интелигентност, а да не говорим, че няма "светъл" период, какъвто Мутрите от Граб, заедно с кукловодите, с всички средства крият!
51
0
 
1
 
! Отговори
бай Стоян преди 9 години
До КККда интелигентен е - прочел е доста книги, може би вагон два дори три.но дали има собствена мисъл не знам, те там са заразени от другарската мисъл, ще поживеем ще видим
50
0
 
3
 
! Отговори
ККК преди 9 години
Интелигентен ?!?!
49
3
 
4
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
е, агонията на БСП навУезе в критична фаза! честито, тоя ще и такова таковата на партията финално!наздраве! скоро ще си имаме чиста държава. *** сами се разсипаха. избиха си електората с мизерстване и неимотия и сега тоя оУигофрен за Уидер!ко? не!
48
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Интеуенагньетен е бе........ Пак не сте разбрали...... Хлъц.......
47
2
 
2
 
! Отговори
Таня преди 9 години
С този избор се направи голяма услуга на Герб.Не се чудете защо на 5.Х. избирателната активност е 10%.Едно куче като не може да лай,само си вкарва вълка в кошарата.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видим интеУгентния човек наистина. Да разберем даУи е Уъв иУи Уайно...
45
3
 
8
 
! Отговори
И някой ............ преди 9 години
И някой си е мислил, че БСП ще се обновява!ОПРЕДЕЛЕНИЕ на надяващ се: Изкуфял.ОБОБЩЕНИЕ: Правоимащите от БКП са си пак правоимащи.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце е истинския ви лидер. Сложи гея в малкия си джоб.
43
7
 
25
 
! Отговори
Волумето преди 9 години
Тоя алкохолик ако е интелегентен аз съм космонавт.
42
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миков е пич, а феновете на Тиквун са *** и злобни *** като Вожда си.
41
17
 
8
 
! Отговори
dovolen преди 9 години
Bravo Misho, Duhaite GERBERI sega vi e.. mamaa
40
2
 
13
 
! Отговори
бг преди 9 години
Аз имах един началник ,който казваше,, всички големи въпроси и проблеми се решават на маса с чашка в ръка ,защото тогава човек е искренЕЕЕЕЕЕЕЕ....колко пъти видяхте Станишев на маса с НАРОДА / хич/ а МИХОВ -оооооооооооо........значи е ПИЧ и МЪЖКАР ,НОООООООО,,,,ако се остави на СТАНИШЕВ да го води като ДОГАН-МЕСТАН ........,,СПКАНА МУ Е РЕПУТАЦИЯТА''???????
39
3
 
25
 
! Отговори
Смърт за комунягите! преди 9 години
Тоя е най-големия алкохолик,за какви интилигенции говориме?! ХАХАХХА
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това заглавие какво иска да подскаже - че Станишев не е бил интелигентен ли?
37
4
 
24
 
! Отговори
bg преди 9 години
Ква интилигенция ......кви пет лева ви гонат.......на кой поп на кой кмет ще се молите с тия миризливи старци ,дето и бабите не ги знаят или сте ПАРТИЯТА НА МЪРТАВЦИТЕ..ДА МОЖЕ???
36
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БКП няма интелигентни индивиди.........................................................Всички са пропаднали типове,крадци,лицемери и ***.....................................................
35
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вечна дружба БСП -Герб партиите на ДС
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shte hrantytim oshte edin *** ...jalka iztoria .