Богатите и контрабандата на пари

Милиони евро се конфискуват на ден от европейци, укриващи доходи
Обновена: 22 сеп 2014 13:44 | 20 сеп 2014 18:00,
29
Богатите и контрабандата на пари
Снимка: архив, Reuters

Нервен мъж се поти на парижка гара. Изглежда видимо притеснен, стискайки силно куфарчето си с две ръце. За френските инспектори е видно, че това е заподозрян в престъпление, което се оказва много “модерно” в последно време в Европа – контрабанда на пари, пише сп. “Нюзуик”.

Обиск на пътника потвърждава подозренията – Борис Бойлон носи в себе си 350 хиляди евро в банкноти от по 500. Тези банкноти са наричани в Европа “Бинладенки”, защото са предпочитани от терористите.

Но не само екстремистите пренасят нелегално огромни суми пари през държави, континенти и часови зони. Средната класа и богатият елит на Европа отчаяно се опитват да запазят авоарите си от дългата ръка на данъчните служби.

Бойлон, бивш посланик в Ирак и Тунис и носител на висши военни отличия, е един от тези хора, които са взети на прицел от правораздавателните органи в Европа. Полицията във Франция, Германия, Холандия, Испания, Италия, Белгия и Швейцария инвестира сериозно в обучението на кучета, които да душат не за наркотици, а за специфично мастило и химикали, използвани при банкнотите.

Катализатор за вълната от незаконно движение на пари е решението на банките в Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Монако да се откажат от дългогодишната практика за поверителност на влоговете на чужденци.

Под натиска на Съединените щати и Европейския съюз, тези банки предупредиха клиентите си, че ако не декларират вложенията си пред властите в собствените си държави, ще го направят вместо тях. Така някои вложители решават да играят рискова игра на котка и мишка.

Само във Франция през 2012-та година дневно са били конфискувани 318 хиляди евро недекларирани пари. Тези пари са били укривани в пакети от чипс, в тайници в куфари, в туби паста за зъби, в някои случаи дори в джобовете на деца, превърнати от родителите си в “мулета” за пренос на пари в брой.

По данни на Интерпол в Европейския съюз, Швейцария, Лихтенщайн и Монако на ден се конфискуват по 1 милион евро. По закон максимумът на пари, които могат да се прекарват през граница, без да се декларират, е 10 хиляди евро или техният еквивалент в съответната национална валута.

Според експерта Матю Делахаус алтернативата пред хората, които искат да избегнат данъците, е да изтеглят парите от тайните сметки в чужбина и да ги скрият.

През лятото на 2013-та година 4-членно семейство привлича вниманието на полицията на гара в Базел, Швейцария. Майката и бащата пълнят джобовете на дрехите на децата си не с лакомства, а с пачки пари.

Общата сума, която се опитват да изнесат към Германия и след това към крайната точка САЩ, е 600 хиляди евро. Стига се до арест и конфискуване на парите.

През февруари детективи задържат пътник във влака Цюрих – Париж. Той пренася в плик, увит около крака си, 1,8 милиона евро.

При подобна проверка възрастен мъж на име Корнелиус Гурлит е разпитван за 9 хиляди евро в кеш, които носи в себе си. Последвалото разследване отвежда властите до апартамента му, където са открити конфискувани от нацистите произведения на изкуството на стойност стотици милиони евро.

През миналата години швейцарски агенти спират мъж, който се опитва да влезе във Франция с недекларирани облигации на стойност 75 милиона паунда.

В Германия, по пътищата за Люксембург и Швейцария, патрулират специални екипи, които спират подозрителни автомобили. Само за миналата година са извършени 2666 конфискации.

В един от случаите контрабандист укрил пари в празни кутии от полуготови спагети, като добавил и пясък, за да постигне същата тежест и да заблуди властите. Има дни, в които всяка трета спряна кола се оказва с укрити пари.

Органите на реда имат определени таргет групи – бизнесмени с малко багаж, семейства, които се държат неадекватно нервно, хора, които пътуват към финансови центрове. Експертите посочват, че с всеки изминал ден и продължаващата криза на Стария континент задържаните суми стават все по-големи.

Въпреки огромните количества, които се изземат, всъщност това са едва 5% от парите, които се източват от доскорошните тайни банкови сметки и се пренасят нелегално през континента. Но затягането на мерките за контрол и налагането на тежки санкции не спират хората да продължават да рискуват и да играят една наистина опасна игра с данъчните агенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: контрабандаЕвропапари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
currency преди 9 години
Явно да си богат не значи да си умен - в 21-ви век да пренасяш пари като банкноти в брой е все едно да пренасяш писма, отпечатани на лист хартия през държавните граници... Има си начин парите да станат електронни от всяка държава и да се обърнат в кеш от всяка друга, при това съвсем анонимно, ама кой да вземе да седне да прочете малко...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЖороДруг няма да има, а ако има ще е сто пъти по-лош от сегашния.Така че да се опитаме да живеем в този и да го направим едно парченце по-добър.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 6Много си прав. Лионел Меси ската чрез такава офшорка към 4 милиона евро за 4-5 години от данъци. Сега го налегнаха съдиите, но ще се измъкне. Все пак е най-великият футболист на света. И идеята не е негова а на тъпият му алчен чичо. Аз не мога да разбера какъв *** трябва да си- говоря за чичо му...да получава племенника ти по 30 милиона долара на година( контракт с клуба+рекламни договори) и ти да се опиташ да укриеш 1 милион от данъци.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24Двете са едно и също, ако не си разбрал.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОт КГБ бяха назначени, не от ЦРУ.
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашистите грабят .. Този който е ненужен на САЩ и ЦРУ му ограбват парите.. Дойде ред да ограбят и предателите , предателите винаги ги убиват.. Много хора бяха назначени за богаташи от ЦРУ при грабежа приватизация на Източна Европа.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EURO 1 = 50 РУБЛЬ
18
1
 
27
 
! Отговори
Дъртото Копиле преди 9 години
Що да им плащам данъците като крадливите политици ще ги опоскат!
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майната им на парите..
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХахахахааааТъкмо си мислех, че най-сладката работа на света е да си български митничар, пък то се оказало, че да си швейцарски митничар било по-добре!
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да нямаш пари е проблем. Да имаш също е проблем.
14
0
 
26
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
Не им е лесно на богатите.......а,ние босите, какво да укриваме-цървулите си ли ?
13
1
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Amalei kvo neshto e bedniq narod: vidi pari na snimka i poludee.. Vie ste opasni nai-veche za decata si...
12
3
 
28
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Един унгарски политик го пипнали с недекларирани повече от милион евро в тайна австрийска сметка и като го попитали защо така бе? той казал, че нямалo такава графа в данъчната декларация :D Не стига, че нагли, ами и ***!
11
3
 
22
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До АнонименДа ама лудото харчени пари се виждат отдалеч и данъчните пак ги барват откъде са, защо не са декларирани? Знаеш ли с колко ядове върви да си милионер? :D
10
19
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко чрез вип терминала изнесе 3.5 милярда.Брюксел знае това,но нарочно мълчи,защото смятат,че той ще открадне още милярди.Масово се плаща на медиите.Затова постоянно се пишат статии за него.Накрая ще му теглят куршума и Брюксел ще прибере откраднатото.
9
10
 
25
 
! Отговори
Жан Виденов-БСП преди 9 години
Будали,ами да им спретнат една хиперинфлация като мен и да си бършат задниците с хартията без покритие.Сега и Сергей Станишев ползва моя челен опит при обира на овцете с КТБ.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странни проблеми имат тия хора.Как да си укрият милионите..Ми харчете ги бе.Толкова ли е трудно?Купувайте си автомобили,часовници техника,недвижимо имущество.Радвайте се на охолен живот.Пък той напъхал милионите в гащите и сутиена на жена си и на гарата от Цюрих до Париж. Не е лесно да си с душа на стиснат плъх.Дори и с милиарди..
7
2
 
33
 
! Отговори
Адам Смит преди 9 години
Викат на 500 евро Бинладенки, защото всички заят че съществуват, ама не знаят къде са :)
6
2
 
35
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има просто решение-забраняват се офшорките!Много водещи икономисти го предлагат,но кой знае защо се игнорира!?Може би защото са любими места за управляващите във всички страни ....