"Нов живот" за украинските бежанци в Русия

След три дни в лагер те заминават за различни руски градове
20 авг 2014 22:45, Елка Василева
279
"Нов живот" за украинските бежанци в Русия
Снимка: Reuters

"Автобусът за Иркутск заминава след един час, не забравяйте да си стегнете багажа отсега." В бежанския лагер край руския град Донецк на няколко километра от границата с Украйна високоговорители напомнят на бежанците, че скоро за тях започва "нов живот", пише Анаис Лобе от Франс прес.

"Бежанците имат право на тридневен престой в лагера. После трябва да заминат - или оттатък границата, или в Иркутск (Южен Сибир), Челябинск (Урал), Владимир (североизточно от Москва), Уфа (в басейна на Волга) . . . и другите руски градове, склонили да поемат квота бежанци от Украйна", обяснява майор Лихова, представляваща там руското министерство на извънредните ситуации.

Седемдесет и тригодишният Александър е сред избралите да заминат за Иркутск: местните власти са обещали да осигурят на семейството му жилище, а на двамата му племенници – работа.

"Само си помислете, преди два дни закусвах в Луганск, в апартамента, където съм роден. И ето, апартаментът вече го няма, разрушен е и аз на тази възраст трябва да започна нов живот в Иркутск", повтаря той, без да спре.

Също като повечето рускоезични украински бежанци от лагера в Донецк старият мъж не крие, че подкрепя проруските сепаратисти, воюващи от четири месеца срещу редовната армия в Източна Украйна. В конфликта са загинали над 2000 души по данни на ООН.

За Дмитрий и Анна, пристигнали сутринта с двете си деца от градчето Металист, "да заминеш е възможност да обърнеш страницата". "Децата ни ще могат спокойно да ходят на училище и да растат, без никой да ги обвинява, че са от единия или другия лагер", надява се Анна.

"Най-напред, с първите заплати от новата работа, ще си купим дрехи. После тенджери. После хладилник. И лека-полека ще си изградим нов живот в Русия, къде по-добър от предишния в Украйна", уверява нейният съпруг.

"През изтеклото денонощие сме преместили 1200 бежанци в други руски градове, с тяхно съгласие естествено. Ростовският регион (в Южна Русия, където е разположен Донецк) не може да задържи бежанския поток, нито пък да го поеме изцяло, тъй че си поставя за цел да стане транзитна зона", обяснява Александър Титов от местните власти.

Застанали близо до лагерния портал, други бежанци, облегнати на прашната си лада, гледат как пристигат автобуси, с които другарите им ще отпътуват за близката гара Каменск-Шахтински и оттам - за Иркутск.

"Заминават онези, които са изгубили надежда да се върнат в своя дом, в страната си", твърди Галина, която от две седмици спи заедно с мъжа си в малка сива камионетка. "Аз пък още се надявам войната да свърши, преди да е дошла зимата, после ще е твърде студено, за да останем тук", добавя жената. Противно на мнозина свои другари по нещастие тя още се мъчи да вярва, че ще види Украйна единна, отново мирна страна.

"Как ще изоставим страната си?"

В съседство живее млада двойка украинци, чийто тригодишен син Льоша по навик току се просва по корем - "да се спаси от самолетите". Те също отказват да напуснат лагера и да изберат някой от градовете, предлагани от руските власти.

"Те са толкова далеч! Как да изоставя нашите? Все не се решавам - споделя Олга, бременна в осмия месец. - Ако разберем, че къщата ни е изгоряла, ако татко и мама също дойдат при нас, тогава може да заминем и ние."

Облечен с бойна униформа, нейният съпруг признава, че е воювал в редиците на проруските сепаратисти. "Благодарни сме на Русия, че ни предлага нов старт в живота", казва мъжът. После добавя: "Но как да изоставим страната си?".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още по темата: украйнабежанцирусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
3
 
! Отговори
БАЙ ОНЗИ преди 9 години
До ШопВсе ми се струва,че не всички шопи са толкова ***. Но ето, че все пак ги има. Но никой не може да се сравни с Тиквата- ненадминат ***, *** , мутра и крадец. Да се надяваме, че по--умните шопи ще му видят сметката.
232
3
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
к'ъв е тоя ***-имитатор отдолу - явно гласува за Боко и Цвък? Както и да е, живей ***... като ни направят Майдан и тука(не, че не опитаха с платените полит-*** и *** протестърска) ще ти се радвам - ще ти спре нета и няма да коментираш от контейнерите за *** на народната ви власт) чета по руските сайтове, вече почват да се оплакват от наплива - почти милион хора, някои от които са си решили, че след като бягат от войната руснаците трябва да ги хрантутят и обгрижват..
231
1
 
9
 
! Отговори
левскар преди 9 години
Все пак не мога да разбере една интересна българска черта -Защо , като двама с големи ...., си ги мерят и ние трябва да си слагаме там малкият....... за арбитър!Колко то " руснаци " са загинали и толкова " украинци" са загинали .Едните бягат на изток , другите на запад , едните ги заселват в Сибир другите на Румънската граница , и едните губят и другите губят , а тези дето не ходят никъде , ядът черен хайвер, карат S-класа , и си лягат до девойки като Кабаева или са световен жандарм ПЕЧЕЛЯТ !
230
28
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Само си помислете, преди два дни закусвах в Луганск, в апартамента, където съм роден. И ето, апартаментът вече го няма, разрушен е и аз на тази възраст трябва да започна нов живот в Иркутск-------------- А като гласуваше против Киев и се правеше на жив щит, не го мислеше това, нали *** съветска? Искаше Европа да заграбваш... Сега ще те забият в Иркутск да усвояваш територии за цар Путин и децата ти ще служат на китайската граница докато им ум зайде.
229
1
 
13
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До софиянецВсе още чакам правните аргументи от Вас г/жо-Г/не за снайпаеристите на Майдана, Цитирам репортера Д. Глишев (с каската) от прякото включване. ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ - "Виждат се разположени снаперисти в хотел "Украйна", който е под контрола на опозицитята" край на връзката. - 20/21.02.2014г. Киев Украйна. В това време законноста колкото и крехка да беше вече приключи.
228
12
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър 263 Не срами повече професионалното достойнство на психиатрите, ЛЪЖЕЦО И КЛЕВЕТНИКО! За мен няма значение дали си фрустриран пъпчив пубер или безработен на средна възраст! Има значение САМО това, че НЕ СИ ПСИХИАТЪР, НЕ СИ вписан в БЛС, НЯМАШ ПРОФЕСИОНАЛНОТО ПРАВО да поставяш "диагнози" и си ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК! Целта на коментарите ти е да окаляш и омърсиш опонента си- т.е. мен, защото НЯМАШ АРГУМЕНТИ, които да ми противопоставиш в спора! ПЛАТЕН РУСКИ ПРОДАЖЕН ***!
227
9
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър Най- странното е, че ПРОДЪЛЖАВАШ И СИ НАХАЛЕН! Ти НЕ СИ психиатър - НЯМА ПСИХИАТЪР, който да постави една диагноза"шизофрения" - впрочем- ОТ КОЙ ВИД? - САМО въз основа на 2-3 изречения от писмената реч на едно лице, БЕЗ ОБСТОЕН ПРЕГЛЕД на лицето, без личен КОНТАКТ с лицето, без лицето да му отговори на специфични ВЪПРОСИ, от чиито отговори психиатърът да разбере състоянието на краткосрочна, дългосрочна памет много други неща. ТИ СИ ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК!
226
3
 
10
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецЗасичал съм те да пускаш по няколко постинга един след друг, без да отговаряш на никого, т.е. пишеш си сам/а - признак за шизофрения. Манията ти за величие е без коментар - ти си най велик/а. А всичко писано до сега говори само по себе си за комплексарщина. Толкова от мен.Наслаждавай се на хубавото време и си живей живота. Световната политика има кой да я оправя.А по въпроса за извинението, аз се извинявам само в съда :)
225
1
 
9
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецМожеш ли да докажеш тук и сега, че аз не съм психиатър? Аз също не мога да докажа, че не си юрист и лекар. Желанието ти да изпъкнеш, да провокираш, да убеждаваш всички в правотата си без да се съобразяваш с аргументите на другите, както и избягването на пълен, цялостен и аргументиран отговор говорят за инфантилност.
224
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец"Аз не съм СПЕЦИАЛИЗИРАЛА ПСИХИАТРИЯ, но СЪМ ЛЕКАР." - Опа, не беше ли юрист? Или какво сега, съдебна медицина ли ще се окажем? Парапатолози?
223
6
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър 258- ЧАКАМ ВАШЕТО ИЗВИНЕНИЕ ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ ПРЕДСТАВИХТЕ ЗА ПСИХИАТЪР И ДАДОХТЕ "КОМПЕТЕНТНА" ДИАГНОЗА ЧЕ СЪМ НЕНОРМАЛНА , КАКТО И ПРИЗНАНИЕТО ВИ, ЧЕ НЕ СТЕ ПСИХИАТЪР!
222
6
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър "...а ти не си психиатър,.." Аз не съм СПЕЦИАЛИЗИРАЛА ПСИХИАТРИЯ, но СЪМ ЛЕКАР.естествено, мога да го докажа със съответната диплома , но В СЪДЕБНО ЗАСЕДАНИЕ:) Вие твърдите, че в КАЧЕСТВОТО СИ НА ПСИХИАТЪР сте толкова велик, че МОЖЕТЕ ДА ПОСТАВЯТЕ ДИАГНОЗА НА ЕДНО ЛИЦЕ БЕЗ ДА СТЕ ГО ВИДЯЛ ЛИЧНО ,БЕЗ ИЗВЪРШЕН ПРЕГЛЕД, само въз основа на част от неговата писмена реч! ТОВА, Г-Н "ПСИХИАТЪР" е НОНСЕНС! И кажете на този, който ви ПЛАЩА за коментарите, че българите НЕ СМЕ балъци!
221
1
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецИ в кой съд точно един анонимен ник(съзнателно анонимен) ще се яви да доказва каквото и да е. Аз не съм адвокат, а ти не си психиатър, не го отричаш. А твърденията ти, че си юрист са недоказуеми. Можем да си спорим до утре, но пак ти го казвам. Това не е място за избиване на комплекси. Върви доказвай колко си кадърен в съдебна зала. В истинският живот. Ако бях на мястото на мъжа ти, щях да те изритам, честно.
220
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър 255 - Вижте коментар 256 - АКО наистина сте психиатър и сте бг. гражданин, защо си мислите, че не носите наказателна отговорност по БЪЛГАРСКИЯТ НК?
219
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър 251- Вижте си добре чл.146, 147 и 148 от НК. За това Ви питам- готов ли сте да се явите в съда и да потвърдите пред СЪД поставената от Вас "диагноза"?
218
3
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецДори и да се съдим в съдебна зала, ти ли ще определяш доколко ми е вярна диагнозата, след като не разбираш абсолютно нищо от психиатрия. Нито от каквото и да е. Дори и от наказателно право.
217
4
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър "..., освен това ти поставям и диагноза мания за величие, инфантилност и твърде много скрити комплекси.." Пак Ви питам- имате ли готовност да потвърдите пред СРС в съдебно заседание това свое твърдение- ДА ИЛИ НЕ? Напр.- ако аз професионално съм убедена в нещо- както с това- защо наричам сепаратистите терористи, за мен не представлява проблем да го потвърдя и докажа в съдебна зала.Написах го и тук- в този форум. След като Вие ми поставяте "диагноза", е редно да я изкажете и в съда
216
4
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър "..., освен това ти поставям и диагноза мания за величие, инфантилност и твърде много скрити комплекси.." Пак Ви питам- имате ли готовност да потвърдите пред СРС в съдебно заседание това свое твърдение- ДА ИЛИ НЕ? Напр.- ако аз професионално съм убедена в нещо- както с това- защо наричам сепаратистите терористи, за мен не представлява проблем да го потвърдя и докажа в съдебна зала.Написах го и тук- в този форум. След като Вие ми поставяте "диагноза", е редно да я изкажете и в съда
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хххТрябва тя/той/те да попадне в такава ситуация за да разбере Не си хабете думите
214
1
 
5
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецГ-не/г-жо, освен това ти поставям и диагноза мания за величие, инфантилност и твърде много скрити комплекси, които не им е мястото за избиване тук. Очевидно си опериран/а от съвест, както всички адвокати. Апропо, съдебната ни система е най-корумпираната в цялата ни държава. А според законите на нацистка Германия си е съвсем редно и законно да избият 6 000 000 евреи.