Беларус открива вкусотиите на Европа след руското ембарго

"Не бях ял сирена, произведени в чужбина, сега си купувам маскарпоне"
19 сеп 2014 22:53, Елка Василева
273
Беларус открива вкусотиите на Европа след руското ембарго
Снимка: архив, Reuters

Френски сирена, белгийски и швейцарски шоколад, германска кандирана захар и истинска италианска паста: Беларус, често определяна за "последната диктатура на Европа" открива вкусотиите, произведени в Европейския съюз, благодарение на руското ембарго върху редица хранителни стоки, пише Татяна Калиновская от Франс прес.

Ударена от тежки западни санкции, Русия, която Съединените щати и ЕС обвиняват, че е замесена в конфликта в Украйна, забрани в началото на август вноса на хранителни продукти от страните, които я санкционират.

Заради това безпрецедентно ембарго доставчиците масово се обърнаха към съседен Беларус, където камамберът и испанският хамон - продавани единствено във висок клас супермаркети на двойни и тройни цени в сравнение с Европа - досега бяха непостижима мечта.

"Благодаря на Владимир Путин!", каза инженерът Владимир Нестерович, който купува кутия италиански сладки за сина си на цена 1,70 евро в супермаркет в Минск.

В момент, когато цените на някои хранителни продукти в Русия скочиха след налагането на ембаргото, обикновените беларуси могат да се почерпят с бри или пармезан, без да харчат кой знае колко.

Европейските износители, чийто достъп до големия руския пазар бе спрян, загрижени да си продадат стоката на всяка цена, намаляват стойността й за Беларус.

"Никога не съм ял сирена, произведени в чужбина", признава Александър Василев, университетски преподавател в Минск. "Сега си купувам маскарпоне и си го мажа на филия всяка сутрин. Оказва се, че е вкусно и не огладнявам чак до обяд", сподели той за АФП.

Различни видове маскарпоне жънат успех сред клиентите, потвърждава отговорник по продажбите на този супермаркет в беларуската столица, както прасковите и чушките, предлагани за едно евро килограма.

„През този сезон купувам вносни плодове и зеленчуци, колкото си искам", радва се пенсионерът Андрей Фокин.

Бумът на продажбите на вносни храни е факт въпреки постоянните напомняния по беларуската държавна телевизия, че местните продукти са по-качествени.

Управлявана с желязна ръка от авторитарния президент Александър Лукашенко от 1994 г., Беларус бе неколкократно обект на санкции на ЕС, който обвинява Минск в репресии срещу опозицията.

Съгласно националната програма за сигурност на храните между 80 и 85 процента от консумираните продукти в 9,5-милионната страна трябва да бъдат произведени в Беларус.

Гражданите на тази страна, които харчат средно над 40 процента от приходите си за храна, днес се оплакват само от цените на алкохолните напитки, произведени в Европа. "Жалко, че Путин не наложи ембарго и на алкохола!", възкликна Нестерович.

Златен момент за (беларуските) износители

Сега, когато хората в Беларус се радват на вкуса на деликатеси с марка "произведено в Европа", местните производители опитват също да спечелят от конфронтацията между Москва и европейските страни, увеличавайки износа за Русия.

Така износът на беларуски хранителни продукти е нараснал със 7 на сто през август по данни на министерството на земеделието в Минск.

"Настъпва златен момент за беларуските износители", смята Фьодор Привалов, директор на Центъра по селско стопанство към Националната академия на науките на Беларус.

"Такива възможности се появяват веднъж на 20-30 години", подчерта той и уточни, че беларуските хранителни продукти се изнасят чак до Урал.

Разглезени от изобилието на вносни стоки от ЕС, някои беларуски потребители все пак се чувстват засегнати от решението на местните производители да преориентират доставките си към Русия.

Пенсионерът Леонид Дейко се оплаква, че вече не може да открие в магазините любимото си беларуско мляко. "Нямам нужда от вносни продукти, дори не поглеждам към тях", допълни той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купувайте си. И нас ни ****а*а с рия ***. Опитвайки се из града да ди намеря да ям.нещи напълно безопасно, непотискащо имунитета , е доста трудно .
187
0
 
5
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 9 години
И в България ПЕНСИИТЕ не искат вносни сиренаНямат пари и за българскиЗащото има опасност да опоскат парите на държавата!ЦИРК Който не скача е .....
186
7
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 9 години
Като толкоз ви харесва в Русия и Беларус, и е толкоз гадно в България и Европа, защо не си запретнете потурите и не отидете там?Селяни прости...
185
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не можем да стигнем Белорус по качество на храната.разнообразието на млечни продукти е толкова разнообразно !!!!!!!!!салами каквито искаш, бонбоните им са страхотни, какво да изброявам още?само този, който не е стъпвал там може да си мисли , че там лошо.за един коментар по отдолу- да, ядат много картофи, но в какъв вид? имат стотици рецепти с картофи. така, че стига с тая евтина пропаганда!
184
1
 
11
 
! Отговори
Хич преди 9 години
До Анонимен 213"Аз пък си мажа филиика хляб с маргарин калиакра и огладнявам чааак довечера"Маргарина го правят от нефт, имаш още малко време живот......
183
11
 
12
 
! Отговори
Гацо преди 9 години
Беларус са бедни, като мишки .Минималната заплата е 200 лв., като в умряла Украйна .Ядът главно картофи, те това и произвеждат, какви "камамберът и испанският хамон" .Руснаците имат пари и заради санкциите много европейски вносители на стоки са пред фалит . САЩ се ***, както винаги става .
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пвц доматите как са а?
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
qjte donasita gemeo oligofreni ta tezi hrani izobshto ne sa polezni za zdraveto ***.
180
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И България "откри" вкуса на европейските продукти и затова забрави за своите.
179
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Беларус открива вкусотиите на Европа..." - като ГМО продукти, продукти с всевъзможни нитрати и химии в тях, изкуствени подсладители и всякакви други такива вкусотии от които скоро ще започне да се сдобива с рак и други модерни европейски болести!
178
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво им е екологичното на беларуските продукти, след като бяха най-засегнатата страна от Чернобилската авария ?!
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След "вкусотиите" естествено идва продрискването
176
2
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
Не са луди Беларусите, те си продават стоката на нормални цени в Русия,а Купуват на половин цена от ЕС...........хахаха
175
2
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
Вносът уби родното производство,а това рефлектира върху слабата трудова заетост в България.
174
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яжте пропаганда от съфетски тип , докато милионерчето станишефф си харчи милионите на запад , те товае е комунизъм руско еврейска рулетка , кой бил фашист кой бил военен *** и кой бил богат педофил , чакаме светлия комунист путин яр да удари израел , до тогава си е обикновен *** от съфецлум, и по добре да се гръмне сам .......юислес пийс оф шийт,за без пари.
173
5
 
23
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Кво се радвате бе, и вас ви заляха европейските ***. Като са толкова превъзходни що не си ги ядат, ами търсят къде да ги пласират.
172
2
 
23
 
! Отговори
млекар преди 9 години
ДРАГИ *** ПЕТКОВЦИ КАШКАВАЛА КОЛКОТО ПО-ДЬЛГО ЗРЕЕ / ПРЕСТОЯВА/ В МАЗЕТА ПРИ ТЕМПЕРАТУРА 12 ГРАДУСА ПО ВКУСЕН . В ПРЕКРАСНИЯ СОЦИАЛИЗЬМ. КАШКАВАЛА ПРЕСТОЯВАШЕ 6 МЕСЕЦА. АКО ПРЕСТОИ ГОдина става супер и е без мухал плесен. Не митише на препикано азотнаа никня и *** ***. Наздрраве
171
4
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
По комуницко време един прятел когато отивайки в Масква прекарваше два чемодана пълни с рекламни торбички на цигара или дънки от КОРЕКОМ, там се разпродавали като топъл хляб и след тази делавера внасяше два портативни рушки телевизорчета, които също заминаваха на момента в НРБ. Такива хубави времена бяха!
170
15
 
31
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Кореком беше мечта за еснафите, никога не ми е трябвал Кореком, пък не съм видял по корекомите кой знае какво - дънки и ...дъвка, и разни джундурии , с които колконизаторите са купували диваците. В българските магазини имаше всичко необходимо за нормалното съществуване.
169
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sofetoДа, така беше. И даваха мило и драго за същите тия швейцарски шоколади, които сега плюят. Сменяха долари на черно. Не и рубли.