Защо американците празнуват опожаряването на Вашингтон?

2 века от сразяването на британците с цената на президентската резиденция
23 авг 2014 20:00,
56
Защо американците празнуват опожаряването на Вашингтон?
Снимка: архив Reuters

Тази неделя Съединените щати отбелязват 200 години от една от най-драматичните точки в ранната история на страната, припомня сп. “Тайм”. На 24-ти август, 1814-та година британската армия, водена от генерал-майор Робърт Рос, атакува американските части край Блейдънсбърг, Мариленд – само на няколко мили северозападно от Вашингтон. Европейците постигат разгромна победа.

Пътят към Вашингтон е бил напълно открит и британците решават да отпочинат за няколко часа преди да настъпят към града. В това време повечето от местните жители бягат. Армейските кралски сили заварват един призрачен град. Единствената съпротива са множество снайперисти.

Британците не съумяват да заловят стрелците, но в отговор опожаряват множество обществени сгради – президентската резиденция (наричана още тогава Белия дом), Капитолия, Държавния департамент и много други. Преди да запалят Белия дом, главнокомандващите на островитяните вечерят от масата, подготвена за вечерно парти на президента Джеймс Мадисън.  

Сред британското военно командване е имало мнения за пълно опожаряване на Вашингтон, но генерал-майор Рос се възпротивил. Британската окупация продължава около 24 часа. След изтеглянето, американското правителство се завръща в града. Управниците са принудени да се срещат в малки сгради, оцелели след нападението.

Местните не преглъщат лесно унижението. Емблематичен надпис на стените на Капитолия гласи: “Джордж Вашингтон основа този град след 7-годишна война с Англия, Джеймс Мадисън го загуби след 2-годишна война”.

Случилото се във Вашингтон безспорно е най-унизителния момент за Съединените щати във войната с британците, започнала през 1812-та година – конфликт, чрез който младата държава иска да извоюва своето право да плава в открити води.
 
САЩ вече са сериозна световна икономическа сила. Страната започва да доставя материали и храни на Франция, която в този период е във война с Великобритания. Британците отговарят с високи мита върху американските стоки и с директни атаки върху търговския американски флот, арестувайки екипажи и завземайки кораби.

Американската власт се решава на смелия ход на инвазия в британската колония Канада. Началото обаче не е много оптимистично. Британската армия не просто отбива атаката, но след 2 години Съединените щати са на прага да изгубят своята собствена страна.

За късмет на американците след срама от Вашингтон, следват месеци на военни успехи. Впечатляващата защита на “Форт Макхенри”, която спасява Балтимор, дори вдъхновява Франсис Скот Кей да напише текста “Знаме, обсипано със звезди” - впоследствие песен, превърнала се в национален химн.

Серията от поражения принуждава британците да спрат с настъплението и да се съгласят на мирно споразумение, което връща нещата в изходна позиция. В самия край на конфликта Андрю Джаксън повежда американската войска към наистина впечатляващ погром над врага в битката край Ню Орлиънс. Този триумф няма пряко отношение към договора за мир, но има огромен ефект върху това как американският народ си спомня тази война.

Американците не помнят колко близко е било страната им до военен разгром, икономически срив и дори разпад. Не помнят, че символът на държавността – Белия дом, е бил опожарен. Вместо това те помнят как британските инвазии са били многократно отблъсквани.

За млада нация в нужда от вдъхновение символи като Андрю Джаксън, Битката за Ню Орлиънс, защита на “Форт МакХенри” и “Знаме, обсипано със звезди” всъщност са едно добро начало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
... защо празнуват... Ами създават си история... както беше казал един словашки министър: "оградата на бабината ми къща е по-стара от държавата ви"...
36
1
 
1
 
! Отговори
Тексасец преди 9 години
Е опожарили Белия дом, това се преглъща. Ама дето настаниха *** в него, това вече не се.
35
0
 
0
 
! Отговори
Джордж Вашинтгон преди 9 години
Градът,както се вижда от статията не е опожаряван...
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До местно племев *** е таман!....на който не му отърва да си слага лекето "дезертьор" на гърба и да си ходи...на нашата страна са нужни хора а не предатели!-------------отидохме си пичага, в *** ще останете само "коравите" мъжаги да си гладувате заедно с мужиците.
33
1
 
5
 
! Отговори
ПРЕМИЕРА преди 9 години
9 ти септември основен празник на България!
32
4
 
2
 
! Отговори
местно племе преди 9 години
До Анонименв *** е таман!....на който не му отърва да си слага лекето "дезертьор" на гърба и да си ходи...на нашата страна са нужни хора а не предатели!
31
0
 
7
 
! Отговори
нация сборная преди 9 години
ами те са толкова проста нация ,че и да ги попиташ...90 % няма да могат да ти отговорят на глупавия въпрос;)))
30
2
 
5
 
! Отговори
kkk преди 9 години
До тттНЕ го празнуваме, а го отбелязваме като важен исторически момент... има разлика, пич...
29
9
 
6
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Ами ние защо празнуваме обесването на Левски?
28
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее САЩ! Най-преуспелите и известни хора в света живеят там! Люлката на цивилизацията и най-демократичната държава! Мечта за всеки един нормален човек! Жалко че много от нас ще изживеят целият си живот в ***, управлявани от безмозъчни комунисти...
27
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под Американци разбирайте Афро-Американци (***,мързеливи, миризливи и нагли ***), Испаниш (гадни,зализани, необразовани и кухи мексиканчета), бели (останлите ***, които се шашкат да бачкат на 2-3 местаза да плащат социала на *** и латиносите, да добавимбъдещите гангстери (настоящи войници в Ирак, Афганистан)Става ви ясно за каква гмеж става въпрос
26
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако сега запалят Вашингтон и аз ще се включа към празника. Ще ям, ще пия и ще черпя всички.
25
4
 
18
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
"В ранната история на страната" - е та тия *** имат ли друга :)))
24
3
 
17
 
! Отговори
111222 преди 9 години
"Единствената съпротива са множество снайперисти." Ало журналята. 1812 г - снайпери/сти/ :)
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40. И мексиканците са коренни в Мексико. В САЩ са придошли, но поне са католици !Ако тия бяха мюсолмани щеше да бъде - джихадист до джихадист !
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКоренни, коренни, колко да са коренни :D Има няма стотина години преди нас са коренни :))))--------те и индиянците са толкова коренни в америка, дошли са от азия, ама нищо нека си правим празни моабеди.
21
0
 
2
 
! Отговори
DJ DIMITRYS XXX преди 9 години
GLEDAH ЕXPENDABLES 3 !!HARRISON FORD E NAI-GOLEMIA AKTIOR NA VSICHKI VREMENA !!CAKAM STAR WARS 7 !!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА в САЩ ще е море от латиноси и ***. Е поне няма да са мюсюлмани. Верно е по-добре.
19
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каквото и да дрънкате, най-вероятно от завист или злоба, америка си дърпа напред докато българия изчезва. сами си направете изводите за нации и народ. след половин век българия ще е само географско понятие заселено с руснаци,араби , *** и прочеее.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"на коренните жители византийците"Коренни, коренни, колко да са коренни :D Има няма стотина години преди нас са коренни :))))