Скъпи, обичам те. Заминавам на Марс!

Американка иска да е от първите, стъпили на Червената планета
Обновена: 11 сеп 2014 14:50 | 11 сеп 2014 14:50,
46
Скъпи, обичам те. Заминавам на Марс!
Снимка: Jason Stanford

Бихте ли могли да напуснeте хората, които обичате, за да се установите на Марс? Соня Ван Метер описва себе си като "амбициозен марсианец" - тя се надява да бъде една от първите, които ще стъпят на планетата след десетина години. Но това означава, че тя няма да види никога съпруга си отново, пише Би Би Си.

"Когато човек кандидатства за подобно нещо, то той със сигурност е поне малко луд! Но това е голямо предизвикателство и ще направя всичко по силите си, за да бъда част от това", казва Соня Ван Метер.

35-годишната Соня е политически съветник от Остин, Тексас. Тя е в група от 705 участници, които са избрани сред 200 000 кандидати, изявили желание да участват в холандската програма "Mars One". От тях ще се формира колония от 20 до 40 души, която ще бъде изпратена на планетата.

"Помислих си, че ще е забавно. Не съм си и мислила, че има и най-малък шанс да ме изберат, просто исках да съм част от това", казва Соня.

Нейният съпруг Джейсън Станфорд приема със смесени чувства кандидатурата на жена си и нейната 1/35 шанс да замине завинаги.

"В началото си помислих, че всичко е заради мен. Реших, че тя иска да ме изостави", споделя Станфорд.

Но след време той си променил мнението. "Колкото повече ми говореше, аз осъзнавах, че тя прави всичко това с добри намерения. Тя иска да го направи в името на човечеството и да покаже какво можем да направим, ако работим заедно", разказва той.

Планът на "Mars One" е да изпраща по четири астронавта на Марс на всеки две години, като започне през 2025 г. и продължи, докато станат 40. Финансите за проекта идват от реалити предаване, направено от създателите на Big Brother.

"Mars One" е само една от инициативите за пътуване до Марс. Друга организация възнамерява да изпрати семейна двойка до Марс през 2018 г. Пътуването ще отнеме около 18 месеца. Space X, частна фирма, която има договор с НАСА, иска да построи самоподдържащ се град на Марс до 2026 г. От НАСА обаче не планират да пращат хора на Червената планета преди 2035 г.

Любовта на Ван Метер към космоса датира още от нейното детство - тя е гледала по цял ден "Стар Трек". Дори и сега, като възрастна, гледа филма "Аполо 13" по няколко пъти в годината. Той разказва за космическата мисия през 1970 г., която завърши почти катастрофално.

"Стотици хора се събраха заедно, за да се уверят, че тези трима души ще се върнат у дома в безопасност. Щом сме били способни на това в миналото, представете си какво можем да направим сега. Не мога да си представя, че може да има някой, който да не е впечатлен от това, което сме направили в космоса, и да не се вълнува за бъдещето.", казва кандидатката за полет до Марс.

През ноември Ван Метер и Станфорд ще отпразнуват пет години заедно, но ще знаят, че може и да им остават само още 10 години. Това звучи малко странно, но за Соня не е така.

"Той веднъж ми каза, че ще ме обича до края на света и обратно", споделя г-жа Ван Метер.

"Да планираш живота си без твоята половинка е обезсърчително. Но аз ѝ обещах да я подкрепям във всичко", казва Станфорд, припомняйки си брачните обети."Ние си обещахме, че животът ни ще е приключение и това е нещото, което тя е избрала да прави."

Двойката отнася известен критицизъм относно хипотетичната си раздяла.

Един туит гласи: "Няма по-добър начин да кажеш на някого, че го обичаш, както еднопосочно пътуване до Марс."

"Мислех си, че всички ще възприемат това като една страхотна възможност за мен. Не бях подготвена да чуя, че съм ужасна съпруга, ужасна втора майка, че съм егоистична и арогантна", казва Ван Метер.

Според Станфорд нейните две доведени деца, смятат, че ще е много готино тяхната втора майка да бъде такъв герой.

Ако Ван Метер бъде избрана да отиде на Марс, двойката е решила да не се говори за това публично. Според Станфорд това може да породи много дискусии и той не иска например една от тях да бъде относно сексуалния му живот.

Станфорд сравнява мисията до Марс с експедициите на Колумб и Магелан.

"Те не са си стояли вкъщи, защото са били женени. Те са изследователи и са били подложени на голям риск. Тук също рискът е гарантиран и тя ще го поеме, водена от благородни цели", обяснява Станфорд.

Според хората тази мисия е много опасна, дори самоубийствена.

"Това е най-големият риск, който съм поемала, но си струва. Ако не сте намерили нещо, за което бихте жертвали живота си, значи наистина не сте открили какво искате от живота. Чувствам се късметлийка", споделя Ван Метер.

Преди да излети ракетата за Марс, кандидатите ще се подготвят на Земята около 9-10 години. Ще бъде направено риалити шоу и има план бъдещите астронавти да бъдат избрани от публиката.

Но какъв ще е животът на тази малка група, изпратена в космоса? Според Станфорд ще бъде "скучен", а според жена му - "клаустрофобичен и неудобен".

"Ще имаме много занимания, за да се борим за оцеляването си. Според мен няма да имаме много време да мислим за липсата на свеж въздух и светлина", предполага Ван Метер.

Дали цялото това приключение ще се случи, никой не може да каже. Но Соня Ван Метер е оптимистично настроена и смята, че трябва да се впусне в това предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
TOny Dinozzo преди 8 години
тТОНИ ВИНАГИ ЩЕ БОЛИ СКЪПИ НЕ СПИРАМ ДА МИСЛЯ ЗА ТЕБ
45
1
 
2
 
! Отговори
джетро гибсс преди 8 години
НАИСТЕНА ЩЕ МИ ЛИПВАШ СКЪПИ
44
0
 
3
 
! Отговори
джетро гибсс преди 8 години
До скъпи тази вечер като се видим в военени престъпления обещавам ти че се целуваме сега до идинаси часа
43
2
 
2
 
! Отговори
дон епис преди 8 години
скъпи ти не рабираш че ме обичаш малко здради чарли или пък лари скъпа слушай аз нищо общо нямам с тях
42
4
 
2
 
! Отговори
дон епис преди 8 години
дон обичам те
41
1
 
3
 
! Отговори
джетро гибсс преди 9 години
каква любов бе скъпи мой не ме рабираи погребашно
40
0
 
3
 
! Отговори
джетро гибсс преди 9 години
майче няма нужда да ти викам нищо
39
1
 
3
 
! Отговори
джетро гибсс преди 9 години
какъви въпроси
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До джетро гибсснаистена ли ми го казваш
37
0
 
2
 
! Отговори
джетро гибсс преди 9 години
боже джетро обичам те много
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 43 И това е така, защото Твореца като е създавал човека го е правил с ръце и е започнал отдолу нагоре ,а към края ръката му е трепнала много силно.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навсякъде е хубаво, където не сме.
34
1
 
10
 
! Отговори
american boy преди 9 години
Искам да запиша тъщата за експедицията до Марс, а ако може някъде по-далече още по-добре!
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жена ми не ще да ходи на Марс :(
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ наистина би могла да издава УДОСТОВЕРЕНИЯ за Марс.
31
1
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Мъже не искате ли бе?Марсиянки няма ли там?
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
малко луда ли, напълно луда е-напуснали сме Марс за да сме на по--добро място.Само, че има заинтересовани и то да стане лошо място. А БЕ, НА ВСИЧКИ ДЕТО ИСКАТ ДА ИДАТ НА МАРС ИМ ПРЕПОРЪЧВАМ ЕДНОГОДИШЕН ТРЕНИРОВЪЧЕН ЛАГЕР В БЪЛГАРИЯ С 300 ЛВ.НА МЕСЕЦ. АКО СЕСПРАВЯТ ПРАВ ИМ ПЪТ И УДОСТОВЕРЕНИЯ ЩЕ ИМ ДАДЕМ
29
1
 
4
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Всички сме дошли оттам - от космоса, където енергията се е превръщала и се превръща в материя, в химически елементи... И един ден ще се върнем там, за да си отговорим на много въпроси...
28
0
 
10
 
! Отговори
хуманоид преди 9 години
как на Марс бе?!...никого не съм канил у дома!...;)
27
1
 
13
 
! Отговори
аналнологичен случай преди 9 години
марсе, марсеее, дземньо македонска, па ке се тепаме...