Как изникна малък Кюрдистан в САЩ

Кюрдски бежанци са си направили общност в Нашвил
29 авг 2014 22:49,
54
Как изникна малък Кюрдистан в САЩ
Снимка: Архив Reuters

В Нашвил, щата Тенеси, кюрдски имигранти са направили своя общност, за да заместят дома си, който са били принудени да напуснат, пише Би Би Си.

Ноленсвил Пайк е в южната част на Нашвил и в него живеят много различни националности. Има мексикански, индийски, китайски ресторанти и магазини. Но има една част от Пайк, която се различава. Това е "Малкият Кюрдистан".

"Имаме си джамия в центъра, пекарни, магазини, както и бижутерии", разказва Ремзия Сюлейман, която е на 29 години и е организатор на общността и е отраснала в Нашвил.

Сюлейман е пристигнала там като дете през 80-те, след като нейното семейство е трябвало да напусне кюрдския регион в Ирак, за да избяга от Саддам Хюсеин. Те били част от вълна от бежанци, които пристигали в Нашвил - сравнително достъпно място, където можели да намерят работа, дори и без да знаят английски. Също така били и подпомагани от благотворителни католически организации, след като пристигали.

Кюрдското общество се е разраснало заедно с войната в Близкия изток, която води до още повече кюрдски бежанци, включително от Иран. В момента кюрдското население в Нашвил е около 13 000 души.

Общността разполага и с джамия. Имамът проповядва на мъжете, а телевизор с плосък екран предава на жените проповедта му в друга стая, където децата тичат наоколо.

В големия хранителен магазин има пекарна, в която са наредени фурни, както и глинена пещ. Няколко работници месят неуморно тесто. Смените им започват от 04.00 часа и една жена меси с часове. Тя слага топки тесто в глинената пещ. След като започне да се вдига пушек, използва щипки, за да отстрани хляба от стените на пещта.

Клиентите влизат и излизат, купувайки си топъл и мек хляб.

Сабри Абдула е собственикът на пекарната. Той разказва, че е пристигнал през 1993 г. и се е възползвал от възможностите да развие бизнеса си.

"Бях първият, който започна да се занимава с това, и сега няколко пекарни се опитват да правят същото", допълва той.

Джияи Сюлейман е първият и единствен полицай в общността. Той охранява районите с хора от Йемен и други държави от Близкия Изток, които работят в магазините. Той споделя, че ще е трудно да охранява своите собствени съседи.

"Така ще ми се наложи да срещна много упреци от типа: "Защо задържа този кюрдски младеж? Защо направи това, защо направи онова", допълва Сюлейман.

Въпреки това съседи му се обаждат да ги посъветва за различни неща - от семейни спорове до глоби за паркиране.

Кюрдистан не е далеч от мислите на полицая. Той скоро е бил там и има силни връзки - чичо му е командир и се е сблъсквал както със Саддам Хюсеин, така и с Ислямска държава. Сюлейман казва, че е трябвало да се присъедини към чичо си и семейството му и не е трябвало да се мести в Нашвил. Но и сега той е щастлив, отглеждайки две момченца и осигурявайки безопасността на общността.

В бижутерията си Ибрахим Тахир пък продава злато и скъпоценности за сватби, годишнини, но и като инвестиция.

"За някои хора купуването на злато е по-сигурно от спестявания в банката. Пък и можеш да го носиш!", обяснява той.

Организаторката на общността, разказва повече за пристигането си в САЩ. Семейството ѝ е било настанено в американска военна база. Имало пет стаи и във всяка е имало по едно семейство.

"Нямах никаква представа какво ще стане. Идвахме от държава без излаз на море в такава, в която през седмица вилнеят урагани. Беше много страшно", разказва тя.

Сюлейман си спомня, че семейството ѝ се е местило на много места през годините по различни бежански лагери, преди да се установят в Америка.

По времето, когато Сюлейман учела в университета в Тенеси, бил внесен законопроект, който искал да обяви изповядването на исляма за незаконно. Това било отхвърлено, както и други подобни законопроекти, но това накарало Сюлейман да стане адвокат.

След като наскоро нарасна напрежението в Северен Ирак, общността в Нашвил е притеснена за своите близки и приятели. Сюлейман организира и благотворителна кампания, наречена "Всичко за Кюрдистан", с която да окажат хуманитарна помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До наемни войнициo6te e rano..., za BG naroda podobni fakti sa vse o6te kleveti . Ako sled 5 godini se seti6 za tova , pripomni go pak.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им е честито,дано там скоро да има и малък Афганистан,Ирак,Либия,Сирия ,а при повече късмет да се появи и първият *** щат който да събере всички *** на едно място където те да заживеят щастливо.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако въобще има държава с успешна интеграция на малцинства и народи това е сащ. бг е пример за най бърза ***
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До наемни войнициНЕ са!
24
4
 
7
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
малък щат в щат от щатите. едно време съдбата ми ме срещна с млади кюрди. те бяха главно не недоволни, а направо разярени от "запада", че помага (въоръжава) турция, която беше във война с тях. поговорихме си надълго във времето по разни теми. накрая те ме приемаха така, сякаш съм един от тях... нещо като олд шаттерханд. ;-))). всъщност, минах оттук само да попитам има ли в сащ и "малък ***" и какво правят те там?
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да заминават нпри тях и хилядите сирийски ,либийски и иракски бежанци.Те са продукт на политиката на САЩ в района.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До наемни войнициTi ako postavish taka neshtata ...nie pyk kakvi zverstva sme pravili pri arabskite nashestvie mejdu 700 - 1000 godina ne e istina :) neshtata sa bili razlichni godinite sa bili takiva , voina vse pak.
21
3
 
20
 
! Отговори
ДНК експертиза преди 9 години
ромите от България и кюрдите се разбират прекрасно в Германия , при една ДНК експертиза ще излезе че нашите роми са кюрди
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде се намира на Картата на Света този кюрдистан , нема такова нещо
19
8
 
14
 
! Отговори
наемни войници преди 9 години
Кюрдите не са ли тези наемни войници по време на Османско , които са изнасилили 1000-ди български жени и обезглавили 1000-ди български мъже
18
0
 
2
 
! Отговори
do 38 преди 9 години
takav kato teb trqbva da se izbie,osven smart i krav taq kratuna drugo moje li da izmisli.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne razbrahte li 4e takava izmislena Darjava kato kurdistan ne sa6testvuva
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоооу, я кажете как се заминава за САЩ като кюрдски бежанец, че да замина и аз за там.Много съм бял, ама като се топна 2-3 пъти в нашето море и ще изляза с дълготраен кафяв цвят и ше мязам.Ама как се заминава ейтака за САЩ незнам, та затова питам, че за ко да се мъча и да чакам лотарията кат може да стане веднага
15
3
 
32
 
! Отговори
Гласът на народа преди 9 години
Че и тук вече има Кюрдистан, стотината хиляди сирийци всъшност са кюрди, правнуци на незабравимия башибозук! Конграчулейшънс тикви!
14
2
 
48
 
! Отговори
Az преди 9 години
Честито им на американците. Отглеждат си змия в пазвата.После ще се вайкат , ама късно е чадо.Тая статия е промиване на мозъци. Със сигурност платена.Канят ни да се радваме на бежанците.Малко ли са ни тук ц.ганите???
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Райна майна.Стига спами боте!!!!
12
3
 
8
 
! Отговори
.. преди 9 години
Tia sa po nagli I ot balgareto vav USA
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак съм тук
10
11
 
17
 
! Отговори
lol преди 9 години
простият народ така и не успя да разбере структурата на обществтото в щатите. в къщи може и баница да печеш, байрам да празнуваш, *** на сикхите да сложиш...няма значение - на верандата виси американския флаг. утре като стане проблем американеца вади 2-та пистолета и пушката, която има и отива на бой. а простия народ какво прави - дели се..било то по секс. ориентация, религия (уж турци), етнос (***) и т.н. За това едните с 200 години история управляват света, а другите псуват по форумите...
9
1
 
19
 
! Отговори
кюрд рекърдс преди 9 години
Кюрд рекърдс представя Кюрдския игрален филм Добрите терористи, с участието на ер доган барак обама .... статисти Бойко Борисов Плевнелиев и др. Гледайте и се наслаждавайте.