Поддръжниците на Асад в Сирия се дразнят от луксозни проекти

"10 милиарда дадени за мол, а войникът яде само един картоф и хляб"
17 окт 2014 19:54, Елка Василева
47
Поддръжниците на Асад в Сирия се дразнят от луксозни проекти
Снимка: архив, Reuters

Откриването на голям търговски център на сирийското крайбрежие и на туристически проекти за милиони долари отчайват поддръжниците на Башар Асад, които ги смятат за неприлични в момент, когато страната е опустошена от войната, пише Рита Дау от Франс прес.

Тези критики показват все по-осезаемата горчивина в средите, подкрепящи режима, особено след значителните загуби сред военните и драмата, предизвикана от смъртта на петдесетина деца при неотдавнашните атентати в Хомс, в центъра на страната.

Те се засилиха след последното съобщение на правителството за откриването на мол в Тартус на стойност 50 милиона долара.

В мола има "седем ресторанта, зала за игри за децата и магазини". Към това се добавя и рекламата около други "туристически проекти" в този град в западната част на страната, намиращ се под контрола на режима.

Но в тази страна, където войната отне живота на над 180 хиляди души, остави на улицата над девет милиона сирийци и унищожи инфраструктурата, подобни луксозни проекти предизвикват гняв дори в проправителствените среди.

"Ръководителят на правителството откри мол в Тартус. 60 на сто от населението на Тартус не може да си позволи да пазарува в него", възмущават се по политическите страници във Фейсбук.

Възмущението се усеща най-вече сред тези, които показват безусловна лоялност към армията, която се бие с бунтовниците от над три години.

"Десет милиарда сирийски лири похарчени за мол, докато раненият войник плаща от джоба си за хирургическите си операции и яде само един картоф и хляб", протестира в Туитър поддръжничка, която се нарича "Лъвицата", препратка към името на Асад, което означава "лъв" на арабски.

В Тартус интервюирана от АФП служителка в туристическия сектор заяви, че подобни проекти "се подиграват с чувствата на семействата на много войници, родом от тази провинция, които умират" в боевете.

Крайбрежните провинции Тартус и Латакия, относително пощадени от конфликта, са крепости на режима на Башар Асад и на алауитската общност, от която той произлиза. Повечето загинали в конфликта войници са родом от Тартус, а крайбрежието се счита за "човешкия резерв" на армията и подкрепящите режима милиции.

Страница във Фейсбук, кръстена "забравената провинция Тартус", заявява иронично: "Да господа, молът е открит и семействата на пожертвалите се могат да се снимат там...а ранените могат да се възползват от разпродажбите на протези. Да живее родината!"

"Има враждебна реакция от страна на симпатизантите на режима в социалните мрежи", подчертава "Сирия рипорт", сайт специализиран в сирийската икономика. "Въпреки че в Тартус става дума за частен проект, всички знаят, че подобни операции не са възможни без подкрепата на властите", уточнява сайтът.

Според Джихад Язиги, директор на "Сирия рипорт", "с тези проекти режимът се опитва да покаже, че "всичко е наред", че ситуацията е под контрол. Това е политиката му от три години и половина".

Властите дори организираха "световен ден на туризма" в Тартус, но свидетели увериха АФП, че малцина са участвали.

Бежанците от съседните провинции Алепо и Идлиб се стекоха към този спокоен регион и от дълго време заемат стаи в хотелите, като харчат парите си.

"Това позволи лек икономически растеж и тласна инвеститорите да се хвърлят в нови проекти поради нарастването на населението", казва Язиги.

Но населението иска преди всичко край на кръвопролитията.

Според Язиги "настроението сред поддръжниците на Асад се промени" и те са станали по-критични, след като армейски бази паднаха в ръцете на джихадистите от Ислямска държава това лято в северната част на страната.

Стотици военни загинаха, някои от тях обезглавени, а снимките им се разпространяват от екстремистите, особено по време на превземането на летище Табка в северната провинция Ракка, което шокира поддръжниците на режима. Млади алауити дори бяха арестувани, защото са дръзнали да критикуват министерството на отбраната след това поражение.

"Хората не критикуват Башар Асад, било защото се страхуват, било защото той остава за тях единствен авторитет. Затова се захващат с чиновниците", казва Язиги.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен ми е интересно защо нямаше ИДИЛ преди? Хората ги е имало, защо не са беснели и колили когото намерят? Защото макар и недемократично е имало управление на държавата, което нямаше да им позволи да се замислят дори да правят нещо подобно. Почнаха да правят революция както в някои други страни уж да премахват диктатура а накрая след изборите се настаняват всякакви радикалисти, и се появяват неща като ИДИЛ Дали на хората тази демокрация не им излиза през носа обаче-от далеч е лесно говоренето.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те затова се бият сирийските войници..да се строи и хората да си харчат парите както им е угодно..ИД да не би да са построили нещо за 3 години?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До щурофонI V BALGARIA IMA DEMOKRAZIA.UPRAVLIAVAT NI SVETOVNITE VOGDOVE NA DEMOKRAZIATA.BOIKO BORISOV I ZVETAN ZVETANOV-DA PREBADAT VAV VEKOVETE.
29
1
 
18
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Да е жив и здрав още дълго големия патриот БАШАР АЛ АСАД !!!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
glupava propagandna statiya.
27
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 3 години насам Русия налага вето и блокира решенията на ООН - да бъде премахнат Асад!И тъй като не става законно, решили са да го премахнат незаконно :))))Путин още не е разбрал, че срещу вятъра не се пикае, както са тръгнали нещата скоро ще пострада и той, икономиката на Русия отива към колапс!
26
0
 
10
 
! Отговори
Да се отегли преди 9 години
ако с това ще спре кръвопролитието. ама тия дето се бори с тях продължават да убиват и като са на власт примери полвин африка и половин близък изток. Та що да се отегля?
25
19
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Тази *** Асад молове строи,а ние тук му храним челядта.евала ашколсун разбрахте ли го това фесове.
24
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде армията,генералите да вземат решение и да прекратяват тази безумна война.Естествено,че Асад е виновен.Един лидер като вижда,че народът му е изтребван трябва да се оттегли,ама пуста мъжка мегаломания.Не,че жените не са виновни като се държат като скот.Тази на Асад като нищо е агент на Запада.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците не са това,което бяха.Новото поколение е с много добър консуматорски апетит.Всички туристически дестинации са фрашкани от руснаци.
22
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Башар Асад е класически тиранин,той защитава мотологията за себе си ,а не народа.Да ходи при Кадафи,крайно време е.
21
5
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Бойният дух на сирийската армия,дори и на картофи да са те няма да се оставят на джихадистите.Да живее Башар ал-Асад! https://youtube/watch?v=LiQGycLHjBA
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние като не сме във война и не воюваме, защо не можем да пазаруваме в моловете, които никнат като гъби в градовете?!? А? И то 95 % от населението?!???
19
15
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
и кои да тия които ненавиждат руснаците? Явно американската пропаганда дава вече резултати на по-лабилните мозъци. Тия които са ненавиждани са Американците бе приятел, несмисай руснаците с кумунизма и мизерията, всичко се прави от много по-горе-евреи и майни даже. Китай няма да издържи дълго толкова напред, Русия не и трябва никой да и прави нещо, тя сама ще падне заради собствените си популации, американските ,,герои,, ще са още дълго на върха, спи спокойно и сънувай синио-червени знамена...
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само поддръжниците на Асад се дразнят на скапани молове дето никнат като гъби и са под път и над път.Изглежда поддръжниците на Асад имат мозък.
17
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 28АСАД Е ИСТОРИЯ, ДНИТЕ МУ ИЗТИЧАТ!НО, СЕ ЗАМИСЛИ, ЗАЩО ПОЧТИ ЦЯЛ СВЯТ НЕНЕВИЖДА РУСНАЦИТЕ!КЪДЕТО СА РУСНАЦИТЕ ТАМ Е БЛАТОТО, ТАМ Е СМЪРТТА, ТАМ Е ВОЙНАТА, ГЛАДА И МИЗЕРИЯТА!
16
1
 
36
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
А дали американските пилоти няма да донесат същата "демокрация" на сирийците, както я донесоха на иракчаните и на либийците!????Как мислите!??????????
15
0
 
1
 
! Отговори
тнн преди 9 години
Вннв
14
2
 
23
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Ти си светил на Асад и американците,та знаеш кое е истината,така ли,умнико!?Значи,този "***" трябваше да избие онези 80 франсета от спецчастите,дето ги залови в Сирия като "бунтовници",а не да ги връща тихо по терлици на Саркози,та експлодиралата ти съвест доволно да го заклейми,м!?Като ти чета постовете и ми замирисва на комсомол и партийно секретарство едновременно!Ама не от ония текезесарските,а от новите,демократските!Що ли е така!?:)
13
1
 
5
 
! Отговори
yan преди 9 години
До възхищаващ сеИ след тях няма да има и деца...