Колко струва спасяването на един български символ?

111 г. след Илинденско-Преображенското въстание се руши паметникът на Петрова нива
Обновена: 23 авг 2014 14:06 | 23 авг 2014 09:50, Веселина Йорданова
46

Снимка: Исторически музей - Малко Търново

"Делото е свято. Проклети ще бъдете, ако не продължите борбата". Предсмъртните думи на войводата Георги Кондолов, водач на Преображенското въстание, се четат на паметната плоча на костницата му на гърба на паметника на Петрова нива.

Днес дошлите в странджанската местност за 111-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание няма да могат да поднесат цветя, защото паметникът се руши и ще бъде ограден в най-проблемната му част, където е костницата.

Надеждата за бъдещето му е само в хората. Обръщаме се към тях, защото вече нямаме вяра в това, че държавата ще поеме някакъв ангажимент, каза Ивелина Иванова, директор на Историческия музей в Малко Търново пред Dnes.bg.

От две години от паметника, строен с дарения на българския народ, падат камъни, а в него вече зее и огромна пукнатина.

Загражденията ще имат за цел да предпазят от нещастен случай. Нека те да бъдат по-големи и по-видими, за да се види докъде може да доведе безхаберието на държавно ниво, не скрива разочарованието си Ивелина Иванова.

Резултатът от многобройни писма до институциите е единствено отпускането на 17 000 лева миналата година от Министерството на отбраната.

Затова Историческият музей и местната власт започват през февруари кампания за възстановяването на паметника, която, макар да няма голям отзвук, е събрала около 43 000 лева от необходимите за реконструкцията близо 71 000.

Вече може да бъде изпратен и дарителски есемес на номер 17 777 с текст на латиница DMS Petrova niva. С него абонатите по договор с мобилните оператори даряват 1 лев.

Преди два дни от Министерството на културата съобщиха, че община Малко Търново е направила заявка до министъра за извършване на ремонт на паметника с приложена план-сметка. От ведомството уточняват, че за целта е необходимо да има изготвен инвестиционен проект за консервационно-реставрационни работи, за който са осигурени необходимите средства за 2014 г.

На базата на инвестиционния проект ще бъде търсена възможност за финансиране на реализацията му, посочват от културното министерство и допълват, че за паметника няма съставен акт за държавна собственост с предоставени права на управление на Министерството на културата.

Идеята за построяването на паметника възниква на 19 август 1925 година, когато се прави първото честване на Преображенското въстание от все още живите участници в него, които се събират на Петрова нива. Тогава се взема и решение да се пренесат костите на единия от войводите на Преображенското въстание Георги Кондолов, убит по време на въстанието.

Костите му се пренасят в Малко Търново, където остават няколко години, но идеята е да бъдат вградени в паметника, който ще бъде построен.

По инициатива на тракийските дружества през 1953 година се прави и по-мащабна национална кампания. Паметникът е построен и открит през 1958 г. по случай 55-годишнината от въстанието - изцяло със средства от дарения.

Един от най-големите символи на национално-освободителното движение на поробените българи от Македония и Одринска Тракия се намира в граничния район на Малко Търново, в началото на България.

„Точно на 30 километра от съвременната българо-турска граница той трябва да припомня на поколенията за борбата за освобождение, която е била по всички краища на българските земи. Много след Освобождението на България този край остава под османска власт, освобождението му закъснява с 35 години.

Хората тук са знаели, че Преображенското въстание е обречено на провал, защото техният военен ресурс е бил много малък, а България е била заплашена от великите сили да не подкрепя въстанието.

Това са хора, тръгнали на сигурна смърт въпреки всичко, но са искали да дадат сигнал, че тук живеят българи и те трябва да бъдат част от България. Този символ никога не бива да забравяме, никога не бива да допускаме да не остане за следващите поколения“, заяви директорът на Историческия музей „Проф. Александър Фол“.

Направеното обследване от специализирана фирма установява, че почти половината паметник на Илинденско-Преображенското въстание трябва да бъде изграден наново.

Процепът се разширява, а камъните, които падат от горната част на паметника, са все повече. „Не може да се разчита на случайности, че няма да рухне всеки момент“, обясни Ивелина Иванова. Реставрацията може да започне веднага щом се съберат парите.

Всяка година на Петрова нива идват хиляди хора, потомци на изселените от Източна Тракия и от Македония. Така ще е и тази.

Миналата година по повод кръглата годишнина за първи път е направена възстановка на конгреса на Петрова нива, на който се взема решение за избухване на въоръжено въстание, синхронизирано с борбите в Македония. За тазгодишните чествания Национално дружество „Традиция“ ще пресъздаде избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Много лични истории и стари снимки, свързани с въстанието, излизат на бял свят, докато студенти на стаж в музея обикалят странджанските села в последните години.

Ивелина Иванова се надява този ценен архив да стане част от научна работа, която да даде нов ценен поглед към въстанието. Късче запазена история в музея са и самите чествания на Петрова нива на годишнините от Илинденско-Преображенското въстание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Колко струва ли - малко желание и достойно поведение от СЛУЖЕБНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ, които трябваше да отделят само част от месечните си заплати, получавани кой знае защо!
27
7
 
4
 
! Отговори
ВМРО преди 9 години
Гласувайте за патриотични партии. Атака, Герб, СДС и БСП не са такива. Спрете да се кланяте на Доган и Турция като гласувате за горепосочените партии.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер обичаше страната си повече от всички.Годината е 2014 алоо.
25
1
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
До Анонимен 34Българина обича България. На теб какъв ти е проблема с това? Като мразиш България си заминавай за страната, която искаш да наричаш родина.
24
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите; 95 процента са крайно националисти ( от руската пропаганда ,която беше нужна като въздуха), че затова не се оправха икономически за толкова време и още искат да гладуват със предаване на поколенията болните си мисли.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дадат пари първо за асансьорите пък другото ще се оправи.
22
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Мръсни комунисти.Нямало пари за Шипка, Петрова нива или Ху' дере. Та да не вземе да плаща Близнашки,Плевенлиев или Борисов за тези избори?
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес изори се правят на КОЧ БАЙРЯМ,ЦЕЛУВАТ СЕ РЪЦЕТЕ НА ДОГАН И ЕРДОГАН,СРАМ ГИ Е ДА ИЗРЕКАТ ДУМИТЕ ,ТУРСКО РОБСТВО,КАЗВАТ МУ ТУРСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО,ТАКА НАРЕЧЕ РОБСТВОТО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ,КОЙ ЩЕ СМЕЕ ДА ДАДЕ ПАРИ ЗА РЕМОНТ НА ТОЗИ ДУХОВЕН ЗА БЪЛГАРИТЕ ПАМЕТНИК
20
1
 
8
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Пари държавата и НПО-тата за възстановяване на крепостите в Плиска, Преслав, Видин, София, Белоградчик и много други няма. Но пари НПО-тата за протести имат. Държавата има пари за издръжка на Американската армия тук, както има и пари за избори всяка година. СРАМОТА.
19
1
 
3
 
! Отговори
ivo преди 9 години
До До 6 19Прочети 100 пъти статията пък може и в празната ти глава да влезе нещо .
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че целта е Русия напълно да изчезне от историята ни-националните предатели които сега управляват държавата ще направят всичко възможно това да стане факт...И ще са успели напълно когато в учебниците по история пише че на Шипка нашите опълченци са се сражавали рамо до рамо с американосите от Пета леко-стрелкова тексаска дивизия...
17
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
@ГЕОРГИОС НИКОЛАС, Ама сме ви били където ви хванем. Какви 1000 години, какви пет лева? Какво общо има древна Гърция с Византия и Римската Империя? И вие като македонците си преписвате история. Ако имаш претенции за Византийската Империя, добре, но имай предвид, че все пак това е империя с десетки и стотици народности, племена и така нататък. Съгласен, давай да правим Балканска Империя. Аз ще бъда царя.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕОРГИОС НИКОЛАСМодератора, изтрий го тоя.
15
0
 
25
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 9 години
Тогава е имало достойни български мъже - отиват на сигурна смърт, но в името на свободата и България. Днес безродниците управляващи предпочитат да откраднат милиони в някои малък строеж, но дадат 71 хиляди за паметника не може!
14
1
 
4
 
! Отговори
Balakov преди 9 години
Abe nie tova deto imame prevarnahme v kochina ,a vse govorim i koe oshte bilo bulgarsko,I da stane pak bulgarsko kakvo ot tova.Pak shte si ostanem sashtoto nekadarno pleme.a ako izcheznem,niama da propadne sveta bez nas.Ne e tolkova strashno.
13
0
 
1
 
! Отговори
Do hitler преди 9 години
Čigojner raus!
12
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
До колкото разбирам ти си бесепар.От това разбира се трябва много да те е срам, но като всеки бесепар ти си нагъл и безсрамен.Въпросът ми обаче е, ти видял ли си някой от твоята партия да се е погрижил за българските паметници.До колкото знам паметника на БКП където се събирате всяко лято се руши и мирише на урина.По 1 лев да бяхте отделили от членския си внос, можеше да го потегнете.Та въпросът ми е:ЗА КОЕ НЕЩО Е ДОПРИНЕСЛА БСП ДА БЪДЕ ПОСТРОЕНО ИЛИ ПОПРАВЕНО????ВИЕ САМО КРАДЕТЕ
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма вече България има територия на която мародерстват САЩ , запада заедно със *** и ***..
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
triabvat zidari, kamyni podareni ot niakolko firmi i tova se pravi v svobodnoto im vreme ili otpuskata, kakto praviat dr. narodi, kogato dyrjavata ne se interesuva ot pametnizite, no bylgarina samo govori i kritikuva, a ina4e gi myrzi.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бавно си отиват паметниците,напомнящи ни за древни,велики събития,така,както бавно си отива България!!!!!!Изпикахме се върху родовата и историческа памет,а сме тръгнали европейци да ставаме!!!!!Ще дойде ден да ни попитат:"Вие,какви сте???"и няма да можем да им отговорим,защото няма да знаем!!!!Днес е 23 август-137 години от Шипченската епопея,а БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО,отказа да даде пари за честването на този празник!!!!ББ предпочита среща с миньорите,отколкото преклонение пред Шипка!!!