Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли

Руски политолог: Натискът върху Москва никога не е бил толкова силен
Обновена: 29 юли 2014 11:16 | 28 юли 2014 22:22, Елка Василева
402
Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Никога досега след края на Студената война Москва не е била подлагана на толкова силен натиск от страна на Запада, а в европейските и американските медии образът на Русия и лично на Владимир Путин са изключително силно демонизирани. Това заявява руският политолог Фьодор Лукянов в интервю за Lenta.ru.

Лукянов оценява, че ако бъдат наложени пълноценни санкции и по-специално секторни санкции срещу цели отрасли на икономиката, те значително ще влошат икономическата ситуация в Русия.

Още по темата

Според него за Европа санкции срещу Русия са „чудовищно неизгодни“. Но натискът от страна на САЩ е много мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става пределно остра, констатира Лукянов.

Той казва, че международните медии правят фактически от Русия „държава парий“, не помня в миналото толкова мощна информационна атака“.

Може да се каже, че ситуацията е безпрецедентна: в подобно положение Русия никога не е била, категоричен е политологът.

Той обяснява, че мястото на Съветския съюз в международната система е било различно. СССР участваше минимално в отношенията на взаимозависимост с противниците си, така че по онова време ограниченията бяха съвсем различни, ставаше дума за системно сдържане. Впрочем и СССР като цяло не разчиташе на особено икономическо сътрудничество, казва Лукянов.

Русия обаче през последните години се развиваше, изхождайки от това, че по един или друг начин ще се включи в глобалната икономика и ще използва нейните възможности, макар и опитвайки се да регулира въздействието й, посочва политологът.

Лукянов е убеден, че целта на Запада, който налага нови и нови санкции срещу Русия, е прекратяване на каквато и да е подкрепа за проруските сили в Украйна. „Това е непосредствената цел, тъй като за САЩ е важно Киев да спечели военна победа, която най-вероятно ще е неизбежна в случай на затваряне на границата с Русия“, убеден е експертът. 

Той уточнява, че това няма да урегулира украинската криза. „Там ще продължи някаква друга форма на съпротива, нестабилност, но украинските власти ще си възстановят общия контрол върху територията“, обяснява Лукянов.

По-дългосрочната цел, за която открито не се говори, според Лукянов е „промяна на политическата ситуация вътре в Русия, ако искате – смяна на режима“.

Според него след всичко, случило се през пролетта и лятото, нормалните контакти между Москва и Вашингтон на високо равнище са невъзможни. „И не само за Обама, но и за приемника му. Кремъл също възприема САЩ като откровен враг“, обяснява политологът.

„Затова идеалният сценарий за САЩ е оттегляне на президента Путин. Още повече, че степента на неговото демонизиране достигна пика си, атаките са крайно персонифицирани“, убеден е Лукянов.

Политологът обяснява, че става дума естествено не за пряка намеса, но влошаването на положението в Русия чрез санкциите се разглежда като дългосрочно средство за отслабване на управляващата група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДали едни перки са основния проблем????Основния проблем е че има възможност хората в Русия да станат пак бедни и да си спомнят 1990.
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КокоНай сетне един човек с мисъл в главата.От цялата ситуация Русия е губеща.Заради Путин тя загуби Украйна.Както се вика спечели битката но загуби войната.
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 363Амиии има решение ... стягай багажа и тръгвай за Крим.Не разбирам какво чакаш.
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХАХАХАКакво се смееш бе ***, като ти спре газта Русия друга песен ще запееш.Пуска се газ само за транзита до Западна Европа защото там са големите пари.А твоето правителство не ни даде да строим АЕЦ Белене за да ви заробим и сега ще ви го върнем тъпкано с газта.
226
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 361Как да ти оправи доходите бе, че той печели около 100 000 долара годишно.Толкова е декларирал.Декларирал и някакво жилище в Москва.Човекът едва връзва двата края.
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе той си промени закона за да може вечно да бъде президент .... щял да се оттегля.
224
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ако САЩ продължават със страх и войни да завладяват света ще им се отворят много неприятности занапред.Не можеш със санкции измислени войни и глупава пропаганда да наложиш на света, ама ние сме великата нация,,която ще ви третира ,като наша собственост.Всеки си има национално самосъзнание и не можеш да му го изтриеш,като му налагаш ценности ,които не отговарят на самото му възпитание и възприятие за света.Това значи да искат да променят ДНК-то на дадена нация.Това вече е престъпление.
223
2
 
4
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
ЗИВАТА ИДВА........ГАЗ НЯМА......ХАХАХАХАХАА--ПОРА ЩЕ ЗАМИРИШЕ,ЯЙЦЕТО ИЗЛЕЗЕ ЗАПАРТЪТ,ТУРЧИНА МУ КЛЮМНА ФЕСА---АМИ СЕГА
222
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даже и ако някой ден сменят Путин, се надявам следващият да бъде като него, че и по-голям националист, а не дупедавец от средите на руската опозиция. Виждате докъде нашите собствени дупедавци ни доведоха. Но в Путин има още много хляб, а и скоро Западът (поне европейския) ще почне да усеща, че сам си го наденва с тия санкции.
221
3
 
18
 
! Отговори
АН преди 9 години
До Bamka-ObamkaМАЙДАН ОЩЕ ОТНАЧАЛО ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВЯТ КАТО В ТУРЦИЯ И НЯМАШЕ ТЕЗИ ИДИОТЩИНИ КАКТО СЕГА НА ТЯХ ЗА ВСИЧКО ПУТТИН ВИНОВЕН ХУНТА МОШЕНИЦИ КРАДЛИВИ УБИВАТ НАРОД
220
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За хунтата зимата идва, а с нея студ, бедност и глад...................... и кърваво отмъщение. Украйна е област.
219
7
 
26
 
! Отговори
Bamka-Obamka преди 9 години
Целта е ясна - но няма да стане. Страховете от Русия са ГОЛЕМИ. Ама поне да не бяха стреляли по Майдана. Демокрацията ще я наложим не подбирайки средства, нали????
218
10
 
44
 
! Отговори
до 361 преди 9 години
Я стига *** пропаганда. В България под прага на бедността живеят около 1 600 000 души, или около 21%, а в Русия са 18 000 000 под прага на бедност или около 13 %. И аз искам да дойде Путин и да ни оправи икономиката и доходите.
217
6
 
45
 
! Отговори
Файър преди 9 години
Целта на САЩ е пределно ясно- да дестабилизират както Русия, така и Европа. Разделяй и владей- това е тяхната политика. Тука обаче удрят на камък, защото нито Русия, нито Германия, нито Китай са дупедавци.
216
48
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН ГИ ВЪРНА ДВА ВЕКА НАЗАД -ТОЛКОВА СА ЗЛЕ , ЧЕ НАИСТИНА СЕ ЧУДЯ НА КОЙ МУ ХАРЕСВА ЕДНА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА НО БЕДНА Русия!!! повече от 100 000 000 живеят под прага на бедността!
215
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакайте, докато ви се срине долара и ще схванете едно просто правило.Русия не се е нагъзвала и няма да се нагъзи на никого дори ако трябва света да изчезне.
214
54
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смешници - коя е тази русия - империя на злото - банда алкохолици и *** - *** - които зомбираха своя народ и част от източна Европа - мръсни комунистически ***
213
1
 
36
 
! Отговори
* преди 9 години
Ха сега да видим : Кой ще изхвърчи първи Путин или Обамката !?
212
2
 
21
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
До пищалМоето момче, в поста си аз цитирам определен човек. Казах, че всеки може да си интерпретира думите му както пожелае. Като казвам "както пожелае" никога не ми е минавало през акъла, че може някаква Куха лейка да стигне до това умопомрачение. Ти буквално ме изненада. А на констатацията ти "Кой кого ограбва" бих ти задал въпроса кога е последният път когато видя жив руснак. Аз живея на морето и всекидневно разговарям с тях. И изобщо не споделям твоето мнение, че Путин ги ограбвал.
211
5
 
14
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
ако искат да сринат Путин, трябва да сринат ГазПром. Шмеркел се покри и не се чува повече от Станишев. изковаха термина 'Енергийна Сигурност'. така в името на енергийната сигурност ще се правят компромиси, ще се бият срещу 'терористи', въобще 21 век изглежда, че ще е век на кретенизмите.никой от ЕС не иска да срива Путин. искат му евтиния газ и Путин им е най-големия приятел.много лесно е да Путин да ти е приятел, а руския народ - враг.