Гоненето на търкалящата се снежна топка "ебола"

Светът все още не действа достатъчно бързо срещу смъртоносната болест
22 сеп 2014 20:40,
42
Гоненето на търкалящата се снежна топка "ебола"
Снимка: архив, Reuters

Месеци наред светът гледа безучастен разрастващата се епидемия от ебола, която тръгна от отдалечените джунгли на Гвинея, премина през гетата на Либерия и продължава пътя си, отбелязва сп. “Икономист”. През тази седмица това се промени.

Барак Обама обяви пред света най-голяма хуманитарна операция на американската армия в чужда страна. Войниците ще бъдат разположени в засегнатите африкански райони в опит да се спре разпространението на заразата.

Казвайки, че “разпространението на ебола е не само регионална, но и глобална заплаха”, президентът задвижи процеса по изпращане на 3 хиляди американски войници, които да установят центрове за лечение с 1700 легла и да обучават местните медицински работници.

Изпращането на войници към Западна Африка може и да изглежда странно предвид факта, че американската армия се готви за битка срещу джихадистите в Ирак и Сирия. Ебола е болест, която е рядка за човешкото население, разпространението й е бързо овладявано в миналото и най-лошата регистрирана епидемия в историята е 3 хиляди смъртни случая.

Още повече, че е много слабо вероятно вирусът да стигне до богати страни с добра здравна система. За сравнение ХИВ убива 1,6 милиона души годишно, туберкулозата взима 1,3 милиона жертви. На този фон скъпа борба срещу ебола изглежда неразчетено разходване на ресурси.

И все пак се разраства експоненциално, като броят на заразените нараства двойно на всеки 3 седмици. В Монровия, столицата на Либерия, срокът е 2 седмици.

Предишни епидемии са избухвали в отдалечени селски райони и овладяването им е било далеч по-лесно. В настоящата ситуация, ако темпът на растеж на новите случаи се запази, малкият брой заразени много бързо може да се превърна в голям. А болестта да стигне до гъсто населени градове като нигерийския Лагос, където живеят повече от 10 милиона души.

Колкото по-дълго вирусът се разпространява от човек на човек, толкова по-голям става рискът да стане още по-заразен. Някои вирусолози дори се опасяват, че болестта може да еволюира и да започне да се разпространява по въздуха. Въпреки че това е слабо вероятно, едва ли някой иска да разбере дали наистина е възможно.

Реакцията на Вашингтон е първата от подобен мащаб. Досега отговорността за справяне с тежка ситуация беше върху плещите на редица благотворителни организации. Но истината е, че намесата на Съединените щати може и да се окаже недостатъчна, особено що се отнася до Либерия.

Но по принцип навсякъде положението е много сериозно. Сиера Леоне, втората най-засегната страна, получава почти незначителна помощ – 174 души персонал и мобилна лаборатория от Китай, същия брой специалисти от Куба, Великобритания изгради полева болница с 62 легла.

Към момента крайно необходими са 2 неща. Първото е бързо доставяне на основни и сравнително евтини стоки като ръкавици, престилки, маски и дезинфектанти. Един от основните проблеми пред местните здравни системи е недостигът на доктори и сестри, тъй като повече се заразяват поради липса на основно оборудване.

Второто е острата необходимост от опитни специалисти, които да ръководят и да работят в кризисните центрове. Защото полевите болници с лоши условия са идеалната среда за скоростно разрастване на епидемията.

Липсата на широка международна реакция има и финансови последствия. Цената за овладяване на вируса расте неимоверно, с всяка изминала минута. През август СЗО изчисли, че ще бъдат необходими 9 месеца и 490 милиона долара за справяне с кризата. Сега необходимите средства са 1 милиард. Сметката изглежда проста. Цената на забавената реакция също.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: африкасзоЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние СМЕ част от природата. Ние СМЕ част от природният "ред". Правим каквото правим защото - ПРИРОДАТА така ни е създала. Престанете да представяте човешкият вид като натрапник дошъл от нищото, който нарушава толкова перфектната еко система! Животът на тази планета е бил на ръба на изчезване много пъти, без човешка помощ и намеса. Разликата е там, че ние имаме способността да осъзнаем това и оттам, отговорността да пазим еко системата до колкото ние е по силте. Това трябва да е нашата нагласа!
24
0
 
2
 
! Отговори
1 българка в EU преди 9 години
Според мен статистиките са силно занижени. Четох материал в началото на юни, как е започнала сегашната епидемия, и там пишеше че на заразени около 300-400 души, и починали около 120, Либерия иска 3000 чувала за възрастни и 2000 чувала за деца, да слагат труповете. Не се вързва въобще бройката
23
0
 
3
 
! Отговори
немезис преди 9 години
До немезис...в България вече помогнаха - нямаме армия,нямаме средства,нямаме национално достойнство...и на нас Бог да ни е на помощ...от помощници...
22
0
 
3
 
! Отговори
немезис преди 9 години
...и Бог да им е на помощ щом САЩ се намесват да помагат...
21
1
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
"Световният Жандарм" пак нахлу в чужда територия! Вместо като *** да помага само с военни в отпуск САЩ праща редовна армия!? Гиди войнолюбци...
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ни съ убавий тия работий ич дай...
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези статистики, съпоставящи починалите от други болести хич не звучат успокояващо, защото за малария и туберколоза лечение има, но за ебола НЯМА !!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами може да чакате малко да се распространи и до нова година половината планетапламнала !!!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако хората продължават да се бъркат в човешкия геном и да развиват така наречената "жива индустрия", болестите ще се увеличават. Много вируси, които са характерни само за животните ще поразяват и хората. Най-вредното и пагубно за човека е желанието му да се меси в природния ред.
16
3
 
5
 
! Отговори
Az преди 9 години
По аналогия с нашите - плодят се и не мислят как да ги изхранват тия деца , къде да живеят.........................И ето тук създателя се намесва!!!
15
6
 
7
 
! Отговори
ЮЕС се ни пазийй преди 9 години
Реялно вкаран вируса в воените бази на САЩ на територията на НРБ след година ,две нямя да остане човек 3 милиона аулт. Не вярвам американците да се приберат веднага след мисията вАМЕРИКА ще има карантинен период в БГ поне 6 месеца...
14
1
 
5
 
! Отговори
Tony преди 9 години
Legayte da spite vece ce backane vi caka utre.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно как така се появава заразна болест-смъртоносна от нищото !!!В коя лаборатория забъркаха вируса ???Ваксина може и да има ама ще е по 100 000 долара така че поръчвайте си сандъците вече ...Ще останат само вярващите но не се знае в какво ? Нострадамус
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕбола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента.Лошото е,че за момента няма "ваксина" за нея.В общи линии,имунната система трябва да се справи с това.Не сте на ясно,но дрънкате глупости.....ти се благодари,че по официални данни починалите от ебола са малко,иначе,жална ни майка!!!!
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна измама. Насаждане на страх. По официални данни от март то август в Африка са починали от ебола 788 души. От грип само във Франция умират годишно 2 000 души. Пак в Африка от малария умират 1.2 милиона годишно. Никой не прави истерия от маларият и грипа, но всички говорят за ебола.
10
4
 
10
 
! Отговори
yan преди 9 години
Ако еболата първо е минала през щатските лаборатории и показва странични ефекти - ето ти го притеснението на Обама.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pti4i grip svinski grip ebola idil hamas kakvoli ne ve4e imali koy da vqrva 4e vsi4ko tova ey taka se rajda
8
2
 
17
 
! Отговори
Вн преди 9 години
Много ме е страх от тая гадост! Най-вече, че няма лек за нея :(
7
1
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
До МенПоследно даваха дании за отношението заразени/загинали и то беше горе-долу 2към 1 или около 50-60% смъртност.
6
5
 
14
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Казано накратко:Джон Колман-Комитет 300-илюминати-500млн световно население.