Обама се захваща с рискована операция в Сирия

"Файненшъл таймс": Успехът й съвсем не е сигурен
25 сеп 2014 18:36, Елка Василева
86
Обама се захваща с рискована операция в Сирия
Барак Обама. Снимка: Reuters

С предприетите в Сирия въздушни удари срещу групировката Ислямска държава американският президент Барака Обама започва непредсказуема и рискована операция, чийто успех съвсем не е сигурен, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Когато се прави оценка на решението на Обама, е необходимо да се отговори на три въпроса. Първият е дали разширяването на кампанията от Ирак към Сирия е оправдано от гледна точка на сигурността. Не би трябвало да има особени съмнение, че това е така. Ислямска държава завзема големи територии в Ирак и Сирия и се зарича да премине границите на Йордания и Ливан.

Групировката има около 30 000 бойци и печели милиони долари от 13-те петролни и газови находища, които контролира. Тя демонстрира безмилостно отношение към малцинствата в региона като язидите и християните. Като се има предвид заплахата, която представлява Ислямска държава за Европа и Средиземноморието, САЩ имат отговорност да спрат екстремистите, докато все още могат.

Вторият въпрос е дали разширяването на операцията към Сирия е правосъобразно. Това е по-сложен въпрос. Американските действия срещу Ислямска държава в Ирак несъмнено са позволени, защото правителството в Багдад иска това. Сирийските власти не са отправяли подобно искане, макар че засега няма признаци Дамаск да се противопоставя на въздушните удари срещу вражеската за него групировка. Важното обаче е това, че операцията на САЩ се подкрепя от пет сунитски арабски държави - Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн, а също от Турция, която предлага поне политическа поддръжка. Силното арабско участие придава легитимност на операцията, което е в рязък контраст с намесата на САЩ в Ирак през 2003 г.

Най-големият въпрос, който и буди най-много съмнения, е дали мисията може да постигне заявената си цел. През последните дни САЩ вкарват в действие страховита огнева мощ срещу Ислямска държава. Но за да бъде изпълнена задачата докрай, може да се наложи в Ирак и Сирия да бъдат разположени сухопътни сили. След мъчителния опит от войната в Ирак едва ли САЩ ще се съгласят да изпратят нещо повече от символичен брой военни, а арабските сили не показват особено желание да се бият. На Свободната сирийска армия ще са й нужни години, докато бъде в състояние да се противопостави на Ислямска държава и правителството в Дамаск.

Иракската армия може да удържа настъплението на групировката към Багдад, но все още търпи поражения от екстремистите, отбелязва вестникът.

При тежката ситуация в Близкия изток американският президент и другите западни лидери не разполагат с варианти, които да са напълно лишени от рискове. Но те трябва да имат предвид, че унищожаването на Ислямска държава в крайна сметка ще зависи от това регионалните сили да поемат своя дял. Необходимо е Турция да бъде насърчена да играе дейна роля в предвожданата от САЩ операция. Иракското правителство би трябвало да положи доста повече усилия, за да обедини сунитите, шиитите и кюрдите в национални институции. Това ще отслаби позициите на Ислямска държава.

Главното изпитание обаче ще бъде за американския президент. След като вкара своите сили в боя, той трябва да размисли върху поуките от неуспешните кампании в миналото. Две трети от американците подкрепят действията на САЩ срещу Ислямска държава. Но за да запази тази поддръжка, Обама трябва да определи ясни цели и да не допуска мисията да забуксува, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
Нег-ото преди 9 години
нещо много е опулен?Създадените от тях и финансирани " БИВШИ " борци за свобода ,май ги опънаха изотзаде, а ?Те амриканците докато не избият мирни хора не могат да дишат.
41
13
 
0
 
! Отговори
Сетер преди 9 години
ИДИЛ е творение на Путин и Асад. Нещо като стръв за която Обама да се хване, след като го е страх да се опъне както трябва на Путин в Украйна.Така на света се предлага друго зрелище,а Путин в това време довършва Украйнас одобрението на Меркел. После САЩ и ЕС ще се хапят отзад, защото *** ще застанат плътно до задниците им и всяко мърдане ще доставя кеф на Путин.НАТО ще се разпадне тъй като се обезсмисля ако членовете му не защитават съюзниците си.А ИДИЛ ще изчезне така както се е появи.
40
10
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До НФБИСКАТ ДА КОНТРОЛИРАТ СУРОВИНИТЕ КОИТО ЩЕ ИДВАТ В ЕВРОПА---------------- А ти кой искаш да контролира суровините, Путин ли? Или да си направят монопол със Сирия, Иран и Египет и да акат в златни ***, докато ние им плащаме по 200 долара за барел? Я по-добре "хаУс", отколкото твоята фалшива справедливост.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една хубава мъдрост в Корана - остави онеправданите сами да се борят за правата си. Не се бори за човек, който не е готов да се бори сам. Не си играй да освобождаваш роби, не се застъпвай за страхливци. Благодарност няма да получиш, подарената свобода няма да оценят, благодетеля си ще предадат.
38
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
имаше един коментар че най-големите терористи са САЩ.аз искам да попитам къде до сега САЩ са печелили война.във виетнам,лагос, камбоджа, ирак,палестина,авганистан имн.др..срещу кого воюват и се бият,от какво се опасяват и защитават.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБtaka li?I ti be6e tam kato obe6tavaha takali?ok razbrah.taka kaji be 4ovek,drugo e 6tom govori6 ot parvo lice.abe kato se zamislih...Da jivee velika Turciya.drugite pod n..a
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щатите имат дълг 17 трилиона. Единственият начин да се оправят е домогване до чужди ресурси. И обсебване на европейския пазар като изолират ЕС от Русия. Това е и играта с Украйна.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека САЩ бъдат така добри да си вържат кучето, което хранеха до вчера, вместо да се опитват да го застрелят в тълпа от хора! *** създават *** и се "борят"срещу тях.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи унищожава тези 13 петролни находища да им секнат парите малко ама не нещо гнило тва е ясно и на ***
33
1
 
10
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Обама несвършил едното е почнал друго Иска човека и близкия Изток да подчини напълно и цяла Украйна,но нали знаете какво става с човек седящ на 2 стола? От опит знам,че хванеш ли се с едно нещо преди да си довършил друго накрая може и двете да не довършиш Обама явно си пада дооста самонадееян комарджия,но не е майстор и усещам,че ще завърши работата с фиаско
32
2
 
15
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Боже, прости му, той вече не знае какво върши !Уж е против ИДИЛ, а е против Башар Асад, който е главен враг на ИДИЛ ...Хамериканска шизофрения !
31
10
 
3
 
! Отговори
aminiza koyiim преди 9 години
Da jivee velika Turciya i USA
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самолетни удари на САЩ са безсмислени и ще избият само повече невинни деца и християни, докато джихадистите ще се разпръснат на малки банди и ще колят и изнасилват още повече. САЩ нямат изход освен да вкарат пехота.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EBOLA, ISIL, OBAMA...CARAMBA.
28
1
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Става интересно.Ако искат да им повярват,американците трябва да водят воината ,която води Путин в Кавказ.Брутална и жестока.Нямат избор.Цитирам откъс от химна на въздушно десантните части на Русия.....Чака ни смъртоносен огън,но няма да се върнем.....
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно защо ИД не обелват и дума против Израел, нали евреите уж са най-големият враг на мюсюлманите?
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Така се правиНе си виновен, че си се родил ***. Само България и сега Украйна приемат такива *** закони. Виждаме какво става в България ще видите какво ще стане и в Украйна. А доколкото до сегашната военна операция в Ирак и Сирия нищо няма да се реши с въздушни удари. Друг е начина за решаване на проблема, ама нека големите специалисти по Близкия изток включително и тези които се водят за такива в България да се досетят. Дотогава ....
25
8
 
11
 
! Отговори
ЗЗЗЗЗЗащо ????? преди 9 години
Не-ърооо, нали ислямистите САЩ ги подкрепяха / въоръжение, долари ....всичко /. Нали САЩ ги провъзгласи като бойци за демокрация!!!!!!!! Нали Саддам Хюсеин ПРИТЕЖАВАШЕ атомна бомба? Вие сте най-ТЕРОРИСТИЧНАТА държава в света. Вие - САЩ. Малко е да ви колят един по един.Вас трябва с *** да ви горят, както горихте мирни хора във Виетнам.
24
13
 
10
 
! Отговори
Така се прави преди 9 години
Така се строи демокрация,а не като в БГ милиционери от ДС да *** навсякъде!Туричнов подписа закона за лустрациятаГоворителят на Върховната Рада на Украйна Александър Турчинов подписа закона за лустрацията на органите на държавната власт и сега го предава за подписване на президента Петро Порошенко.На 17 септември парламентът на Украйна прие документа на второ и окончателно четене. Според премиера Арсений Яценюк, законът обхваща близо 1 милион души чиновници, държавни служители, сътрудниц
23
0
 
8
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Чудя се тоя свят кога ли ще заживее в мир без някой да заплашва някого, или някой да иска да завладява света.... или това е най-голямата издънка в човешкия ген...