Гарнизонната църква в Потсдам - символ на злото или къс история

Трябва ли да се реновира църквата, където се е зародил Третият райх?
Обновена: 17 сеп 2014 18:35 | 17 сеп 2014 18:30,
43
Гарнизонната църква в Потсдам - символ на злото или къс история
Гарнизонната църква през 1933г. Снимка: Flickr/ Collin Pickett

Плановете да се реновира една църква, която е свързана с Хитлер и възхода на нацистката партия, пораждат различни мнения за това как германското общество възприема миналото си, пише Би Би Си.

Сградите не са само тухли и хоросан. Това твърдение се доказва със спора, който предизвиква проектът за реновиране на Гарнизонната църква в Потсдам.

Църквата буди противоречиви чувства у германците, защото е станала свидетел на съдбовни събития за германската и световната история. Гарнизонната църква е била енорийската църква на пруското кралско семейство. Бах е свирил на орган там, а кралете на Прусия, включително Фридрих Велики, са били погребани в църквата.

Но това не е причината да има противоречиви мнения относно реновацията. Проблематичното е, че в тази църква Хитлер легитимира своята власт пред висшата класа в Германия.

Не е сложно да се разбере защо темата е противоречива за германците. Църквата е била частично разрушена през 1945 г. и унищожена от комунистите в Източна Германия през 1968 г. Но сега има средства за цялостна реконструкция и каменните основи са вече излети.

"За мен тази църква е символ на злото. Това е мястото, където Третият райх се е зародил", коментира Максимилиан Даличоу, който е против строителните проекти.

Няма съмнение, че Денят на Потсдам - 23 март 1933 г., е съдбовен. Тогава в Гарнизонната църква се провежда първото заседание на новия Райхстаг. Там се провежда и историческото "ръкополагане" от страна на Паул фон Хинденбург на новия канцлер Адолф Хитлер.

Церемонията по случай свикването на новия Райхстаг е филмирана за масово разпространение. Тя е организирана под ръководството на Гьобелс и тази уж тържествена и весела церемония е била представена навсякъде по света. Това бил денят, когато Хитлер се превърнал от един дребен човек в лидер, който елитът започнал да уважава.

Не е чудно, че има хора, които се противопоставят на реконструкцията на сградата, в която се е случило това събитие.

"Това е една от най-необикновените църкви от времето на барока. Тук се сблъскваме с нашата история много повече, отколкото на което и да е друго място", казва Волфганг Хубер, бивш епископ на Берлин-Бранденбург и председател на комисията, която отговаря за реконструкцията.

Той иска да покаже как една църква може да се възроди от пепелта. По план в реновираната сграда ще има и изложби, свързани с миналото на Германия.

След окончателното разрушаване на църквата през 1968 г. лидерът на комунистическата партия Валтер Улбрихт смятал, че църквата не се вписва в атеистичната концепция на социалистическата утопия.

Но според Волфганг Хубер църквата трябва да се реновира, защото в противен случай това ще означава победа за разрушителите ѝ.

"Да оставим мястото празно, означава да направим победители Гьобелс и Улбрихт", смята бившият епископ.

Потсдам е бил по-скоро старомoден град в Източна Германия. Той е бил построен в бароков стил, с куполи и златни кули, но голяма част от тях са били унищожени.

С падането на комунизма обаче Потсдам отново се е превърнал в магнит за пари и място за берлинските богаташи. Вилите край езерото, които са били домове за обикновените хора по времето на комунизма, са превърнати отново в жилища за най-богатите.

Някои жители на комунистическия Потсдам обаче се чувстват "изключени". Максимилиан Даличоу споделя, че има чувството, че са изгонени и че нямат право да живеят вече в този район. По думите му градът се е променил и сега това е район за богаташи.

Това усещане не е рядко срещано в източната част на Германия. Малцина са тези, които искат отново да живеят в ГДР, но не всички се чувстват удобно в новата Германия и реконструкцията на Гарнизонната църква подсилва това усещане.

"Населението смята, че този проект е спуснат от хора, които си мислят, че знаят как Потсдам би бил по-добър град. Те го виждат като живописно място, където никога нищо не е било разрушавано. Сякаш искат да се престорят, че Втората световна война никога не се е случвала. И на мен не ми харесва това", завършва Даличоу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО преди 9 години
КАКВО , ЗЛО , КАКЪВ ФАШИЗЪМ ,....КАКВИ ГЛУПОСТИ!????БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФЮРЕРА , БЪЛГАРИЯ СИ ВЪРНА БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ , МАКЕДОНИЯ И Ю.ДОБРУЖА---С МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ!!!!!!СТЛИН И СССР , ПОСЛЕ РАЗПОКЪСАХА БЪЛГАРИЯ , ...ЧЕ ДАЖЕ И ПОДАРИХА ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ НА СЪРБИЯ И ТИТО!!ДОЛУ РУСКАТА ЧЕРВЕНА ДУПЕДВСКА ВЪРХУШКА В БЪЛГАРИЯ!!!!
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако изкат да унищожават като в България (Мавзолея например), да започват с паментика на Бисмарк до колоната на победата в Берлин. Бисмарк е от главните виновници за първата световна
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво е това реновиране........ реставриране, обновяване, а стига с измислени думи, още не сме станали германци
30
1
 
3
 
! Отговори
Параграф 22 преди 9 години
Подробности около Ицето - в забранената в Германия и Швейцария книга в два тома "Властта на тайните общества през ХХ век". Няма да пускам линкове. Приятно четене, пише от всичко по много и още.
29
2
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 31,Единствената грешка на Хитлер е,че тръгва на Изток.Избрал е именно тази църква и полага клетва в нея като канцлер.Много"ако"и противоречия има в историята ,но...Ако Хитлер беше победил ,България щеше да е на три морета, нямаше да има БРЮМ, Косово, Факултето, Столипиново..."Готите биват идентифицирани от гетите от Прокопий, Йордан и др. летописци.Гетите от своя страна са траки, а не германи."-топонимите издават произхода и връзката ни.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте и да забраним секса защото от секс се раждат такива като Хитлер....
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочети Евангелие ,нехрист.
26
2
 
20
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Преди Хитлер е имало и друга история.Църквата е изградена 1733-35 г.Само с Вермахта ли е свързана?Освен политика има култура,музика.На гроба на Фридрих Велики Наполеон произнася легендарната реплика през 1806 г.:"Ако беше жив,аз нямаше да съм тук."Съюзът между Русия и Прусия е скрепен пред олтара на църквата.За ГДР е свързано с пруския милитаризъм.Разрушена от бомбардировките през Втората световна война.Все пак е църква,храм,какъв символ на злото може да бъде място в което се молим самоза добро?
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИЕ БЪЛГАРИТЕ :Ти не си -,,ние българите".Радавай се че драскаш тук,защото Фюрера щял да се ми със сапунчента направени от твоите предци.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Малцина са тези, които искат отново да живеят в ГДР."Тва говори всичко.
23
12
 
20
 
! Отговори
НИЕ БЪЛГАРИТЕ : преди 9 години
НЯМА ЗА КАКВО ДА МРАЗИМ ФЮРЕРА --ТОЙ НИ ДАДЕ ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ!ЕС--ПОНЕ ПРЕМАХНА ГРАНИЦАТА С БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ!!!РУСИЯ ---ЩОМ ДОЙДЕ , ВЕДНАГА НИ ВЗЕ ВСИЧКО И ГО ВЪРНА НА ТИТО!..ДАЖЕ И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ИСКАШЕ ДА МУ ХАРИЖЕ....ЕГАТИ , "БРАТУШКИТЕ"!!!!
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер е мразен от демократи, комунисти и ционисти, това го прави враг на всички, които искат да наложат своята визия за нов световен ред. Основната му движеща сила е желанието му за една силна и независима държава, неподвластна на чужди интереси, идеал, който той защитава с цената на всичко. Историята се пише от победителите, а победители са всички изброени без него. Сега борбата за кокала е между тях, борба кой да наложи своите принципи над останалите.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак Хитлер идва на власт след избори,а не чрез преврат.Корените за тази власт трябва да се търсят далеч назад-ВЕРСАЙ.Останалото го знаете.
20
2
 
18
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Какво щастие за управниците, когато хората не мислят. Когото Бог е направил роб, никакво парламентарно гласуване не може да го направи свободен човек. - Адолф Хитлер.
19
3
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Ти вярваш ли си?Комунистите от СССР ли са православни?Болшевиките ли? ЧК ли? Тези дето са най-големите антихристи в историята.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На комунистите все църквите са им виновни.Все пак това е храм, даже си има история, Императори, велики композитори.А тук една купчина грозсен бетон без история и без стойност грози центъра на София, ама никой не го бута. Бил "паметник" на комунистите.Пък и Хитлер е бил социалист. Т.е. не е бил много вярващ. Даже е бил окултист. Какво е виновна църквата?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15Няма добра или лоша история - има история. И това, което се е случило в миналото, трябва да се знае и да се помни, за да не се повтори. Аман от демократи, братче!
16
2
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Разбира се че е част от историята ! Дори и тези които мразят Хитлер биха се съгласили че от години на сам точно в България трябва една жестока част от "Третия Райх" да мине за година две ......това което е започнал фюрера да върши като е искал да заличи всички "роми" за тях съм съгласен ...фюрера е знаел че от тоя бацил нищо хубаво няма да излезе , а само беди и проблеми !
15
2
 
10
 
! Отговори
Да реновират храма! преди 9 години
Тази църква е част от немската културна и политическа история.Трябва ли, например, да съборим сградата на нашето Народно събрание, само заради това, че там са заседавали онези депутати, които през 1945 г. са били осъдени на смърт?Видях Потсдам само веднъж. Бях на 15 г., този град беше част от маршрута, който родителите ми бяха избрали за екскурзия със семейния ни автомобил. Мога да ви уверя, че този град има специфична атмосфера, нещо от миналото е съхранено там, колкото и да са разрушавали.
14
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Пропусна и фасадната демокрация, която някои наричат просто "демокрация".