Украйна ще стане за Русия втори Афганистан

Опитват се да въвлекат Русия в дългосрочен пряк военен конфликт
Обновена: 30 юли 2014 07:29 | 29 юли 2014 22:52, Елка Василева
502
Украйна ще стане за Русия втори Афганистан
Снимка: БТА

Разбиването на малайзийския Боинг се превърна в преломна точка в украинската криза, твърдят експерти. От този момент Русия въпреки волята си се превръща в един от основните участници в съдбоносни събития, разгръщащи се в самото сърце на европейския континент. И от това в каква посока ще се развие „украинският бренд“ ще зависи и собствената й съдба. Прогнозата си за това дава руският политолог Сергей Караганов пред „Ведомости“.

„Непредвидената катастрофа, унищожаването на малайзийския Боинг, който и да го е свалил, може да стане поредното стъпало по пътя на задълбочаване на международно-политическата криза около Украйна. Но може да стане и тласък за изход от нея“, посочва Караганов. Той разглежда ситуацията преди и след катастрофата.

По думите му Русия е спечелила първия етап от кризата, продължил някъде до април тази година. Тя е успяла да преведе конкуренцията със Запада от вяло информационно-пропагандиско противопоставяне в областта на твърдата сила и воля.

„Присъединяването на Крим е голям успех“, констатира Караганов. Лишавайки се от част от своята територия, Украйна не може да претендира за членство в НАТО. По такъв начин Русия можа да сформира своеобразен санитарен кордон по пътя на разширяването на Алианса, не позволявайки му да се приближи плътно до нейните граници.

Не по-малко значение по думите на Караганов има и морално-психологическият ефект, предизвикан от присъединяването на Крим. Обединяването на Крим с Русия предизвика вълна от ентусиазъм и остро дефицитната преди това гордост за страната. Рязко скочи популярността на президента.

Дотук обаче свършва позитивното, отстъпвайки място на нарастващите тревожни очаквания, смята Караганов. Според него главната опасност от настоящата ситуация се състои в това, че прикривайки се зад кризата и страстно обсъждайки икономическите санкции, руското ръководство и елитът на страната така и не издигнаха никаква програма за развитие. Междувременно руската икономика сдава позиции.

На този фон Караганов излага своята версия в какво може да се превърне настоящият украински конфликт за Русия, в който волю-неволю тя е участник.

„Опитват се да въвлекат нашата страна в дългосрочен пряк военен конфликт в Украйна. По същество, втори Афганистан. Първият, ще припомня, изигра важна роля за разпадането на СССР – посочва експертът. - Нямам преки доказателства, че САЩ се опитват да ни устроят Афганистан-2. Косвените обаче не са малко“.

Главните печеливши от това според Караганов са Западът като цяло и САЩ по-специално. Експертът прави аналогия със 70-те години на 20 век, когато на фона на ръста на антиамериканизма елитът в САЩ умело въвлече СССР в афганистанската война. Сега според него стремежът за усмиряване на Русия е насочен не само срещу нея самата, но и срещу все по-често побеждаващите в световната конкуренция нови страни. Преди всичко – Китай. Ролята на Афганистан-2 днес може да изпълни намиращата се в хаос Украйна.

Според Караганов от задълбочаване на войната може да са заинтересовани и бунтовниците, и силите, заложили на тях в Русия. Точно те пуснаха в информационното пространство идеята за необходимост от масирано нахлуване на руски сили в Украйна и разчитаха на проруското мнозинство в украинския югоизток.

„След унищожаването на Боинга пред бунтовниците и силите, заложили на тях, може да се появи изборът: или да се изчезнат, или да постигнат ексалация на конфликта, правейки положението на руското ръководство още по-трудно“, посочва експертът.

Според него междинните резултати от разпалващия се конфликт засега не са в полза на Русия. Малката й победоносна геополитическа акция явно не успя. САЩ и Европа успяват да прехвърлят отношенията от изгодното за Русия краткосрочно съревнование на твърдата сила и волята в сферата на икономическото и информационното противопоставяне. Където Западът засега е по-силен.

Караганов посочва възможни модели за поведение на Русия във връзка с това как трябва да приключи настоящото противопоставяне.

Единият от тях е статуквото. В основата му е поддържане на вяло протичащия конфликт в Украйна с негова възможна „афганизация“.

Друг вариант е Афганистан-2. Ескалация на конфликта, масирано вкарване на войски с надеждата Киев да бъде поставен на колене и/или разцепване на Украйна. Според Караганов този вариант е толкова опасен, че е просто неприемлив.

Още един вариант – характеризира се като най-сложния, но и най-изгодния за Русия. Неговият основен смисъл е „да се регистрира победа“. „Русия постигна изпълнение на програмата минимум. НАТО няма да се разширява. Крим е наш. Целта сега е да не се допусне въвличане на Русия в голяма война – обяснява Караганов. - Украйна трябва да се научи да се издържа сама, без субсидии. Ще видим как ще успеят Киев и сегашните му стопани“.

Главният извод от ситуацията около Украйна, който експертът извежда като своя препоръка, е, че не бива да се пропускат възможностите, създадени от Крим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
2
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До 135--444 ;За да засили смелоста на руските войници сталин НАОПИСА ЗАПОВЕД --227
317
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 135--444 ;За качествата на руския войник и смелоста му говори факта че имаха 6 милиона пленици.Руските историци твърдят че руския народ не е искал да се сражава за ОМРАЗНИЯ МУ КОМУНИЗЪМ<ЗАТОВА ПОСРЕЩНА ГЕРМАНЦИТЕ КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ СХЛЯБ И СОЛ.Това е истината.
316
2
 
1
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Русия получи това, което искаше: Крим и един изпитателен и тренировачен полигон за оръжия и жива сила: Донецк и Луганск. САЩ имат Афганистан и Ирак, Русия има Кавказ и Украйна. Единственото лошо в цялата работа е, че Украйна е християнска държава.
315
2
 
1
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Русия получи това, което искаше: Крим и един изпитателен и тренировачен полигон за оръжия и жива сила: Донецк и Луганск. САЩ имат Афганистан и Ирак, Русия има Кавказ и Украйна. Единственото лошо в цялата работа е, че Украйна е християнска държава.
314
7
 
4
 
! Отговори
ilinsimi преди 9 години
Слава Украине!Долой русских политических сволочей! От ихней внешней политики никто ничего хорошего не видел. Спросите у их соседях.
313
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рос-атомРусия вие не я мислете...--------не я мислим, вервай ни
312
4
 
16
 
! Отговори
хенри преди 9 години
ще стане разбирасе но не авганистан а вторият сталинград за запада и сащ
311
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До ГенералаАвторката е автор. Защо първо не прочетете статията преди да пишете глупости?
310
9
 
7
 
! Отговори
135 преди 9 години
До 432Руснаците са правили по 50 000 танка годишно.Това производство го достига Германия едва през 1944 г. благодарение на техническия гений на германския народ.През 41 са правили 4-5000 Русия е получавала огомни помощи от Сащ - 500 0000 камиона, храна, дрехи, суровини.Но никой не може да отрече качествата на руския войник - патриотизъм, смелост, саможертва. Може ни японците са близко да тях.
309
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП активистите пак са на линия . какво бъркате тема Украйна и Русия с ГЕРБ, майка ви долна *** комунистическа .Гледайте си лидера ви украйнчето серГЕЙ , и приемника му пияндето Муков , или те са двама лидери в момента , та серГЕЙ да си има дружка
308
5
 
24
 
! Отговори
рос-атом преди 9 години
Русия вие не я мислете...
307
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американският проект-Либерия...няма какво повече да се добави!
306
7
 
28
 
! Отговори
Генерала преди 9 години
Ха,ха,ха ...точно обратното !САЩ и НАТО се набутват в радиоактивните украински лай....на с фашистка воня и май ....за дълго!Авторката явно е лаик и по-точно ....***!
305
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видимо е, че доста платени полудиоти са наето от Гербушките да плюят по Русия. Те са забравили, или никога не са знаели и не са се интересували от Виетнам, Ирак, Афганистан и Сирия. Просто им е наредено да пишат идиотизми, включително и като един, който пише, че било време НАТО да ползва ядрено оръжие в Русия. Мислете хора, подобни екземпляри ще бъдат кадровия "потенциал" на Граб, ще се "учат" да управляват, но на наш гръб. Вижте им Вожда, злобата тече вече не само от устата, а и от очите Му!
304
6
 
33
 
! Отговори
Градския преди 9 години
*** , много *** статия и много грешни изводи!В Афганистан не живеят руснаци - в Украйна те са солидна диаспора!В Украйна Русия не прави преврати и не организира масови убийства - организират ги САЩ и Пентагона им !Причината е не самата Украйна , просто се търси удар срещу Русия, главната организаторка на Фонда "БРИКС" - жесток удар срещу САЩ и МВФ!Защо ***, Борисов ревеше като обезумял , че трябва бързо да се взимат първо 5 милиарда , после 10 от ....МВФ - наш Бойко ще спасява САЩ!Чети ***!
303
4
 
22
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Уважаеми ПАТКОПУКЪЛТАПИР Вмомента се води война за оцеляване на еврейската *** . битката за глобализацията е етап. Основалите САЩ в момента лижат *** на евреите и не мога да разбера защо избиваха индианците ,а сега са *** на евреите ! Да ви е.м и парите -никой не може да живее с повече от нуждите на тялото си . Власт ли - мога да убия всеки с добър снайпер !Охрана.ха . а куфар огнепръскачка!
302
8
 
15
 
! Отговори
emo преди 9 години
западът е победен. другото са глупости
301
24
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Анонимен 430 Прочети по-добре коментара ми за политическата победа, но първо си махни червените руски очила. Също и рублите, ако имат такива през теб. Прав си в едно - Виетконг биха американците, но само политически. Реално американците не бяха загубили дори метър своя територия във Виетнам. Обясних как е станала политическата победа вече, чети. САЩ може да направиха грешки и не го отричам. Без Либия. Но бъдещето на Русия в геополитиката е нулево, Путин е бита карта за останалия свят.
300
19
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Боби 428"Авганистан свалени 150 самолета и 250 вертолета 18000 убити". Добре де, Боби. В целия СССР само 250 вертолета ли е имало? Същия СССР, който за 3 години през ВСВ направи 2000 танка? Ако руснаците са били толкова силни, що избягаха след 400 свалени машини и 18 хил убити? Тези 400 машини да капка в морето за СССР. Или митът за "непобедимостта" на СССР е бил преувеличен (а те имали само 400 машини), или са се посрали и са избягали. Кое от двете е вярното?
299
11
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До НЕД Евреите и палестиннците може и да се прегърнат-но украинците и москалите-никога-8 милиона уморени от глад ни стигат-пръст ще покаже Украина и целия цивилизован цвят на русия .