Колекции с вина на Гьоринг и Путин се пазят в Молдова

Страната винаги е била сред десетте водещи световни износители на вино
28 юли 2014 14:53, Елка Василева
36
Колекции с вина на Гьоринг и Путин се пазят в Молдова
Снимка: архив, Reuters

Не само Украйна клони към сближаване с Евросъюза. Молдова също обърна лице към Брюксел, но Русия й отвърна с редица забрани, от които пострадаха молдовските лозя - стопанства с богато, интригуващо минало, пише Стивън Сакър от Би Би Си.

Молдова - кътче от Европа, където времето сякаш е спряло. С изключение на столицата Кишинев, последното столетие не е донесло тук големи промени.

Поемеш ли по местните пътища, може здравата да си раздрусаш кокалите. Освен колите се срещат и доста конски каруци. С тях превозват и хора, и товари. Наперени гъски с подозрение оглеждат пришълците.

Конфликтът в съседна Украйна е приковал вниманието на цял свят; Молдова обаче е потънала в мирни грижи - например събира реколтата.

С Василий Кулиев сме заедно в кабината на стар съветски комбайн, който пухти и скърца, но си върши работата – прибира ечемика. На бункера за зърно седят още двама селяни, явно живели дълго и трудно като машината. Според Василий изкарвали дневно по пет долара с работа от зори до мрак.

"Ами младите?" - питам. "Всички заминаха в чужбина" - отвръща кратко Василий.

Опора на селското стопанство в страната са малките чифлици, тежкият хорски труд, с който много не се печели. От самото разпадане на бившия Съветски съюз, откакто е независима държава, Молдова винаги е била най-бедната страна в Европа.

Молдова обаче притежава продукт, вдъхващ надежди за светло бъдеще - гроздето. Територията й е изпълнена най-вече с лозя. Чудно нещо - забравена от мнозина, тази четиримилионна страна винаги е била сред десетте водещи световни износители на вино.

Молдовските винари носят на плещите си голяма част от националната икономика. Поне така бе доскоро - миналата година продажбите спаднаха, а с тях и настроението на производителите.

И не заради лошото време или проблеми с почвата, а заради Москва.

Хората в Русия от прастари времена украсяват празничните си трапези с вина от Молдова. От царете и до съветските комисари - Москва неизменно цени молдовските лозя, милее за тях.

Тези грижи изпъкват най-явно във винения град Крикова, прочут с хилядите хектари добре гледани лозя и с винения си комбинат. Главната местна забележителност обаче е скрита дълбоко под земята.

Преди над половин век ръководството на съветска Молдова преустройва старите мини и подземни галерии, където се е добивал от памтивека строителен камък (котелец), в подземно хранилище за вина, чиито сбирки, разнообразни и богати, не отстъпват на най-добрите винени колекции в света.

В подземните коридори с обща дължина 113 километра се пазят над един милион бутилки най-изискани вина.

Из този свят ме развежда Александър Алексеев, изпълнителен директор на бранда "Крикова". Нашата голф количка спира край ниша в стената, пълна с прашни бутилки. "Това е личната колекция на Херман Гьоринг, трофей на Червената армия от Берлин, от 1945 г.", казва той.

Протягам ръка към една бутилка мозелско бяло вино, забърсвам праха и я вдигам срещу светлината. Чудя се дали е докосвана от помагача на Хитлер. Виното изглежда мътно, в него май плуват парченца от тапата.

"Не я бърши, дори прахът е ценен" - предупреждава Алексеев. "Колко точно?" - питам аз.

"Ами всяко шише струва 15 хиляди британски лири, а тук са общо 129", казва той.

Днес обаче Алексеев е загрижен не за вината на Гьоринг, а за колекцията на наш съвременник - Владимир Путин. В криковските тунели Путин си има собствена пещера. Всеки държавен деец, посетил винокомбината, е почитан с лична колекция, но сбирката на Путин видимо е по-богата от другите.

"Идвал е тук няколко пъти. Харесва му това място, дори празнува тук 50-ата си годишнина - разказва ми Алексеев. - Естествено, оттогава нещата доста се промениха."

Любовта на Русия към молдовското вино - роман, разцъфнал и избуял по времето на СССР, дочака печален финал. Путин побесня, щом Кишинев реши да се сближи с Евросъюза. Както се знае в Молдова от събитията в Украйна, Москва е склонна да търси възмездие. За да накаже молдовците, бойкотирали неговия план да създаде "Евразийски съюз" в земите на бившата съветска империя, Путин заповяда да се забрани вносът на молдовски вина.

"Това ни дойде като леден душ - изгубихме 30 на сто от износа, но си взехме поука. Имаме нужда от нови пазари в Европа, САЩ и Китай. Няма как да се надяваме на Русия", казва Алексеев.

Сега прозападното правителство на Молдова гледа с лошо предчувствие ужасните събития в Украйна. С призивите да се възстанови величието на Русия, да бъдат потвърдени легитимните права на Москва Путин изпраща сигнали на Кишинев по същия начин, както и на Киев.

Както чудесно знаят винарите от Крикова, Русия все още има лостове за влияние в земите, където е властвала преди време. Виненото ембарго бе първият залп и няма гаранции, че враждата ще свърши дотук.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
MSC преди 9 години
Лошото е че този комикс се сервира навсякаде в огромни количества.....И така поредната уникална по своя характер статия преведена ни от ***.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин и Русия не могат да дадат абсолютно нищо на Молдова. Те дори гащите не могат да си вържат ще казват кой къде може и не може да ходи.
22
3
 
5
 
! Отговори
Антон преди 9 години
До 26Не пиши за работи, за които не знаеш. Бях по време на войната в Приднестровието. Това бе война с много убити местни българи и руснаци - пълен геноцид. Опитаха се да ги изгонят от домовете им - за момента бяха успели в Бендери, Дубасари. Имаше бомбандировки от самолети без опознавателни знаци - очевидно можеха да дойдат само от Румъния - общата граница по Дунав е само 600 метра. Слава на Бога, че генерал Лебед им разказа играта и сложи ред! Повдига ми се от хора който кривят истината.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой тук е пил руско вино моля да даде отзиви.
20
2
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
пропаганда ? а Приднестровието какво беше ? Молдова искаше в ЕС и ето го резултата-сепаратистка република непризната от цял свят.Същия сценарий се повтаря и днес в Украйна.
19
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
Да заминават младите ами нали това е заложено като цел и се работи за това от ЦРУ и САЩ още от 47,да заминават нациите залязват,здравеопазване и развитие загниват да не го говорим за общество и нация,а запитайте се защо в русия младите не бягат толкова по скоро разни бандити и олигарси ...просто там обичат и искат да се развиват не им е набито в главта ,че държавата им е *** провален от комунизма и за това трява да се махнат и да я оставят на *** ....както тук
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХехеДруго си е да цитираш итар-тасс и риановости нали?Те са "свръхавторитетни" за нашенските дупедавци.-------------------Като те гледам как си налапал афрогейския е малко нелепо да викаш на околните "дупедавци"
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БТАХехеДруго си е да цитираш итар-тасс и риановости нали?Те са "свръхавторитетни" за нашенските дупедавци.
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Путин побесня,когато Молдова изрази желание да се асоциира с ЕС"Ахахахахахахахахаахахахахаххахахахахахах!Джудженцата остават сами заедно с Ким Чен Грух в Евразийския си съюз.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази колекция липсват само вината на Сталин.Те и без това я поемат само с мезета.
14
11
 
13
 
! Отговори
999 преди 9 години
Не мога да проумея как е възможно да има толкова прости и заблудени българи,които да са привъженици на Сащ и всичко американско.Като изключим старото поколение което вече си отива по биологични причини,трезво мислещите българи не трябва да симпатизират на Сащ - това е страна на мафията,олигарсията,мизерията, расизма, войната и смъртта.Да не забравяме кой издигна до такова ниво пожарникаря/Цецо Апартаменто в България като това което е в момента.Да точно така това бе Сащ.
13
7
 
12
 
! Отговори
оцет преди 9 години
След като се съюзиха с ЕС, на молдовците не им остава нищо друго, освен да правят от вината си оцет и сами да си го пият!
12
16
 
7
 
! Отговори
999 преди 9 години
Не мога да проумея как е възможно да има толкова прости и заблудени българи,които да са привъженици на Русия и всичко руско.Като изключим старото поколение което вече си отива по биологични причини,трезво мислещите българи не трябва да симпатизират на Русия - това е страна на мафията,олигарсията,мизерията.Да не забравяме кой издигна до такова ниво БКП/БСП в България като това което е в момента.Да точно така това бе Русия.
11
6
 
15
 
! Отговори
Мерси преди 9 години
Мерси за примитивната и платена антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия и на антифашистите от Югоизточно Украйна!
10
7
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Едва ли Путин го е...еня за Молдова и техните боядисани вина.Ние правим вино от времето на траките,когато в Молдова не е имало...грозде;е тогава не е имало и...Молдова.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шише ?!?! Какво стана с добрите стари Бутилки?
8
3
 
12
 
! Отговори
Протеституиращ преди 9 години
Браво ***!!!Само тебе да те има с *** е свършено в БГ :D
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето и Молдова търси независимост значи разпада на русия продължава
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гьоринг би се гордял с такива политически коректни и манипулиращи статийки. Само заглавието да видиш и ти стига "Гьоринг и Путин" със знак за равенство.-------------------------------------------------------Точно това исках да напиша и аз.Нали ви казах, джурналистчета, да не ни обиждате с евтината си пропаганда?
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех русофилчета каква излезе тя Щом си към русия мизерия