Малките стрелци на Америка

Или защо деца на 5 г. са насърчавани да стрелят с истински оръжия
29 авг 2014 20:08,
171
Малките стрелци на Америка
Снимка: Reuters

Тази седмица 9-годишно момиче застреля инструктора си по стрелба, без да иска, картечен пистолет Узи. Не всички американци израстват с оръжие и стреляйки, но тези, които имат оръжия, започват от много малки, отбелязва БиБиСи.

Дан Баум започва да стреля още на 5-годишна възраст. Той е автор на книга, посветена на опасната и разрастваща се култура за обучение на деца в Америка да стрелят от малки. Баум вярва, че стрелбата може да научи децата на ценни уроци по уважение и дисциплина.

„Това, което казваш на детето, е: това е изключително опасно устройство, аз ти го давам в ръцете и ти вярвам, че можеш да го използваш правилно“, обяснява Баум.

Според данни от 2012 г. 31% от американските домакинства имат поне едно дете и един пистолет в дома. За много родители притежаването на оръжие в дома означава и обучаване на децата им от най-ранна възраст да стрелят с него.

Включването на децата в културата на оръжията е толкова вкоренено, че в някои райони денят, в който се открива ловният сезон, се обявява за неучебен.

Има фирма, която продава оръжия специално за деца. “Моята първа пушка“ има по-малка огнева мощ, отколкото версиите за възрастни и е проектирана да бъде държана от по-малки ръце.

Баум научил дъщеря си да стреля, когато е била на 10 години. „Децата са умни“, казва той. „Първо, те ще направят всичко възможно, за да намерят нещо, което се крие. И второ, те лесно могат да научат инструкциите за безопасност“, допълва Баум.

Дейвид Принс и жена му откриват стрелбището „Иигъл гън рейнж“ в Луисвил, Тексас, преди две години. Те приемат децата, колкото и малки да са, дори организират партита за рождени дни на стрелбището.

„Искахме да осигурим безопасна, семейна и приятелска среда, в която децата да могат да се научат как да стрелят с пистолети, защото те рано или късно ще имат вземане-даване с оръжията“, разказва Принс. „Оръжията са постоянно около тях – виждат ги във видеоигрите. Децата трябва да се научат, че те са опасни“, допълва той.

Принс показва на 5-6-годишни деца как да боряват с пистолети.

От правна гледна точка в САЩ няма ограничение на каква възраст трябва да са децата, за да могат да стрелят. Това е оставено на преценката на родителите. Принс казва, че децата могат да боравят с оръжието, с което се случи фаталният инцидент тази седмица, но само с необходимите предпазни мерки, като откатът на оръжието се сведе до минимума.

От своя страна Баум твърди, че не трябва да се дава оръжие Узи на дете. Той се надява, че инцидентът ще доведе до по-широка дискусия за оръжията в САЩ, но и се притеснява, че случаят ще бъде използван от антиоръжейните лобита в политиката.

„Жалкото е, че хората ще видят това клипче и ще направят генерален извод, а това е предубеждение“, подчертава той.

Междувременно Силвио Калаби, автор на друга книга за оръжията, казва, че дебатът за оръжията в САЩ е толкова поляризиран, че мненията винаги са в двете крайности. „Ако потърсите в интернет, ще откриете снимки на 5-годишни, които стрелят. Вярвам, че в една нормална ситуация е недопустимо да им се дават оръжия“, обяснява той. Въпреки това той посочва, че хората, възмутени от другите, даващи пушки на децата си, не разбират реалността, която ги заобикаля. „Те си представят, че домовете им на масите имат купи и вместо бонбони в тях има пистолети“, обяснява Калаби.

Според Калаби голямата част от хората, които имат оръжия, си ги държат под ключ. Той е научил децата си да стрелят, когато са били на 12 г. Научил ги е, защото просто това е част от американската традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: оръжияАмерикасащдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
А ,така избивайте се в училище...
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинНищо не си разбрал от статията.
120
0
 
0
 
! Отговори
.38 super преди 9 години
...Българската Конституция и какво им забранява или разрешава...Absolut, благодаря за корекцията :-)
119
0
 
1
 
! Отговори
.38 super преди 9 години
Така, че браво на Мария Захариева, че е съобщила повечето факти както хората но ако само ще превежда текст, аз лично не виждам смисъл от такова нещо, ако пък ще "работи" по това което е превеждала, да каже някъде, че към фактите от превода има и нейно лично мнение, не да ми представя извадки които някак си загатват, че видите ли тенденцията да се баламосват деца с оръжие се е разраснала ей-така от само себе си за последните години, нали, щото те американците са си такива - с традиции и си нямат Конституцията за нищо, както повечето нашенци дето не знаят даже кога е била последната ревизия на Б
118
0
 
1
 
! Отговори
.38 super преди 9 години
...общественото мнение се подкове, че в тях има логика, нататъка всякакви разсъждения в тая линия обслужват единствено интересите на тея дето искат да ограничават оръжията, демек - на държава и политици. После почва да се приказва за застраховане, за регистрация, за някаква форма на контрол и на края се оказва, че по всяко едно време някой може да ти ритне вратата и да ти прибере всичко с което да се защитиш следващият път като дойдат да ти ритнат вратата щото много си приказвал с-у някой политик. Който не си спомня неща от преди 30години да пита родители и роднини, това след като е станало ня
117
0
 
1
 
! Отговори
.38 super преди 9 години
...защото имат жалките примери на Гърция, Испания, Франция и кой ли не още и в икономически и в политически аспект...Марио Калаби пък е пример на човек който не знае какво прави.... Какъв е смисъла да държиш оръжие в къщи освен ако не си колекционер, ентусиаст или за защита... Последната категория са доминиращите собственици на оръжие в тая държава а какъв е смисъла да се държи оръжие за защита под ключ...?!? Проблема ми с такива твърдения които ужким имат някакъв смисъл е, че когато...
116
0
 
2
 
! Отговори
.38 super преди 9 години
Леко ми пада пердето като чета индоктринирана информация,поднасяна на нашенеца.... Няма "опасна и разрастваща се култура" за обучение на деца да стрелят от малки. Има Конституция и граждани които си знаят правата, как и скакво да ги пазят и социалист за президент за последните 6 години, който съответно бутна нагоре тенденцията тея хора да са сигурни, че децата им са подковани от малки 1.) да са правилно обучени да работят безопасно с оръжие и 2.) да си знаят правата и до колко държавата може да им дава наклон на писалката, хора които не желаят Щатите да се променят по европейски модел, защото
115
0
 
0
 
! Отговори
до 137 преди 9 години
Няма цензура и какво? Решава ли се проблем? Не. Ако беше в Русия не ми се мисли с какви пръсти щяха да сочат и викат как се отглеждат убийци и агресори. Но понеже е в САЩ е просто демократично.
114
5
 
4
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Американската традиция да убиват
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки може да стреля и това се учи бързо и лесно. А пацифистите много бързо стават точни и пресметливи стрелци. Въпрос на ситуация. Но да даваш кибрит и оръжие в ръцете на 5 годишно, говори за як родителски дебилизъм и безотговорност. Иначе имат какви ли не измислени организации за защита на правата на детето.
112
1
 
9
 
! Отговори
Чичерито преди 9 години
Талибаните има какво да учат още от САЩ
111
0
 
0
 
! Отговори
хас ям преди 9 години
До шопНеоходимо ли е мнението ти да е персонално адресирано и украсено с подобни епитети?
110
1
 
0
 
! Отговори
хас ям преди 9 години
До шопНезнам да има на света по-*** и по-големи *** от шопите. И понеже съм просто *** ще те попитам шоп с главна буква ли се пише или не сте го изучавали в училище?
109
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До един българин Това, че не разбираш разликата между каране на кола по улиците и стреляне на стрелбище говори, че си сериознотъп. А това, че говориш с такъв патос, говори, че си и опасно ***.
108
3
 
8
 
! Отговори
един българин преди 9 години
"От правна гледна точка в САЩ няма ограничение на каква възраст трябва да са децата, за да могат да стрелят."Значи - за да карат кола, трябва да имат навършени 16 години, но да стрелят с каквото и да било с изключение на базука и зенитна артилерия - няма ограничения!Какво ни говори това?Първо - че голям процент от американците са опасно луди.И второ - за съжаление на русофилите, че цензура има в Русия но не и в САЩ - гледах новината по CNN. Ако това беше в Русия нямаше да го кажат!!!
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да може, като влезнат в побертета и си блъснат хормоните и се ядосат за нещо на някой, да хванат автоматичното оръжие и да убият 20-30 съученици. И после от страх от душевни и правни последствия да се самоубият. И после пак САЩ да си правят еднодневни траури. Не случайно САЩ е дивият Запад и до ден днешен!
106
3
 
5
 
! Отговори
USA преди 9 години
Amerikancite dokazvat 4e proizvejdat TERORISTI
105
1
 
1
 
! Отговори
до Айсис преди 9 години
Ха-ха - ха , голям *** си!!!Ами ние им обявихме война, НИЕ!!!Не те, а на война като на война!!!
104
1
 
3
 
! Отговори
хас ям преди 9 години
Много интересно.Как така шофьорска книжка могат да притежават на 16 години ,а за притежание на оръжие няма възрастова граница. В САЩ децата могат да се научат да стрелят,но нямат право да притежават огнестрелно оръжие.
103
2
 
9
 
! Отговори
Айсис преди 9 години
Съединените Американо-африкански Щати трябва да бъдат унищожени час по скоро от Всевишния ни Създател! Това е Гнусна Сатанинска държава, създаваща военни конфликти и разруха по цял свят. През Втората Световна война са бомбардирали България заедно с Британските Кучета и са избили при бомбардировките около 2500 цивилни българи. През войната срещу Сърбия също бомбардираха мирно население, Телевизионна кула в Белград и жертвите сред мирното население са около 5000 човека!