Руснаците спряха да протестират. Но докога?

Цените растат, безработицата също, производството се бави
Обновена: 11 сеп 2014 20:56 | 11 сеп 2014 19:29,
312
Руснаците спряха да протестират. Но докога?
Снимка: Reuters

През последния месец в Русия се състояха доста протестни акции с различни искания: за произвеждането на честни избори, за освобождаване на политизатворниците, за прекратяването на военната намеса в Украйна, пише в. "Новие известия".

Обаче не може да не се отбележи скромният - в сравнение с минали години - брой на участниците, наброяващи от един-двама до десетина. Експертите свързват това рязко намаляване на броя на протестиращите с репресивната политика на властите спрямо демонстрантите, а също с по-твърдите методи на силовите структури при разгонването на участниците.

Опасенията на гражданите да ходят на митинги се отбелязват и от социолозите. По техни данни протестната активност сред руснаците след поредния подем през 2011-2012 г. е намаляла и понастоящем е на едно от най-ниските равнища за целия период на наблюдение. При което спадът е налице по всички елементи - хората не искат да се обявяват против намаляването на жизненото равнище, а също в защита на своите права или с политически искания.

Така или иначе жители на няколко десетки града се изявиха. Например в Москва, Уфа, Благовешченск, Вологда, Якутск и Ангарск хора излязоха на демонстрации при призив за честни избори. В Мурманск имаше акция срещу въглищния прах, а из Петербург се разходи "ослепялата Русия с кръв по ръцете" - боса активистка, протягаща към минувачите окървавените си ръце, с което изразяваше протест срещу участието на руски военни в събитията в Украйна.

Но всичко става не както преди, констатират политолозите. Броят на протестиращите намалява и съответно отзвукът от техните изяви става по-малко забележим.

Впрочем известният опозиционер Борис Немцов съобщава, че планираният за 21 септември в столицата "Марш на мира" е напълно възможно да събере до 100 хиляди граждани. Но и той отбелязва, че ако примирието в Източна Украйна се запази, то провеждането на акцията няма да бъде необходимо.

"Планираме да изразим несъгласието си с вкарването на руски войски в Украйна - каза политикът за "Новие известия", - а що се отнася до общото снижаване на протестната активност, то хората просто се страхуват за своята сигурност. "Блатното дело", арестите на Удалцов, Развозжаев и Навални, всичко това принуждава активните граждани да внимават. Плаши ги и широкомащабният лозунг "Крим е наш". Ако изразим несъгласие, ще ни смачкат."

Намаляването на броя акции със социално-икономически характер Немцов свързва с това, че по-голямата част от населението още не е усетила сериозните последствия от санкциите на Запада и ответните руски санкции. Макар че последствията необратимо наближават, отбелязва политикът. В много региони цените вече се повишиха с 20 и повече проценти. "Какво ще стане по-нататък с протестната активност? Това зависи от развитието на събитията - продължава Немцов. - Когато цените се вдигнат нагоре, а количеството на стоките намалее, хората ще започнат да се събуждат. Ако примирието в Украйна приключи и "товари 200" (на руски "Груз 200" означава пратка с мъртви войници от Украйна за Русия - бел. прев.) продължат да пристигат при нас, гражданите ще се възмутят. Всъщност нещата вече вървят към повишаване на активността. Производството се забавя, безработицата расте и цените се увеличават."

Изпълнителният директор на Института за правата на човека Валентин Гефтер назовава още една причина за намаляване на "протестния потенциал" сред активните граждани - по-твърдите действия на силовите структури спрямо демонстрантите. "Като че ли властите им дадоха такава заповед. И ето, хората се опасяват да излизат на протести - каза през "Новие известия" правозащитникът, - а федералните депутати наприеха куп закони, ожесточаващи отговорността за нарушения при осъществяването на протестни акции. И макар нарушителите общо взето да се отървават с глоби, засилването на наказанията намали решителността на гражданите."

По-нататъшната съдба на протестната активност, смята Гефтер, зависи от това доколко честно ще преминат изборите, а също от положението с цените и безработицата. "Мисля, че много масови протести няма да има. Но техният брой и числеността на участниците ще стане по-голяма", заключи правозащитникът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така или иначе жители на няколко десетки града се изявиха. Например в Москва, Уфа, Благовешченск, Вологда, Якутск и Ангарск хора излязоха на демонстрации при призив за честни избори.*******************************************************************************Ха-ха, хи-хи, всичко е лъжа от ЕС и САЩ.
234
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, последните няколко коментара или сте *** или трябва да спрете с телевизията!
233
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така им се пада на глупавите и бедни Руснаци,дано и те излязат пред кремал и обесят диктатора ***
232
11
 
6
 
! Отговори
хитлер преди 9 години
Руския народ обеднява все повече и очаквам и те да излязат на площада...
231
9
 
21
 
! Отговори
vova преди 9 години
Само като му прочетеш името на журналиста - Немцов и ти става ясно колко е обективен.
230
1
 
11
 
! Отговори
До 275 - bh преди 9 години
Изказването ти е чисто българско - в смисъл "Не е важно аз да съм добре, а другия да е зле!". От коментарът ти си правя извода, че ти се радваш, че България ще изпревари Русия по БВП на глава от населението, но не защото тук в нашата държава се е случило нещо положително, а защото другата държава е станала по-зле от нас.Това на мен не ми харесва. Както не ми харесват войните, които олигархията води в световен мащаб-без значение кой САЩ или Русия.Накрая страдаме ние малките от игрите на големите!
229
3
 
10
 
! Отговори
gtf преди 9 години
До bh,ако не си алкохолендер, имаш що годе акъл и ти се работи - заплатата ти в не голям руски град е поне 3 пъти по-висока (от средната за Бг) и то стартова. Мога да ти дам и конкретни примери. Да, може да са по-ниски от средното за ЕС, но са далеч пред нас.
228
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е много зле! Затова пък ние тук сме супер- благодарение на ЕС и СЪЩ цъфтим и вързваме, няма безработица, има силна икономика,хората здрави, богати и щастливи, всичко е на шест!
227
3
 
4
 
! Отговори
Миро преди 9 години
До baiДнес ходих до супермаркета, цените изобщо не растат в САЩ с 30% драги, дори напротив в някои случаи. Нито в Европа растат, там дори може да има дефлация скоро
226
7
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ха, български гейове повтарят лъжите на своите западни колеги гейове. Я сега напишете малко истина.....че на предишни "протести" руските журналисти откриха в митингите АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАННИК И НЕГОВИ СЛУЖИТЕЛИ прикрити между хората и замаскирали се с големи *** и шалове. Обаче журналистите директно ги снимаха и запитаха за техните имена при което те на много развален руски измрънкаха нещо и избягаха. След това в предаване поназаха лицата им и тените имена и длъжности. ЕВТИНИ ГЕЙСКИ НОМЕРА.
225
1
 
9
 
! Отговори
kriza e v rusia преди 9 години
prochetete v yukito IKONOMIKA NA RUSIA ... bvp rastej za 2012 e 3,4 % srednata zaplata za 2011 e 800 dolara , srednata pensia 500 dolara , srednata klasa se e uvelichila za 6 godini ot 2000 do 2006 ot 8 miliona na 55 miliona choveci
224
6
 
46
 
! Отговори
недоволен преди 9 години
По-*** статия от тази не бях чел отдавна. Мария Нестерова, си мисли, или пък тези, които са и поръчали статията, че българския читател е толкова наивен, че да повярва на тези твърдения. Между другото, въпросния Немцов, който така в захласт цитирате, е от така наречената опозиция в Русия и е на заплата в американското посолство в Москва. Когато нещо пишете е добре да проверявате какво се случва в света около вас, ние не сме в инкубатор.
223
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да спреш вноса на коли втора употреба - що за санкция е това и как точно пречиш на някой друг, освен на бедния си народ, който НЕ ИСКА ДА КАРА ЛАДА!??!!
222
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V bylgaria nqma bylgari , samo rusnaci :)
221
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добре и без това Запада им налага санкции и спира износа към Русия. През XIX век Русия и руският народ оцеляват даже след 10 войни и после идват и 2 световни войни. САЩ няма да ги унищожат и пак ще оцелят като най-силната държава.
220
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците спряпха да протестират, защото се готвят за война, която САЩ искат. А кой ще завърши тази война не е нужно да коментирам.
219
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тука трябваше протестиращите *** да ги смажат като *** .Цяла година шепа *** саботираха и пречеха на държавата да работи.
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България БВП над 90 миларда лв.!Това е много царевица, бе!
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия беше само с едни гърди напред пред БГ( $18 000 срещу $16 000) Семейството ми е четиричленно. 4х16 000 $=64 000 $. За 25 години сме натрупали 1 600 000 $ - поне според мунчото 275 bh. Къде ли са тез паричики? Моля, ако някой знае, ще му дам 5%.
216
0
 
6
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Abe gledam po satelita edni *** davat, tuk drugi. Neshto..