Липсва нов месия, само скандал може да заведе хората до урните

Нестабилност и след предсрочния вот вещаят анализатори
249
Липсва нов месия, само скандал може да заведе хората до урните
Снимка: БТА

Вместо да печелят от предизборната кампания, се оказа, че политиците губят и в крайна сметка на 5 октомври, когато е предсрочният вот, до урните ще отидат едва около половината или дори по-малко от имащите право на глас. Такава е прогнозата на анализатори, чиито мнения събра Dnes.bg в разгара на предизборната кампания.

„Кампанията върви доста вяло и скучно, няма дебати, които да могат да привлекат вниманието на хората, по-скоро цари апатия, която се основава на няколко неща - на цялото ни нехаресване на политиката и на политиците, на скандалите, които текат в общественото пространство и на непрекъснато повтарящите се сюжети и послания“, коментира политологът Иван Начев.

Според него вече става напълно ясно, че политиците не могат да обещаят на гласоподавателите нещо, което е изпълнимо.

„Те обещават трудно изпълними неща, нито работните места, нито доходите могат да се увеличат, при положение че няма икономическа и политическа стабилност и не се стимулира средния и дребен бизнес. Дори предишното и по-предишното правителство, които бяха на двата основни опонента сега -  БСП и ГЕРБ, подкрепяха по-скоро корпоративния бизнес", коментира Начев.

Според него поради тази причина и заради това, че не се вижда политическа нагласа за решаване на основни проблеми, а обратното, има борба кой да спечели повече, за да се наложи над другия, но за да защитава собствения си партиен интерес, избирателната активност ще е по-ниска и под половината от гласоподавателите ще отидат от урните. 

Той смята, че хората се настройват още по-негативно към политиците заради опитите на кандидат-депутати да се възползват от наводненията, като помагат на пострадалите, както постъпиха претенденти от ГЕРБ, като отидоха да чистят домове и дворове в наводнени села.

„В крайна сметка, това настройва избирателите срещу тях, защото те знаят какво ще се случи, след като тези хора станат депутати и няма да се сетят за нас до следващите избори“, коментира Начев.

Според политолога Димитър Ганев от „Галъп“  кампаниите на партиите от втория ешалон, като Реформаторския блок, „България без цензура”, „Патриотичният фронт” и АБВ, изглеждат дори по-динамични от тези на големите формации.

„Това е съвсем нормално и логично. Един евентуален неуспех на изброените по-малки партии би нанесло катастрофален удар на всяка една от тях. За тези формации изборите на 5 октомври са въпрос на оцеляване  - на живот и смърт“, коментира той.

Въпреки че кампанията засега е вяла, Димитър Ганев смята, че не трябва да се изключва в останалите дни до изборите сериозно преобръщане вследствие на някакъв скандал.

Той също смята, че ще има ниска избирателна активност.

„На този етап не се вижда някаква свръхполитизация, нито пък вълна от протестен, наказателен вот. Не би ме учудило на изборите да излязат дори по-малко от 3 милиона и половина избиратели, което ще нареди предстоящите избори на първо място по ниско участие от началото на демократичните промени у нас. На хоризонта липсва нов „месия”, нов „спасител”, който да мобилизира голяма част от периферните избиратели, което да вдигне избирателната активност“, коментира политологът.

Ганев обаче не изключва, ако стане евентуален скандал в дните преди вота, това да предизвика електорална вълна, подобна на тази, на която бяхме свидетели през 2009 г. след изказването на Ахмед Доган в с. Кочан за разпределението на порциите в държавата, което предизвика огромна мобилизация на протестен вот срещу тогавашната тройна коалиция.

Според социолога Мира Радева от Центъра за анализи и маркетинг кампанията е толкова вяла и неубедителна, че само 40% от избирателите са категорични, че ще гласуват.

 „Хората явно са много разочаровани и от непрекъснатото говорене за увеличението на тока, от пълното безсилие на политиците за решение за КТБ, има чувството, че тази държава е оставена на самотек, като че ли липсва желание за държавност“, призна тя.

Според нея, докато не се смени основният строеж на държавата, нищо няма да се промени. Радева се обяви за смяна на избирателната система, която би трябвало да стане мажоритарна.

„Йорданка Фандъкова, когато стана кмет, се говореше от типа „Айде сега, една учителка“, но заради ежедневната работа, която тя върши заедно с екипа си, пред очите ни София става всеки ден по-хубава. Моят призив е да се промени избирателната система да стане мажоритарна и да избираме на два тура, както избираме кметове“,  заяви тя.

Изводът, който е направила от пътувания в страната, е, че хората не познават дори водачите на листите на основните партии в района си, което също ще се отрази на избирателната активност.

Анализаторите са единодушни, че най-вероятно след изборите няма да се формира стабилно мнозинство, което пък означава, че скоро може пак да се наложи да има предсрочен вот.
 
„Ако влязат повече партии в НС, 97 ще са местата на ГЕРБ, което гарантира, че няма да има стабилно правителство, ако влязат четири партии, може ГЕРБ да се обедини с Реформаторите, ако те си смъкнат грандоманските претенции, за каквито всъщност нямат причини, може и да има някакъв кабинет, но има много опции отворени“, прогнозира Мира Радева.

Според Иван Начев въпросът е колко партии ще влязат в парламента, което, разбира се, зависи от избирателната активност, защото към момента има много хипотези.

„Ако влязат само три партии, няма как да има мнозинство, ако влезе и Реформаторският блок, също не може да гарантира стабилност, защото пък той е коалиция, и отсега следващият парламент изглежда нестабилен“, твърди политологът.

Той смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще стане заложник на Обединението, ако формира с него дясноцентриско управление, защото в Реформаторския блок влизат партии с различни интереси.

„Ако след изборите се състави правителство, има едно сигурно нещо и една много голяма въпросителна. Сигурното е, че ГЕРБ ще присъства в следващата управленска конфигурация. Въпросителна е с кого ще си партнира Борисов“, коментира Димитър Ганев.

Според него най-логичният партньор на партията на Борисов е Реформаторският блок, което би била очаквана и добре приета коалиция от страна на обществото и Европа.

„Но пред тази управленска конфигурация има няколко съществени проблема. На първо място, не можем да сме сигурни, че двете формации ще разполагат с над 121 народни представители. На второ място, предвид тежките противоречия и конфликти вътре в Реформаторския блок, хомогенността на парламентарната група на Реформаторите след 5 октомври е под въпрос. Оттук нататък варианти има безброй. Ако на Борисов му трябва трети партньор, той може да намери парламентарна подкрепа и в лицето на Патриотичния фронт, както и на АБВ, ако тези формации разбира се, намерят място в 43 НС. Голяма коалиция или коалиция с ДПС изглежда много малко вероятна“, смята политологът от „Галъп“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо наричате партии икономически группировки,които се отчитат на ДС правителство в сянка,и ако официално ООД БЪЛГАРИЯ е във фалит,не значи,че премиите в борда на директорите не са огромни
196
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки глас за Патриотичния Фронт, ако не искате турците да управляват повече!БСП винаги са били в съглашение с тях, т.нар. Реформаторски блок си има турска партия, Атака крепеше правителството на турците, Гоце бе избран два пъти с помощта им, а Борисов ще се съобразява с единствените, с които ще може да управлява - ПФ, та ще се откаже бързо от глупостите за 10 зам.министри-мюсюлмани. Хора, бъдете прагматични и бъдете патриоти!
195
1
 
6
 
! Отговори
Бени преди 9 години
Това е миииит!! Мит е, че ако не се гласува ще се облагодетелства ДПС!! Да, теоретично така излиза, но какво показва практиката в България?! Че каквото и да правим, накрая винаги ДПС управлява било в коалиция, било задкулисно! Така че подобен род заплахи звучат абсурдно и манипулативно. ИЗХОДЪТ Е ПРОТЕСТЕН ВОТ С НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ! БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ. Гласовете за мслките партии ще бъдат преразпределени към големите!
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Dea AtargatisBokluk
193
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Ще изкарат кирливите ризи на Бойко и Цецо по-повод изборите .А те горките, имат много .
192
2
 
5
 
! Отговори
tati преди 9 години
Аз предлагам да изберем Лидер със партия която до сега не ни е управлявал - да му гласуваме ДОВЕРИЕ . Другите ги видяхме какво могат досега - НИЩО САМО ГРАБЯТ.Хайде Българино СТИСКА ЛИ ТИ да направиш такъв избор . И тъй сме я *** отсякъде - НИЩО НЕ ГУБИШ . Само може да спечелиш - КЪСМЕТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
191
2
 
11
 
! Отговори
12345 преди 9 години
Гласувайте братя българи! Трябва да гласуваме. Масово да се излезе на 5 октомври и да гласуваме. Кой за когото иска да гласува, Дори за непознати нам партии. Тогава може би ще има ефект от изборите. Защото, ако не излезем да гласуваме, твърдият електорат на ДПС, както винаги ще гласува под строй. И какво ще стане тогава, като плюнат и ще ни удавят с плюнката си. И пак ще гледаме мазната физиономия на Местан, и пак ще плюем Доган, но късно ще бъде. Да спасим България! Гласувайте!
190
8
 
10
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 9 години
Бойкот на политиката и политиците унижили народана нашата прекрасна страна! ПЪЛЕН БОЙКОТ НА 5.10.2014
189
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тези 23 години българина видя, че предоставяйки властта без да има някакви средства и лостове за контрол, то самата власт се обръща срещу него.
188
2
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
месия има, казва се КТБ
187
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като направим бойкот какво? ДПС пак да се облагодетелства от липсата на гласове? И онзи, дето е стиснал за гърлото повечето държавни институции да ми се хили като зелка? Ще гласувам, дори и да е за по-малкото зло. Поне ще знам, че бъркам в здравето на една определена партия.
186
5
 
19
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!!!!Изборния закон е такъв, че тези бандюги ще управляват до девето коляно! Чрез баш" българите" в Анадоло,САЩ, Канада и целия свят. И като ги изберете, ще Ви покажат среден пръст и арогантно ще Ви плюят в очите " Нали Вие ни избрахте?!". Ще ходят на работа когато искат и както си искат, ще прескачат от партия в партия и ще КРАДАТ! Ще продължават да крадат най безогледно !!!!!!
185
0
 
4
 
! Отговори
Менко преди 9 години
Новият месия има дудук в гащите.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
prane na pari ,eksploatacia na trydovia chovek zablyda krajbi manipolacii ot partii i texnite lideri dalaveri za miliardi ,iztinata e edna dravnik i bradva za tezi predateli izmenici .
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП/ДС и ДПС заедно с Бареков смятат, че и този път ще изманипулират хората. Надявам се, че популизма,наглостта и кражбите им няма да бъдат забравени и хората ще гласуват за когото трябва, за да се променят най-после нещата и в България.Много корумпирани е имало във властта през този фасаден преход, но промените в съдебната система ще ги поставят на мястото им по законите на справедливостта. Недостиг на истина и справедливост е пръта в колелата на промените за България. Успех на честните можещи!
182
7
 
6
 
! Отговори
kenneth.thefreckle преди 9 години
MILI HORA, GERB E EDINSTVENATA PARTIA KOQTO POKAZA GRIJA ZA OBIKNOVENIA CHOVEK. TE ZASTANAHA NA STRANATA NA OGRABENITE, UBIDENITE I POSTRADALITE. NE SE OSTAVQITE NA PROPAGANDATA NA BSP DA VI KAZVAT OBRATNOTO.
181
5
 
10
 
! Отговори
едно и също преди 9 години
Много добре разбирам комунистите с техния "народен съд"...
180
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искат да живеят българите добре трябва да сложат край на фасадната демокрация да поставят ДПС извън закона....и да почнат до оправят *** да се въведе ред и правосъдие .. а корумпирани политици .... и крадливи олигарси на заслужен отдих в Белене
179
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то е ясно, че състоянието от 2013 не се е променило в основата си. Разположението на войските клиентелисти е същото. Има само някои незначителни промени в ариергарда. Ефрейтор сидеройд не успя да разгъне маршалския жезъл, защото възелът на раницата му запецна, а от бункера извадиха нови патерични комунистически попълнения, начело с ефрейтор барекоид и др. по-незначителни. Та, за какво са необходими още избиратели. Има достатъчно клиентела.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то е ясно, че състоянието от 2013 не се е променило в основата си. Разположението на войските клиентелисти е същото. Има само някои незначителни промени в ариергарда. Ефрейтор сидеройд не успя да разгъне маршалския жезъл, защото възелът на раницата му запецна, а от бункера извадиха нови патерични комунистически попълнения, начело с ефрейтор барекоид и др. по-незначителни. Та, за какво са необходими още избиратели. Има достатъчно клиентела.